Płomień i Kruk

2024-02-14

Kup Płomień i Kruk w ulubionej księgarnii

Oceny książki Płomień i Kruk

OPINIE i DYSKUSJE o książce Płomień i Kruk

Sięgając po „Płomień i kruk”, spodziewałam się klasycznej opowieści spod znaku young adult fantasy i muszę przyznać, że Katarzyna Muszyńska dostarczyła mi dokładnie tego, co w tym gatunku najbardziej angażujące, choć nie ustrzegła się pewnych potknięć. Autorka kreśli przed nami świat surowy i bezwzględny, w którym los jednostki jest z góry przesądzony przez miejsce urodzenia. Od pierwszych stron uderzył mnie kontrast między mrocznym, dusznym Padołkiem a elitarną, pełną przepychu świątynią Kości. To zestawienie dwóch rzeczywistości - świata wyzysku „Normalnych” i luksusu „Wybranych” - stanowi fundament, na którym opiera się nie tylko system polityczny tej krainy, ale i wewnętrzne rozterki głównej bohaterki.

Riley to postać, którą polubiłam za jej determinację i lojalność wobec rodziny. Sceny, w których ukrywa swoją prawdziwą naturę, farbując włosy pod osłoną świtu, budują świetne napięcie. Jej przejście z kopalnianych chodników do świata intryg i nauki panowania nad żywiołem ognia jest momentem zwrotnym, który pozwala autorce na eksplorację motywu tożsamości. Riley jest buntownicza, często działa pod wpływem impulsu i posługuje się ciętym językiem, co z jednej strony czyni ją autentyczną nastolatką, a z drugiej - momentami bywa irytujące, gdy jej reakcje wydają się nieco zbyt gwałtowne w stosunku do sytuacji.

Mocną stroną powieści jest bez wątpienia system magiczny i hierarchia społeczna. Bardzo zainteresował mnie wątek ingerencji bóstw w życie śmiertelników oraz postać tajemniczego Kruka. Relacja między nim a Riley jest skomplikowana, pełna niedomówień i skrywanych sekretów, co dodaje historii niezbędnego dreszczyku emocji. Muszyńska potrafi budować aurę niepewności - czytając, wielokrotnie zastanawiałam się, czy sojusznicy bohaterki rzeczywiście grają do jednej bramki.

Jeśli chodzi o warsztat, książka jest napisana językiem bardzo przystępnym, niemal potocznym, co sprawia, że przez kolejne rozdziały wręcz się płynie. Narracja jest niezwykle dynamiczna - tutaj nie ma miejsca na przestoje czy nużące opisy przyrody. Akcja gna na złamanie karku, co jest ogromną zaletą dla osób szukających lektury „na jeden wieczór”.

Niestety, to wysokie tempo jest też moim głównym zarzutem. Momentami miałam wrażenie, że fabuła przeskakuje nad istotnymi procesami emocjonalnymi bohaterów. Relacje międzyludzkie, które w fantastyce młodzieżowej są kluczowe, budują się tutaj błyskawicznie - przyjaźnie i głębokie uczucia rodzą się niemal z dnia na dzień, co odbiera im nieco wiarygodności. Zabrakło mi też głębszego opisu tła historycznego; świat ma ogromny potencjał, który wydaje się momentami zaledwie zarysowany. Samo zakończenie również pozostawiło mnie z poczuciem niedosytu - rozegrało się zbyt szybko, jakby autorce spieszyło się do postawienia ostatniej kropki, przez co zabrakło mi tego spektakularnego „wow”, na które przygotowywała mnie reszta lektury.

Mimo tych drobnych mankamentów, „Płomień i kruk” to solidna porcja rozrywki. To opowieść o tym, jak wysoką cenę płaci się za inność i jak trudno jest zachować własne ideały w świecie, który wymaga od nas opowiedzenia się po jednej ze stron. Choć schematy są tu znajome - skojarzenia z wielkimi seriami dystopijnymi nasuwają się same - to autorka nadała im własny sznyt, wprowadzając chociażby intrygujące motywy związane z bogami.

To idealna propozycja dla czytelników, którzy cenią w fantastyce wartką akcję i emocjonalne zawirowania, a potrafią przymknąć oko na pewne uproszczenia fabularne. Ja bawiłam się dobrze, choć liczę, że w ewentualnej kontynuacji dostaniemy nieco więcej przestrzeni na oddech i pogłębienie psychologii postaci.

Posiadanie daru, magicznych zdolności - to według Was dar, czy przekleństwo ?

