Snuć miłość. Polska poezja miłosna XV-XX w. Antologia

- Świat Książki
- 1999-01-01
- 1999-01-01
- poezja miłość
Zbiór najpiękniejszych wierszy o tematyce miłosnej jakie powstały na przestrzeni wieków.
Wstęp, wybór i układ: Włodzimierz Bolecki
Długo czytałam ten zbiór wierszy, a to dlatego, iż uważam, że poezję powinno się czytać wtedy, kiedy ma się odpowiedni nastrój i powinno się nią delektować, a nie czytać w pośpiechu wiersz za wierszem. Wtedy łatwiej jest dostrzec piękno w pojedynczych utworach.
Wiele wierszy z tej antologii jest naprawdę ładnych, a niektóre tak poruszające, że czytałam je kilkakrotnie, aby móc smakować znów i znów ich słowa na języku, i żeby poczuć jeszcze raz ten ucisk w dołku, który powodowały.
Bardzo podobało mi się również to, że wiersze zawarte w tym zbiorze są ułożone według lat ich powstania- w ten sposób można zauważyć w jaki sposób zmieniał się styl poetów na przestrzeni wieków. Myślę, że to pozycja, która zaspokoi gusta wielbicieli poezji.
więcej Pokaż mimo toWiele wierszy z tej antologii jest naprawdę ładnych, a niektóre tak poruszające, że czytałam je kilkakrotnie, aby...
Poezja to nie moja bajka, ale i tak przeczytałem.
Poezja to nie moja bajka, ale i tak przeczytałem.
Pokaż mimo toMój egzemplarz jest przeczytany setki razy. Pozaznaczane cytaty, zakładki, czasem ślad po zaschniętej łzie. Jest lekturą obowiązkową dla tych, co rozpoczynają swoją przygodę z odkrywaniem poezji. Świetni pisarze i piękne wiersze , ukazujące wiele twarzy jednego uczucia. Naprawdę kompilacja warta przeczytania.
Pokaż mimo toPięknie wydany zbiór poezji miłosnej przez "Świat Książki"
Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie!
Pięknie wydany zbiór poezji miłosnej przez "Świat Książki"
Pokaż mimo toKażdy znajdzie tutaj coś dla siebie!
Najpiękniejsze wiersze miłosne jakie powstały kiedykolwiek.
Najpiękniejsze wiersze miłosne jakie powstały kiedykolwiek.