Heartstopper Volume 4

- Heartstopper Volume 4
- 2021-05-06
- 2021-05-06
- angielski
Boy meets boy. Boys become friends. Boys fall in love. The bestselling LGBTQ+ graphic novel about life, love, and everything that happens in between: this is the fourth volume of HEARTSTOPPER, for fans of The Art of Being Normal, Holly Bourne and Love, Simon.
'Absolutely delightful. Sweet, romantic, kind.Beautifully paced. I loved this book.' RAINBOW ROWELL, author of Carry On
Charlie didn't think Nick could ever like him back, but now they're officially boyfriends. Charlie's beginning to feel ready to say those three little words: I love you.Nick's been feeling the same, but he's got a lot on his mind - not least coming out to his dad, and the fact that Charlie might have an eating disorder. As summer turns to autumn and a new school year begins, Charlie and Nick are about to learn a lot about what love means. Heartstopper is about love, friendship, loyalty and mental illness.It encompasses all the small stories of Nick and Charlie's lives that together make up something larger, which speaks to all of us.
'The queer graphic novel we wished we had at high school.' Gay Times
This is the fourth volume of Heartstopper, which is soon to be a live-action Netflix series.
Kup Heartstopper Volume 4 w ulubionej księgarni
Oceny książki Heartstopper Volume 4
3601 użytkowników ma tytuł Heartstopper Volume 4 na półkach głównych- Przeczytane 3 189
- 2022 241
- 2023 83
- Komiksy 62
- Komiks 52
- Po angielsku 42

OPINIE i DYSKUSJE o książce Heartstopper Volume 4
Ten komiks nadal jest ciepłym kocykiem na trudne dni, ale z kolcami po drugiej stronie (problemy Charliego). Niektóre aspekty tych problemów zostały przedstawione nieco zbyt optymistycznie, ale bardzo doceniam za poruszenie tych trudnych tematów, z którymi zmaga się coraz więcej młodych osób, a które nadal są tabu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejna część komiksowa o miłości Nicka i Charliego. W tej części chłopaki po raz pierwszy na serio wyznają sobie miłość. Poruszony zostaje temat zaburzeń odżywiania u Charliego, który decyduje się podjąć leczenia wraz z terapią. Wciągająca historia o wsparciu, niewinnej miłości, pierwszych razach i problemach nastolatków. Czekam na kolejne części. Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChoroba psychiczna to trudny temat i nie zawsze udaje się go dobrze przedstawić. Problemy psychiczne jednego z bohaterów są właśnie głównym motywem czwartego tomu „Heartstoppera”. Czy udało się dobrze go zaprezentować?
Charlie zastanawia się jak powiedzieć Nickowi, że go kocha. Jednakże Nick zauważa u swojego chłopaka coś niepokojącego – zaburzenia żywieniowe. Są one zaledwie objawem problemów psychicznych Charliego.
Wątek wyznania uczuć wydał mi się tu strasznie pretensjonalny. Bardzo błaha sprawa jest tu wyolbrzymiana. Szybko zaczęło mnie to irytować.
O wiele lepiej za to jest poprowadzony wątek choroby psychicznej. Pokazane jest, że nie ma prostych rozwiązań, a miłość niekoniecznie przezwycięża wszystkie trudności. Charlie musi bardzo ciężko pracować, aby przezwyciężyć własne słabości i zdiagnozować własny problem. Zasugerowane jest, że nigdy tak naprawdę nie pozbędzie się swoich problemów, ale Nick może być dla niego wsparciem.
Całkiem interesująca jest scena spotkania rodzinnego, w której najbliżsi Nicka i Charliego po raz pierwszy jedzą wspólną kolację. Pada tutaj parę przykrych słów, które jednak oczyszczają atmosferę – dla części osób jest to zrzucenie pewnego ciężaru, a dla niektórych okazja do nauczenia się czegoś.
Ten tom zawiera też krótką historię „Pierwsze razy” o pewnych drugoplanowych postaciach serii. Jest tak naprawdę seria kadrów pokazujących pierwsze razy w związku. Nie ma tu za wiele fabuły, ale jest za to dużo ciepła.
Proste rysunki po raz kolejny przedstawiają bardzo dużo emocji. Niestety czasami przeszkadzała mi zbyt duża niestaranność kreski.
Tom ten warto przeczytać ze względu na poruszany tu problem choroby psychicznej. Początek z wyznaniem uczuć może trochę drażnić, ale potem robi się naprawdę ciekawie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCharlie zastanawia się jak powiedzieć Nickowi, że go kocha. Jednakże Nick zauważa u swojego chłopaka coś niepokojącego – zaburzenia żywieniowe. Są one...
