Koncert na sikawkę

- Wiech - opowiadania powojenne (tom 15)
- 2020-04-07
- 2020-04-07
Piętnasty już tom Opowiadań powojennych najbardziej warszawskiego z pisarzy warszawskich Stefana Wiecheckiego WIECHA. Wiech nie tylko odtwarza koloryt Warszawy, on wręcz tworzy język, gwarę warszawskich drobnych cwaniaczków. Opisując świat z punktu widzenie przeciętnego Warszawiaka cwaniaka, zawsze pewnego swych racji, zauważa w tym świecie masę absurdów, rzeczy pozytywnych i negatywnych. A że PRL pełen był drobnych absurdów także, więc wychwytuje je Wiech swoim uszczypliwym piórem Spogląda także "przez lufcik" na to czym żyje warszawska ulica: a to nowe spektakle teatralne, a to koncert rockowy (w tych latach!) Rolling Stonesów, a to Jazz jamboree ochrzczone przez wiechowskiego pana Piecyka mianem Jamboree bez drzazgu, a to olimpiada czy słynny Wyścig Pokoju. A przede wszystkim codzienność Warszawy. W tym tomie zebraliśmy opowiadania z lat 1970-1972 opublikowane pierwotnie w tomie "Przez lufcik". Jak zwykle w tej serii tom zatytułowaliśmy tak jak jedno z zawartych w nim opowiadań.
Kup Koncert na sikawkę w ulubionej księgarni
Oceny książki Koncert na sikawkę
11 użytkowników ma tytuł Koncert na sikawkę na półkach głównych- Przeczytane 7
- Posiadam Historyczne, Kryminały Podróżnicze przygodowe Litera audiobookitura Faktu Eboki Mitologie Wydania papierowe pobrane z internetu 1
- Szukam 1
- Opowiadania 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Koncert na sikawkę
Audiobook.
Audiobook.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZbiór opowiadań Wiecheckiego. Bardzo humorystyczny i była to również podróż przez różne miejsca w Warszawie, która jest mi bliska i fajnie było poczuć klimat który stworzył Wiech. Lektor genialny, polecam.
Po raz pierwszy zz opowiadaniami Wiecha zetknąłem się czytając Helene w stroju niedbałym. Koncert na sikawkę to zbiór opowiadań humorystycznych bardzo wesołyxh.