My Beloved Monster

- literatura młodzieżowa
- My Beloved Monster (tom 1)
- 2023-06-02
- 2023-06-02
Dlaczego to zrobiłeś, Chad?!
Norwood w Karolinie Północnej uchodziło za najspokojniejsze miejsce na świecie. Mieszkańcy znali się doskonale ― byli świadomi radości i smutków swoich sąsiadów, spędzali razem czas, przyjaźnili się ze sobą. W Norwood nigdy nie dzieje się nic złego ― powtarzano. Dorośli wypowiadali te słowa z łagodnym spokojem, młodzież z pewną irytacją. Przy całej swojej sielankowości bowiem ich miasteczko było po prostu nudne.
Aż do dnia, w którym Chadwick Myers postanowił ten spokój zburzyć i wymierzył broń w swoich najlepszych przyjaciół. Nieobecność w szkole jego dziewczyny Holly Wilson uczyniła ją w oczach wszystkich współwinną okrutnej zbrodni, w wyniku której miasteczko Norwood znalazło się nagle na pierwszych stronach gazet w całej Ameryce.
Co się kryło za straszliwym czynem ukochanego Holly?
Czy Chadwick Myers naprawdę był takim potworem, za jakiego mają go mieszkańcy Norwood?
Czy dziewczynie uda się dotrzeć do prawdy?
Kup My Beloved Monster w ulubionej księgarni
Oceny książki My Beloved Monster
3000 użytkowników ma tytuł My Beloved Monster na półkach głównych- Chcę przeczytać 1 525
- Przeczytane 1 359
- 2024 34
- 2023 25
- 2025 19

OPINIE i DYSKUSJE o książce My Beloved Monster
Napisana smętnie, ale rozwiązywanie zagadek i plot twist na końcu są super
Napisana smętnie, ale rozwiązywanie zagadek i plot twist na końcu są super
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoza tym, że ta jedna przyjaciółka Chada (ta na A, nie pamiętam imienia, to chyba coś znaczy) w sumie prawie wcale nie była rozwinięta i mało co o niej wiemy oraz tym że imo niektóre wydarzenia troszkę nierealistyczne były to bardzo mi się podobała, smutna, zawikłana
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„My Beloved Monster” Marty Łabęckiej to moja druga książka tej autorki i mam wrażenie, że powoli staje się ona jedną z moich ulubionych — oby tylko nie zapeszyć!
Norwood w Karolinie Północnej uchodziło za najspokojniejsze miejsce na świecie. Mieszkańcy doskonale się znali, wiedzieli o sobie niemal wszystko — dzielili ze sobą zarówno radości, jak i smutki. W takim miejscu przecież nie dzieje się nic złego… przynajmniej tak powtarzali dorośli z pełnym przekonaniem. Dla młodzieży jednak ta sielanka była po prostu nudna.
Aż do dnia, w którym Chadwick Myers postanowił zburzyć ten spokój i wymierzył broń w swoich najlepszych przyjaciół. Nieobecność w szkole jego dziewczyny, Holly Wilson, sprawia, że w oczach mieszkańców staje się ona współwinna tej tragedii. Nagle Norwood trafia na pierwsze strony gazet w całej Ameryce, a pytania zaczynają się mnożyć. Co tak naprawdę wydarzyło się tamtego dnia? Czy Chadwick Myers naprawdę jest potworem, za jakiego mają go wszyscy? I czy Holly uda się odkryć prawdę?
Ogromne brawa dla autorki za sam pomysł na historię oraz za to, jak poprowadziła fabułę. Mimo że książka jest naprawdę spora, akcja ani na moment nie zwalnia — jest dynamiczna, momentami zawiła i potrafi wciągnąć.
To literatura młodzieżowa, więc oczywiście znajdziemy tu wątek romantyczny, ale zdecydowanie nie tylko. W książce pojawiają się również elementy kryminału, a nawet thrillera, co sprawia, że historia jest dużo bardziej wielowymiarowa.
Muszę przyznać, że dość szybko zaczęłam podejrzewać, kto może stać za całym zamieszaniem, ale mimo to plot twist i tak okazał się ciekawy — nie wszystko przewidziałam, a sama książka potrafi jeszcze zaskoczyć…
Na plus zdecydowanie:�– bardzo ciekawy pomysł na fabułę�– szybka, momentami zawiła akcja�– interesujący bohaterowie�– styl pisania autorki, który bardzo mi odpowiada
Jedynym minusem była dla mnie chwilami zbyt duża melodramatyczność, szczególnie w relacji Holly – Samantha – Olivia. Momentami miałam wrażenie, że emocji jest trochę za dużo, ale nie chcę się nad tym rozwodzić, żeby niczego wam nie zaspoilerować. 😅
Podsumowując — bardzo dobrze bawiłam się podczas czytania i z pewnością sięgnę po kolejne książki Marty Łabęckiej.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNorwood w Karolinie Północnej uchodziło za najspokojniejsze miejsce na świecie. Mieszkańcy doskonale się znali, wiedzieli o sobie niemal wszystko — dzielili ze sobą zarówno radości, jak i smutki. W takim miejscu...
