Our Violent Ends. Burzliwe zakończenia

Okładka książki Our Violent Ends. Burzliwe zakończenia autora Chloe Gong, 9788382661477
Okładka książki Our Violent Ends. Burzliwe zakończenia
Chloe Gong Wydawnictwo: Jaguar Cykl: These Violent Delights (tom 2) Seria: Secret Shanghai fantasy, science fiction
These Violent Delights (tom 2)
Secret Shanghai
Małgorzata Kaczarowska

Kup Our Violent Ends. Burzliwe zakończenia w ulubionej księgarnii

Oceny książki Our Violent Ends. Burzliwe zakończenia

OPINIE i DYSKUSJE o książce Our Violent Ends. Burzliwe zakończenia

Czemu zaczynamy rozumieć pewne sprawy już po wydarzonej tragedii? Dopóki nasze działania nie prowadzą do czegoś takiego, klapki na oczach nie pozwalają zobaczyć zbliżających się konsekwencji. Tak właśnie kończy się ślepa nienawiść – tragedią dzieci Montekich i Kapuletów.

Dlaczego wspominam o Romeo i Julii? Chloe Gong, inspirując się historią Romea i Julii, stworzyła własną interpretację tej tragedii. Roma i Juliette, pochodzący z dwóch nienawidzących się gangów, zakochują się w sobie, ale losy ich rodzin, miasta, polityki nie pozwalają na bycie ich razem.

Przyznam, że druga część wciągnęła mnie bardziej. Jednak po kilku pierwszych rozdziałach aż do mniej więcej trzysetnej strony tempo znów zwalnia i przypomina pierwszą część – historia po prostu się ciągnie. Za to reszta jest napisana w naprawdę dobrym tempie, dzięki czemu moja opinia jest wyższa o jedną gwiazdkę niż przy poprzedniej części.

Niemniej, do fantastyki tu daleko, oprócz kilku scen z potworami więcej w tej książce polityki i samych uczuć bohaterów. Jeśli ktoś liczy na tło stricte fantastyczne to uniwersum Szanghaju może nie sprostać takim oczekiwaniom.

Smutno mi, że już skończyłam tę serię, ale pocieszam się, że są jeszcze inne książki z tego uniwersum. Choć od początku domyślałam się, jak ta część się zakończy, to i tak było to dla mnie bolesne. Wciągnęłam się bardzo mocno w tę historię w tym tomie, nawet jeszcze bardziej niż w część pierwszą. Strasznie polubiłam bohaterów, czułam dreszczyk emocji przy lekturze.

Na półkach: , , , , , , , , , ,

Lepsza niż pierwszy tom, ale dalej nie mój kawałek chleba. Fajna końcówka, kilka niespodzianek.

889 użytkowników ma tytuł Our Violent Ends. Burzliwe zakończenia na półkach głównych
307 użytkowników ma tytuł Our Violent Ends. Burzliwe zakończenia na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Our Violent Ends. Burzliwe zakończenia

Okładka książki Faeries Never Lie. Tales to Revel In Nafiza Azad, Holly Black, Dhonielle Clayton, Zoraida Córdova, Christine Day, Chloe Gong, Tessa Gratton, Ryan La Sala, Kwame Mbalia, L.L. McKinney, Anna-Marie McLemore, Natalie C. Parker, Kaitlyn Sage Patterson, Rory Power
Chloe Gong
Chloe Gong
Chloe Gong znalazła się na liście bestsellerów The New York Times dzięki powieści "These Violent Delights" oraz jej kontynuacji "Our Violent Ends". Niedawno ukończyła dwa kierunki na Uniwersytecie Pensylwanii: anglistykę oraz stosunki międzynarodowe. Urodziła się w Szanghaju, wychowała w Auckland w Nowej Zelandii, a obecnie mieszka w Nowym Jorku i udaje, że jest całkiem dorosła. Po pochłonięciu wszystkich książek z działu Young Adult w lokalnej bibliotece w wieku trzynastu lat zaczęła pisać własne powieści dla zabicia czasu i od tamtej pory robi to nieustannie. Plotki głoszą, że Chloe pojawia się tajemniczo, jeśli ktoś spojrzy w lustro i trzy razy powtórzy „Romeo i Julia to arcydzieło Szekspira, które nie zasługuje na pomiatanie nim w popkulturze”.

Cytaty z książki Our Violent Ends. Burzliwe zakończenia