Otwarte żyły Ameryki Łacińskiej

Okładka książki Otwarte żyły Ameryki Łacińskiej autora Eduardo Galeano, 9788396270689
Okładka książki Otwarte żyły Ameryki Łacińskiej
Barbara Jaroszuk

Kup Otwarte żyły Ameryki Łacińskiej w ulubionej księgarnii

Oceny książki Otwarte żyły Ameryki Łacińskiej

OPINIE i DYSKUSJE o książce Otwarte żyły Ameryki Łacińskiej

Eduardo Galeano (zm. w 2015 r.) był postacią pomnikową dla hiszpańskojęzycznego kręgu kulturowego. Ten urugwajski lewicowy intelektualista, pisarz i publicysta, stworzył w 1971 roku dzieło, które stało się biblią antykolonializmu. O skali oddziaływania tej książki najlepiej świadczy fakt, że dekady później Hugo Chavez podarował ją Barackowi Obamie, czyniąc z niej symboliczny akt oskarżenia wymierzony w politykę Waszyngtonu.

Galeano kreśli panoramę historii gospodarczej kontynentu jako proces nieustannego drenażu. Autor analizuje, jak bogactwa naturalne – od złota, srebra i drogich kamieni, przez cukier, kawę i kauczuk, aż po ropę i cynę – stawały się fundamentem potęgi Europy, a później USA. Pokazuje mechanizm „gospodarki zorientowanej na zewnątrz”, gdzie zysk z eksploatacji lokalnych zasobów i taniej siły roboczej służył jedynie luksusowej konsumpcji elit, pozostawiając po sobie wyjałowioną ziemię i pałace-widma, jak słynna opera w Manaus.

Choć Galeano trafnie diagnozuje politykę państw neokolonialnych (Wielkiej Brytanii i USA),w jego analizie pojawia się pewne „skrzywienie”. Jako lewicowy intelektualista i Urugwajczyk, autor kładzie główny nacisk na uwarunkowania zewnętrzne, momentami zbyt pobieżnie traktując wewnętrzne przyczyny zacofania. Choć wspomina o korupcji, warcholstwie elit czy deficycie tradycji demokratycznych, to jednak ciężar odpowiedzialności przesuwa wyraźnie na zewnątrz.

Współczesna recepcja tekstu ewoluowała – o ile 50 lat temu tezy te idealnie wpisywały się w teorię zależności André Gunder Franka, dziś budzą dyskusje. Czy zacofanie to faktycznie wtórny rezultat rozwoju światowego kapitalizmu, czy może efekt włączania w globalny system archaicznych, parafeudalnych struktur gospodarczych, które nie potrafiły (lub nie chciały) wykształcić zdrowych mechanizmów wolnościowych?

Mimo ideologicznego zabarwienia, „Otwarte żyły” pozostają lekturą niezwykle angażującą. Galeano operuje językiem:

Barwnym i żywym: Daleko mu do suchego, akademickiego stylu typowego dla publikacji historycznych.

Bezpośrednim: Autor pisze z nerwem, sypiąc faktami i anegdotami, które budują sugestywny obraz „cukierniczki świata” (Kuby) czy kopalnianych piekieł Boliwii.

Aktualnym: Choć tekst ma pół wieku, opisana w nim dewastacja puszczy amazońskiej czy mechanizmy eksportu zysków brzmią dziś uderzająco współcześnie. Choć od pierwszej publikacji minęło 50 lat diagnozy Galeano przerażają aktualnością w kontekście:

Eksploatacji surowców: Miejsce złota zajęły lit i rzadkie metale ziem alkalicznych, ale mechanizm "wydobyć i wywieźć" pozostał podobny.

Ekologii: Współczesna dewastacja puszczy amazońskiej jest bezpośrednią kontynuacją kolonialnego rabunku drewna i ziemi pod wypas bydła.

Demografii i wyzysku: Choć dynamika demograficzna uległa zmianie, eksplozja nędzy w fawelach i miastach-molochach wciąż stanowi zaplecze taniej siły roboczej dla globalnych korporacji.
„Otwarte żyły Ameryki Łacińskiej” to lektura obowiązkowa, by zrozumieć dzisiejsze napięcia na linii Północ-Południe. Nawet jeśli polemizujemy z niektórymi uproszczeniami ekonomicznymi autora, trudno zaprzeczyć jego głównej intuicji: system światowy został zaprojektowany tak, by niektóre regiony zawsze pełniły rolę „otwartych żył”. Galeano nie tylko napisał historię gospodarczą – on dał głos tym, którzy przez wieki byli tylko statystykami w bilansach zysków i strat wielkich mocarstw

Warto sięgać dziś po takie pięćdziesięcioletnie dzieła? A w ogóle czytać klasyków? I czy tylko Dostojewski czy Mann zasługują na to miano?

Urugwajski dziennikarz i reportażysta - choć sam o europejskich korzeniach - oskarża najpierw Europejczyków właśnie, później zaś kapitalistyczne Stany Zjednoczone o zawłaszczenie nieprzebranych niegdyś bogactw południowego siostrzanego kontynentu, jego kolonizację i celowe wkręcenie w spiralę pogłębiających się nierówności (tak wewnętrznych jak i międzynarodowych).

