Wstyd

Wyróżniona opinia i

Wstyd

Oceny książki Wstyd

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wstyd

Książka z jednej strony ciekawie napisana, z drugiej nie do końca mnie przekonała. Początek i koniec z majtkami trochę mnie zniesmaczył i w sumie niewiele miał wspólnego z całością. Do tego temat LGBT w tylu odsłonach - coś mi w tej całej sytuacji nie zagrało. No i ta wątpiąca w dziecko matka. Niby kocham synów tak samo, ale jednak jednego bardziej. Mam mieszane odczucia.

Książka zapowiadała się naprawdę obiecująco - od początku wprowadzała tajemniczy klimat i budowała napięcie, które sugerowało wciągającą historię. Niestety wraz z rozwojem fabuły entuzjazm stopniowo malał. Akcja jest wyraźnie przeciągana, wiele wątków wydaje się sztucznie rozwleczonych, przez co czytanie momentami staje się nużące.

Czekałam na historię, która pozwoli mi choć na chwilę zniknąć w emocjach i poczuć ten przyjemny dreszcz niepokoju. I dokładnie to dostałam. Robert Małecki sprostał moim oczekiwaniom w stu procentach.
Przez dwa dni miałam prawdziwą czytelniczą ucztę. Napięcie budowane jest spokojnie, ale konsekwentnie, a atmosfera zagęszcza się z każdą kolejną stroną. To jedna z tych książek, które nie pozwalają tak po prostu wrócić do codzienności.
Skończyłam, a emocje wciąż we mnie siedzą. I to dla mnie najlepsza rekomendacja. Jeśli ktoś lubi kryminały z klimatem i dreszczykiem, zdecydowanie powinien sięgnąć.

3678 użytkowników ma tytuł Wstyd na półkach głównych
623 użytkowników ma tytuł Wstyd na półkach dodatkowych

Okładka książki Od słowa do słowa. Rozmowy z pisarzami o świadomości pisania Katarzyna Bonda, Joanna Guzik, Izabela Janiszewska, Marika Krajniewska, Robert Małecki, Anna Matusiak-Rześniowiecka, Malika Tomkiel, Magdalena Witkiewicz, Marcel Woźniak, Tomasz Żak

Cytaty z książki Wstyd