Ropa. Krew cywilizacji w.2
Co skończy się najpierw? Świat czy ropa?
To ona zapewniła sukces Churchillowi, sprowadziła klęskę na nazistów i dała majątek Rockefellerowi. Nadal rozstrzyga o tym, kto rządzi światem. Stoją za nią gigantyczne paliwowe interesy i awanturnicze dzieje. Jaki rachunek wystawi teraz Rosji? Wojna w Ukrainie znowu rzuciła na przemysł naftowy ostry snop światła. Geopolityka układa się wedle linii ropociągów.
Gdyby nie odkrycie niezwykłych właściwości ropy naftowej, w czym miał ogromny udział Polak Ignacy Łukasiewicz, cywilizacja Zachodu nie urosłaby tak gwałtownie. Jak toczyły się losy czarnego złota, od czego się zaczęły i jak mogą się skończyć?
Fascynująca opowieść o substancji, która nie tylko nie chce przejść do historii, ale nawet stała się nową bronią Wschodu.
Pierwsze wydanie Krwi cywilizacji otrzymało II nagrodę w konkursie Economicus dla najlepszej książki szerzącej wiedzę ekonomiczną.
Andrzej Krajewski publicysta i historyk od lat związany z tytułami Dziennik Gazeta Prawna i , publikuje też w Polityce. Od czasu do czasu wydaje książki, .: Rzemieślnicy, Badylarze, Cinkciarze. Jak przedsiębiorczy Polacy przechytrzyli komunę oraz Dekada cudów 198898. Tak się rodził polski kapitalizm.
Kup Ropa. Krew cywilizacji w.2 w ulubionej księgarni
Oceny książki Ropa. Krew cywilizacji w.2
719 użytkowników ma tytuł Ropa. Krew cywilizacji w.2 na półkach głównych- Chcę przeczytać 421
- 2023 10
- 2019 7
- Reportaż 5
- E-book 5
Cytaty z książki Ropa. Krew cywilizacji w.2
Zawsze uważałem, że lepiej współpracować z władcą niż z demokracją. Dyktatora przekupuje się tylko raz. W demokracji trzeba robić to na okrągło.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ropa. Krew cywilizacji w.2
W związku z obecną sytuacją na rynkach paliw postanowiłem przeczytać jakąś publikację z tym tematem związaną. Chyba nie mogło być nic bardziej właściwego, jak "Biografia ropy naftowej".
Generalnie bardzo udana publikacja, napisana przystępnym językiem i z ogromną liczbą dygresji i ciekawostek. Nie jest to książka koncentrująca się na aspekcie technicznym, ale raczej polityczno-biograficzno-historycznym. Niektóre dygresje odbiegały dość mocno od tematu ropy, ale były napisane na tyle przyjemnym językiem, że nie stanowiło to dla mnie problemu. Dowiedziałem z lektury wielu interesujących informacji, które przez ten lekki styl pisarski zapadły w pamięć. Podsumowując lektura warta polecenia, bo można dzięki niej zrozumieć, w jaki sposób ta "krew cywilizacji" stała się kluczowym surowcem XX i XXI wieku.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAndrzej Krajewski przybliża czytelnikowi historię przemysłu naftowego od czasów jego prekursora Ignacego Łukasiewicza aż do 2015 roku.
Generalnie bardzo udana publikacja, napisana...
Znakomita. Najważniejsze informacje z historii obecności ropy w naszej świadomości zostały podane w sposób bardzo przystępny. Bardzo podoba mi się styl autora-niezbyt lekki, ale i nie za poważny. Taki akuratny. Dla osób interesujących się historią świata i geopolitycznymi rozgrywkami, ale też dla fanöw motoryzacji-pozycja obowiązkowa.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŻaden ze mnie miłośnik ropy ani też histori jako dziedziny nauki. Niemniej jednak ta książka sprawiła że zostałem jeśli nie miłośnikiem to chociaż tą osobą podrzucającą anegdotki z historii ropy od czasu do czasu. Bardzo rzetelni i przystępnie przekazana wiedza, polecam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDynamiczna, ciekawa, syntetyczna.
Dynamiczna, ciekawa, syntetyczna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo ciekawa i dobrze napisana.
