Porzuceni

Opinia społeczności książki Porzucenii

Książki 1024 Opinie 1015

Oceny książki Porzuceni

OPINIE i DYSKUSJE o książce Porzuceni

Literatura Autorstwa Macieja Kaźmierczak Zaczynając od powieści pt."Nikt " Jest bardzo świetnym wyborem pod względem aspektów kryminalnych ,wątków obyczajowych jak i bardzo dynamicznym przebiegiem scen akcji .Książka" Porzuceni " jest idealnym tego przykładem. Tajemnicza aura historii trzymająca w napięciu sprawa porwań dzieci a także ich pupili . Więzione i zabijane dzieci jak i psy nadają fabule zagadkowe spojrzenie Domniemane uprowadzenie chłopca sprzed lat kobieta w traumie i depresji po porodowej czy jest zdolna do takich czynów z powodu swojego cierpienia obwinia o wszystko męża .Bardzo emocjonujący Thriller z zakończeniem w którym nic nie jest do końca pewne .Polecam tą i każda następna pozycję. .

" Zdawało jej się, że ona sama już dawno temu pogodziła się z podobnymi myślami, z wszelkiego rodzaju porzuceniem. Ją porzuciła matka, a gdy zaczęła mieć poważniejsze problemy psychiczne - porzucili ją znajomi. Wszystkich ludzi porzucił Bóg, a oni każdego dnia porzucali nadzieję na lepsze jutro."

🐕 W łódzkim parku, pies odkopuje truchła psów. To jednak nie koniec. W trakcie oględzin policja odkrywa w tym miejscu również zwłoki chłopca, zaginionego tydzień wcześniej. Następnego dnia wychowawcy z domu dziecka zgłaszają zaginięcie jednego z wychowanków. Chłopiec pobiegł za psem i już nie wrócił. Czyżby to był początek serii? I jaki związek może mieć z tą sprawą morderstwo dziecka w Gdańsku trzy lata wcześniej?

🐕 Moje pierwsze czytelnicze spotkanie z autorem nie wypadło najlepiej. Książka "Martwy ptak" nie do końca mi pasowała. Lubię jednak dawać kolejne szanse i przy okazji spotkania autorskiego wybrałam "Porzuconych". Tą czytało mi się dużo lepiej. Autor zbudował ciekawą fabułę i wzbogacił ją wątkami psychologiczno - społecznymi. Mamy tu relacje dwóch sióstr, małżeńskie a także dramat porzucenia i wychowywania się w domu dziecka. Autor porusza również tematy takie jak zaginięcie dziecka, czy znęcanie się nad zwierzętami. Oba wywołują wiele emocji i sprawiają, że momentami treść przytłacza swoim okrucieństwem. Autor przez całą fabułę utrzymuje napięcie i stopniowo odsłania kolejne elementy układanki wodząc czytelnika za nos. Dość szybko udało mi się jednak ustalić kto stoi za morderstwami, ale to zupełnie mi nie przeszkadzało. Trochę jednak rozczarowało mnie zakończenie. Policja nie zweryfikowała zeznań sąsiadki, które były kluczowe. Zawiódł czynnik ludzki a raczej niesumienność niektórych policjantów. I to rozczarowuje najbardziej.

🐕 "Porzuceni" to mroczny kryminał i thriller w którym sieć kłamstw i manipulacji, prowadzi do tragedii. Polecam 😊

🐕 W łódzkim parku, pies odkopuje truchła psów. To jednak nie koniec. W...

Gdy w parku zostają znalezione zakopane truchła psów, a pod nimi ciało zaginionego przed tygodniem chłopca, nikt nie przypuszcza, że to dopiero początek mrocznej, przerażającej podróży w głąb mrocznych zakamarków umysłu psychopaty porywającego i mordującego małych chłopców i psy.

