Czarna jaskółka 2

- literatura obyczajowa, romans
- Góralka i mafioso (tom 5)
- 2026-03-25
- 2026-03-25
Bohaterowie bestsellerowej serii mafijnej powracają!
Kontynuacja historii Moniki Pociaskovej i Jacka Adamsa z powieści Czarna Jaskółka.
W wyniku strzelaniny Monika zapadła w śpiączkę. Po wybudzeniu kobieta próbuje się zorientować w nowej rzeczywistości i ocenić swoje obecne położenie. Nie znając intencji Jacka, decyduje się udawać, że cierpi na amnezję.
Mężczyzna z kolei w utracie pamięci kobiety dostrzega szansę, by góralka w końcu zaczęła do niego należeć. Wmawia jej, że od dawna są małżeństwem. Kiedy oboje próbują jak najlepiej rozegrać tę partyjkę, Jack dochodzi do wniosku, że życie z tak uległą wersją kobiety, do której wcześniej coś czuł, bardzo go nudzi. Ona natomiast planuje ucieczkę z brazylijskiej klatki i powrót w polskie góry.
I gdy Monice na nowo udaje się pokazać Adamsowi swój charakterek, na horyzoncie pojawia się niebezpieczny wróg, a wtedy jedynym ratunkiem może okazać się połączenie sił i odsunięcie na bok osobistych porachunków.
Lecz czy to możliwe, skoro wyznają zasadę: „Nigdy nie oszukuj kogoś, kto ci zaufał i nigdy nie ufaj komuś, kto cię oszukał”?
Książka zawiera treści nieodpowiednie dla osób poniżej osiemnastego roku życia.
Kup Czarna jaskółka 2 w ulubionej księgarni
- Patronat 2
- Kupić 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Czarna jaskółka 2
[ współpraca reklamowa z @wydawnictwoniezwykle ]
RECENZJA: Kontynuacja losów Moniki i Jacka w drugim tomie to była dla mnie czysta, czytelnicza frajda, podszyta ogromnym napięciem i humorem, którego absolutnie się nie spodziewałam po tak mrocznym początku. Kiedy Monika wybudziła się ze śpiączki i postanowiła udawać amnezję, czułam dreszcz ekscytacji. Niesamowite, jak autorka ograła ten motyw, zmieniając relację bohaterów w fascynującą grę pozorów. Obserwowanie Jacka, który próbował urobić „nową”, uległą wersję swojej góralki, wmawiając jej małżeństwo, wywoływało we mnie masę emocji: od śmiechu pod nosem z jego manipulacji, po narastającą ciekawość, kiedy w końcu ta bomba wybuchnie mu prosto w twarz. Czułam każdą iskierkę irytacji Jacka, gdy zdał sobie sprawę, że grzeczna wersja Moniki po prostu go nudzi. To genialnie pokazało, że on kocha właśnie ten jej niepokorny charakter, a nie marionetkę.
Przez całą lekturę towarzyszyła mi lekkość przemieszana z autentycznym podziwem dla sprytu głównej bohaterki, która w brazylijskiej złotej klatce planowała wielki powrót w polskie góry. Wywołało to we mnie mnóstwo pozytywnej energii; uwielbiam, gdy kobieca postać nie daje się złamać i potrafi przechytrzyć nawet najbardziej niebezpiecznego mafiosa. Jednak w momencie, gdy na horyzoncie pojawił się wspólny wróg, a osobiste gierki musiały ustąpić miejsca walce o przetrwanie, poczułam ten znany mi już z poprzedniej części ścisk w żołądku. Zastanawiałam się, czy po tylu kłamstwach i manipulacjach z obu stron, są oni w stanie w ogóle sobie zaufać, skoro oboje tak mocno trzymają się zasady, że raz zawiedzione zaufanie przekreśla wszystko. Przekaz tego tomu uderzył mnie swoją przewrotnością; pokazał, że czasem to właśnie największy wróg staje się jedyną deską ratunku, a nienawiść i miłość to dwie strony tej samej, bardzo niebezpiecznej monety.
[ współpraca reklamowa z @wydawnictwoniezwykle ]
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRECENZJA: Kontynuacja losów Moniki i Jacka w drugim tomie to była dla mnie czysta, czytelnicza frajda, podszyta ogromnym napięciem i humorem, którego absolutnie się nie spodziewałam po tak mrocznym początku. Kiedy Monika wybudziła się ze śpiączki i postanowiła udawać amnezję, czułam dreszcz ekscytacji. Niesamowite, jak...
