Jak stracić hrabiego w dziesięć tygodni

- literatura obyczajowa, romans
- How to lose an earl in ten weeks
- 2022-10-26
- 2022-10-26
- 2022-08-25
- Dominika Braithwaite
Londyn, rok 1816. Przystojny hrabia. Niepokorna młoda dama. Co może pójść nie tak?
Obejrzałaś już „Bridgertonów”, ale wciąż czujesz niedosyt? Tęsknisz za jakimś wyrafinowanym skandalem? W takim razie…
…hrabia Denholm i panna Essie Craven zapraszają na swój ślub! (Jeśli jednak Essie zrealizuje swój misterny plan, żadnego wesela nie będzie).
Przed tobą najgorętszy londyński sezon towarzyski czasów regencji!
W wieku ośmiu lat panna Essie Craven została zaręczona z kimś, kogo spotkała tylko raz w życiu – wyniosłym Aidanem Ravellem, hrabią Denholm, najbardziej pożądanym młodzieńcem z wyższych sfer.
Wprawdzie datę ślubu już wyznaczono, problem jednak w tym, że marzenia żywiołowej Essie sięgają dalej niż życie u boku hrabiego. Również i Aidanowi nie byłoby spieszno do małżeństwa… gdyby nie rodzinny honor i kłopoty finansowe, w które wpędził go nieżyjący już ojciec.
Narzeczeni zawierają umowę: jeśli Essie znajdzie lepszą kandydatkę na żonę dla Aidana, ich ślubu nie będzie! Tymczasem oboje wchodzą w rolę najpopularniejszej pary londyńskiej śmietanki towarzyskiej. Udawane i prawdziwe uczucia niespodziewanie zaczynają się przeplatać, a plan Essie i Aidana szybko się komplikuje…
Romans, w którym wrogowie stają się kochankami, a wartka akcja trzyma w napięciu i zaskakuje – to zupełnie jak oglądanie „Bridgertonów”!
Książka idealna dla fanek „Outlandera” i „Romantycznego księcia”.
"Ten piękny romans was oczaruje i przetańczycie z nim w rytmie walca całą noc. Niech koniecznie od razu trafi na szczyt waszego stosiku lektur!"
Brth Reekles, autorka powieści z serii „The Kissing Booth”
"Uwielbiam tę książkę! Jest świeża, zabawna i zdecydowanie feministyczna, a przy tym czarująca! Jenni ma prawdziwy talent do tworzenia niezwykle atrakcyjnych postaci, wyrazistych, dowcipnych dialogów i wciągających romansów. To doskonała, podnosząca na duchu lektura."
Nicola Cornick, autorka powieści z serii Damy z Fortune’s Folly
Kup Jak stracić hrabiego w dziesięć tygodni w ulubionej księgarni
Oceny książki Jak stracić hrabiego w dziesięć tygodni
1008 użytkowników ma tytuł Jak stracić hrabiego w dziesięć tygodni na półkach głównych- Przeczytane 695
- 2023 47
- 2022 41
- Legimi 23
- E-book 17
- 2024 15
- Ebook 14
Tagi i tematy do książki Jak stracić hrabiego w dziesięć tygodni
Cytaty z książki Jak stracić hrabiego w dziesięć tygodni
- Prędzej piekło zamarznie, nim za ciebie wyjdę!
- W takim razie diabeł powinien sobie czym prędzej naostrzyć łyżwy.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Jak stracić hrabiego w dziesięć tygodni
Romans z gatunku lekkich i niewymagających, choć czytałoby się to lepiej, gdyby główna bohaterka nie była taką samolubną amebą, z XX-wieczną mentalnością w XIX-wiecznej rzeczywistości.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie da się ukryć, że tytuł jest inspirowany filmem ,,Jak stracić chłopaka w 10 dni''. Na początku właśnie to mnie zachęciło do lektury. W trakcie czytania czułam mocną inspirację Bridgertonami np. pojawia się królowa Charlotta na przyjęciu. Jednocześnie bohaterowie przejawiali postawy, które w XIX by zwyczajnie nie przeszły. W rzeczywistości babcię Essie nie interesowałoby zamążpójście wnuczek z miłości. Jednakże na te aspekty można przymknąć oko jeśli interesuje nas po prostu dobra zabawa. Essie by zniechęcić przyszłego męża (motyw - aranżowane małżeństwo) zaczyna robić różne akcje. Podobały mi się te momenty i szczerze bawiły.
