Tabu Antologia. Miłość zakazana

Okładka książki Tabu Antologia. Miłość zakazana autora Paulina Ampulska, Caroline Angel, Monika Cieluch, J. Harrow, Paulina Nowaczyk, Patrycja Różańska, L.J. Shen, Tijan, Angela Węcka, Anna Wychowska, 9788328385139
Okładka książki Tabu Antologia. Miłość zakazana
2016-05-16

Kup Tabu Antologia. Miłość zakazana w ulubionej księgarnii

Oceny książki Tabu Antologia. Miłość zakazana

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tabu Antologia. Miłość zakazana

Cóż, nie wiem co mam o niej myśleć. Opisy bardzo sztywne (szczególnie zbliżeń bohaterów). Za szybko historię się kończyły i jakoś brakowało mi takiego przywiązania do postaci. Trochę słaba. Niezbyt polecam, czytałam o wiele lepsze erotyki - o ile można to tak nazwać...

Antologia zawiera w większości krótkie opowiadania, jedynie dwa pierwsze są zdecydowanie dłuższe od reszty. Spośród 10 autorek znałam tylko trzy z nich — L.J. Shen, Caroline Angel i Angelę Węcką.

Opowiadanie pierwszej z wyżej wymienionych autorek było bardzo fajne, ciekawe, wciągające i po prostu w jej stylu. Czytając, nie czułam się rozczarowana, od razu wiedziałam czego się spodziewać po tym opowiadaniu i dostałam to, co chciałam.

Przyjaźń z bonusem to zawsze ciekawy wątek i z góry wiadomo, że taka relacja ewoluuje do pełnoetatowego związku. Dodatkowo przystojny sportowiec to dodatkowe plus 100 do gorącej historii.

Niestety opowiadanie Caroline Angel nie przypadło mi do gustu. Więzienie, przemoc i namiastka romantyzmu, no nie, to nie dla mnie. Chyba z całej antologii akurat to opowiadanie najbardziej mnie rozczarowało i w ogóle nie miałam chęci je czytać.

Jeśli chodzi Angelę Węcką, czytałam wcześniej dwie jej książki i niestety nie podobały mi się one. Tym razem było inaczej, bo historia, którą stworzyła autorka przypadła mi do gustu. Byłam tym nieco zaskoczona, ale w pozytywnym sensie.

Tradycyjnie Angela stworzyła relację ze sporą różnicą wieku i mężczyznę z oryginalnymi upodobaniami łóżkowymi. Na tym kończą się podobieństwa, a sama historia jest dynamiczna i intrygująca. Opowiadanie wciągnęło mnie do tego stopnia, że chętnie przeczytałabym jego kontynuację.

Spośród wszystkich opowiadań najbardziej podobały mi się: „Romantyczne szepty”, „Zakazane pożądanie”, „Kodeks złamanych zasad” i „Finałowa zagrywka". To właśnie w nich było dużo zbliżeń i ognia między bohaterami. Te opowiadania były soczyste i pełne pasji, chyba właśnie w nich było najwięcej tabu.

Najbardziej denerwowało mnie prawie we wszystkich opowiadaniach to, że kończyły się one w najlepszym momencie. Wtedy, kiedy moja ciekawość sięgała zenitu, nagle historia się kończyła, pozostawiając mnie z mnóstwem pytań i lekkim rozczarowaniem, że nie wiem, co się wydarzyło dalej.

Wiem, że opowiadanie to krótka forma i nie da się tam przekazać wszystkiego, jednak gdyby każde z tych krótkich opowiadań liczyło 50 stron, wtedy można by było przekazać więcej treści i zakończyć w inny sposób te historie. Nie robi mi różnicy czy książka ma 100 stron więcej, czy mniej, bo tutaj i tak mamy ich 400.

Podsumowując, to była całkiem ciekawa antologia, każde opowiadanie było inne, jedynie w kilku powtarzał się motyw różnicy wieku. Jednak liczyłam na coś innego, coś mocniejszego, bardziej zakazanego. Tutaj jakoś nic szczególnie mnie nie zaskoczyło, chyba tylko jedno opowiadanie, ale negatywnie.

Czytałam już wiele innych książek, które były mocniejsze i bardziej tabu, więc ta mnie nie zgorszyła. Plusem jest to, że poznałam nowe autorki i możliwe, że skuszę się kiedyś przeczytać ich inne książki.

