Nasi przyjaciele na wsi

Okładka książki Nasi przyjaciele na wsi autora Gary Shteyngart, 9788396743312
Okładka książki Nasi przyjaciele na wsi
Gary Shteyngart Wydawnictwo: Wydawnictwo Filtry literatura piękna
Our Country Friends
2023-05-17
2023-05-17
2022-09-06
Katarzyna Makaruk

Kup Nasi przyjaciele na wsi w ulubionej księgarnii

Oceny książki Nasi przyjaciele na wsi

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nasi przyjaciele na wsi

Od jakiegoś czasu, pewno przedwcześnie, narzekam bardzo że brakuje mi w kulturze zauważenia faktu że było coś takiego jak pandemia. I wreszcie, przeczytałeś właśnie pierwsza powieść która się dzieje za covida.

Jest to dobra rzecz, niegłupia; inteligentnie czuła i empatyczna dla bohaterów; inteligentni a zarazem będący absolutnie potworami bohaterzy; trochę klasowe okrucieństwa ale sprawnie unikajacego bycia polityczna agitka; fajnie pogrywanie z moim ukochanym Czechowem (na mój gust mogłaby robić to dyskretniej, ale i tak jest oke).

A do tego można sobie obserwować jak całe to pandemiczne tło różne struny w człowieku poruszają . Czyli ze bardzo warto.

PS na końcu książki jest posłowie Engelkinga i jest to dość przykra sprawa, napisała chłopak tekst pokazujący jak bardzo nic nie zrozumiał z tego co przeczytał ; to że nikt mu nie miał odwagi czy chęci powiedzieć, stop, nie ośmieszaj się ziom każe się martwić o relacji z ludźmi jakie E ma.

Powieść Gary’ego Shteyngarta „Nasi przyjaciele na wsi” to książka, która miała ambicję stać się „Wojną i pokojem” czasów pandemii, ale ostatecznie grzęźnie w gęstym sosie uprzywilejowania i egzystencjalnej nudy nowojorskich elit. Moja ocena to naciągane 6/10 – to literatura sprawnie napisana, ale emocjonalnie jałowa, która zamiast jednoczyć w trudnym doświadczeniu, pogłębia dystans między bohaterami a czytelnikiem.

Fabuła skupia się na grupie przyjaciół, którzy w marcu 2020 roku postanawiają uciec przed wirusem do wiejskiej posiadłości w Hudson Valley. Gospodarzem jest Sasza Senderowski, upadający pisarz, który w swoim luksusowym azylu gości galerię postaci o przerośniętym ego: od gwiazdy mediów społecznościowych po genialnego twórcę gier. Shteyngart nawiązuje do Czechowa, próbując stworzyć tragikomedię o rozpadzie relacji, ale jego bohaterowie są tak narcystyczni i oderwani od rzeczywistości, że ich dramaty budzą raczej irytację niż współczucie.

Głównym problemem powieści jest jej hermetyczność. Autor portretuje świat „1%”, w którym największym problemem podczas lockdownu jest brak odpowiedniego wina czy kłótnie o stare romanse. Choć satyra Shteyngarta bywa błyskotliwa, to po pewnym czasie staje się powtarzalna. Czytelnik ma wrażenie, że uczestniczy w przyjęciu, na którym nikt go nie lubi, a gospodarze są zbyt zajęci sobą, by zauważyć świat płonący za oknem.

Warsztatowo autorowi nie można nic zarzucić – dialogi są cięte, a opisy przyrody precyzyjne. Jednak pod tą błyszczącą powierzchnią kryje się pustka. „Nasi przyjaciele na wsi” to książka, która zbyt mocno stara się być „ważna” i „aktualna”, przez co traci autentyczność. To solidne rzemiosło, które jednak pozostawia po sobie posmak zmarnowanego potencjału na naprawdę głęboką opowieść o ludzkiej kondycji w obliczu kryzysu.

Temat miał ogromny potencjał, postaci również, a jednak książka w dużej mierze rozczarowuje spłyceniem i dynamiką relacji między bohaterami. Jest kilka trafnych spostrzeżeń oddających klimat pandemii. Jeśli celem było ukazanie beznadziei i płytkości przedstawicieli klasy średniej to został on osiągnięty.

189 użytkowników ma tytuł Nasi przyjaciele na wsi na półkach głównych
25 użytkowników ma tytuł Nasi przyjaciele na wsi na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Nasi przyjaciele na wsi

Dodaj cytat z książki Nasi przyjaciele na wsi