Nim skończy się noc

- 2022-08-10
- 2022-08-10
Agata kocha męża, ale już go nie lubi. Monika satysfakcję w sypialni osiąga poza małżeńskim łożem. Justyna życiową tragedię przeżywa zupełnie sama, choć nie powinna.
Wszystkie spędzają weekend z mężami w idealnym miejscu, by naprawić swoje związki. Chcą oderwać się od rozpraszających zdobyczy cywilizacji, dzwoniących smartfonów i ciągłych powiadomień. Miało być tak romantycznie. Kominek, sypiący za oknem śnieg i oni.
Las, spokój i nadzieja. Przecież ona umiera ostatnia. Ale śmierć miała inne plany. Przyszła wcześniej, niezapowiedziana, by zabrać… kogoś.
Trzy pary, sześć osób i setki kłamstw.
I ktoś, kogo nikt się nie spodziewał.
Emocjonujący thriller o ludzkich słabościach i konsekwencjach budowania relacji opartych na kłamstwach. Tam, gdzie kończy się prawda, rozpoczyna się pełna pułapek gra, której finału nie sposób przewidzieć.
Kup Nim skończy się noc w ulubionej księgarni
Wyróżniona opinia
Nim skończy się noc
Lubicie książki z gatunku tych nieodkładalnych? Jeśli tak, to koniecznie polecam Wam przeczytać nowy tytuł od Bartosza Szczygielskiego. Nie sugerujcie się opisem z tyłu książki. Ja po przeczytaniu opisu miałam wrażenie, że otrzymam trzy odcinki "trudnych spraw" w jednym 😅. Może, po części właśnie tak jest, bo autor bardzo mocno skupił się na przedstawieniu problemów codziennych w życiu swoich bohaterów. Jednak wykonanie jest dużo lepsze niż w tych serialach paradokumentalnych. Motyw zamkniętych ludzi w głuszy i ich problemy, można by pomyśleć, że to już oklepany temat. W niejednej książce, czy filmie to widzieliśmy. Dajcie taki "oklepany" temat Bartoszowi Szczygielskiemu, a zrobi z tego niesamowicie mroczny thiller. Wyjazd w Bieszczady miał być nowym początkiem, jednak nie wszystko idzie tak jak się spodziewali. Trzy małżeństwa, które na pierwszy rzut oka nic nie łączy. Wypoczynek zaczyna przypominać horror, wszyscy chcą rozwikłać zagadkę tego co się dzieje. Czy to jest możliwe w sytuacji gdy każdy w grupie kłamie? Zacznę od tego, że autor ma niesamowite poczucie humoru 😅. Urzekły mnie opisy z życia influencera. Oprócz poczucia humoru, znalazłam w tej książce głęboką analizę problemów każdego z bohaterów. Każdy rozdział kończył się tak, że nie mogłam sobie zrobić przerwy, konieczne musiałam wiedzieć co się stało dalej. Napięcie zbudowane po mistrzowsku! Z twórczością Bartosza Szczygielskiego juz tak jest, że nigdy nic nie wiadomo. Nie pisze według jednego wypracowanego schematu. Z każdym kolejnym tytułem otrzymujemy zupełnie coś innego niż poprzednio. Takie thillery psychologiczne chcę czytać częściej. Mimo iż zakończenie mnie nie zaskoczyło, uważam, że to jeden z lepszych tytułów autora (numer jeden dla mnie to nadal "Nie chcesz wiedzieć").
Oceny książki Nim skończy się noc
1197 użytkowników ma tytuł Nim skończy się noc na półkach głównych- Przeczytane 764
- 2022 53
- 2023 21
- Przeczytane 2022 9
- Legimi 8
- 2025 7

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nim skończy się noc
aspirowało do A. christie a wyszedł słaby gniot..
aspirowało do A. christie a wyszedł słaby gniot..
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toStyl pisania autora mi odpowiada, wszystkie książki czytało mi się zawsze bardzo dobrze. Z tą jest podobnie, ale sama historia bardzo nieprawdodobna, a koniec naciągany,
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria trochę taka filmowa.. szybko przyszło mi na myśl kto się za całą zbrodnia może kryć. Choć końcówka trochę chaotyczna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZapowiadała się obiecująca, w zasadzie ciągle czekałam na zakończenie..., które było zupełnie bez sensu. Fabuła naciągana, tak naprawdę policjant nawet nie sprawdził czy ten człowiek nie żyje a szuka mordercy, trochę to wszystko nierealne.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZaczyna się obiecująco: przyciągająca oko okładka, sześć osób, trzy małżeństwa, odludne domki wypoczynkowe w lezie i śnieżna zamieć odcinająca ich od świata. Nagle pojawia się w tym wszystkim nieboszczyk, którego odnajduje pojawiający się znikąd policjant. Policjant, który jest totalną miękką fają, z którego zdaniem nikt się nie liczy. 🥴
Szybko okazuje się, że mimo obecności denata i policjanta (który swoją nijakością skutecznie odbiera powagę całej sytuacji),•Nim skończy się noc• nie jest ani rasowym kryminałem, ani porywającym thrillerem. To raczej powieść o rozpadających się małżeństwach, wzajemnych żalach, niespełnionych ambicjach i próbach sklejenia relacji, które od dawna trzymają się już tylko na słowo honoru.
