Niezwykle szlachetne stworzenia

- 2023-06-30
- 2022-01-01
- 9788382029444
- Janusz Ochab
Urzekająca i zabawna powieść w stylu Mężczyzny imieniem Ove opowiadająca o niezwykłym związku pewnej wdowy i olbrzymiej ośmiornicy z Pacyfiku.
Po śmierci męża Tova Sullivan zaczyna pracować na nocną zmianę jako sprzątaczka w oceanarium. Praca zawsze pomagała jej w radzeniu sobie z problemami – zrozumiała to, od kiedy jej osiemnastoletni syn Erik w tajemniczy sposób zniknął na łodzi ponad trzydzieści lat temu.
Właśnie tu Tova poznaje Marcellusa – olbrzymią ośmiornicę żyjącą w akwarium. Marcellus wie o wiele więcej, niż ktokolwiek może sobie wyobrazić, ale do tej pory nie miał ochoty tego pokazywać swoim ludzkim porywaczom – dopóki nie nawiązał niezwykłej przyjaźni z Tovą. Niczym detektyw, Marcellus podejrzewa, co wydarzyło się tej nocy, kiedy zniknął Erik. I teraz musi użyć każdej sztuczki, na jaką stać jego wiekowe ciało bezkręgowca, aby ujawnić prawdę, zanim będzie za późno.
Debiutancka powieść Shelby Van Pelt stała się prawdziwą sensacją wydawniczą w USA, gdzie sprzedało się już ponad pół miliona egzemplarzy książki.
Kup Niezwykle szlachetne stworzenia w ulubionej księgarni
Oceny książki Niezwykle szlachetne stworzenia
704 użytkowników ma tytuł Niezwykle szlachetne stworzenia na półkach głównych- Chcę przeczytać 422
- 2023 16
- 2024 13
- 2025 12
- Literatura piękna 9
- Legimi 9

OPINIE i DYSKUSJE o książce Niezwykle szlachetne stworzenia
Wzruszają mnie książki, w których występują zwierzęta, ale nie spodziewałam się, że popłynie mi łza z powodu ośmiornicy. Zaciekawiła mnie ta historia, niezwykła relacja pracownicy oceanarium Tovy i tego morskiego stworzenia. Pomimo smutnych przeżyć głównej bohaterki, książka pozytywna, koniec optymistyczny, taka comfort book.
Jedyna uwaga, zdziwił mnie nieco fakt, że Tova, nadal pracująca i aktywna fizycznie decyduje się przenieść do domu opieki.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJedyna uwaga, zdziwił mnie nieco fakt, że Tova,...
Na Niezwykle Szlachetne Stworzenia natknąłem się z polecenia, gdy szukałem lektury w duchu „pick-me-up”. Choć często w takich chwilach uciekamy w stronę literatury błahej, tym razem intrygowało mnie, jak opowieść o samotnej wdowie w małym miasteczku miałaby rzetelnie podnosić na duchu. Postać ośmiornicy jako jednego z narratorów wydała mi się intrygującym echem Izmaela Daniela Quinna, tak więc przeważyło to szalę. Postanowiłem dać tej historii szansę i nie żałuję.
Książka Shelby Van Pelt jest pisana lekko, płynnie, ale jej przystępność nie oznacza powierzchowności. Autorka z klasą unika spłycania trudnych wątków; nie dramatyzuje ciężkich chwil na siłę, co robi całą opowieść bardziej ludzką i szczerą. Łzy nie są tu wyciskane mechanicznie. Dla Van Pelt smutek, błędy i strata to po prostu nieodłączna proza życia. Nawet w małym, zapomnianym mieście, gdzie każdy zna Twoją tragedię, tli się nadzieja. Mimo iż kluczowe tajemnice można rozwikłać już w połowie lektury, uważny czytelnik szybko zrozumie, że to nie zagadka jest tu celem, a proces emocjonalnego zdrowienia bohaterów.
Nie jest to dzieło, które wywraca kanon literatury do góry nogami, ale z pewnością realizuje swój cel w sposób kunsztowny i nienachalny. Naprawdę trudno nie polubić tych postaci i nie empatyzować z nimi, niezależnie od różnicy wieku (która w moim przypadku względem głównej bohaterki była spora). Czy ta książka podniosła mnie na duchu? Trochę tak. Bo szczera była.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCo może połączyć losy siedemdziesięciolatki, trzydziestolatka i ośmiornicy? W tej książce znajdzie się coś takiego.
Piękna historia napisana z perspektywy Tovy - samotnej starszej kobiety, która dwa lata wcześniej straciła męża a w młodości syna; Camerona, młodego mężczyzny którego dzieciństwo było trudne i któremu trudno utrzymać pracę i związek oraz Marcela - ośmiornicy ogromnej która żyje w oceanarium w Sowell Bay.
To historia o życiowych wyborach, o blaskach i cieniach samotnego życia, o szansach które może dać nam los, pytanie tylko czy z nich skorzystamy.
Napisana lekko, ma swoje niedociągnięcia, jest sporo dość naiwnych wątków ale mimo to bardzo mi się podobała
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPiękna historia napisana z perspektywy Tovy - samotnej starszej kobiety, która dwa lata wcześniej straciła męża a w młodości syna; Camerona, młodego mężczyzny którego dzieciństwo było trudne i któremu trudno utrzymać pracę i związek oraz Marcela - ośmiornicy...