„Potrzebuję tego jak powietrza i jedyne, czego się boję, to tego, że się od niego uzależnię; że stanie się moją heroiną. Gotowa jednak jestem ponieść to ryzyko, bo nie chcę dłużej żyć w tej zimnej, pustej skorupie…”

Ten tytuł przypadkiem trafił w moje ręce, mimo to jednak od początku zdobył moje pewnego rodzaju zainteresowanie. Przyciągający tytuł, wiele znanych mi nazwisk w strategicznym miejscu okładki, a do tego niezwykle obiecujący opis. Nie będę ukrywać, że do samego końca nie wiedziałam, czego po tej lekturze mogłabym się spodziewać i wydaje mi się, że to był jeden z niewielu aspektów, który utrzymał powabne napięcie. Różnorodność zawartych w niej tajemnic, namiastka tematów tabu, które miały zostać na jej przestrzeni poruszone czy też rozmaitość charakterna bohaterów nie do końca bowiem poradziły sobie z tym zadaniem.

Z jednej strony ocena tego tytułu nie jest łatwa, biorąc pod uwagę, że za każdą z poszczególnych historii stoi inna autorka, z drugiej jednak strony jestem zdania, że rozkładanie tej lektur na części pierwsze nie miałoby swojego sensu, ona powinna bowiem wybrzmieć jakoś całość. Trzeba jednak zaznaczyć, że są opowiastki, które przyciągnęły moją uwagę w większym stopniu i te, które nie przyciągnęły jej ani odrobinę. Na pochwałę zasługują na pewno „Finałowa zagrywka” od L.J. Shen, podobnie zresztą jak i „Kajdany porządzenia” Caroline Angel, które według mnie stanowiły najbardziej dopracowane fragmenty. Z kolei jednak jeśli miałabym zastanawiać się, która autorka zrealizowała obiecywane w opisie zagadnienie „tabu” wskazałabym zaledwie „Kodeks złamanych zasad” Moniki Cieluch, „Mimo wszystko” J. Harrow oraz „Zakazane pożądanie” Anny Wychowskiej, ich opowiastki bowiem w rzeczywisty sposób oscylowały między Miłością Zakazaną. Nie sposób w takim razie ukryć, że ostateczny wynik nie jest wynikiem w pełni zadowalającym. Czy pozostałe fragmenty tej lektury w takim razie są do wyrzucenia? Cóż, to zależy, co tak naprawdę miało grać w tej Antologii pierwsze skrzypce.

Obietnice na przestrzeni opisu, dotyczące wszechobecnego ryzyka, scen, które miały wywoływać rumieńce na policzkach czy też wizji świata przełamującego wszelkie bariery, wydaje mi się, że stały się pewnego rodzaju gwoździem do trumny. W momencie, kiedy konfrontujemy odbiorców z tak dosadnym zapewniem musimy liczyć się z konsekwencjami i tym, że czytelnik będzie mieć prawo czuć się oszukany. I niestety właśnie z takimi odczuciami mierzyłam się po zakończeniu lektury, uważam bowiem, że autorki Antologii w pewnym momencie zagubiły oczekiwany sens i balans między rzeczywistymi tematami tabu, a odpowiednio brzmiącą fikcją literacką. Chylę się również ku stwierdzeniu, że Miłość Zakazana najzwyczajniej w świecie pokonała ich początkowe założenia, może i nawet ta lektura od samego początku nie miała być tak dosadna, a kwestia opisu to zaledwie przerysowany błąd osoby układającej.

342 użytkowników ma tytuł Tabu Antologia. Miłość zakazana na półkach głównych
36 użytkowników ma tytuł Tabu Antologia. Miłość zakazana na półkach dodatkowych

Tijan
Tijan
Tijan swoją karierę z pisarstwem rozpoczęła stosunkowo późno. Jednak nie przeszkadza jej to tworzyć powieści, które kochają czytelniczki na całym świecie. Jest bestsellerową autorką „New York Timesa”, „USA Today” i „Wall Street Journal”. Pisze przede wszystkim romanse, zarówno serie, jak i standalone’y. Prywatnie jest właścicielką cocker spaniela, którego kocha ponad wszystko, partnerką mężczyzny, od którego jest absolutnie uzależniona i pióroholiczką – ma niepohamowany apetyt na pisarstwo! Doskonale się składa, bo jej książki to must-read.

Cytaty z książki Tabu Antologia. Miłość zakazana

Caroline Angel Tabu Antologia. Miłość zakazana Zobacz więcej