Sam policjant – delikatnie rzecz ujmując – nie wnosi do fabuły zbyt wiele. Jego obecność przypomina bardziej niezręcznego statystę niż kogoś, kto miałby realnie wpłynąć na bieg wydarzeń. Jego zdania nikt nie słucha, a śledztwo jest tylko pretekstem do rozmów i retrospekcji.
To już piąta książka Bartosza Szczygielskiego, po którą sięgnęłam — i niestety, raczej ostatnia. Nie potrafię odnaleźć się w jego stylu pisania. Bohaterowie z każdej jego powieści są dla mnie zbyt mdli, tacy nijacy, jakby wyciągnięci z tej samej matrycy: niewyróżniający się, bez pazura. Fabuły też nie mają tego „czegoś”, co przyciąga i nie pozwala się oderwać.
Jeśli szukacie historii z napięciem, zagadką kryminalną i wyrazistymi bohaterami – tutaj możecie (ale nie musicie) się rozczarować. Ale jeśli chcecie przeczytać historię o związkach, które próbują przetrwać zamieć nie tylko za oknem, ale i wewnątrz siebie – ta powieść może Ci coś dać. Mnie nie porwała, ale doceniam próbę stworzenia bardziej kameralnego, emocjonalnego obrazu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSzybko okazuje się, że mimo...
„Nim skończy się noc”
Bartosz Szczygielski
Pierwsze spotkanie z twórczością Pana Bartosza...
Miła odmiana od brutalnych kryminałów. Dość lekka fabuła, choć dajnie ukazująca spektrum rozpadających się relacji ludzkich. Ukazanie bólu, cierpienia, traumy, jak i czystego egoizmu, tchórzostwa oraz próżności.
Wciągająca podróż do malowniczych "Kredowych wzgórz", gdzie zamiast wyczekiwanego spokoju spotykamy się z mataczeniem, oszustwem i zbrodnią.
Pozycja warta uwagi.
„Nim skończy się noc”
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBartosz Szczygielski
Pierwsze spotkanie z twórczością Pana Bartosza...
Wciągająca podróż do malowniczych "Kredowych wzgórz", gdzie zamiast...
Przeczytałam ją w dwa dni, tak się wciągnęłam ;) Chociaż myślałam, że pójdzie mi z nią o wiele dłużej ;) Bardzo mi się podobała, jednak gdzieś się zgubiłam i tak chyba już mi zostało do końca książki... :D
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMuszę przyznać że opis bardzo mnie zachęcił,przez pierwsze 100 stron nie mogłam się oderwać od czytania. Bardzo dobrze zarysowane postacie, każda inna, każdy skrywa jakąś tajemnicę. No i tyle, im dłużej czytałam tym gorzej było. Książka powtarzalna do granic możliwości, ciągnięta na siłę. I jeszcze to zakończenie którego w zasadzie nie ma. Szkoda tak zmarnowanego pomysłu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to🔎 "Patrzyła na niego tak, jak czasem zerkała na zawartość kosza na śmieci. Z umiarkowaną dozą wstrętu". 🔍
"Nim skończy się noc" miał być emocjonującym thrillerem, a był zmarnowanym czasem 🫤
Książka rozpoczęła się intrygująco, jednak im dalej tym gorzej. Do ostatniej strony liczyłam na logiczne rozwiązanie i wyjaśnienie, jednak się nie doczekałam. Czytało się w porządku, ale tak naprawdę po nic, ponieważ - jak dla mnie - nic tu nie zostało rozwiązane i nawet relacje były powierzchowne i płaskie (zero rozwoju!) 🤷
Z plusów: czytało się lekko i szybko, a do tego śnieżny krajobraz dodawał klimatu... ale i tak nie polecam - czytasz, czytasz i nagle koniec 🙄
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrzy małżeństwa na skraju rozstania, zacinający śnieg, odcięcie od cywilizacji w nowoczesnych domkach pośrodku bieszczadzkiego lasu a do tego... tajemnice, kłamstwa i manipulacje 👀
"Nim skończy się noc" miał być emocjonującym thrillerem, a był zmarnowanym...
Niestety, ale była słaba. Każdy bohater jakby z innej parafii, do tego każdy z nich działał mi na nerwy. W środku tego całego zamieszania mamy nieporadnego policjanta, który nic w tej książce nie zrobił, nawet nie zbliżył się do rozwiązania zagadki. Im dalej tym cała historia robi się dziwniejsza i wszystko przestaje mieć jakąkolwiek namiastkę sensu. Mam wrażenie, że fabuła totalnie się kupy nie trzymała, a jej wyjaśnienie było z innego świata. Zmarnowałam tylko czas na jej czytanie.