Czarna Jaskółka 2 to dla mnie typowa kontynuacja, która po prostu nie była potrzebna.
Jeśli ktoś sięga po tę część z nadzieją na dobry romans i dużo chemii między bohaterami — to niestety się rozczaruje. Tego tutaj praktycznie nie ma. Relacja, która powinna być jednym z głównych punktów historii, schodzi gdzieś na dalszy plan i nie daje tych emocji, na które się liczy.
Największy problem? Mam wrażenie, że tę historię spokojnie dało się zamknąć w jednym tomie. Niektóre wątki są przeciągnięte, inne rozwleczone i momentami miałam poczucie, że czytam coś na siłę przedłużonego.
Brakuje tu napięcia, brakuje konkretu i przede wszystkim — brakuje tego „czegoś”, co sprawia, że nie możesz się oderwać.
Nie mówię, że to jest zła książka, ale zdecydowanie zbędna jako osobna część. Dla mnie to bardziej dodatek niż pełnoprawna kontynuacja.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeśli ktoś sięga po tę część z nadzieją na dobry romans i dużo chemii między bohaterami — to niestety się rozczaruje. Tego tutaj praktycznie nie ma. Relacja, która powinna być jednym z głównych punktów historii, schodzi gdzieś na dalszy plan i nie daje tych emocji, na które się...
Monika Pociasková, to góralka z krwi i kości, szybko zaczęła dorosłe życie, a gdy trafiła się szansa, że ktoś będzie dla niej bezpieczną przystanią, została zraniona w sposób, którego się nie spodziewała. Nie wierzyła, że powróci i wróciła, ale już jako inna kobieta.
Twarda, pyskata, prowadziła swoje biznesy. Nie bała się sięgnąć po broń, aż w końcu trafiła na idealny cel, który miał zamknąć za nią drzwi do przeszłości. Jednak ta droga nie była całkowicie pod jej kontrolą.
Jack Adams, groźny mafioso, brat Michaela. Mieszka i prowadzi biznes w Brazylii. Wrócił w polskie góry z jednym celem, tylko niespodziewanie ten cel się zmienia, nie wiedząc, że jest tylko marionetką, która ma pociągnąć za spust, dokonać zemsty, zabić duchy przeszłości i wyjechać.
Wszystko zaczęło się od braku chęci wynajmu pokoju i małpy.
Nie każda książka od LW do mnie trafia, pomijając cykl „Góralka i mafioso”.
Do tej historii podchodziłam z dystansem i lekkim brakiem chęci. Cieszę się, że jednak zagłębiłam się w opowiadanie, które było pełne emocji, zwrotów akcji i próby zgadnięcia, co jest grane?
Super się czytało i cieszy mnie fakt, że jestem na takim etapie twórczości autorki, że mogę od razu sięgnąć po kolejny tom, który miał swoją premierę 03.2026, także trochę czasu minęło.
Polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTwarda, pyskata, prowadziła swoje biznesy. Nie bała się sięgnąć po broń, aż w końcu trafiła na idealny cel,...
"Czarna jaskółka 2" to piąty tom cyklu Góralka i mafioso. To również bezpośrednia kontynuacja losów Moniki i Jacka. Dwójki charakternych bohaterów przy których nie sposób się nudzić. Bardzo lubię pióro i twórczość autorki. Jej książki zapewniają mi sporo rozrywkę i dostarczają wielu emocji. Najnowsza powieść od początku pochłania i intryguje, a czym dalej się w nią zagłębiamy tym więcej wrażeń nam serwuje. Ta część to wiele pytań, niewiadomych, intryg, podwyższonej adrenaliny, chwil grozy i niebezpieczeństwa. To również walka z samym sobą i własnymi uczuciami. Główni bohaterowie usilnie próbują coś udowodnić tej drugiej osobie. Oboje są uparci i zdeterminowani, by ich racja była na wierzchu. Między bohaterami iskrzy. Momentami bałam się nawet, że od tego ognia mogą się spalić. Potyczki słowne, przypadkowe gesty i powłóczyste spojrzenia tylko dodają relacji tej dwójki pikanterii. "Czarna jaskółka 2" to bardzo dobra książka z interesującą fabułą i bohaterami, którzy dostarczają nam wielu emocji. Historia o rodzinie, przyjaźni, miłości. O poszukiwaniu siebie i swojego miejsca. O podejmowaniu ryzyka, walce z własnymi słabościami i tej o szczęście. Powieść, która pokazuje jak cienka jest granica między nienawiścią, a miłością. Jak trudna jest walka między sercem, a rozumem. Jak niewiele potrzeba by druga osoba stała się dla nas ważna. Jak trudno uciec przed trudną przeszłością. Lektura, która zaskakuje, wzrusza i wywołuje uśmiech. Dobrze spędziłam czas z tą powieścią. Polecam!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to" Czarna jaskółka 2"
Góralka i mafioso #5
Liliana Więcek
Premiera 25.03.2026
OMG!
