Wstyd

Wyróżniona opinia i

Wstyd

Oceny książki Wstyd

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wstyd

Okej- mogłam się domyślić, że skoro akcja osadzona jest w liceum- to akcja nie będzie jakaś mega mocna. I tak też było- pewnych rzeczy łatwo się domyślić już na początku. Inne tematy są teraz po prostu w cenie- i nie neguję braku akceptacji środowisk homoseksualnych, ani tego, że należy o tym mówić głośno- jednakże ja mam obecnie przesyt wszystkich modnych rzeczy, potrzebuje klasycznego i mocnego oldskula! Zawiodłam się bardzo.

Wielowątkowość, dbałość o szczegóły to dodaje tej książce wiarygodności, bardzo mi się podobała nie była przewidywalna

Książka z jednej strony ciekawie napisana, z drugiej nie do końca mnie przekonała. Początek i koniec z majtkami trochę mnie zniesmaczył i w sumie niewiele miał wspólnego z całością. Do tego temat LGBT w tylu odsłonach - coś mi w tej całej sytuacji nie zagrało. No i ta wątpiąca w dziecko matka. Niby kocham synów tak samo, ale jednak jednego bardziej. Mam mieszane odczucia.

3688 użytkowników ma tytuł Wstyd na półkach głównych
625 użytkowników ma tytuł Wstyd na półkach dodatkowych

Okładka książki Od słowa do słowa. Rozmowy z pisarzami o świadomości pisania Katarzyna Bonda, Joanna Guzik, Izabela Janiszewska, Marika Krajniewska, Robert Małecki, Anna Matusiak-Rześniowiecka, Malika Tomkiel, Magdalena Witkiewicz, Marcel Woźniak, Tomasz Żak
Robert Małecki
Robert Małecki
Jeden z najlepszych i najbardziej cenionych polskich autorów powieści kryminalnych. Laureat Nagrody Wielkiego Kalibru i nagrody Kryminalnej Piły. Serca czytelników podbił bestsellerowymi seriami o komisarzu Bernardzie Grossie, dziennikarzu Marku Bennerze oraz o śledczych z Archiwum X – Marii Herman i Olgierdzie Borewiczu (Wiatrołomy, Urwisko, Zapadlina).