Świadkiem tego makabrycznego odkrycia w parku jest Malwina Król, jedna z głównych bohaterów powieści. Tego samego dnia z pobliskiego domu dziecka znika dziewięcioletni chłopiec, Marcin. Pobiegł za psem i nie wrócił. Policja początkowo nie łączy tych spraw ze sobą, ale gdy komisarz z Gdańska zawiadamia ich, że przed trzema laty u nich doszło do podobnej zbrodni, której nie wyjaśniono, zmienia podejście. Ciało uduszonego chłopca odnaleziono zakopane na wydmie, a na jego szyi znaleziono identyczne ślady, jak na szyi chłopca z parku. Od tej pory zaczyna się wyścig z czasem, a stawką jest życie małego chłopca.
"Porzuceni" to lawina skrajnych emocji, intensywność przekazu oraz bohaterowie, których losy ani przez moment nie były mi obojętne. Rewelacyjnie skrojony i zaprezentowany kryminał, który wychodzi poza wszelkie schematy. Mimo wszechobecnej brutalności seryjnego mordercy a może właśnie dla niej, z zapartym tchem przerzucałam kolejne strony i zachwycona stylem Macieja Kaźmierczaka porzuciłam sen na rzecz odkrycia prawdy. Uwielbiam powieści, które tak silnie działają na wyobraźnię i angażują czytelnika we wszystkie działania bohaterów, więc wszystkim niezdecydowanym - polecam!

576 użytkowników ma tytuł Porzuceni na półkach głównych
116 użytkowników ma tytuł Porzuceni na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Porzuceni

Maciej Kaźmierczak
Maciej Kaźmierczak
Autor kryminałów i thrillerów. Ukończył polonistykę na Uniwersytecie Łódzkim. Prowadzi pesymistyczny profil Lepiej nie będzie, jest także znany pod pseudonimem Poważny Postczłowiek. Mieszka w Łodzi.

