Martwa woda

Okładka książki Martwa woda autora Wojciech Wójcik, 9788382027198
Logo Lubimyczytac Patronat
Logo Lubimyczytac Patronat
Okładka książki Martwa woda
Wojciech Wójcik Wydawnictwo: Zysk i S-ka Cykl: Karolina Nowak i Krzysztof Rozmus (tom 2) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Karolina Nowak i Krzysztof Rozmus (tom 2)
2022-10-25
2022-10-25
9788382027198

Kup Martwa woda w ulubionej księgarnii

Wyróżniona opinia i

Martwa woda

Oceny książki Martwa woda

OPINIE i DYSKUSJE o książce Martwa woda

Nowa pozycja od Wojciecha Wójcika, bardzo ciekawa, fajna i tajemnicza powieść, która zaskakuje na każdym kroku a sam finał, choć trochę naciągany to jednak wprowadza twist którego nie dało się wcześniej zauważyć. Bardzo dobrze prowadzona narracja, znowu mamy ofiarę którą z jednej strony szkoda ale z drugiej czujemy z nią problem, jednak to dobrze bo jest wyrazista. Gorąco Polecam. Zapraszam też na swojego bloga https://okonapopkulture.blogspot.com/

Niestety nie dotrwałam do końca, doczytałam do 50 strony I odłożyłam książkę..
Akcja ciągnie się jak guma, fabuła średnio interesująca ,o ile postać Krzysztofa jest jeszcze znośna, o tyle postac Karoliny jest bardzo irytująca . Pierwszy tom podobał mi sie o wiele bardziej.
Dam jeszcze szanse autorowi i sięgnę po inne jego pozycje m.in Szante, szeroko rozpisywaną na grupach książkowych :)

Niestety nie dotrwałam do końca, doczytałam do 50 strony I odłożyłam książkę..

MARTWA WODA - kolejny kryminał/thriller Wojciecha Wójcika za mną i jest to jeden z lepszych z dotychczas poznanych... a każdy był przynajmniej dobry. Ta konkretna pozycja zyskuje zaszczytne drugie miejsce po SZANCIE i naprawdę polecam przeczytać, bo to kawał nie tylko dopracowanej historii, ale i mocnego pióra.
W tym przypadku pisarz mocno wszedł w głowę mordercy i położył ogromny nacisk na kwestie psychiki, psychologii zbrodni. Ta wielowątkowa powieść przeszywana jest zagadkową narracją pierwszoosobową, prowadzoną w bardzo zręczny sposób z wielkim wyczuciem. Całość zaś harmonijnie wygrywa każdego z bohaterów a ofiary potraktowane są z taką samą uwagą, jak sprawcy. Mamy też świetnych śledczych, których czytelnik z łatwością polubi i będzie im kibicował.
U Wojciecha Wójcika poza bogatą warstwą obyczajową, wieloma wątkami i skomplikowanymi, drobiazgowo opisanymi postaciami zawsze mamy także niesamowity klimat, przyroda, miasto, budynek, akademik... miejsca są bohaterami i to jest naprawdę świetne.
W moim odczuciu MARTWA WODA jest chyba najcięższym emocjonalnie dziełem Wójcika (z tych, które czytałam). Myślę, że to przez ten nacisk na psychologiczną stronę zbrodni, na pobudki, motywacje i na to pytanie "dlaczego?". Jest też ciekawa samoocena mordercy, ale tu nie będę zdradzać więcej. Śmiało mogę jednak napisać, że warto i że jest "grubo" i dosłownie i w przenośni. Dobry, mięsisty kryminał/thriller.

echo zbrodni prze do zbrodni
Wydawnictwo Zysk i S-ka
egzemplarz recenzencki

W tym przypadku pisarz mocno wszedł w głowę mordercy i położył...

487 użytkowników ma tytuł Martwa woda na półkach głównych
66 użytkowników ma tytuł Martwa woda na półkach dodatkowych

Wojciech Wójcik
Wojciech Wójcik
Pisarz, autor świetnie przyjętych przez czytelników książek: Nikomu nie ufaj (2016),Garść popiołu (2016),Jezioro pełne łez (2017),Młoda krew (2018),Miałeś tam nie wracać (2019),Himalaistka (2020),Dziedzictwo von Schindlerów (2020),Kurs na śmierć (2021),Krwawe łzy (2021),Trzecia szansa (2022),Martwa woda (2022),Odmęty śmierci (2023),Bilet dla zabójcy (2023),Jęk zamykanych bram (2024),Piąty akt (2024) i Szanta (2025).

Cytaty z książki Martwa woda