Porzuceni

- 2022-10-05
- 2022-10-05
Mroczna, pełna napięcia opowieść o osamotnieniu, strachu, nadziei i sieci kłamstw, z której nie sposób się wyplątać.
W jednym z łódzkich parków znaleziono truchła psów. Pod nimi zostaje odkryte ciało zaginionego przed tygodniem małego chłopca. Świadkiem makabrycznego odkrycia jest Malwina Król.
Tego samego dnia okazuje się, że z domu dziecka, w którym pracuje, zniknął jeden z wychowanków, dziewięcioletni Marcin. Chłopiec pobiegł za uciekającym psem i już nie wrócił.
Policja nie łączy obu tych spraw, do momentu, kiedy do śledczych z Łodzi zgłasza się komisarz z Gdańska. Twierdzi, że przed trzema laty doszło na plaży do identycznego morderstwa. Sprawy nigdy nie wyjaśniono. Zakopane na wydmie dziecko zostało uduszone, a na jego szyi odkryto takie same ślady, jak na zwłokach małego chłopca z parku.
Śledczy wiedzą, że mają do czynienia ze sprawą, w której makabryczna i trudna do zrozumienia zbrodnia to dopiero początek. Rozpoczyna się wyścig z czasem.
Kup Porzuceni w ulubionej księgarni
Oficjalne recenzje książki Porzuceni
Cień
„Musiała się cofnąć. Nie mogła tego znieść. Chciała spojrzeć na mężczyznę i spytać go, co teraz. Okazało się jednak, że ten wycofał się z zagajnika i zniknął we mgle. Fibi zaczęła się wyrywać, też chciała uciec. Malwina natomiast oparła się o pień drzewa, bo nagle nie mogła złapać tchu”.
Zacznę może nietypowo, ale uważam się za patriotę. Co to ma do rzeczy, spyta ktoś? Ano to, że lubię czytać polskich autorów i polskie książki. W Polsce ukazuje się tyle ciekawych książek, że warto po nie sięgać. Warto czasem wybrać polski tytuł zamiast zagranicznego. Jeśli chodzi o kryminały, to zdecydowanie jest w czym wybierać.
Tym razem sięgnąłem po najnowszą powieść Macieja Kaźmierczaka pod tytułem „Porzuceni”. Ukazała się ona nakładem wydawnictwa Muza. Niepokojąca okładka sugeruje, że mamy do czynienia z mroczną historią. Tak jest istotnie. Jest to powieść dla czytelników o zdecydowanie mocniejszych nerwach.
Podczas codziennego spaceru z psem Malwina Król jest świadkiem strasznego odkrycia. W parku zostaje odnalezione ciało małego chłopca. Stało się to zupełnym przypadkiem, gdy pies jednego ze spacerowiczów zaczął ryć w ziemi. Początkowo policjanci natrafili na zabite i pogrzebane psy. Pod nimi jednak było jeszcze ciało dziecka. Malwina nie może dojść do siebie po tym wydarzeniu. Chciałaby jak najszybciej zapomnieć o makabrycznym odkryciu. Jednak gdy tego samego dnia znika jeden z wychowanków domu dziecka, w którym pracuje kobieta, sprawa komplikuje się jeszcze bardziej.
Policjanci rozpoczynają żmudne śledztwo. Nie przypuszczają nawet, że zatoczy ono znacznie szersze kręgi, niż mogłoby się wydawać. W sprawę angażuje się także Tomasz. To właśnie jego pies znalazł zwłoki w parku. Mężczyzna skupia się właśnie na psach. Według niego to one mogą być kluczem do rozwiązania całej sprawy. Tymczasem – jego zdaniem – policja traktuje ten trop marginalnie.
W międzyczasie do łódzkich śledczych odzywa się komisarz z Gdańska. Jest przekonany o tym, że kilka lat temu doszło tam do identycznego morderstwa. Zwłoki małego chłopca zostały zakopane na wydmie. Nigdy nie ujęto sprawcy.
Czy to możliwe, że te dwie sprawy są ze sobą powiązane? Czy ktoś, kto zabił kilka lat temu, na powrót się uaktywnił? Co wspólnego z tym wszystkim mają Malwina i Tomasz, który zaczyna się zachowywać coraz bardziej nerwowo?
W miarę postępu śledztwa do policjantów dociera, że rozpoczął się prawdziwy wyścig z czasem. Czy uda się odnaleźć zaginione dziecko żywe? W jaki sposób przeszłość Tomasza ma związek z tym, co dzieje się teraz?