Czytałam ale nie zapadła mi w pamięć czyli taka se
Czytałam ale nie zapadła mi w pamięć czyli taka se
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAleż tu jest cukierkowo! Ale musze przyznać, że ma to swój urok. Chociaż w tej części pojawiło się już kilka problemów jak brat Nicka czy problemy z odżywianiem Charliego. Mimo to całość jest utrzymano w słodko-cukierkowej oprawie znanej z poprzednich części. I powiem Wam wcale mi to nie przeszkadza. Jasne, może się wydawać, że to aż niemożliwe żeby wszystko było tak urocze i proste zwłaszcza jak chodzi o temat seksualności. Ale w końcu to tylko książka a raczej komiks.
Dla mnie cała seria składająca się z 4 (na razie) części jest jedną historią. I tak też ją oceniam. Ciężko porzucić czytanie na 1, 2 czy 3 części. Chce się wiedzieć co będzie dalej. Z 4 również tak jest. Czytelnik liczy na kolejną dawkę historii. Ciężko napisać "przygód" bo nie powiedziałabym, że bohaterowie mają wielkie przygody ale sama historia trochę nas czaruje i mam wrażenie, że chcemy zostać w niej dłużej.
Szybka czytanka na poprawę humoru, myślę, że na nabranie wiary w ludzi oraz spędzenie miło czasu z ciekawymi bohaterami.
Ależ tu jest cukierkowo! Ale musze przyznać, że ma to swój urok. Chociaż w tej części pojawiło się już kilka problemów jak brat Nicka czy problemy z odżywianiem Charliego. Mimo to całość jest utrzymano w słodko-cukierkowej oprawie znanej z poprzednich części. I powiem Wam wcale mi to nie przeszkadza. Jasne, może się wydawać, że to aż niemożliwe żeby wszystko było tak urocze...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSmutno i cudaśnie
Smutno i cudaśnie
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ tomu na tom coraz bardziej zanurzam się w świat Heartstopper i zakochuję się w tej historii jeszcze bardziej Ten tom porusza temat trudny zwłaszcza dla młodych, autorka prowadzi go z dużą wrażliwością i empatią.
To już nie tylko opowieść o rozkwitającej miłości i coming-outcie. Tu pojawia się coś więcej: lęk, obawy o zdrowie psychiczne i zaburzenia odżywiania. Alice Oseman pokazuje je z taką delikatnością, że temat staje się zrozumiały i przystępny dla każdego.
Zaburzenia odżywiania są pokazane realnie i bez straszenia Bez mówienia że miłość wszystko uleczy Ta książka przypomina że wsparcie bliskich to piękna sprawa, jednak czasem trzeba sięgnąć po pomoc specjalisty i nie w tym nic złego.
Tom jest dojrzalszy od poprzednich i bardziej do mnie przemawia.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo już nie tylko opowieść o rozkwitającej miłości i coming-outcie. Tu pojawia się coś więcej: lęk, obawy o zdrowie psychiczne i zaburzenia odżywiania. Alice...
10/10 powtórzę się: KOCHAM TĘ SERIĘ ❤️
10/10 powtórzę się: KOCHAM TĘ SERIĘ ❤️
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPowtórzę się, ale to kolejny tom, który uwielbiam - Nick i Charlie są przeuroczy! W tej części pojawił się wątek problemów psychicznych, z którym niejeden czytelnik może się utożsamić.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to- Tak, jak każdy tom oceniam na 9 gwiazdek, tak temu muszę przyznać maksa. Wszystko, co do tej pory mnie zachwycało, zachwyca nadal.
- W tym tomie uwaga zostaje skupiona na zaburzeniach psychicznych Charliego. W bardzo szczegółowy sposób zostaje przedstawione, jak Nick próbuje pomóc Charliemu i jak sam Charlie radzi sobie ze wszystkim. Jestem pod dużym wrażeniem i cieszę się, że te wszystkie poważniejsze tematy nie zostały potraktowane powierzchownie.
- Poza tym, bardzo lubię poznawać dalsze losy bohaterów, tym bardziej z perspektywy Nicka, który to co chwilę mierzy się z kolejnym wyzwaniem, związanym ze zmianami zachodzącymi wokół niego.
- Dziesięć na dziesięć. Tych bohaterów i tej historii nie da się nie lubić :)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to- W tym tomie uwaga zostaje skupiona na zaburzeniach psychicznych Charliego. W bardzo szczegółowy sposób zostaje przedstawione, jak Nick próbuje pomóc Charliemu i jak sam Charlie radzi sobie ze wszystkim. Jestem pod dużym wrażeniem i cieszę...