SZACH MAT i nie mam więcej pytań!
LILA WIĘCEK zmiotła mnie z planszy!
Wywołała emocje o których nie miałam pojęcia!
Zrobiła sieczkę z mózgu a ja jestem wniebowzięta 😅
Szaleństwo, które jest w pełni uzasadnione i kocham to !
Jeśli pierwsza część wywarła na mnie ogromne wrażenie to ta powaliła na kolana pod każdym możliwym względem. Szukam w pamięci takiej postaci jak Jack Adams, ale... uwierzcie nie znajduję. Kochani to unikat na wielką skalę a pomysł na jego postać i wykonanie to już mistrzostwo. Duet zaś z Czarnulką to scenariusz na kinowy hit. Obydwoje równo mroczni, przebiegli, niebezpieczni i tak bardzo przekonywujący w swych rolach, że iska i mamy wybuch. Z resztą ten następuje niejednokrotnie 🫢, ale...zanim dochodzi do tego, a wiadomo " Że zniewaga krwi wymaga" 😅 to mamy ukrywanie swoich prawdziwych intencji. Monika udaje utratę pamięci,a Jack, że jest jego żoną, ale nie takiej wersji kobiety Jack pragnie. Nudzi go jej uległość i nijakość, ale nawet nie spodziewa się jaką niespodziankę dla niego szykuje. Gorąca Brazylia to zdecydowanie nie miejsce dla góralki, która tęskni za swoją samotnią w tatrzańskim lesie. Plan ucieczki się powodzi i Monika wraca do Polski a gra między nimi rozpoczyna się od nowa. Jednak tym razem dołączy ktoś jeszcze i przez to zróbi się cholernie niebezpiecznie. Musi nastąpić zawieszenie broni, ale absolutnie to nie oznacza , że się sobie odpuścili nawzajem. To tylko mała przerwa 😅
" Połączyły nas czasowa słabość i ciemna siła, których nie można okrzyknąć miłością. Ja i on tworzyliśmy duet trucizny i jej antidotum. Nigdy nie staniemy się lepsi, pozostaniemy sobą, a zło pozostanie złem. Zła się nie kocha, zło się szanuje".
Szokująco doskonała intryga, która splata wątki w sposób fenomenalny. Fabuła, która obezwładnia niczym Jack Adams swoje nieszczęsne ofiary. Klimat niezaprzeczalnie hipnotyzujący. Świat Moniki i Jacka wciąga, a ja nie chcę żeby się skończył. Musi być coś jeszcze 🙂
Mroczny rycerz jakim niewątpliwie jest dla mnie Jack Adams po raz kolejny pokazał swoją haryzmę i " uroku osobisty" . Cóż diabeł ma niezłą konkurencję 😅 i zdecydowanie ma się kogo obawiać.
GENJALNA!!!!!!! CZYTAJCIE!!!!!!
" Czarna jaskółka 2"
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGóralka i mafioso #5
Liliana Więcek
Premiera 25.03.2026
OMG!
SZACH MAT i nie mam więcej pytań!
LILA WIĘCEK zmiotła mnie z planszy!
Wywołała emocje o których nie miałam pojęcia!
Zrobiła sieczkę z mózgu a ja jestem wniebowzięta 😅
Szaleństwo, które jest w pełni uzasadnione i kocham to !
Jeśli pierwsza część wywarła na mnie ogromne wrażenie to ta...
Myślałam, że pierwsza część była mistrzowska, więc do kontynuacji podchodziłam z dużo mniejszymi oczekiwaniami. A jednak… już po kilku pierwszych stronach całkowicie przepadłam w mrocznym, dusznym świecie Moniki i Jacka.
To historia, która wciąga bez ostrzeżenia. Ich relacja to czysta mieszanka wybuchowa. Pełna napięcia, manipulacji, sprzecznych emocji i niebezpiecznego przyciągania. Tu nic nie jest proste ani oczywiste, a granica między tym, co dobre i złe, zaciera się z każdą kolejną stroną.