Maciej Kaźmierczak napisał bez wątpienia mroczny kryminał, który może wstrząsnąć czytelnikami. Brutalne mordy popełnione na dzieciach i zwierzętach sprawiają, że podczas lektury naprawdę czujemy się nieswojo. Umiejętnie podrzucane tropy sprawiają, że kryminalna zagadka intryguje i angażuje czytelnika. Czy to jednak oznacza, że powieść ta nie ma żadnych słabszych stron? Osobiście znalazłem kilka mankamentów.
Opowiadana historia naprawdę ma duży potencjał, który – według mnie – nie został do końca wykorzystany. Przede wszystkim sprawa psów. Początkowo wydaje się to ważnym tropem. Jednak ostatecznie możemy nie rozumieć, co tak naprawdę zabite psy wniosły do całej historii – poza jej makabrycznością oczywiście. Również prywatne dochodzenie Tomasza niewiele wnosi w tej kwestii. Nieprzekonująco wypada także rozwiązanie całej zagadki. Wygląda to trochę tak, jakby autor tworzył skomplikowany i wielowątkowy kryminał, a w końcówce jakoś nie potrafił tego wszystkiego odpowiednio spuentować. Wybrane rozwiązanie i motyw mogą wydawać się nieco naciągane, a nawet nierealne. Z drugiej jednak strony, czyż takie po prostu nie jest prawo autora?
Podsumowując, „Porzuceni” to kryminał, który może zaintrygować czytelnika. Przede wszystkim początek i zdecydowanie większa część książki trzymają poziom. Według mnie nieco słabiej wypada zakończenie, choć to oczywiście moja subiektywna opinia. Nie zmienia to jednak faktu, że naprawdę polecam ten tytuł waszej uwadze.
Wojciech Sobański
Opinia społeczności książki Porzuceni
To moje kolejne spotkanie z Maciejem Kaźmierczakiem, po pierwszym byłam pod wrażeniem. A jak było w tym przypadku? Czy emocje miały szansę się uwolnić? Przekonajcie się sami … W łódzkim parku, przez przypadkowego spacerowicza, Tomasza Lipińskiego, zostają znalezione truchła psów. A pod jednym z nich zostało skrzętnie ukryte ciało małego chłopca. Świadek tego zdarzenia, Malwina Król jest przerażona. Okazuje się, że z domu dziecka, w którym pracuje dziewczyna właśnie zaginął jeden z wychowanków, Marcin. Chłopiec pobiegł za psem i ślad po nim zaginął. Czy te dwie sprawy są ze sobą powiązane? Do miejscowych śledczych zgłasza się komisarz z Gdańska, który trzy lata wcześniej prowadził bardzo podobną sprawę, gdzie również został zamordowany kilkuletni chłopiec. Sprawa nadal nie została wyjaśniona. Śledczy będą sprawy porównywać, analizować i szukać wspólnego mianownika. Czy ich weryfikacje przyniosą pozytywne efekty? Sprawa zapowiada się na trudną i zawiłą. Przysporzy wiele trudnych chwil śledczym, będą musieli wnikliwie prowadzić swoje czynności, aby nic nie umknęło ich uwadze. Również Malwina i Tomasz nie stoją z boku, sami prowadzą prywatne dochodzenie. Mają inne możliwości niż policjanci, są o krok przed nimi. Działają sprytnie i przemyślanie, łączą fakty i wiedzą więcej niż stróże prawa. Porzuceni to wstrząsający thriller, w którym autor jako ofiary zbrodni umiejscowił małe dzieci. To obraz bardzo trudny i bulwersujący, gdy makabryczne czyny dotykają dzieci. Przecież one mają ograniczone możliwości obrony, są takie niewinne i bezbronne. A kto się odważył podnieść na nie rękę? To musiał być ktoś okrutny i bezwzględny. Mamy przed sobą powieść mocną i dosadną, nie każdy łatwo przez nią przebrnie. Trzeba wiele odwagi, aby się na nią zdecydować. Ból z niej przedziera się i krzyczy głośno. Autor ciekawie manipuluje faktami, zaciera się granica między prawdą a kłamstwem. Robi się płynna i trudna do uchwycenia. Często sami nie wiemy, co jest prawdą, a co skuteczną manipulacją. Powieść czyta się szybko i płynnie. Bardzo ciekawy styl, a zarazem prosty. Krótkie rozdziały sprawiają, że fabuła mknie do przodu. Jeszcze jeden rozdział, jeszcze jeden i zakończenie na wyciągnięcie ręki. Ono nie było wielkim zaskoczeniem, od pewnego momentu było dość wyczuwalne. Ale mimo tego, lektura sprawiła wiele satysfakcji, dostarczyła mnóstwo przeżyć. Oczywiście też wzburzyła, bo krzywdzono małe dzieci, a obok takich zdarzeń nie można przejść obojętnie. Polecam, zadowoli nawet wymagającego czytelnika. Nie zwlekaj, odbierz mocną dawkę emocji! Zasługujesz na nią!