Aidan urzekł mnie, że w przeciwieństwie do innych wiktoriańskich mężczyzn nie spotykał się z tuzinem panien lekkich obyczajów przed małżeństwem. Interesowało go realnie szczęście Essie i nie chciał by małżeństwo ją ograniczyło. Ostatecznie była to jedna ze zdrowych relacji o jakich ostatnio czytałam.
Ocena:9/10.
Zaskoczyłam się pozytywnie. Kuzynka Essie też będzie miała swoje 5 minut i jeszcze się pozytywnie zaskoczycie :D.
Nie da się ukryć, że tytuł jest inspirowany filmem ,,Jak stracić chłopaka w 10 dni''. Na początku właśnie to mnie zachęciło do lektury. W trakcie czytania czułam mocną inspirację Bridgertonami np. pojawia się królowa Charlotta na przyjęciu. Jednocześnie bohaterowie przejawiali postawy, które w XIX by zwyczajnie nie przeszły. W rzeczywistości babcię Essie nie interesowałoby...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie zainteresowała mnie.
Nie zainteresowała mnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tolekka przyjemna lektura :) nie czytałam książek na podstawie których jest kręcony serial Bridgerton ale czytając tę opowieść, oczami wyobraźni widziałam sceny jak żywo wyjęte z serialu. Można więc powiedzieć że autorka mocno się inspirowała
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLekko sie ją czytało ale wciąż miałam wrażenie, jakbym to skądś znała i chyba faktycznie coś jak Bridgertonowie :)
Owczem, miło się czytało , pojawiła się akcja ale jednak momentami za bardzo nudziła.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toEssie i Aidan zostali zaręczeni jako dzieci, no i kiedy są dorośli przychodzi czas ślubu - tyle tylko, że Essie wcale go nie chce, bo ma swoje plany, a Aidan też nie rwie się do ślubu. Dziewczyna wymyśla plan znalezienia innej narzeczonej i zerwania zaręczyn....
Czy jest w tej książce coś szczególnego? I tak, i nie. Fabuła bardzo zgodna z tytułem – młoda dama została zaręczona w dziecięcym wieku z potomkiem hrabiowskiego rodu, spotkali się wtedy i nie zapałali do siebie niczym, on ją uważał za niewychowaną dziewczynkę, ona go za napuszonego dziedzica, przywalenie sobie rakietką do tenisa prawie miało miejsce. Po latach czas na ślub, tylko że ona ma inny plan – daje sobie 10 tygodni na zniechęcenie narzeczonego do ożenku. A co w tej książce jest bardzo na plus? To nie jest próba napisania współczesnego romansu w ówczesnych kostiumach i to jeszcze z uwzględnieniem zdzierania tychże z siebie w scenach bezsensownego seksu. Tutaj tego nie ma. Jest szybka akcja, zabawne postacie, sporo komicznych dialogów i lekkość pióra autorki. Chylę też czoła przed tłumaczką, bo czytałam po polsku i w żadnym momencie nie zgrzytnęłam zębami.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toEssie już wie co chce robić w przyszłości, niestety los już zaplanował za nią jak ma wyglądać jej życie. Bohaterka jednak nie poddaje się -ma plan aby w 10 tygodni stracić swojego narzeczonego hrabiego Denholm - chwytając się wszelkich dostępnych metod. Ale jak to już bywa nie wszystko idzie po jej myśli.....
Jeśli szukacie czegoś "pikantnego" jak u Bridgertonów to nie jest książka dla Was. Owszem są smaczki ale delitkane. Można wręcz pokusić się o stwierdzenie iż nie przekraczają norm XIX wiecznej etykiety😇 Jednakże znajdziecie tu dużo humoru, silną bohaterkę która wie czego chce (do pewnego momentu😁),romans gdzie wrogowie stają się kochankami. A przede wszystkim lekką historię epoki empire która choć na chwilę swoimi balami i "sztywną" etykietą przeniesie Nas w dawno zapomniany świat.
Plusy:
- brak monotonnych opisów
- silna postać kobieca
- zabawne dialogi
- lekka lektura
Minusy:
- wielka szkoda że na okładce książki ( bynajmniej na mojej) pojawia się porównanie do Bridgertonów czy do Outlandera (dla czytelników poszukujących scen drastyczniejszych czy nawet spicy może być myląca 🫣)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeśli szukacie czegoś "pikantnego" jak u Bridgertonów to nie...