Labirynt Piotr Borlik
Labirynt
Piotr Borlik
Piotra Borlika jako autora odkryłem niestety dość późno i przyznaję to z bólem serca. Jak do tego doszło? Trudno powiedzieć. Przez długi czas narzekałem, że niewiele jest książek, których akcja rozgrywa się w Trójmieście, a tymczasem okazało się, że to wcale nieprawda. W dużej mierze jest to zasługa właśnie tego pisarza. Postanowiłem więc sukcesywnie nadrabiać zaległości, czego efektem była lektura „Labiryntu”. Muszę przyznać, że ta książka ma w sobie coś szczególnego. Przez większą część fabuły autor bardzo umiejętnie buduje napięcie, do tego stopnia, że kolejne strony przewraca się niemal bezwiednie. Pojawiają się niedopowiedzenia, subtelne aluzje do wydarzeń z przeszłości, które stopniowo odsłaniają się przed czytelnikiem. Sama intryga również została skonstruowana w ciekawy sposób. Główny bohater wikła się w coraz bardziej skomplikowaną sytuację, podczas gdy antagonista po cichu manipuluje innymi, wykorzystując ich do realizacji własnych celów. Wszystko to zmierza do wielkiego finału który… cóż, jest. Niestety pojawia się tu zabieg, za którym nie przepadam: w kluczowym momencie złodupiec po prostu wyjaśnia bohaterowi cały plan podczas ich spotkania. Tym razem jednak jestem w stanie to wybaczyć, bo cała reszta książki stoi na naprawdę wysokim poziomie. Jeśli jakimś cudem jeszcze nie znacie twórczości Piotra Borlika - tak jak ja jeszcze do niedawna - „Labirynt” może być świetnym wprowadzeniem do jego książek. To powieść, którą czyta się szybko, z dużym zaangażowaniem i satysfakcją. Zdecydowanie polecam! #476#16#2026
Karol - awatar Karol
ocenił na822 dni temu
Ukryci Marek Stelar
Ukryci
Marek Stelar
„Ukryci” to na pewno nie jest najlepsza powieść Marka Stelara, ale i tak przeczytałam jednym tchem. Nastoletni, niepełnosprawny syn Marty zostaje uprowadzony z parkingu. Nietrudno wyobrazić sobie rozpacz matki, która widzi w wyobraźni najgorsze scenariusze. Gdy okazuje się, że policyjne śledztwo nie posuwa się do przodu, zdesperowana, ale i zdeterminowana kobieta bierze sprawy w swoje ręce. Pomaga jej w tym lokalny biznesmen, którego syn także został porwany. I również był niepełnosprawny. A to nie jedyne takie przypadki… Kto porywa dzieci z niepełnosprawnościami? I po co? Tym bardziej, że od bogatego ojca nikt nie zażądał okupu… Równolegle z poszukiwaniami śledzimy wątek psychiatry, który poddaje terapii i hipnozie tajemniczego mężczyznę. Stracił on pamięć, ale wiele wskazuje na to, że może mieć związek z porwaniami. Akcja biegnie tu z szaleńczą prędkością, gdyż bohaterowie ścigają się z czasem. Nowe ślady prowadzą ich do kolejnej tajemniczej sprawy. A krąg podejrzanych raz się zacieśnia, a raz poszerza. Czy uda się odnaleźć dzieci? Autor ukazał w swoje powieści różne problemy społeczne, co nie jest niczym nowym w jego prozie. Tym razem zagłębił się jednak także w psychikę przestępczą, pokazując jak wielki wpływ na życie człowieka mogą mieć jego doświadczenia z dzieciństwa. Więcej napisać nie mogę, by nie spojlerować, zapewniam jednak, że poziom czytelniczej adrenaliny szybuje tu wysoko. Ciekawie pisarz podszedł do tematu zaginięć, o czym wspomina również w posłowiu. Stelar niejednokrotnie podkreśla tu, jak wielkim cierpieniem jest niepewność, która może okazać się gorsza od najgorszej prawdy. Dużo uwagi poświęcił i ofiarom porwań, i ich bliskim, którzy również stają się ofiarami. Całość napisana jest dynamicznie, wiarygodnie i przekonująco, chociaż przyznam, że ostateczne motywy sprawcy nie do końca do mnie przemówiły. Połknęłam jednak powieść jednym tchem, chociaż przyznam, że wolałabym, by akcja biegła wolniej, a więcej miejsca zostało poświęcone psychologicznym aspektom.
allison - awatar allison
ocenił na620 dni temu
Skrawki Krzysztof Jóźwik
Skrawki
Krzysztof Jóźwik
Czytając tę książkę, miałam wrażenie, jakbym zaglądała komuś bardzo głęboko pod skórę – trochę nieśmiało, trochę z ciekawością, a momentami wręcz z lekkim dyskomfortem. Skrawki to dla mnie coś poszarpanego emocjonalnie, nie do końca wygodnego, ale przez to właśnie prawdziwego. Nie była to lektura, którą się „połyka” dla przyjemności. Raczej taka, przy której co chwilę się zatrzymywałam, wracałam do zdań, próbowałam je poczuć bardziej niż zrozumieć. Jako czytelniczka miałam wrażenie, że zbieram fragmenty czyjejś rzeczywistości i składam je po swojemu – i to było jednocześnie fascynujące i męczące. Podobało mi się to, że nic nie było tu oczywiste. Emocje nie były podane na tacy, tylko ukryte gdzieś między wersami. Czułam, że muszę się wysilić, żeby do nich dotrzeć – ale kiedy już się udało, trafiały naprawdę mocno. Nie wszystko do mnie przemówiło. Były momenty, kiedy czułam się zagubiona albo zwyczajnie zmęczona tą formą. Ale mimo to coś mnie przy tej książce trzymało – może właśnie ta szczerość, może surowość, a może to, że nie próbowała mi się przypodobać. Po skończeniu zostało mi w głowie sporo niedopowiedzeń i taki dziwny, cichy ciężar. To nie jest książka, którą łatwo się odkłada i zapomina. Raczej taka, która zostaje gdzieś w środku i wraca niespodziewanie. I chyba właśnie za to ją najbardziej cenię.
ZaczytanaBestia - awatar ZaczytanaBestia
oceniła na722 dni temu
Czerwone jezioro Julia Łapińska
Czerwone jezioro
Julia Łapińska
Lubisz, gdy w kryminale ważną rolę odgrywa historia miejsca, w którym dzieje się akcja? Ja myślę, że może być to ciekawy zabieg dodający całości smaku, pod warunkiem jednak, że nie zdominuje całości. Czy Julii Łapińskiej się to udało? Ależ owszem... Anton Gorbaczow zostaje znaleziony martwy w hotelowym ogrodzie, w którym jego przełożony, Borys Morozow, właśnie wyprawił wesele. Czy ochroniarz wielkiego rosyjskiego oligarchy zasłużył sobie na śmierć? Obcięte palce ofiary mogą sugerować, że mężczyzna za życia miał czelność sięgnąć po coś, co nie należało do niego. Kuba Krall miał pecha zobaczyć tej nocy za dużo. Były reporter wojenny, poniekąd z przypadku, staje się ważnym świadkiem w sprawie. Dziennikarski instynkt, mimo iż stłumiony przez pracę w nudnym charakterze fotografa weselnego oraz przez nadużywanie alkoholu, popycha go do rozpoczęcia prywatnego śledztwa. Węszy wokół tematu równolegle z policjantką, Ingą Rojczyk. Próbując wytropić winnego będą zmuszeni zewrzeć szyki. Czy wystarczy im wzajemnego zaufania? Czy prywatne sprawy, pragnienia, wspomnienia, nie pokrzyżują losów śledztwa? Z przyjemnością podążałam za Rojczyk i Krallem ścieżkami Bornego Sulinowa i okolic. Nie wiedziałam, że te rejony mają taką garnizonową przeszłość. Okoliczności historyczne stały się tu świetnym tłem dla ciekawej historii kryminalnej. Poczułam w pewnym momencie lekki niedosyt, ponieważ osoba sprawcy dość szybko przestała być dla mnie tajemnicą. Niemniej lektura dostarczyła mi sporo emocji. Akcja nie jest tu wartka, nie czułam się porwana w jej wir, nie było spektakularnych zaskoczeń. Płynęła za to spokojnym nurtem, zataczając pętle dające do myślenia, oplatając sieci podejrzeń wokół kolejnych bohaterów. Zgodzę się z opiniami, wedle których całość można by bez straty dla fabuły nieco odchudzić z niepotrzebnych "zapychaczy". Jednak taka forma jakoś mnie szczególnie nie raziła. Ale piszę to ja, fanka rozbudowanych opisów z "Nad Niemnem", więc najrozsądniej będzie, jeśli sam/a sięgniesz po "Czerwone jezioro", by wyrobić sobie zdanie o debiucie autorki.
PaniBookietowa - awatar PaniBookietowa
oceniła na61 miesiąc temu