Bardzo ciekawa i dobrze napisana.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie jest to kompendium na temat ropy. Brak też w książce głębszych aspektów technicznych. Jest to raczej zbiór ciekawych historii, gdzie ropa stanowi ich tło lub też przyczynę zdarzenia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWydarzenia, które zmieniają bieg dziejów często wyglądają bardzo niepozornie. Tak było i
zwanego oleju skalnego, substancji znanej od wieków, ale niespecjalnie mającej jakiekolwiek
zastosowanie. Miał on „fenomenalny pomysł na biznes”. Zlecił bowiem aptekarzowi Ignacemu
Łukasiewiczowi, wydestylowanie z brunatnej mazi alkoholu. W 1853r., Ignacy, z pomocą kolegi Jana
Zeha, chcąc wykonać zlecenie, dosyć przypadkowo przeprowadzają udaną próbę frakcjonowania
oleju skalnego (rozwarstwienie na naftę, benzynę itd.). Żaden z nich nie był świadom tego, iż
dokonane odkrycie, wpłynie na losy świata…
Książka Andrzeja Krajewskiego „Krew Cywilizacji. Biografia ropy naftowej” jest nie tyle
biografią surowca, co naszą. Opowieścią o tym, jak od odkrycia dokonanego przez Łukasiewicza
zmieniał się świat. W tym popularnonaukowym dziele możemy prześledzić rozwój motoryzacji,
koncernów naftowych i gigantycznych fortun, które przy okazji powstawały. Autor ukazuje jak ropa
naftowa była przyczyną rozmaitych konfliktów, decydowała o wynikach wojen, tworzyła i niszczyła
imperia. Stawia również kluczowe pytanie, w kwestii możliwych energetycznych alternatyw.
Muszę Wam coś zdradzić. Mimo, iż jestem historykiem, nie jestem fanem historii wojen.
Nigdy też specjalnie nie interesowała mnie motoryzacja. Czy to znaczy, że przy tej lekturze
niemożebnie się wynudziłem? Otóż nie!!! Książka czyta się niczym wyborną powieść sensacyjną. To
w jaki sposób autor przedstawia szemrane interesy wielkich naftowych trustów, historie
powstawania kolejnych samochodowych marek czy rozgrywki geopolityczne jest absolutnie
porywające. Jakby tego było mało, książka wypełniona jest intrygującymi ciekawostkami, np. taką, że
samochody już w XIX wieku niekoniecznie miały silniki spalinowe.
To co jest bardzo mocną stroną tej pozycji, czyli sposób prowadzenia narracji, jest w mojej
ocenie, również jej największa wadą. Zdaje sobie sprawę, iż jest to literatura popularnonaukowa.
Rozumiem także, że autor, nie chcąc zanudzać czytelnika, upraszczał pewne kwestie, a inne zupełnie
pomijał. Jednak bez znajomości szerszego kontekstu historycznego, czytelnik może odnieść wrażenie,
jakby wszystko kręciło się wokół ropy naftowej. Tym samym w pewnym sensie odbiorca, może zostać
wprowadzony w błąd.
Nigdy nie przeszło by mi przez myśl, że tematyka tej książki aż do tego stopnia mnie
zainteresuje. Oczywiście, ma swoje mankamenty, jednak mimo tego zdecydowanie warto po nią
sięgnąć.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo totym razem. W 1852 do apteki „Pod Złota Gwiazdą” wszedł (sprawdzić nazwisko) z butelką tak
Łukasiewiczowi,...
Ciekawa i nieznana szerszej opinii historia ropy i polityki w tle.
Mnie osobiście zaciekawił zwłaszcza wątek wsparcia NSDAP.
Ciekawa i nieznana szerszej opinii historia ropy i polityki w tle.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMnie osobiście zaciekawił zwłaszcza wątek wsparcia NSDAP.
Przesłuchałem audiobooka.
Niesamowite na ile wydarzeń w nowożytnej historii miła wpływ ropa.
Z książki dowiedziałem się wielu ciekwych rzeczy m.in., że Ignacy Łukasiewicz był wynalazcą rafinacji ropy a nie lampy nanftowe czy, że Henry Ford i Henri Deterding (założyciel Shella) byli wielkimi zwolennikami Hitlera.
Polecam.
Przesłuchałem audiobooka.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZnakomita pozycja, pokazująca jak ważna w historii naszego gatunku była i jest ropa naftowa.
Niesamowite na ile wydarzeń w nowożytnej historii miła wpływ ropa.
Historia sam w sobie bardzo ciekawa, natowmiast sposób przedstawienia trochę kuleje. Pewne wydarzenia opisane chaotycznie, czasem brak chronologi. Miescami miałem wrażenie, że dana sytuacja opiswyana jako tragedia, kilka stron dalej była przedstawiana jako dobra sytuacja.