Prawa UX. Jak psychologia pomaga w projektowaniu lepszych produktów i usług

Okładka książki Prawa UX. Jak psychologia pomaga w projektowaniu lepszych produktów i usług autora Jon Yablonski, 9788328380547
Jon Yablonski Wydawnictwo: Helion nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
Laws of UX: Using Psychology to Design Better Products & Services
2021-08-31
2021-08-31
2020-05-12

Kup Prawa UX. Jak psychologia pomaga w projektowaniu lepszych produktów i usług w ulubionej księgarnii

Oceny książki Prawa UX. Jak psychologia pomaga w projektowaniu lepszych produktów i usług

OPINIE i DYSKUSJE o książce Prawa UX. Jak psychologia pomaga w projektowaniu lepszych produktów i usług

Całkiem niezła pozycja dla początkujących projektantów.
Większość praw była już mi dobrze znana, a niektóre większość z nas do pewnego stopnia wyczuwa intuicyjnie.
Mimo wszystko jest to dobry poradnik, która pomaga uporządkować wiedzę.

Do przeczytania w wieczór lub dwa.

Ocena 6/10

Całkiem niezła pozycja dla początkujących projektantów.
Mimo wszystko jest to dobry poradnik, która pomaga uporządkować wiedzę.

Do przeczytania w wieczór lub dwa.

Ocena 6/10

Bardzo dobra pozycja dla osób, które zaczynają swoją przygodę z UX.

Bardzo dobra pozycja dla osób, które zaczynają swoją przygodę z UX.

„Psychologia nadal dostarcza wielu cennych wskazówek, jak projektować systemy zgodne z ludzką naturą, zamiast zmuszać człowieka, by dostosował się do systemu. Ponieważ technologia wciąż się rozwija, a wraz z nią sposób, w jaki z nią współpracujemy, psychologia oferuje klucz do rozszyfrowania sposobu postrzegania świata. Projektanci mający tę wiedzę mogą tworzyć bardziej intuicyjne, zorientowane na użytkownika produkty. Dzięki temu to produkt dostosowuje się do człowieka, a nie na odwrót.” ~ "Prawa UX", Jon Yablonski, Helion, 2024, s. XV.

W "Prawach UX" Jon Yablonski wyjaśnia, w jaki sposób ustalenia z zakresu psychologii mogą pomóc przy projektowaniu pozytywnych doświadczeń użytkownika. Autor na przestrzeni 11 rozdziałów omówił takie zagadnienia jak: prawo Jakoba, prawo Fittsa, prawo Millera, prawo Hicka, prawo Postela, zasada szczytu i końca, efekt estetyki-użyteczności, efekt von Restorff, prawo Teslera i próg Doherty’ego.

Pomimo sporej ilości informacji zawartych w "Prawach UX", Yablonski przedstawił je w sposób skompresowany, podkreślając istotę omawianych zagadnień. Każdy rozdział rozpoczyna się od streszczenia, czym dane prawo jest, następnie Autor nakreśla jego ogólny zarys [wraz z genezą jego odkrycia], by ostatecznie przejść do przykładów: zastosowania konkretnego prawa w praktyce. Stąd dowiemy się m.in., co stoi za sukcesem interfejsów stosowanych w urządzeniach Apple’a, czy choćby tego, w jaki sposób Netflix skrócił średni czas potrzebny użytkownikom na wybór konkretnego tytułu do oglądania [który wcześniej wynosił – uwaga – 18 minut!].

Ale to nie wszystko: ostatnie dwa rozdziały książki Yablonski poświęcił na równie istotne zagadnienia: radzi jak sprawić, by łatwiej zapamiętać opisane w książce prawa rządzące UXem, a także podkreślił znaczenie etyki w podejściu projektowym [przy okazji udowodniając, jak niektóre firmy wykorzystują wiedzę psychologiczną, by manipulować swoimi użytkownikami].

Jeśli szukacie konkretów z zakresu user experience – lektura obowiązkowa. 👍

Egzemplarz książki do recenzji otrzymałem od Wydawnictwa Helion w ramach współpracy barterowej.

Dłuższa recenzja na mojej stronie - link: https://karols.pl/prawa-ux-jon-yablonski-recenzja/

110 użytkowników ma tytuł Prawa UX. Jak psychologia pomaga w projektowaniu lepszych produktów i usług na półkach głównych
30 użytkowników ma tytuł Prawa UX. Jak psychologia pomaga w projektowaniu lepszych produktów i usług na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Prawa UX. Jak psychologia pomaga w projektowaniu lepszych produktów i usług

Cytaty z książki Prawa UX. Jak psychologia pomaga w projektowaniu lepszych produktów i usług