- literatura obyczajowa, romans
- 2022-11-01
- 2022-11-01
"Kiedyś się odnajdziemy"
Janka ucieka z ogarniętego wojną Wołynia i musi zostawić młodszą siostrę u obcej rodziny. Obiecuje, że po nią wróci, lecz w tamtym czasie każde pożegnanie może być już na zawsze. I wtedy los stawia na jej drodze inną małą dziewczynkę, która została na świecie zupełnie sama. Czy Janka pokocha ją jak własną siostrę?
W Warszawie Tadek poznaje Annę, w której niebieskich oczach można się zatracić. Rodzące się uczucie wystawi na próbę więź łączącą go z najlepszym przyjacielem. Jaką cenę zapłaci za podjęte decyzje?
Po latach drogi Janki i Tadka się połączą. Tych dwoje doświadczyła wojna, ale przed nimi jeszcze całe życie…
"Zawsze będziemy razem"
Choć Teresa i Kateryna mają wspólną siostrę, to koleje ich losów były zupełnie różne. Bolesna przeszłość sprawiła, że nigdy nie miały okazji lepiej się poznać. Czy jako dorosłe kobiety będą potrafiły od nowa zbudować rodzinne więzi, a podobne problemy zbliżą je do siebie?
Teresa jako młoda żona czuje się coraz bardziej samotna. Jej mąż angażuje się w politykę, a odmienne poglądy stają się zarzewiem kłótni. Maksymilian spędza sporo czasu poza domem i poznaje fascynującą kobietę, z którą wiele go łączy. Niejeden mógłby stracić dla niej głowę…
Kateryna próbuje ułożyć sobie życie u boku Gustawa. Ukochany mężczyzna, dzieci i praca w szpitalu sprawiają, że wreszcie może zaznać spokoju i szczęścia. Do czasu. Czy zazdrość i intrygi zniszczą wszystko, co razem zbudowali?
"Nigdy cię nie zapomnę"
Teresa i Maksymilian myśleli, że wszystko, co najlepsze, dopiero przed nimi. Wspólną przyszłość burzy jeden moment – gdy w ich życiu niespodziewanie zjawia się mały chłopiec, owoc romansu z przeszłości, kobieta z bólem podejmuje decyzję o zakończeniu małżeństwa. Maks nie ma jednak zamiaru się poddać i robi wszystko, aby odzyskać utracone zaufanie. Tym bardziej że w życiu jego żony jest już inny mężczyzna gotowy nieść wsparcie w każdej trudnej chwili.
Tymczasem kolejne pokolenia Dobrzyńskich urządzają sobie życie w nowej rzeczywistości. Miłosz i Aleks, korzystając ze sprzyjającego przedsiębiorcom czasu lat dziewięćdziesiątych, zakładają razem firmę. Spółka rozwija się szybko, co czyni ją atrakcyjną dla większych biznesmenów. Mężczyźni podejmują decyzję o zachowaniu udziałów. Nie wiedzą jeszcze, że niektórych propozycji w świecie rodzącego się kapitalizmu nie należy odrzucać…
Kup Saga Dobrzyńskich. Kiedyś się odnajdziemy / Zawsze będziemy razem / Nigdy cię nie zapomnę (Pakiet) w ulubionej księgarni
Oceny książki Saga Dobrzyńskich. Kiedyś się odnajdziemy / Zawsze będziemy razem / Nigdy cię nie zapomnę (Pakiet)
43 użytkowników ma tytuł Saga Dobrzyńskich. Kiedyś się odnajdziemy / Zawsze będziemy razem / Nigdy cię nie zapomnę (Pakiet) na półkach głównych- Chcę przeczytać 26
- Nie podobały się 1
- Literatura współczesna / Literatura piękna / Klasyka / Inne 1
- Gabryiela Gargas 1
Cytaty z książki Saga Dobrzyńskich. Kiedyś się odnajdziemy / Zawsze będziemy razem / Nigdy cię nie zapomnę (Pakiet)
Dodaj cytat z książki Saga Dobrzyńskich. Kiedyś się odnajdziemy / Zawsze będziemy razem / Nigdy cię nie zapomnę (Pakiet)
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Saga Dobrzyńskich. Kiedyś się odnajdziemy / Zawsze będziemy razem / Nigdy cię nie zapomnę (Pakiet)
Wyjątkowa, wyciągająca, wzruszająca saga rodzinna, która ukazuje losy rodziny Dobrzyńskich od czasów przed II wojną światową aż do czasów współczesnych.
"Kiedyś się odnajdziemy" opowiada o Jance, której udaje się uciec z wojennego Wołynia. Niestety, musi tam pozostawić swoją siostrę i choć obiecuje, że po nią wróci, tak naprawdę niczego nie może być pewna. Tymczasem los chce, że sama musi się zaopiekować inną małą dziewczynką i to na nią przelewa swoją siostrzaną miłość. Drugi bohater, Tadek, poznaje piękną Annę. Ich coraz silniejsza relacja wpływa jednak negatywnie na więź z jego najlepszym przyjacielem. Janka i Tadek wpadną na siebie po latach, a ich wspólne losy na pewno zaintrygują czytelnika.
"Zawsze będziemy razem" to historia Teresy i Kateryny. Obie bohaterki łączy wspólna siostra, a fakt bolesnych doświadczeń z odległych lat wpłynął na to, że nie zdołały się dobrze poznać. Każda ma swoje problemy, a jednak razem spróbują odbudować rodzinne więzi, które nigdy nie zdołały powstać w pełnym wymiarze.
W "Nigdy cię nie zapomnę" Teresa i Maksymilian zaczynają mieć poważne problemy. Od tego, jak je rozwiążą, zależy, czy uda im się uratować wspólne sprawy. Z kolei należący do nowego pokolenia rodziny, Aleks i Miłosz, zakładają firmę, której rozwój szybko nabiera rozpędu. Muszą jednak uważać, by zbyt pochopnie nie odrzucić jakiejś korzystnej propozycji.
Polecam ten cykl powieściowy każdemu, kto lubi wątki historyczne w fabule. Autorka wyjaśnia na końcu każdej z części co nie zgadza się z faktami historycznymi, co pozwoliła sobie zmienić lub dodać. Bardzo mnie to ujęło, bo rozwiało moje wątpliwości i niejednokrotnie dokształcało. Sagę tę przeczytałam w bardzo krótkim czasie, ponieważ nie mogłam się od niej oderwać. Polecam z całego serducha ❤️
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Kiedyś się odnajdziemy" opowiada o Jance, której udaje się uciec z wojennego Wołynia. Niestety, musi tam pozostawić swoją siostrę i choć obiecuje, że po nią wróci, tak naprawdę niczego nie może być pewna. Tymczasem los...