Drugi tom jest jeszcze bardziej intensywny, bardziej bezwzględny i jeszcze mocniej gra na emocjach czytelnika. To jedna z tych książek, które pochłaniają i nie pozwalają się odłożyć, nawet jeśli momentami robi się naprawdę ciężko.
Ocena: 8/10
Książka kupiona ze środków własnych – to nie jest współpraca.
IG: Życie.pomiedzy.wersami
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo historia, która wciąga bez ostrzeżenia. Ich relacja to czysta mieszanka wybuchowa. Pełna napięcia, manipulacji, sprzecznych emocji i niebezpiecznego...
🔞 RECENZJA 🔞
Monika budzi się w szpitalu i już wie, że jej los jest w cudzych rękach, szybko zaplanowana gra musi rozpocząć się na jej własnych zasadach, albo wszystko straci. Długo wodzi Jacka za nos, lecz kiedy ten się zorientuje, ich gra przeskoczy na zupełnie inny poziom. Walka pomiędzy nimi, nie będzie miała ograniczeń i tylko od nich zależeć będzie jakie figury przesuną na planszy gry, a napędzające chore wzajemne pożądanie często poprowadzi ich w niewłaściwych kierunkach. Do tego dojdzie ktoś trzeci i wtedy ich ścieżki muszą obrać inny tor, z ostrożnością, nieufnością, wciąż patrząc sobie na ręce, obiorą wspólny front przeciwko wrogowi. Staną się zwierzyną łowną, na którą ktoś rozpocznie polowanie. Będą kierować się rozumem, czy sercem? Za sterami stanie rozwaga, czy chęć zemsty za wszelką cenę? Piekielne rozgrywki, gorące momenty, krwawe jatki, rodzinne więzy, nieodłączne komplikacje, namiętność w tle. Monika vs Jack vs wróg atakujący znienacka.
"Nie bez powodu porównałem tę kobietę do kokainy. Konfrontacja z jej starą wersją obudziła mój głód – fizyczny, psychiczny i pierwotny."
Domysły, poszlaki, sekrety, chęć zemsty, która wciąż posyca pędzącą w żyłach adrenalinę. Silna i nieprzewidywalna kobieta, pani w czerni, doskonała przeciwniczka, zarazem idealna partnerka dla Jacka, demona z samych odmętów piekieł. On za nic ma rodzinne więzy, jest żądny krwi i tylko to trzyma go przy życiu, które już niebawem totalnie wywróci się do góry nogami. Zmuszeni będą do działań przywracających ład i porządek w zaistniałym w ich świecie chaosie, gdzie nie wiadomo kto jest wrogiem, a kto sprzymierzeńcem. Każdy krok będzie musiał być skrupulatnie przemyślany, bowiem działania podjęte pochopnie, mogą przynieść wymierne skutki jeśli zostaną wprowadzone pod wpływem chwili zdenerwowania. Staną przeciw sobie, niczym idealnie dopasowani przeciwnicy, a później ramię w ramię. Wciąż ich ciągnie ku sobie, ona stała się jego największym uzależnieniem, narkotykiem, mimo przeciwnościom, mimo przeszkodom, na przekór wszystkim wrogom, chcącym dojść do władzy. Niby się nienawidzą, a wciąż pożądają, nie potrafią bez siebie oddychać. Król i królowa piekieł, są godni, by pilnować swojego tronu, ich intensywność, siła i determinacja poraża za każdym razem. Potrafią jedynie nienawidzić, ale ta nienawiść ich przyciąga do siebie niczym magnes. Świetna historia jak zwykle napisana na bardzo wysokim poziomie. Niezwykłe ekscytująca, szalenie skomplikowana, zawiła, tajemnicza, nieprzewidywalna jak sami bohaterowie, bardzo opisowa w sceny brutalności, więc osoby o słabych nerwach niech ją sobie darują. Z całego serducha polecam i zachęcam. Uzależniająca książka.
"Niestety, ale Bóg mnie nie chciał, a diabeł nie wydaje się na mnie gotowy."
🔞 RECENZJA 🔞
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Jack Adams to nie człowiek. To choroba. To rak z domieszką perfum, pachnący jak spełnienie i działający jak wyrok śmierci."
