Stara papiernia

- Felicja Stefańska (tom 5)
- 2022-10-27
- 2022-10-27
Złamana osobistym dramatem Felicja Stefańska, reporterka śledcza i rzeczniczka prasowa gminy Kryszewo, rzuca wszystko i ucieka od swego obecnego życia. Lecz im dalej ucieka, tym bardziej przeszłość ją ściga?
Nagle zostaje pilnie wezwana do Kryszewa. Życie jej najbliższych przyjaciół jest w niebezpieczeństwie, decyduje się więc wrócić.
Ktoś popełnił w miasteczku okrutną zbrodnię. Felicji przyjdzie szukać odpowiedzi w trudnym środowisku ? wśród lokalnych rekinów biznesu ? tropy zaś prowadzą w przeszłość.
Dziennikarka podąża za nimi w mrok, w którym kryją się prawdopodobnie początki dramatu, a kluczową rolę zdaje się odgrywać budynek starej papierni o dość ponurej historii.
Kup Stara papiernia w ulubionej księgarni
Oceny książki Stara papiernia
239 użytkowników ma tytuł Stara papiernia na półkach głównych- Przeczytane 146
- 2022 12
- Legimi 6
- 2023 4
- Ebooki 3
- 2026 3
Cytaty z książki Stara papiernia
W końcu wojna to też zbrodnia - rozmyślała wieczorami - a każda zbrodnia jest zarazem rodzajem wojny. Wojny z drugim człowiekiem w imię włas...
RozwińŚwiat nie jest taki zły, Gretko. Tylko ci, którzy nim rządzą.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Stara papiernia
W zasadzie motyw stary jak świat- chciwość i zadrość. Ciekawe czasy stanowią kanwę przestępstwa, którego reperkusje wychodzą na jaw po latach. Kto nie pamięta tych lat, nie zrozumie. Autorka wyraźnie spiłowała pazurki. Nadal herbata leje sie strumieniami, psia karma leci workami, ale jest nowe auto, pandemia, która o dziwo nie jest kwestionowana i krokodyle łzy po lutym 2022r. Jazgotu politycznego za to mniej, a jedyny atak na delikatnie mówiąc "nielubianą" instytucję religijną dopiero w 3/4 książki... Takie tam czytadło, w sam raz do poczekalni u lekarza
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMotywy zbrodni stare jak świat, pieniądze i... miłość lub nienawiść, a może jedno i drugie :) kolejna zagadka rozwiązana przez błyskotliwą Felicję, którą lubię, choć ta część serii jest nieco inna, niż pozostałe. Czuję lekki niedosyt tą historią, jakby to było za mało. W sumie sam epilog w książce najlepiej podsumowuje to, co myślę.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to103/52/2025
103/52/2025
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDo przeczytania książek tej autorki zachęcił mnie "List z powstania", moim zdaniem bardzo ciepła, głęboka i wzruszająca opowieść oraz bodajże dwie książki z tej serii, która jest teraz oceniana. Jednakże w tym przypadku to strata czasu. I nie tylko w tym, gdyż na cztery wypożyczone pozycje tej autorki trzech nie skończyłam i oddałam wcześniej do biblioteki. Z kilku powodów.
Po pierwsze język i styl, może poprawne, ale chwilami mocno infantylne.
Poza tym choć niektóre poglądy autorki są mi naprawdę bliskie, tym, co bardzo rzuca się w oczy, jest epatowanie praktycznie w każdej jej powieści poglądami politycznymi. Ta pani dołączyła do zacnego grona tych" ponad podziałami", gardząc i wyszydzając tymi, którzy ośmielają się mieć odmienne od niej poglądy. Kto po drugiej stronie, to nacjonalista, faszysta (choć i tak oczywiście bywa),no i jakżeby inaczej antysemita. To już nie jest śmieszne, to męczące i mocno subiektywne. To jakiś trend teraz czy celowe działanie? Skoro tu jest tak źle, aż dziw, że Pani autorka nie spakowała walizek i nie przeniosła się do jakiegoś raju na świecie , z tego polskiego zaścianka do postępowych krajów. Nie zachęca mnie to do czytania książek rodzimych autorów, a już po powieści tej autorki na pewno nie sięgnę.
Do przeczytania książek tej autorki zachęcił mnie "List z powstania", moim zdaniem bardzo ciepła, głęboka i wzruszająca opowieść oraz bodajże dwie książki z tej serii, która jest teraz oceniana. Jednakże w tym przypadku to strata czasu. I nie tylko w tym, gdyż na cztery wypożyczone pozycje tej autorki trzech nie skończyłam i oddałam wcześniej do biblioteki. Z kilku...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo polecam
Bardzo polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejna część z serii o dziennikarce śledczej. Tym razem również dzieje się dużo, cofamy się do zabójstwa z przed trzydziestu lat i obecnego. Czy to na pewno ten sam morderca mimo, że życie traci małżeństwo?
W owej części brakowało mi "starej" Felicji z poprzednich części, być może główna bohaterka zmieniła się dlatego, że doświadczyła straty bliskiej osoby- poprzednia część serii.
Polecam Waszej uwadze, oczywiście sięgnę po kolejny tom.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW owej części brakowało mi "starej" Felicji z poprzednich części, być może główna bohaterka zmieniła się dlatego, że doświadczyła straty bliskiej osoby- poprzednia...
Felicja wraca na stare śmieci - prowadzi gazetkę gminną na wiosce niedaleko Gdańska. W tej niewielkiej miejscowości miała miejsce makabryczna zbrodnia. Sylwia, potentatka ogromnej firmy budowlanej została brutalnie zamordowana w swojej rezydencji. Smaczku dodaje fakt, że w latach 90-tych w niejasnych okolicznościach zabito jej męża. Kobieta była jedną z podejrzanych. Córka kilka lat wcześniej zginęła w wypadku a syn wyemigrował do Stanów i nie chce mieć z matką nic wspólnego. Wesoła rodzinka, nie ma co. Nie bardzo wiadomo, kto chciał Sylwię wepchnąć na tamten świat. Z domu nic nie zginęło, więc nie był to napad na tle rabunkowym. Felicja łapie trop. Ktoś i ją próbuje wyeliminować z gry, co dodaje jej tylko sił do działania. Udaje jej się rozwikłać zagadkę a mordercą okazuje się ktoś, po kim nie spodziewalibyśmy się zdolności do takiego zachowania.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toI tak dotarlam do piatego tomu o Felicji Stefanskiej. Chociaz miescami denerwuje mnie to ze autorka opisuje co ubrala,jadla pila.bohaterka ksiazki. Rekompensuja ciekawepomysly na intryge kryminalana.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka do czytania, jak nie ma akurat nic lepszego do roboty. Trochę przegadania, ale szybko się czyta. Pod każdym względem poprawna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSzczerze mówiąc książka wciągnęła mnie dopiero pod koniec. Niestety przez większość czasu wieje nudą ale nie jest to też najgorszy „kryminał” jaki czytałem.