,,Płomień i kruk" to fantastyka młodzieżowa, która w jasny sposób, od samego początku, zarysowuje konflikt, na tle którego, zbudowana jest cała fabuła. Czytając, miałam skojarzenie serią ,,Kosogłos", jednak zbudowaną na prostszym schemacie, ukierunkowanym na jeden wątek.
Od pierwszych stron poznajemy świat, który został podzielony na dwie części według prostej zasady: biednych, ciężko pracujących w kopalni ludzi oraz Wybranych, obdarzonych mocami. Świat ,,gorszych" i ,,lepszych"- oczywisty dość schemat. Na jego osi zbudowana jest cała fabuła.
Riley - główna bohaterka, ukrywa swój dar, by móc być z najbliższymi. Splot dramatycznych wydarzeń sprawia, że prawda wychodzi na jaw. Zostaje przeniesiona do nieznanego jej dotąd świata magii, intryg i rywalizacji. Uczy się nie tylko tego, jak posługiwać się posiadaną mocą, ale musi zdecydować o swojej tożsamości.
🪶🪶🪶Mimo, że książka nie jest specjalnie obszerna i napisana prostym językiem, to okazała się bardzo wciągająca. Główna bohaterka została rzucona w świat, który dla wielu może być tylko marzeniem. Mimo to, stara się nie zapominać o losie bliskich i o tym, skąd pochodzi. Szkoła, w której została umieszczona, to zamknięta przestrzeń rządząca się własnymi, jasno określonymi zasadami. Ale jest coś, a raczej ktoś, kto może pomóc - Kruk. Jest też grono przyjaciół, których lojalność nie jest do końca oczywista. Autorka bardzo umiejętnie budzi w czytelniku wątpliwości, komu można zaufać, a komu nie.
Koniec był dla mnie nieco rozczarowujący, jakby spisany ,,po łebkach". Spodziewałam się czegoś ,,mocniejszego", a dostałam dość oczywiste zakończenie bez większego wow.
,,Płomień i kruk" to opowieść o magii, poszukiwaniu siebie i własnej mocy - nie tylko tej magicznej. To historia o tym, że za bycie ,,innym" trzeba zapłacić czasem wysoką cenę, a nas świecie są sprawy, za które warto oddać wszystko. Jest to książka głównie dla fanów fantastyki młodzieżowej, ale też dla tych, którzy jak ja, odkrywają dopiero w sobie miłość do tego gatunku. To także historia o szeroko rozumianym dojrzewaniu - wewnętrznym i zewnętrznym. Polecam 🎀

Posiadanie daru, magicznych zdolności - to według Was dar, czy przekleństwo ?

Od pierwszych stron...

„Płomień i kruk” Katarzyny Muszyńskiej to romantasy oparte na dobrze znanym motywie nastoletniej buntowniczki z ludu, która pragnie sprawiedliwości i nie godzi się na zastany porządek świata.

Riley pracuje w kopalni, by utrzymać rodzinę. Jej rodzice zapłacili za to zdrowiem, teraz ona musi ich zastąpić. Farbuje włosy, by ukryć swoją prawdziwą naturę - jest ognistą, obdarzoną niebezpiecznym darem. Gdyby ktokolwiek się o tym dowiedział, zostałaby natychmiast zabrana do elitarnej szkoły dla uzdolnionych. A to oznaczałoby jedno: jej bliscy zostaliby pozbawieni środków do życia. W tym świecie nie ma mowy o wsparciu socjalnym czy ochronie najsłabszych. Kto nie pracuje, ten nie ma szans na przetrwanie.

Oczywiście, jak nietrudno się domyślić, sekret Riley wychodzi na jaw. Dziewczyna trafia do szkoły, której tak się obawiała. Tam jednak nie wszystko okazuje się czarno-białe - poznaje zarówno wrogów, jak i nieoczekiwanych sprzymierzeńców. Uczniowie uczą się nie tylko walki i panowania nad mocą, ale też historii, etykiety czy strategii. Zajęcia z walki bywają brutalne, lecz rany szybko goją się dzięki magii uzdrowicieli - chyba że ktoś zasłużył na bliznę jako nauczkę.

W tle pojawia się wątek bogów, którzy nie tylko istnieją, ale też ingerują w życie ludzi. Jednak te postaci, choć istotne dla fabuły, pozostają w tle miłosnych rozterek oraz przygotowań do przewrotu.

Na pierwszym planie pozostaje Riley - dziewczyna pełna pasji, gotowa poświęcić wiele dla wyższych celów. Z czasem zaczyna angażować się w ruch buntowników dążących do zmiany systemu. Nie brakuje tu także pierwszych miłosnych uniesień - pocałunki, rozczarowania, emocjonalne zawirowania. Tytułowy Kruk staje się ważną postacią w życiu Riley, łączy ich skomplikowana relacja.

Z jednej strony fabuła jest spójna, świat przedstawiony ma potencjał, a historia wpisuje się w popularny nurt młodzieżowej fantastyki. Z drugiej trudno było mi się wciągnąć. Bohaterowie nie zyskali mojej sympatii, zabrakło mi w nich charakterystycznych cech, które by ich wyróżniły. Wątek bogów, który miał szansę nadać tej historii unikalności, został zepchnięty na dalszy plan.
To książka, która z pewnością spodoba się młodszym czytelnikom, zwłaszcza fankom romantasy i historii o buntowniczkach obdarzonych mocą. Mnie jednak zabrakło tu czegoś świeżego, co mogłoby wyróżnić tę powieść na tle wielu podobnych tytułów.

Bardzo chciałabym dać tej książce 7/10, ale po prostu nie mogę. Za dużo znalazłam luk we wszystkim, żebym mogła to zrobić.