Oceny książki Porzuceni
- Legimi 7
- Biblioteka 5
- Ebook 4

OPINIE i DYSKUSJE o książce Porzuceni
Literatura Autorstwa Macieja Kaźmierczak Zaczynając od powieści pt."Nikt " Jest bardzo świetnym wyborem pod względem aspektów kryminalnych ,wątków obyczajowych jak i bardzo dynamicznym przebiegiem scen akcji .Książka" Porzuceni " jest idealnym tego przykładem. Tajemnicza aura historii trzymająca w napięciu sprawa porwań dzieci a także ich pupili . Więzione i zabijane dzieci jak i psy nadają fabule zagadkowe spojrzenie Domniemane uprowadzenie chłopca sprzed lat kobieta w traumie i depresji po porodowej czy jest zdolna do takich czynów z powodu swojego cierpienia obwinia o wszystko męża .Bardzo emocjonujący Thriller z zakończeniem w którym nic nie jest do końca pewne .Polecam tą i każda następna pozycję. .
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to" Zdawało jej się, że ona sama już dawno temu pogodziła się z podobnymi myślami, z wszelkiego rodzaju porzuceniem. Ją porzuciła matka, a gdy zaczęła mieć poważniejsze problemy psychiczne - porzucili ją znajomi. Wszystkich ludzi porzucił Bóg, a oni każdego dnia porzucali nadzieję na lepsze jutro."
🐕 W łódzkim parku, pies odkopuje truchła psów. To jednak nie koniec. W trakcie oględzin policja odkrywa w tym miejscu również zwłoki chłopca, zaginionego tydzień wcześniej. Następnego dnia wychowawcy z domu dziecka zgłaszają zaginięcie jednego z wychowanków. Chłopiec pobiegł za psem i już nie wrócił. Czyżby to był początek serii? I jaki związek może mieć z tą sprawą morderstwo dziecka w Gdańsku trzy lata wcześniej?
🐕 Moje pierwsze czytelnicze spotkanie z autorem nie wypadło najlepiej. Książka "Martwy ptak" nie do końca mi pasowała. Lubię jednak dawać kolejne szanse i przy okazji spotkania autorskiego wybrałam "Porzuconych". Tą czytało mi się dużo lepiej. Autor zbudował ciekawą fabułę i wzbogacił ją wątkami psychologiczno - społecznymi. Mamy tu relacje dwóch sióstr, małżeńskie a także dramat porzucenia i wychowywania się w domu dziecka. Autor porusza również tematy takie jak zaginięcie dziecka, czy znęcanie się nad zwierzętami. Oba wywołują wiele emocji i sprawiają, że momentami treść przytłacza swoim okrucieństwem. Autor przez całą fabułę utrzymuje napięcie i stopniowo odsłania kolejne elementy układanki wodząc czytelnika za nos. Dość szybko udało mi się jednak ustalić kto stoi za morderstwami, ale to zupełnie mi nie przeszkadzało. Trochę jednak rozczarowało mnie zakończenie. Policja nie zweryfikowała zeznań sąsiadki, które były kluczowe. Zawiódł czynnik ludzki a raczej niesumienność niektórych policjantów. I to rozczarowuje najbardziej.
🐕 "Porzuceni" to mroczny kryminał i thriller w którym sieć kłamstw i manipulacji, prowadzi do tragedii. Polecam 😊
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to🐕 W łódzkim parku, pies odkopuje truchła psów. To jednak nie koniec. W...
Gdy w parku zostają znalezione zakopane truchła psów, a pod nimi ciało zaginionego przed tygodniem chłopca, nikt nie przypuszcza, że to dopiero początek mrocznej, przerażającej podróży w głąb mrocznych zakamarków umysłu psychopaty porywającego i mordującego małych chłopców i psy.
Świadkiem tego makabrycznego odkrycia w parku jest Malwina Król, jedna z głównych bohaterów powieści. Tego samego dnia z pobliskiego domu dziecka znika dziewięcioletni chłopiec, Marcin. Pobiegł za psem i nie wrócił. Policja początkowo nie łączy tych spraw ze sobą, ale gdy komisarz z Gdańska zawiadamia ich, że przed trzema laty u nich doszło do podobnej zbrodni, której nie wyjaśniono, zmienia podejście. Ciało uduszonego chłopca odnaleziono zakopane na wydmie, a na jego szyi znaleziono identyczne ślady, jak na szyi chłopca z parku. Od tej pory zaczyna się wyścig z czasem, a stawką jest życie małego chłopca.