Nie da się ukryć, że autorka zainspirowała się serialem Bridgertonowie. Nie ma w tym nic złego, jednak podobieństwo jest uderzające. Tak naprawdę po głębszym zastanowieniu się jest to kompilacja wszystkich 3 sezonów, które do tej pory dostaliśmy. Jest trochę enemies to lovers, zaaranżowane małżeństwo, kobieta, która chce być wolna, ma charakterek oraz hrabia, który jest tajemniczy i tak naprawdę w środku bardzo wrażliwy. Mimo to książka była lekka i przyjemna. Nie jest to romans wysokich lotów, jest to coś co już się pojawiło. Nie należy wymagać nie wiadomo czego, jednak ja zdecydowanie dobrze bawiłam się czytając.
Minusem była natomiast scena seksu - całe wcześniej napięcie między bohaterami uleciało, a muszę przyznać, że autorka dość zręcznie poradziła sobie z budowaniem napięcia oraz rozwojem relacji pomiędzy bohaterami.
Sama koncepcja zerwania zaręczyn przez hrabiego, pojedynku oraz później dobrowolne poddanie się przez Essie w celu ratowania patowej sytuacji bardzo przypominało mi pierwszy sezon Bridgertonów. A charaktery bohaterów poniekąd główne postacie z 2 sezonu.
7 gwiazdek za klimat, dobrze napisane postacie, rozwój akcji oraz napięcia pomiędzy bohaterami.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to“Jak stracić hrabiego w dziesięć tygodni” to książka autorstwa Jenni Fletcher opowiadająca historię Essie i Aidena, którzy zostali ze sobą zaręczeni w młodym wieku, i teraz gdy osiągnęli odpowiedni na to wiek, czeka ich małżeństwo, które… no właśnie, czy w ogóle będzie miało miejsce?
Ale teraz, co ja sądzę o tej książce? Z plusów (przynajmniej dla mnie, bo mam wrażenie, że to, o czym będę tu pisać, bardzo zależy od własnego gustu) wymieniłabym czas osadzenia akcji (początek XIX wieku),który ja naprawdę lubię! Sama fabuła także jest raczej przyjemna i dość lekka, choć ma momenty, mogące kogoś trzymać w napięciu.
Jednak przecież moja ocena ewidentnie nie ma w sobie samych plusów, więc co, według mnie, było nie tak?
Czymś, co już na początku zauważyłam, a potem stan ten się tylko pogłębiał, było to, że w żadnym stopniu nie mogłam przywiązać się do bohaterów. Nie mogę nazwać ich irytującymi bądź wyzywać od innych negatywnych cech (mówiąc o tych głównych),jednak nie odczuwałam do nich nigdy specjalnej sympatii. Sama fabuła, choć była “sympatyczna” do czytania (jak wspomniałam wcześniej),to jednak czasem trochę mnie przynudzała.
Podsumowując, nie wiem, czy książka ta jest na pewno godna polecenia, wydaje mi się, że to już zależy od własnych preferencji czytelnika.
Ps. To trochę taka podróbka Bridgertonów XD
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAle teraz, co ja sądzę o tej książce? Z plusów (przynajmniej dla mnie, bo mam wrażenie,...
Dzięki rozdaniu miałam przyjemność przeczytać tę książkę. 🥰
Jak stracić hrabiego w dziesięć tygodni to opowieść o Essie i Aidenie, którzy zostali zaręczeni ze sobą kiedy Essie miała osiem lat. W czasie ich pierwszego spotkania Aiden nie zrobił na Essie dobrego wrażenia i właśnie tak go zapamiętała. Kiedy więc zbliża się data ich ślubu. Essie postanawia że zrobi wszystko byle by do niego nie doszło. W końcu ona też ma swoje plany i marzenia. Cała historia dzieje się w XIX wiecznej Anglii, kiedy i gdzie kobiety nie wiele mogą zrobić czy powiedzieć.
A czy wy też podjelibyście walkę o swoje marzenia i przyszłość jak Essie? 🤔
Ja znając siebie pewnie skończyłabym jak ona i wcale bym na to nie narzekała 🙃
Dzięki rozdaniu miałam przyjemność przeczytać tę książkę. 🥰
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak stracić hrabiego w dziesięć tygodni to opowieść o Essie i Aidenie, którzy zostali zaręczeni ze sobą kiedy Essie miała osiem lat. W czasie ich pierwszego spotkania Aiden nie zrobił na Essie dobrego wrażenia i właśnie tak go zapamiętała. Kiedy więc zbliża się data ich ślubu. Essie postanawia że zrobi wszystko...