Tygrys. Na tropie rosyjskiej bestii

Okładka książki Tygrys. Na tropie rosyjskiej bestii autora John Vaillant, 9788381916233
Okładka książki Tygrys. Na tropie rosyjskiej bestii
Jan Rybicki

Kup Tygrys. Na tropie rosyjskiej bestii w ulubionej księgarnii

Oceny książki Tygrys. Na tropie rosyjskiej bestii

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tygrys. Na tropie rosyjskiej bestii

Wyjątkowe zwierzę wyjątkowa książka polecam każdemu!

Wyjątkowe zwierzę wyjątkowa książka polecam każdemu!

Tygrys syberyjski, to bardzo rzadki i tajemniczy drapieżnik, jeszcze w XIX wieku, jego zachodnia granica występowania sięgała Bajkału. Wszyscy, którzy w dzieciństwie czytali przygody, Tomka Wilmowskiego, dobrze pamiętają tego wielkiego kota.

Książka pozytywnie mnie zaskoczyła, nie spodziewałem się, tak dobrej znajomości, rosyjskich realiów i mentalności Rosjan ze strony anglosaskiego reportażysty. A jednak, wszystko co napisano w pracy, o tym zagadnieniu, jest zgodne z naszą oceną tego narodu. Autor, świetnie orientuje się w roli polskich zesłańców, dla badania Dalekiego Wschodu Rosji.

Punktem wyjścia opowieści, jest historia tygrysa ludojada, który zabił dwóch kłusowników, w grudniu 1997 roku. Opisy tych ataków, i polowania na bestie, czyta się jak najlepszy thriller. Z detektywistycznym zacięciem zrekonstruowano przebieg ataków, życie ofiar, i życie samego tygrysa ludojada.

Przedstawiono historie polowań, i ochrony tych majestatycznych kotowatych, w dwudziestowiecznej Rosji, na tle rozkładu moralnego i instytucjonalnego związanego z komunizmem, chaosem po jego upadku, biedą i bandytyzmem., lat dziewięćdziesiątych.

Pierwsza ofiara tygrysa, niejaki Markow, pseudonim Markiz, urodziła się tuż przy naszej granicy, bo w Kaliningradzie, w 1951 roku, na drugi kraniec ZSSR, w kraj tygrysów, trafił dzięki konfliktowi rosyjsko - chińskiemu,, nad rzeką Ussuri, jako poborowy, w 1969 roku.

Fascynujące, było zestawienie poglądów na tygrysy, Moskali, rdzennych plemion, Koreańczyków i Chińczyków. Książka ukazuje dobrze, że to głównie dzięki zachodnim organizacją ochrony przyrody i ich finansowemu wsparciu, ochrona tygrysa była możliwa, z której to ochrony, Rosjanie robili w pewnym sensie kpinę, gdy prywatne firmy drzewne dzięki łapówkom, mogły wycinać, ogromne obszary rezerwatów dzikiej przyrody.

Naprawdę warto przeczytać, wciąga, trzyma w napięciu i dostarcza solidnej dawki wiedzy.

Bardzo zmęczyła mnie ta xiążka. Sięgając po nią myślałem, że sięgam po reportaż o tygrysie ludojadzie, którego wytropiono i zabito. Tymczasem sama historia tygrysa, który zabił dwóch Rosjan okazała się dla Vaillanta tylko przyczynkiem do wielu pobocznych wycieczek. Socjologia, behawiorystyka, dzieje carskiej i komunistycznej Rosji, itp, itd. Niektóre tematy są nawet ciekawe, ale nie uważam, aby warto było wzbogacać nimi historię o tygrysie.
W ten mętlik wpisał się tłumacz, który nie popisał się. Czasami czytamy o "Saszy" a czasami o "Sashy". A dopełnieniem tego rozgardiaszu jest informacja, że w grudniu noce są najkrótsze...

478 użytkowników ma tytuł Tygrys. Na tropie rosyjskiej bestii na półkach głównych
95 użytkowników ma tytuł Tygrys. Na tropie rosyjskiej bestii na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Tygrys. Na tropie rosyjskiej bestii

Cytaty z książki Tygrys. Na tropie rosyjskiej bestii