"Porzuceni" to lawina skrajnych emocji, intensywność przekazu oraz bohaterowie, których losy ani przez moment nie były mi obojętne. Rewelacyjnie skrojony i zaprezentowany kryminał, który wychodzi poza wszelkie schematy. Mimo wszechobecnej brutalności seryjnego mordercy a może właśnie dla niej, z zapartym tchem przerzucałam kolejne strony i zachwycona stylem Macieja Kaźmierczaka porzuciłam sen na rzecz odkrycia prawdy. Uwielbiam powieści, które tak silnie działają na wyobraźnię i angażują czytelnika we wszystkie działania bohaterów, więc wszystkim niezdecydowanym - polecam!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwiadkiem tego makabrycznego odkrycia w parku jest Malwina Król, jedna z głównych bohaterów...
Bardzo lubię kryminały Pana Kaźmierczaka, ale ten uważam za bardzo przeciętny. Mimo, że fabuła jest ciekawa, dużo i szybko się dzieje, jest czasem mrocznie i tajemniczo, to jednak cały czas miałam wrażenie, że jestem jakby obok całej akcji, która przez autora jest moim zdaniem potraktowana "po łebkach". I w taki sam sposób przedstawieni sa bohaterowie, którzy z tego powodu również nie przypadli mi za bardzo do gustu. Jednak jest i plus tej książki: otóż miejscem akcji jest moja rodzinna i doskonale znana mi Łódź 😁
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSwą twórczość z Maciejem Kaźmierczakiem rozpoczęłam od książki "To mnie zabije".
Książka "Porzuceni" to mroczny kryminał, w którym akcja rozpoczyna się od odkrycia w łódzkim parku zwłok zagionego chłopca. Owe zwłoki znajdowały się pod zakopanymi ciałami psów. Wkrótce po tym zdarzeniu znika chłopiec z pobliskiego domu dziecka. Czy jest to działanie seryjnego mordercy ? Autor jakim jest Maciej Kaźmierczak to mistrz w budowaniu napięcia. Książka wciąga od pierwszych stron. Moim zdaniem lektura "Porzuceni" to książka dedykowana osobom o mocnych nerwach. Autor w swym kryminalne porusza tematy tjk przemoc wobec dzieckiem i zwierząt. Od lektury ciężko się oderwać, a to za sprawą dynamicznej akcji i krótkich rozdziałów. Szczerze polecam książkę "Porzuceni". Na pewno sposoba się czytelnikom uwielbiających mocne, trzymające w napięciu kryminały.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka "Porzuceni" to mroczny kryminał, w którym akcja rozpoczyna się od odkrycia w łódzkim parku zwłok zagionego chłopca. Owe zwłoki znajdowały się pod zakopanymi ciałami psów. Wkrótce po tym zdarzeniu znika chłopiec z pobliskiego domu dziecka. Czy jest to działanie seryjnego mordercy ?...
Świetna, wciąga od pierwszego zdania!
Świetna, wciąga od pierwszego zdania!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietnie się czyta. Intryga kryminalna fajnie pomyślana, bardzo ciekawe wprowadzenie postaci. Jestem zadowolony z lektury, autor ma szansę dołączyć do moich ulubieńców.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMimo że książka zaczyna się dość ciekawie, to jednak im dalej w las tym gorzej. Ta historia jest po prostu na maksa przekombinowana i przez to niewiarygodna. Mimo to szybko się czyta i jak ktoś lubuje się w kryminałach, to może i nawet znajdzie coś dla siebie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie da się ukryć, że to trochę pogmatwana historia.
Zwłoki psów. Dodatkowo zwłoki dziecka. Zaginieni chłopcy.
Co to wszystko łączy?
Nie ma rozwiązania od początku. Wraz z pisarzem dochodzimy do prawdy.
A jak znam życie będzie 2 część
Nie da się ukryć, że to trochę pogmatwana historia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZwłoki psów. Dodatkowo zwłoki dziecka. Zaginieni chłopcy.
Co to wszystko łączy?
Nie ma rozwiązania od początku. Wraz z pisarzem dochodzimy do prawdy.
A jak znam życie będzie 2 część
Bardzo mi się podobała. Jak na kryminał :)
Bardzo mi się podobała. Jak na kryminał :)