Czarna jaskółka 2

Okładka książki Czarna jaskółka 2 autora Liliana Więcek, 9788384185582
Okładka książki Czarna jaskółka 2
Liliana Więcek Wydawnictwo: NieZwykłe Cykl: Góralka i mafioso (tom 5) literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
Góralka i mafioso (tom 5)
2026-03-25
2026-03-25

Kup Czarna jaskółka 2 w ulubionej księgarnii

Oceny książki Czarna jaskółka 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Czarna jaskółka 2

[ współpraca reklamowa z @wydawnictwoniezwykle ]
RECENZJA: Kontynuacja losów Moniki i Jacka w drugim tomie to była dla mnie czysta, czytelnicza frajda, podszyta ogromnym napięciem i humorem, którego absolutnie się nie spodziewałam po tak mrocznym początku. Kiedy Monika wybudziła się ze śpiączki i postanowiła udawać amnezję, czułam dreszcz ekscytacji. Niesamowite, jak autorka ograła ten motyw, zmieniając relację bohaterów w fascynującą grę pozorów. Obserwowanie Jacka, który próbował urobić „nową”, uległą wersję swojej góralki, wmawiając jej małżeństwo, wywoływało we mnie masę emocji: od śmiechu pod nosem z jego manipulacji, po narastającą ciekawość, kiedy w końcu ta bomba wybuchnie mu prosto w twarz. Czułam każdą iskierkę irytacji Jacka, gdy zdał sobie sprawę, że grzeczna wersja Moniki po prostu go nudzi. To genialnie pokazało, że on kocha właśnie ten jej niepokorny charakter, a nie marionetkę.

Przez całą lekturę towarzyszyła mi lekkość przemieszana z autentycznym podziwem dla sprytu głównej bohaterki, która w brazylijskiej złotej klatce planowała wielki powrót w polskie góry. Wywołało to we mnie mnóstwo pozytywnej energii; uwielbiam, gdy kobieca postać nie daje się złamać i potrafi przechytrzyć nawet najbardziej niebezpiecznego mafiosa. Jednak w momencie, gdy na horyzoncie pojawił się wspólny wróg, a osobiste gierki musiały ustąpić miejsca walce o przetrwanie, poczułam ten znany mi już z poprzedniej części ścisk w żołądku. Zastanawiałam się, czy po tylu kłamstwach i manipulacjach z obu stron, są oni w stanie w ogóle sobie zaufać, skoro oboje tak mocno trzymają się zasady, że raz zawiedzione zaufanie przekreśla wszystko. Przekaz tego tomu uderzył mnie swoją przewrotnością; pokazał, że czasem to właśnie największy wróg staje się jedyną deską ratunku, a nienawiść i miłość to dwie strony tej samej, bardzo niebezpiecznej monety.

[ współpraca reklamowa z @wydawnictwoniezwykle ]

Czarna Jaskółka 2 to dla mnie typowa kontynuacja, która po prostu nie była potrzebna.

Jeśli ktoś sięga po tę część z nadzieją na dobry romans i dużo chemii między bohaterami — to niestety się rozczaruje. Tego tutaj praktycznie nie ma. Relacja, która powinna być jednym z głównych punktów historii, schodzi gdzieś na dalszy plan i nie daje tych emocji, na które się liczy.
Największy problem? Mam wrażenie, że tę historię spokojnie dało się zamknąć w jednym tomie. Niektóre wątki są przeciągnięte, inne rozwleczone i momentami miałam poczucie, że czytam coś na siłę przedłużonego.
Brakuje tu napięcia, brakuje konkretu i przede wszystkim — brakuje tego „czegoś”, co sprawia, że nie możesz się oderwać.

Nie mówię, że to jest zła książka, ale zdecydowanie zbędna jako osobna część. Dla mnie to bardziej dodatek niż pełnoprawna kontynuacja.

Monika Pociasková, to góralka z krwi i kości, szybko zaczęła dorosłe życie, a gdy trafiła się szansa, że ktoś będzie dla niej bezpieczną przystanią, została zraniona w sposób, którego się nie spodziewała. Nie wierzyła, że powróci i wróciła, ale już jako inna kobieta.
Twarda, pyskata, prowadziła swoje biznesy. Nie bała się sięgnąć po broń, aż w końcu trafiła na idealny cel, który miał zamknąć za nią drzwi do przeszłości. Jednak ta droga nie była całkowicie pod jej kontrolą.
Jack Adams, groźny mafioso, brat Michaela. Mieszka i prowadzi biznes w Brazylii. Wrócił w polskie góry z jednym celem, tylko niespodziewanie ten cel się zmienia, nie wiedząc, że jest tylko marionetką, która ma pociągnąć za spust, dokonać zemsty, zabić duchy przeszłości i wyjechać.
Wszystko zaczęło się od braku chęci wynajmu pokoju i małpy.

Nie każda książka od LW do mnie trafia, pomijając cykl „Góralka i mafioso”.
Do tej historii podchodziłam z dystansem i lekkim brakiem chęci. Cieszę się, że jednak zagłębiłam się w opowiadanie, które było pełne emocji, zwrotów akcji i próby zgadnięcia, co jest grane?
Super się czytało i cieszy mnie fakt, że jestem na takim etapie twórczości autorki, że mogę od razu sięgnąć po kolejny tom, który miał swoją premierę 03.2026, także trochę czasu minęło.
Polecam.

73 użytkowników ma tytuł Czarna jaskółka 2 na półkach głównych