Wytrwaj przy mnie

Katarzyna Muszyńska Wydawnictwo: JakBook literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
2022-01-28
2022-01-28

Kup Wytrwaj przy mnie w ulubionej księgarnii

Oceny książki Wytrwaj przy mnie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wytrwaj przy mnie

Historia ta wciągnęła mnie na jedno posiedzenie, była zdecydowanie nieprzewidywalna. Lubię, kiedy to autorka zaskakuje zwrotem akcji, a tego nie brakowało. Troszeczkę jednak miejscami było widoczne, iż seks ma być tym plasterkiem na wszelkie zło, ale niekiedy tak naprawdę jest i jest to inna forma relaksu/ucieczki od myśli. Tutaj jednak bagatelizowanie skali zagrożenie wzbudziło we mnie niesmak. Zakończenie akurat dla mnie mimo przewidywalności było na plus ii bardzo fajnie, że autorka poszła w tę konkretną stronę.

Okładka przedstawia kobietę, która spogląda gdzieś, być może zamyślona. Jest to zwyczajna, matowa szata graficzna. Po książkę skusiłam się przez wzgląd na nazwisko autorki, gdyż czytałam już jej powieść i przypadła mi do gustu. Było to jednak już trochę czasu temu. Postanowiłam więc wziąć udział w wyzwaniu na instagramie #bookylove, który polegał na czytaniu książek z wątkiem romantycznym. I tak wypadło na nią. Nie posiada skrzydełek, a więc nie ma dodatkowej ochrony przed uszkodzeniami mechanicznymi. Ma kremowe strony, czcionkę wystarczającą dla oka. Literówek brak. Podzielona na rozdziały, które czyta się szybko, jednak nie są one zbyt krótkie ani zbyt długie.

Bardzo dawno czytałam książkę pisarki i z jednej strony cieszę się, że mogłam nadrobić ten tytuł zaległy. Pochłaniałam stronice dosyć szybko, lekko i bez przeszkód. Autorka pokusiła się o niezwykle trudną tematykę, ale uważam, że poradziła sobie z nią świetnie. Może nie jest to lektura, która do cna miałaby mnie porwać, wycisnąć jak cytrynę ze wszystkich łez, ale jest naprawdę dobra. Teraz tak się zastanawiam i chyba Zielarka dużo bardziej przypadła mi do gustu, co się równa, że z fantastyką pisarce zdecydowanie bardziej "do twarzy". Przynajmniej ja odnoszę takie wrażenie, bo fantasy nie czytam często, a powieść Muszyńskiej mnie dosłownie porwała. Byłam zachwycona. Tutaj jestem zadowolona, po prostu.

Nasi bohaterowie są dosyć specyficzni. Nie przypadli mi aż tak bardzo do gustu, ale też nie powiem, że ich nie lubiłam, bo to byłoby kłamstwo. Najbardziej ze wszystkich Trevor moim zdaniem był w porządku i jego lubiłam. Przewidziałam jego zachowanie, przewidziałam jego myśli... A mimo to lubiłam go. Główna bohaterka sporo przeszła, ale... Czasami zachowywała się naprawdę głupio. Jax od samego początku wydawał mi się dziwny i jakoś nie podpadł mi. Ogólnie postacie są niezłe, niczego nie brakuje im, różnią się od siebie, nie są stworzeni na jedno kopyto. I taka już kolej rzeczy, że jednych się lubi, drugich mniej, a trzecich wcale.

Akcja ma odpowiednie tempo, raz pędzi szybko, raz zwalnia, jednak nudzić się tutaj nie będziecie. Mamy wiele zwrotów akcji, które was rozbudzą. Przeszkadzały mi tutaj początkowo sceny łóżkowe, jest ich kilka, więc jeśli nie czytacie takich lektur, miejcie to na uwadze. Opisy i dialogi są wyważone. Brakowało mi odczuwania emocji z postaciami. Coś tam czułam, ale nie było to to. A szkoda, bo potencjał był ogromny.

Zresztą pisarka podchwyciła trudny temat przemocy fizycznej i psychicznej, stalking, prześladowanie wręcz. Na samym końcu umieściła kontakty do odpowiednicy organizacji i to się ceni. Opowiada o życiu, o trudach dnia codziennego, nic nadzwyczajnego. Samo życie, które nie jest usłane różami w przypadku Mii, a prędzej samymi kolcami...