Na początku trochę nudnawa, ale ostatnie 100-160 stron trzymające w napięciu. Mimo że zwykle nie sięgam po Young Adult, to ta pozycja bardzo mi się podobała. Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRozrywa serce.
Rozrywa serce.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo podobało mi się to, że każda postać, która się pojawiała, wnosiła coś do całej historii. Ellis był postacią, o której łatwo było się domyślić mniej więcej prawdę i to mogło zostać poprowadzone bardziej nieoczywiście. Ciekawy jest wątek Cole'a i wszystkich Posłańców, bardzo fajnie zostało to wplątane w całość książki. Zakończenie jest na prawdę brutalne i całkowicie niespodziewane. Domyślałam się, kto był winny i kto kogo zabił, ale do samego końca nie wiedziałam jakie były ich motywy — za to brawo. Bardzo polecam książkę, czytało się ją bardzo szybko i miała bardzo dobre opisy, które nie nudziły, a dodawały klimatu. Zachęcam każdego do przeczytania.
Ps. Analizujcie wszystko, super się bawiłam, próbując łączyć kropki.
Bardzo podobało mi się to, że każda postać, która się pojawiała, wnosiła coś do całej historii. Ellis był postacią, o której łatwo było się domyślić mniej więcej prawdę i to mogło zostać poprowadzone bardziej nieoczywiście. Ciekawy jest wątek Cole'a i wszystkich Posłańców, bardzo fajnie zostało to wplątane w całość książki. Zakończenie jest na prawdę brutalne i całkowicie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie spodziewałam się, że to będzie tak dobre. Co prawda nie jest to książka delikatna, ale i tak uwielbiam. Przede wszystkim urzekły mnie te wszystkie zwroty akcji.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBeznadziejna wcale nie mogłam się wciągnąć przynudzała mnie, zawiodłam się na niej
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCóż... niezwykle smutna historia, a jednocześnie tak pięknie opowiedziana. Uwielbiam szczęśliwe zakończenia, jednakże tutaj już na samym początku wiemy, że takiego nie możemy się spodziewać. Finał wywołuje silne emocje i mimo wszystko z całą pewnością nie rozczarowuje! Uwaga! Paczka chusteczek pod ręką obowiązkowa! :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoje pierwsze spotkanie z tą autorką i z pewnością nie ostatnie❤️
Gdy Holly otwiera rano drzwi, widzi przed sobą policjanta, który zabiera ją prosto na komisariat. Jej chłopak wziął ze sobą pistolet do szkoły i zamordował swoich najlepszych przyjaciół. Policja twierdzi, że to dziwne, że akurat dzisiaj Holly nie poszła do szkoły, podczas gdy wcześniej nie opuściła ani jednego dnia! Czy wiedziała o tym co planował jej chłopak? Czy działali razem?
Mogę powiedzieć Wam jedynie tyle, bo o jakimkolwiek wątku bym potem wspomniała, byłby to spoiler. Od pierwszych stron odkrywa się sekrety. Lepiej, żebyście odkrywali je sami, będąc nieświadomymi co Was czeka 😈
✨️Pierwsza część to historia opowiedziana z perspektywy dziewczyny. Znienawidzonej przez miasto, bo jej ukochany zamordował przyjaciół. Dziewczyny odkrywającej coraz to nowe karty z życia Chada. Czy można kochać potwora?
✨️ Druga część to TA SAMA historia, ale opisana z perspektywy chłopaka. Opisującą jak doszło do tego, że zdecydował się zabić. O tym jak poznał Holly. Cała przeszłość.
Seria jest niesamowita! Przyznaję, z początku może wolno się rozkręca, ale potem nabiera tempa. A perpsketywa Chada to już wgl pięknie dopełnia historię Holly❤️ Mnóstwo tajemnic, a do tego świetnie napisana. Zdecydowanie polecam każdemu! 🔥 I na pewno przeczytam kolejne książki tej autorki!❤️❤️
⭐️9/10
✨️'- Złamiesz mi serce.
-Ale wcześniej sprawię, że będzie biło szybciej.'
✨️'Uratuj mnie. Dam ci wszystko, co mam. Tylko uratuj mnie przede mną samym.'
✨️'Człowieka można uratować na wiele sposobów. Nie tylko ratując mu życie.'
✨️'Uświadomił sobie, jak wiele stracił, pozwalając innym, by wybrali za niego, kim ma być.'
✨️'Nadal nie płakała, ale czasami łzy nie są potrzebne, by stwierdzić że ktoś cierpi. Czasem to właśnie ich brak najlepiej tego dowodzi. Chad coś o tym wiedział, bo nigdy nie płakał, a zawsze cierpiał.'
✨️'Nie ma w twoim życiu nawet jednej osoby, która jest z tobą całkowicie szczera. Każdy coś przed tobą ukrywa.''
Moje pierwsze spotkanie z tą autorką i z pewnością nie ostatnie❤️
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria Chada i Holly. Spokojne małe miasteczko. Nic nigdy się tu nie dzieje. Aż do pewnego dnia.