Nie cytować tu marksowskiego “Kapitału”, gdzie piewca walki klas właśnie w grabieży bogactw Ameryki Południowej przez hiszpańskich i portugalskich konkwistadorów, Indii przez holenderską Kompanię Wschodnioindyjską czy francuski handel niewolnikami, zasilający tryby tych machin widzi podstawy pierwotnej akumulacji kapitału, byłoby wręcz grzechem. I Autor w tym właśnie kontekście do Marksa się odwołuje.

Ale ta akumulacja kosztuje. W pierwszej kolejności płacą za nią - własnym życiem rdzenni mieszkańcy kontynentu południowoamerykańskiego. Z siedemdziesięciu milionów ludzi zamieszkujących go, gdy na horyzoncie pojawiły się pierwsze hiszpańskie okręty, po półtora wieku działalności hiszpanów i portugalczyków pozostał co dwudziesty (tak: trzy i pół miliona ludzi). Szczególnie poruszający jest - w kontekście wspaniałości architektoniczno-inżynierskiej królestwa Inków - ten opis dziesiątek i setek inkaskich inżynierów, astronomów i matematyków, których zdolności były dla najeźdźców nieistotne i nierozpoznane nawet, a liczyła się ich siła jako niewykwalifikowanych pracowników podziemnych w kopalniach eksploatowanych przez Hiszpanów.

Hiszpański desant srebra do Starego Świata wcale nie okazał się zresztą ubogacający samą Hiszpanię. Autor uzmysławia nam, jak owe grabieżcze karawele niemal równolegle (i w sposób pozornie niezrozumiały) szły w parze z powoli podupadającym krajem: wyludniającym się w XVI i XVII wieku, targanym niepokojami religijnymi (ach ten Filip II !),z znikającymi w zastraszającym tempie manufakturami a nawet spadającym pogłowiem owiec. Bardzo zajmujący wywód - o tym bym książkę przeczytał! Historię po Hiszpanii wkrótce powtórzyli zresztą Portugalczycy, bo to właśnie ich kraj stał się jedynie stacją tranzytową dla brazylijskiego z kolei złota, mającego wzbogacać nie metropolię, a państwa sprytnie na niej żerujące (Anglię tym razem).

No i Kuba. Ta jeszcze później niż Peru z Hiszpanami czy Brazylia z Portugalczykami zmagała się z próbą zawłaszczenia państwa (właściwie, to uczynienia zeń cukrowego latyfundium) przez Stany Zjednoczone. Jakoś tam udało się rewolucji zrzucić jarzmo jednego ciemiężyciela, choć opowieść z roku 1970 tak pełna optymizmu i mówiąca o jedynie “przejściowych trudnościach rewolucji” wydaje nam się dziś optymistyczną nader. Choć prawdą jest, że dzisiejsze kubańskie nierówności wydają się mniejsze (wszyscy w dół) i są raczej wewnętrzne, niż sterowane z zewnątrz.

Jest tu nieco o ikonicznym przykładzie wyzysku Nowego Świata, a więc boliwijskiej górze Potosi (znanej lepiej z innej publikacji Filtrów); srebrnonośna góra, “karmiąca” cały multiregion (rtęć, zwierzęta pociągowe, zboże, skóry i tkaniny) oraz tworząca bajeczne bogactwo Boliwii, ostatecznie stała się jedną z przyczyn kraju tego upadku. To przykład na to, iż tym większe i głośniejsze stają się kolapsy, im bliżej w przeszłości poszczególne lokalne gospodarki związane były ze swymi metropoliami. Dziś miasto Potosi - biedne miejsce w biednym kraju - jest jednym z najlepszych przykładów ilustrujących stwierdzenie “dało światu najwięcej, a najmniej ma dla siebie”. Prócz faktu, że przez trzy wieki góra pochłonęła osiem milionów istnień ludzkich; oto prawdziwe holokausty innych krańców świata.

W czasach powstawania książki, kolonizacja wciąż trwała, bądź raczej stabilizowały się już tylko jej konsekwencje. Monokulturowe uprawy konsekwentnie ograniczały produkcję żywności na rynki lokalne, Indianie stanowili już trwałych niewolników uwiązanych z ziemiami, które niegdyś przecież należały do ich plemion. Oczywiście Autor nie widział różnych zielonych i zielono-niebieskich “rainforestowych” i “fairtradowych” znaczków na naszych paczkach kawy i dobrze może, że nie widział, bo mógłby nam opowiedzieć i uświadomić, gdzie i w nich jest po prostu kant i kasa dla jakichś współczesnych neo-kolonizatorów. Bo, że trwa - owa kolonizacja - to nie mamy wątpliwości i dziś. Lubicie komosę ryżową (quinoa)? A wiecie, że od czasu światowego boomu na to ziarenko, przestało być ono cenowo dostępne dla uprawiających je (dla nas) andyjskich rolników?