Reasumując uważam, że była to dobra lektura, po którą sięgnąć można w przerwie od trudniejszych historii. Dostaniecie tutaj niełatwą opowieść o zaczynaniu życia od zera, gdzie nie do końca etap z przeszłości został zamknięty. Zważajcie na sceny łóżkowe, bo są. Mamy też prze*oc, jeśli jesteście więc wrażliwi, lepiej się za nią nie bierzcie, lub zastanówcie się mocno i kilka razy. Podsumowując - polecam wszystkim zainteresowanym i fanom twórczości autorki.

Mia była ofiarą przemocy w związku, jednak znalazła w sobie siłę, aby uciec. Teraz mieszka w Chicago i próbuje odnaleźć się w nowej rzeczywistości pracując jako dziennikarka, jednak wciąż pamięta o złych wydarzeniach. Boi się, że przeszłość powróci. Na szczęście ma przy sobie Trevora- przyjaciela, na którego zawsze może liczyć.

Pewnego dnia poznaje Jacksona- gburowatego strażaka, który miał być tematem jej kolejnego artykułu. Jednka los chciał, aby spotkali się ponownie. Czy Mia pozwoli, aby ta relacja się rozwinęła? Co zrobi, kiedy przeszłość ponownie zapuka do jej drzwi?

Przemoc jest trudnym tematem i wywołuje wiele bólu, cierpienia i emocji - Strach, współczucie, złość, bezradność, łzy, nadzieję.. Obok tego nie da się przejść obojętnie. Poznajemy historię bohaterki, jej losy i krzywdy, których doświadczyła i od samego początku trzymamy za nią kciuki. Ja byłam z niej dumna, że przyszedł taki dzień, w którym zawalczyła o siebie, mimo tego, że każdego dnia odwracała się przez ramię ze strachem doszukując się swoich demonów. Na szczęście teraz nie jest sama, już nie. Ma przy sobie osoby, które ją wspierają i zrobią wszystko, aby była bezpieczna. Tylko czy to wystarczy?

Jedna kobieta, a wokół niej 3 męskie postacie, które odgrywają zupełnie inne role w jej życiu.

Muszę przyznać, że autorka mnie zaskoczyła z przebiegiem akcji. Był taki moment, w którym byłam zła na główną bohaterkę. Nie chciałam, aby zniszczyła przyjaźń z Trevorem, jednak im bliżej końca, tym bardziej byłam przekonana, że tak właśnie miało być i właśnie tak ta historia powinna się zakończyć. A Wy? Jesteście ciekawi, czy ta historia zakończy się happy endem? Który z mężczyzn będzie obecny w jej życiu? Sprawdźcie!

Pewnego dnia poznaje Jacksona- gburowatego...

256 użytkowników ma tytuł Wytrwaj przy mnie na półkach głównych
52 użytkowników ma tytuł Wytrwaj przy mnie na półkach dodatkowych

Okładka książki The Ruins Małgorzata Brodzik, Alexandra Claire, Krzysztof T. Dąbrowski, Dawid Dyczko, Natalia Hermansa, Szymon Jabłoński, Anna Kucharska, Piotr Kudlik, Kamila Malec, Katarzyna Muszyńska, Dominika Saletnik, Anna Tuziak, Paula Uzarek, Patrycja Żurek
Okładka książki To nie była zwykła miłość Justyna Chmiel, Sandra Czoik, Anna Fobia, Ewa Gralla, Natalia Hermansa, Szymon Jabłoński, Anett Lievre, Ewa Maciejczuk, Katarzyna Muszyńska, Anna Tuziak, Paula Uzarek
Okładka książki Szczypta magii Sandra Czoik, Ewelina Domańska, Natalia Hermansa, Katarzyna Jakubowska, Anett Lievre, Katarzyna Muszyńska, Camille O'Naill, Beata Sagan, Daria Smolarek, Paula Uzarek, Magdalena Wojtkiewicz
Katarzyna Muszyńska
Katarzyna Muszyńska
Katarzyna Muszyńska – autorka powieści fantastycznych i romansów. Swoją karierę pisarską rozpoczęła od wydania osadzonych w świecie Płaskowyżu Tajemnicy Avinionu i Buntu. W 2020 roku ukazała się jej trzecia powieść Zielarka, a następnie Karczmarka oraz Uzdrowicielka, tworzące razem słowiańską serię. Pierwszy romans, który wyszedł spod pióra autorki, to Wytrwaj przy mnie. Rodowita bydgoszczanka, absolwentka Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego na kierunku dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Większość życia zawodowego spędziła w bydgoskich redakcjach, obecnie swoją kreatywność wykorzystuje na co dzień jako specjalistka ds. marketingu.

Cytaty z książki Wytrwaj przy mnie

Dodaj cytat z książki Wytrwaj przy mnie