Niezwykle szlachetne stworzenia to powieść z jednym wątkiem magicznym. Jest to historia trzech bohaterów - kobiety, która straciła syna i męża oraz pracuje w miejskim oceanarium, faceta, którego życie się sypie oraz ośmiornicy żyjącej w oceanarium. Życia tych trzech przetną się w niespodziewanym momencie - w takim, w którym najbardziej siebie nawzajem potrzebują. Jest to historia o żałobie, o nadziei, o złych decyzjach, desperacji i wpływie dzieciństwa na dorosłe życie. Jest napisana z kilku perspektyw, co jak na pewno wiecie, bardzo lubię. Bohaterowie nie są idealni, ale to właśnie jest w nich wspaniałe. Bardzo podobała mi się ta książka ☺️
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo przyjemna książka. Rzeczywiście dla fanów "Mężczyzny imieniem Ove" :)
Bardzo przyjemna książka. Rzeczywiście dla fanów "Mężczyzny imieniem Ove" :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFakt, że debiutancka powieść Shelby Van Pelt została przetłumaczona i wydana u nas w Polsce był dla mnie jednym z największych zaskoczeń ostatnich miesięcy. Mam wrażenie, że powieść „Niezwykle szlachetne stworzenie” odniosła ogromny sukces na zagranicznym rynku wydawniczym i w pewnym momencie zdominowała obserwowane przeze mnie kanały na book mediach, tymczasem u nas ten tytuł przeszedł bez większego echa. A trochę szkoda, bo mam wrażenie, że to tego rodzaju historia, która stanowi idealny przykład literatury środka. To taka subtelna, wzruszająca proza, która za pomocą stosunkowo prostych środków przekazu - pozornie zwykłych scen życia codziennego dotyka trudnych, nierzadko bolesnych tematów. Shelby Van Pelt wykazuje się niezwykłą delikatnością i empatią snując opowieść o żałobie, ogromnej samotności, poczuciu odrzucenia i próbie odbudowy codzienności po ogromnej tragedii. A w prostych scenach, zamkniętych czasami w jednym krótkim zdaniu, daje przykład na to, że jest doskonałym obserwatorem ludzkich zachowań - pod tym względem zdecydowanie wyróżnia się zwłaszcza wątek tajemniczego zaginięcia przed laty syna głównej bohaterki i ukazanie takiego zagubienia i niezręczności w kontaktach innych rodziców z Tovą. Perspektywa olbrzymiej ośmiornicy zamkniętej w jednym z akwarium oceanarium, gdzie pracuje kobieta - Marcellusa wprowadza z kolei do powieści jakiś taki element humoru i czyni całość jeszcze bardziej wyjątkową, zwłaszcza, że Marcellus jest niezwykle przenikliwym obserwatorem. Owszem, pojawia się tutaj trochę takich uproszczeń i wygodnych fabularnie rozwiązań - od pewnego momentu spodziewamy się w jaki sposób autorka planuje połączyć poszczególne wątki i do jakiego punktu zmierzamy. Ale to wciąż wyjątkowa historia - ciepła, delikatna opowieść o cierpieniu, z jakim przychodzi się mierzyć niektórym ludziom i niezwykłej przyjaźni, która nadaje codzienności niejako nowy sens. Czy polecam? Zdecydowanie tak!
Fakt, że debiutancka powieść Shelby Van Pelt została przetłumaczona i wydana u nas w Polsce był dla mnie jednym z największych zaskoczeń ostatnich miesięcy. Mam wrażenie, że powieść „Niezwykle szlachetne stworzenie” odniosła ogromny sukces na zagranicznym rynku wydawniczym i w pewnym momencie zdominowała obserwowane przeze mnie kanały na book mediach, tymczasem u nas ten...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to..."Sekrety są wszędzie. Niektórzy ludzie są nimi wypełnieni po brzegi. ... fatalne umiejętności komunikacyjne. Nie żeby inne o wiele lepsze, ale nawet śledź potrafi określić, dokąd zmierza jego ławica, i udać się w tym samym kierunku. Dlaczego ludzie nie potrafią wykorzystać tych milionów słów, żeby powiedzieć sobie nawzajem czego pragną?"
Czy zawsze ktoś musi nam pomagać żeby rozwiązać problem? Tak jest łatwiej. Droga jest krótsza do przejścia.
Polecam książkę bardzo do przeczytania każdemu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzy zawsze ktoś musi nam pomagać...
Wspaniała książka. Polecam!
Wspaniała książka. Polecam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPodoba mi się, że jednym z bohaterów jest ośmiornica, zresztą cała historia jest miła i trochę sentymentalna do czytania. Polecam, choć nie jest to wybitna powieść.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiepła i przyjemne lekkie czytadło, gdzie dość łatwo można się domyślić zakończenia. Zarazem porusza się tutaj ważkie tematy. Jak cieszyć się i korzystać z pomocy, którą oferuje nam społeczność. Jest tutaj również o tym, jak przestać pasywnie płynąć przez życie i wziąć odpowiedzialność za własne działania.
Wątku ośmiornicy było dla mnie trochę za mało, szkoda też, że ośmiornica myśli jak człowiek. Fajnie by było, gdyby artystka tutaj poeksperymentowała.
Podsumowując, proste i miłe przesłanie. Nic ponad.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWątku ośmiornicy było dla mnie trochę za mało, szkoda też, że...