Najnowszą odsłoną kolonializmu jest tworzenie instytucji finansowych (banki, MFW),a tych z kolei zadaniem uzależnianie południowoamerykańskich państw od rzekomej pomocy finansowej, w rzeczywistości zaś dbanie o ich drenaż (zyski, dywidendy, licencje, obsługa) i jednokierunkowy bilans przepływu “od”, nie zaś “do” tych krajów. Stosunek zaś ten może być rzędu 4:1, może zaś nawet 5:1. System pożyczek zaskakująco często obwarowany jest obostrzeniami, czyniącymi zeń właściwie narzędzie subsydiowania amerykańskiego eksportu. A jeszcze - jak pisze Galeano o lokalnych przedsiębiorstwach - “filiom międzynarodowych korporacji wolno celować w podbój latynoamerykańskiego rynku jedynie w określonych branżach i na określonych warunkach, które nie zakłócają światowej polityki prowadzonej przez ich centrale”. Zadziwiające jest, jak konsekwentny i skuteczny jest Autor w wykazywaniu konkretnych kwot i sum transferów i to w czasach, gdy wiedza nie była tak powszechna i łatwo osiągalna (nawet dla umiejących jej poszukiwać) jak dziś.

Odosobnionym przypadkiem, który wywarł na mnie duże wrażenie, była opisana tu a wcześniej mi nieznana historia Paragwaju (umie ktoś wskazać kraj na niepokolorowanej mapie kontynentu?),który postanowił obrać własną drogę rozwoju w oderwaniu od nacisków wielkich międzynarodowych korporacji. Jak się to dla państwa skończyło - można dowiedzieć się choćby i ze strony na Wikipedii… Choć już może niekoniecznie, jaki w tym udział miał brytyjski sektor bankowy; o tym opowiedzą nam już “Otwarte żyły…”.

Książka-bunt, książka-gniew, książka-płomień. Nie sama opowieść jest tu może najważniejsza (choć ta też),ale ton wypowiedzi: bardzo bezkompromisowy, bardzo oskarżycielski. Autor płonie świętym gniewem i spala się bez mała na naszych oczach. Bardzo to lewicowe, bardzo ku rewolucji ciążące i nawet odbyte rewolucje nieco gloryfikujące. Ale i z podziwem przyglądające się innej obranej drodze i odniesionemu sukcesowi Stanów z kontynentu północnego.

I choć po jej publikacji Autor stał się - niczym “aktor jednej roli” - książki swej więźniem, to jednak właśnie ta (a nie żadna inna z pozostałych napisanych czterdziestu) przyniosła mu światową sławę, rozpoznawalność i… wygnanie z ojczyzny. Doskonałą bowiem rekomendacją książki jest - jak zwykle - jej oddźwięk społeczny, a szczególnie fakt, że w wielu miejscach i czasach należała ona do indeksu dzieł zakazanych i rozmaite reżimy lektury jej surowo wzbraniały, jako “narzędzia deprawacji młodzieży”...

Książkę uzupełnia imponująca bibliografia (ostatnich 50-ciu stron więc można nie czytać, choć i tam ukryto wiele wyjaśnień, uszczegółowień i dopowiedzeń),a więc i całe dzieło podparte jest gigantycznym (w tamtych czasach!) researchem. I tylko ta lekka niewspółczesność lektur sprzed ponad pięćdziesięciu lat… Sam autor rekapituluje swe dzieło w krótkim posłowiu na siedem lat od wydania pierwszego (z roku 1970). A swoją drogą: czy dziś tak kompletne dzieło, opisujące w sposób tak wnikliwy i szczegółowy cały makroregion (ba, toć cały kontynent!) byłoby w ogóle możliwe to powtórzenia? Ktoś-coś?.. Może “Ñameryka” Capparósa jest (dla mnie zaś kiedyś będzie) jakąś odpowiedzią?

Dobrze współgra mi ta lektura z o pół wieku późniejszymi “Jedwabnymi szlakami” i tylko uzupełnia obraz Europejczyka jako najgorszego typu człowieka - kreatury, której technologiczne przewagi kazały mienić się koroną stworzenia (i oczywiście z odwiecznym “Gott mit uns” na ustach).

Do tego świetne wydanie (nowe tłumaczenie Barbary Jaroszuk),edycja i przepiękna okładka (brawo, Filtry!) - trzymałem w dłoniach, to wiem. Aż żal mieć to tylko na czytniku… 😪

Historia drenażu wolności i bogactw Ameryki Łacińskiej przez kolonializm. Fantastyczne i kompletne opracowanie. Za minus uznaję to, że autor jest momentami zbyt antykapitalistyczny, ale dzięki tej lekturze wiem, skąd się wziął sentyment do socjalizmu w tym rejonie świata

662 użytkowników ma tytuł Otwarte żyły Ameryki Łacińskiej na półkach głównych
77 użytkowników ma tytuł Otwarte żyły Ameryki Łacińskiej na półkach dodatkowych