Takiego bohatera jak Jack to chyba nie znajdę nigdzie, uwlebiam ta energię, dzięki tej książce aż chce się czytać
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMonika i Jack to tacy bohaterowie, że dla mnie mogliby tylko prowadzić ze sobą dialog! SERIO!
Góralka i Portugalczyk to wyjątkowa para. Walczą ze sobą na każdym kroku. Grają bardzo nieczysto. Nienawidzą i pragną jednocześnie. Wszystko jest ok, jeżeli ta gra jest tylko pomiędzy nimi.
Jeżeli pojawia się ktoś trzeci i chce zaszkodzić, któremuś z nich - to ziemia się zatrzęsie, świat zapłonie a oni zrobią dla siebie wszystko, oczywiście w swoim stylu. 💪😎😈
Po wiadomych wydarzeniach Monika budzi się ze śpiączki. Jedyne co zdąrzyła ogarnąć, to to, że nie jest w Polsce. Nie byłaby sobą, gdyby nie próbowała ugrać czegoś dla siebie. Mówi więc Jack'owi, że straciła pamięć. Ten z kolei szybko przystosowuje się do sytuacji i wmawia jej, że od dawna są małżeństwem.
Czyli gra zaczyna się na nowo....
Ona staje się potulną, poprawną żonką i w duchu szydzi z Jack'a, on zaczyna częściej wyjeżdżać, bo nie taka kobieta od początku go zaintrygowała.
Nie wiem czy czytałam o takich postaciach, pomiędzy którymi jest taka chemia. To się w głowie nie mieści co tu się wyprawia. Nudy nie ma na żadnej stronie. Akcja goni akcję! To z pewnością najlepsza seria w takim klimacie, jaką przeczytałam i to nie tylko w tym roku!
Uwielbiam styl pisania Liliany! Jest po prostu genijalny.
Tę książkę się pochłania na raz. Czekasz na nią najpierw jak na najlepsze ciastko! A później głaszczesz po brzuszku, bo tak Ci dobrze 🤭😉😎
FANI INTELIGENTNYCH DIALOGÓW, DOMINUJĄCYCH BOHATERÓW, WCIĄGAJĄCEJ AKCJI, PLOT TWISTÓW I PALPITACJI SERCA - TO KSIĄŻKA DLA WAS 😈😈😈😎
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNo bo jak oni ze sobą rozmawiają? Tu nie ma przypadkowych zdań. Każde ma znaczenie. Czasem ukryte. Ile tu sarkazmu, ironii i pasji?
🖤„Czarna Jaskółka 2” to kontynuacja na którą bardzo czekałam.Bo jak tu nie czekać na takich wyjątkowych i pełnych pasji bohaterów. Bohaterów mających serce jak smoła, a pomysły są często oderwane od rzeczywistości! Powracamy z nimi do ukochanych gór i mroźnego Zakopanego.Czuć magię tego miejsca i to dodaje uroku tej historii🥹
🖤Postać Moniki jest idealnym obrazem kobiety,która niczego się nie boi.Nawet będąc w klatce,planuje zemstę i czeka na odpowiedni moment,by pokazać swój pazur.Jej pewność siebie powala,a cięty język przypomina,że kobieta nie jest słabą płcią.
Jack nadal to mężczyzna bez skrupułów.On brnie do przodu z interesami-zwłaszcza tymi nielegalnymi.Z nikim się nie liczy i nikomu nie wybacza.Jego pewność siebie potrafi zirytować,ale w pewnej sytuacji mnie ujął-woli sam cierpieć niż ktoś inny. Razem z Moniką tworzą wybuchowy duet,który rozpala do czerwoności. Swoją pychą i pewnością siebie przynoszą na siebie więcej kłopotów!
🖤Musicie być przygotowani na solidną dawkę emocjonujących zwrotów akcji,zaskakujących decyzji,powracających bohaterów z poprzednich tomów-bliskich Jacka oraz wroga,który czeka na atak. Wtedy nic się nie liczy,by znaleźć bliskich i znów mieć spokój. Dynamiczna akcja wraz z ciekawymi wątkami z przeszłości bohaterów sprawiają,że poznajemy ich jeszcze bliżej i widzimy z czym się zmagali.
🖤„Czarna Jaskółka 2” to historia,która zaskakuje i przy której warto zarwać nockę.Gdy zaczynasz ją czytać,to kończysz jak przeczytasz ostatnią stronę-chcąc więcej! I na to liczę po cichu🙂
🖤Czytajcie-polecam!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to🖤Postać Moniki jest idealnym obrazem...