Gra Sara Antczak
Gra
Sara Antczak
Mam mieszane odczucia wobec tej książki. Bardzo lubię motyw grupy ludzi, którzy trafiają do jakiegoś tajemniczego miejsca i muszą walczyć o przetrwanie, i to był główny powód, dla którego sięgnęłam po tę historię. Niestety coś tutaj po prostu mi nie zagrało. Początek zapowiadał się naprawdę obiecująco. Stopniowo poznawaliśmy główne postacie, ich życie oraz motywacje, które skłoniły ich do zgłoszenia się do tej gry, a wszystko to przeplatało się z rozdziałami pokazującymi samą rozgrywkę w lesie. Na początku było to całkiem ciekawe, ale z czasem wątek samej gry zaczął mnie po prostu nużyć. Czekałam na jakieś interesujące zagadki, zadania czy wyzwania, przed którymi staną uczestnicy, a zamiast tego dostałam rozwleczony opis survivalu w lesie. W pewnym momencie miałam już wrażenie, że czytam w kółko o tym samym. No i zakończenie, czyli coś, na co czekałam od samego początku, bo byłam bardzo ciekawa, jak autorka rozwiąże te wszystkie wątki… i cóż, niestety rozczarowałam się. Owszem, pewne rzeczy zostały wyjaśnione, ale moim zdaniem w sposób bardzo słaby i mało przekonujący. Do tego dochodzi kreacja postaci, autorka poświęciła im całkiem sporo uwagi, a potem w finale wszystko to nagle traci znaczenie, bo z indywidualnych jednostek bohaterowie zmieniają się praktycznie w marionetki, jak za pstryknięciem palców. Szkoda, bo pomysł naprawdę miał potencjał, ale wykonanie kompletnie mnie nie porwało. Zamiast historii, która trzymałaby w napięciu i angażowała od początku do końca, dostałam książkę, która ostatecznie bardziej mnie zmęczyła, niż wciągnęła.
Gabriela - awatar Gabriela
oceniła na619 dni temu
Czego nie widać Brianna Labuskes
Czego nie widać
Brianna Labuskes
Gretchen jest świetną konsultantką policji. Pomogła rozwiązać mnóstwo spraw. Jednak tej jednej, najważniejszej sprawy nie rozwiązała, swojej. Kiedy miała osiem lat, zamordowała swoją ciocię. Przynajmniej wszyscy jej tak wmawiają. Cały czas jednak chce ją rozwiązać. I wreszcie spotyka kogoś, kto jej w tym pomoże. Dokąd zaprowadzi ją śledztwo? Jest to druga część cyklu Dr. Gretchen White, zamykająca ten cykl. Historia tym razem skupia się na wydarzeniach, jakie miały miejsce trzydzieści lat wcześniej. Dotyczą zagadkowej zbrodni, jaka została popełniona. A o nią oskarża się właśnie Gretchen. Autorka świetnie przedstawia spektrum socjopaty. Z czym się mierzy, jak to może wyglądać itp. Jest to ciekawe osadzenie głównego bohatera. Jeszcze się nie spotkałam z tym. A tu świetnie autorka wyciąga wszystkie mroki i cienie, jakie skrywa bohaterka. Oprócz tego Gretchen wyprawia się w głąb siebie. Dowiadując się nowych rzeczy z tamtej tragicznej nocy, zaczyna powoli przypominać pewne fragmenty. Autorka, pokusza się o wnikliwą analizę psychiki, relacji czy reakcji głównej bohaterki. To jest naprawdę coś ciekawego. Oprócz tego mamy interesującą tajemnicę rodziny White’ów, wiemy, że coś oni ukrywają, że ma to mroczną stronę, ale nie mamy tak naprawdę pojęcia, co to może być. A tajemnica, czuć, że jest ona mroczna i straszna. Akcja jest ciekawie poprowadzona, pełno w niej zwrotów oraz zwodzeń. Dzięki temu nie raz zmieniamy zdanie, co tak naprawdę się wydarzyło. Książka jak już pisałam wcześniej, ma mroczny klimat. Znajduje się w niej pełno napięcia, tajemnic. Trzyma nas w ciągłej niepewności. Wspomniałam już o głównej bohaterce. Jednak trzeba też powiedzieć o postaciach drugoplanowych. Są oni świetnie skonstruowani, skompletowani, nietypowi. Mają też swoje mroczne sekrety, które wprowadzą nas w zdumienie. Zakończenie, cóż mogę rzec, zaskoczyła mnie autorka i to bardzo. Taka wisienka na trocie. „Czego nie widać” jest mocną, trzymającą w napięciu historią, thrillerem psychologicznym. Znajdziemy w niej wielowarstwową historię, nieoczywistą historię. Bawiłam się przy niej świetnie, polecam.
Scarlettrose - awatar Scarlettrose
Zło pójdzie za tobą Mark Edwards
Zło pójdzie za tobą
Mark Edwards
Daniel i Laura to para trzydziestolatków z Londynu, którzy postanawiają wyruszyć w podróż po Europie, zanim osiądą na dobre i założą rodzinę. Brzmi jak klasyczna, romantyczna przygoda... do momentu, gdy trafiają do Rumunii. Tam, w środku mrocznego, gęstego lasu, odkrywają chatkę. Od tej chwili wszystko zaczyna się sypać. Atmosfera robi się coraz bardziej ciężka, dziwna i niepokojąca, a wokół nich zaczynają dziać się rzeczy, których nie da się racjonalnie wytłumaczyć. Im dalej w historię, tym bardziej czujemy, że to nie jest zwykła podróż, tylko początek czegoś naprawdę złego. Czegoś, co ich śledzi i nie zamierza odpuścić. Mark Edwards świetnie buduje napięcie i klimat. Od pierwszych stron czuć, że to nie będzie lekka historia, wszystko jest podszyte jakimś lękiem, tajemnicą i poczuciem, że zaraz wydarzy się coś strasznego. Autor bardzo dobrze operuje przestrzenią, las w Rumunii, odludna chatka, cisza i izolacja działają niemal jak kolejny bohater tej książki. Do tego dochodzi tempo i mnóstwo zwrotów akcji (tak, naprawdę sporo plot twistów!),które sprawiają, że ciężko się od tej historii oderwać. Fabuła jest przemyślana, a zakończenie... no cóż, zdecydowanie jest zaskakujace. Ta książka totalnie mnie zaskoczyła. Naprawdę nie spodziewałam się, że wciągnie mnie aż tak bardzo, a jednak wpadłam w nią od pierwszych stron. Ten mroczny, tajemniczy klimat, las, ukryta w nim chatka... serio, to wszystko brzmi jak początek horroru i dokładnie takie miałam odczucia podczas czytania. Czułam ciągły niepokój i napięcie, a to jest coś, co w thrillerach uwielbiam najbardziej. Zakończenie mnie zmiażdżyło, totalnie się go nie spodziewałam i jeszcze długo po skończeniu książki miałam w głowie myśli typu „co ja właśnie przeczytałam?!”. Dla mnie to był naprawdę świetny, mroczny thriller, niepokojący, wciągający i bardzo klimatyczny.
VViolla - awatar VViolla
oceniła na83 miesiące temu