- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- 2023-03-08
- 2023-03-08
"Co ze mną nie tak?" to pytanie, które terapeutka Joanna Flis często słyszy w swoim gabinecie od pacjentów. "Tworzę udany związek, a czuję się niekochana". "Mam sukcesy w życiu zawodowym, a uważam siebie za osobę niekompetentną". "Realizuję swoje cele, a nie daje mi to spełnienia". Przyczyną tego permanentnego stanu niezaspokojenia może być dziurawy "koszyk potrzeb".
Koszyk potrzeb to terapeutyczna koncepcja opracowana przez Joannę Flis na potrzeby pracy z pacjentami DDD – dziećmi z domów dysfunkcyjnych. Nadopiekuńczość i emocjonalna niedojrzałość rodziców, ich wygórowane oczekiwania wobec dzieci, ale również system szkolny, środowisko, w którym się wychowywaliśmy budowało dno tego koszyka. Niezaspokojone w dzieciństwie potrzeby sprawiają, że w dorosłym życiu czujemy frustrację i niespełnienie.
Książka Flis może być pierwszym krokiem w indywidualnej pracy nad sobą, ale jest to również głos pokolenia, które autorka zachęca do podjęcia rozmowy na temat wspólnych doświadczeń. Pokolenia dzieci wychowanych z kluczem na szyi, za wcześnie dorosłych, chodzących do szkół, gdzie "masz robić nie myśleć", a nauczyciel zawsze wie lepiej.
"Co ze mną nie tak?" to książka, która pozwala nam zaakceptować siebie bez obwiniania innych. Uczy, jak możemy zaopiekować się sobą tu i teraz mimo przeszłych zranień. Bez zrozumienia przeszłości nie da się bowiem zrozumieć i tworzyć zdrowej teraźniejszości.
Kup Co ze mną nie tak? O życiu w dysfunkcyjnym domu, środowisku, w Polsce i o tym, jak sobie z tym (nie) radzimy w ulubionej księgarni
Oceny książki Co ze mną nie tak? O życiu w dysfunkcyjnym domu, środowisku, w Polsce i o tym, jak sobie z tym (nie) radzimy
3589 użytkowników ma tytuł Co ze mną nie tak? O życiu w dysfunkcyjnym domu, środowisku, w Polsce i o tym, jak sobie z tym (nie) radzimy na półkach głównych- Chcę przeczytać 2 361
- Przeczytane 1 140
- 2023 54
- Psychologia 49
- 2024 42
- 2025 16

OPINIE i DYSKUSJE o książce Co ze mną nie tak? O życiu w dysfunkcyjnym domu, środowisku, w Polsce i o tym, jak sobie z tym (nie) radzimy
To mocna, często otwierająca oczy pozycja, która potrafi poruszyć bardzo czułe struny w psychice. O ucieczce w pracoholizm, perfekcjonizm czy unikaniu bliskości, o poczuciu wstydu i winy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTylko te wywiady z gośćmi w drugiej części nietrafione... bo jakim cudem psycholog może nienawidzić innych ludzi tylko dlatego, że nie popierają jednej właściwej opcji politycznej?
Część "teoretyczno-rozważaniowa" (mniej więcej pierwsza połowa) bardzo dobrze się czyta: dużo ciekawych odniesień, analiz. Porządkuje i poszerza wiedzę. Część z wywiadami i (chyba) felietonami - momentami drażniąca i na pewno nierówna; takie mydło i powidło. Niektóre wywiady ciekawe. Ta druga połowa chyba dla zapełnienia i pogrubienia wydawnictwa...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwsza połowa książki jest bardzo dobra, ale część z wywiadami po prostu kiepska.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie będę oryginalny, pierwsza część bardzo dobra. W interesujący sposób nakreśla i ilustruje problemy, którymi mierzy się sporą część społeczeństwa. Gdy czytelnik oczekuje na zgłębienie tematu, nakierowane na rozwiązanie, dostaje zbiór wywiadów czy felietonów z przeróżnymi osobami, bez spójnego kierunku. Szkoda, bo zapowiadało się dobrze.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMówi się, że żadna książka nie zastąpi terapii. Dobrze, że autorka tej książki tego nie słyszała, bo napisała fenomenalną książkę dla DDA oraz DDA. A szczególnie dla starszych roczników, które pamiętają czasy, jak dzieci chodziły z kluczem na szyji
Pozycja jest genialna bo nikt nie robi w niej z DDA ofiar, które kompletnie nie radzą siebie w życiu. Nikt nie pisze w niej o tym co już każdy wie. A trzeba zaznaczyć, że wychodzą nowe książki, które tak naprawdę nic nie wnoszą nowego.
Autorka do napisania książki zaprosiła specjalistów, którzy są naprawdę mocni w tym co robią i ich rozdziały są naprawdę dobre. Książka fenomenalna!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPozycja jest genialna bo nikt nie robi w niej z DDA ofiar, które kompletnie nie radzą siebie w życiu. Nikt nie pisze w niej o...
jak zwykle - w punkt. Trafna analiza srodowiska i racjonalne wnioski. Ksiazka pomaga w zrozumieniu schematow zachowan ktore pochodza ze srodowiska i aspektow kulturowo - socjologiczno - politycznych. Polecam zagubionym ktorzy czasem z niewiadomych powodow nie potrafia wytlumaczyc swoich dysfunkcyjnych zachowan i odczuc wobec innych i swiata.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwsza część książki merytoryczna, z której wiele cytatów zapisałam, wiele zdań otworzyło mi oczy szerzej. Mam szerszy obraz tego, w jakiej rzeczywistości wychowali się moi rodzice. W drugiej części książki, tej z wywiadami, tak jakby trochę się zawiodłam, że jednak wolałabym słuchać wywiadów w formie podcastów. Czasami miałam wrażenie, że temat był krótko ucięty, tak jakby była tam przestrzeń na pełniejsze wyczerpanie tematu.
Pierwsza część książki merytoryczna, z której wiele cytatów zapisałam, wiele zdań otworzyło mi oczy szerzej. Mam szerszy obraz tego, w jakiej rzeczywistości wychowali się moi rodzice. W drugiej części książki, tej z wywiadami, tak jakby trochę się zawiodłam, że jednak wolałabym słuchać wywiadów w formie podcastów. Czasami miałam wrażenie, że temat był krótko ucięty, tak...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka z nurtu starej psychologii, w tej chwili mało zgodnej z naukowymi faktami, że wszystko, co nie tak z tobą do doświadczenie z dzieciństwa. Brak obiektywizmu, zapętlenie się w temacie, przykłady pod tezę.
Może warto by było zapoznac się z nowymi badaniami w jakis sposób geny oddziałowywuja i jaka jest ich rola.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTezy nie sa w jakikolwiek sposób falsyfikowalne a podawane są jako wiedza nabyta.
Może warto by było zapoznac się z nowymi badaniami w jakis sposób geny...
Książka bardzo dobrze oddaje niezaspokojone potrzeby z dzieciństwa, które ciągną się za nami przez dorosłe życie. Delikatnie i mądrze pokazuje skąd te problemy się wzięły i jak można sobie z nimi poradzić.
Warto przeczytać, żeby uświadomić sobie swoje zachorowania oraz ich przyczynę.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWarto przeczytać, żeby uświadomić sobie swoje zachorowania oraz ich przyczynę.
Ciekawa, daje do myślenia. Niektóre wnioski podobne do "4000 tygodni". Dwa lata później wstając rano i patrząc na mój smart-zegarek z "oceną snu", od czasu do czasu przypominam sobie wywiad z panią od wodnego aerobiku. Ha.