Jak zwykle zacznijmy od wad. Cały świat był niby dokładnie zbudowany, wszystko przemyślane, ale ja całą książkę miałam wrażenie, że to było po prostu płytkie. Te wszystkie podziały w Wybranych i pomiędzy nimi, a Normalnymi były jakby realne, ale ja ciągle czułam, że to jest jakieś zbyt płaskie, nie czułam tego świata.

Relacja Kruka z Riley. Już z samego opisu wiedzieliśmy, że ona z nim będzie, więc trochę nie widziałam sensu jej relacji z Ardenem. Wiadomo, że trzeba było pokazać, jak bardzo ona jest wyobcowana jako pochodząca od górników, ale autorka próbowała to przedstawić jako coś trwałego, jakbyśmy wszyscy nie wiedzieli jak to się skończy. Niechęć do Wybranych pochodzących z górników dało się przedstawić na tysiące innych sposobów, nie takich oczywistych i przewidywalnych. Wracając do ich związku kolejny oklepany motyw - on wyznaje jej ogromny sekret swojego prawdziwego ja, Riley dramatyzuje i stwierdza ,,Nie, nie mogę być z kimś takim", a potem nagle wszystko przemyślała i wyznają sobie miłość. Stary, dobry i oklepany motyw.

I ostatni z minusów - główna bohaterka niby zmieniała stosunek do Wybranych powoli, wciąż lubiąc Normalnych, ale miałam wrażenie, że to jest jakieś takie niespójne. Jakby to się nie przenikało w jej osobowości, ale nie jestem w stanie tego dokładnie sprecyzować.

Teraz, żeby ta książka nie wyszła na totalne marnoctwo, trzeba zaznaczyć zalety. Totalnie się nie spodziewałam pojawienia nagle Stróża, Śmierci i Srebrnej w historii. A to, że Kruk okazał się jednym z nich? Szok. Bardzo mi się podobał też niespotykany motyw BARDZO szybkich zaręczyn. Adria i Step, Riley i Kruk - jeszcze nie spotkałam tego nigdzie, żeby tak szybko się oświadczali. Było kilka nieprzewidywalnych zwrotów akcji, za co też się cieszę.

Podsumowując, przeciętna książka, na lekki zastój, bo bardzo szybko się czyta. Jeśli chcemy przeczytać coś rozbudowanego, nieprzewidywalnego czy nie powielającego oklepanych motywów, to zdecydowanie nie polecam sięgać po tą książkę. Jednak była ona ciekawa i na idealnie się nadaje na szybką lekturę na odpoczynek.

"Płomień i kruk" to książka, do której mam mieszane uczucia. Z jednej strony bardzo podobał mi się pomysł na fabułę. Wszystkie intrygi, kłamstwa, oszustwa, ale także konkurencje, w których uczestniczyli nastolatkowie - naprawdę ciekawie mi się to czytało. Byłam bardzo zachwycona światem stworzonym przez autorkę. Podobała mi się cała hierarchia - byli normalni ludzie, którzy musieli ciężko pracować i wybrani, dla których reszta pracowała. Wszystko to było niesprawiedliwe, a Riley chciała z tym walczyć. Przez to, że akcja była dynamiczna, książkę szybko mi się czytało.

Jest też druga strona, czyli główna bohaterka, której bardzo nie polubiłam. Nie podobało mi się to, jak odzywała się do innych - miało to chyba na celu pokazanie, jaka bohaterka jest silna i nie pozwala sobie na obrażanie jej, a finalnie wyszło to bardzo irytująco i wyglądało jak kłótnia małych dzieci a nie prawie dorosłych osób. Niekiedy zachowywała się jak rozpuszczone dziecko, które uważa, że jest najważniejsze i tylko ona ma rację. Wątek romantyczny też nie był porywający i ciężko mi było kibicować Riley i Krukowi. Nie czułam między nimi chemii, ale to może dlatego, że akcja toczyła się naprawdę szybko i czasami ciężko mi było się skupić na tym co się dzieje.

Podsumowując, dla mnie była dość średnia książka, ale jak ktoś lubi lekką fantastykę z elementami romansu to może mu się spodoba.

"Płomień i kruk" Katarzyny Muszyńskiej to książka, która niestety mnie rozczarowała. Choć koncept świata Wybranych i magia były obiecujące, wykonanie pozostawiło wiele do życzenia. Fabuła wydawała się momentami schematyczna, a liczne wątki nie wciągnęły mnie tak, jak oczekiwałam. Być może to ja zrobiłam się zbyt wymagając, ale tak, jak uwielbiam fantasy, tak ta pozycja nie zostawiła śladu w mojej pamięci.

Na mojej ocenie najbardziej zaważyła narracja. Chwilami zbyt rozwlekła, pozbawiona napięcia i dynamiki. Dodatkowo świat przedstawiony, choć ciekawy, nie został opisany wystarczająco szczegółowo, by mnie w pełni zaangażować. Nie mogę dać tej pozycji 1 gwiazdki, bo nie zasługuje. Nie mogę jednak też dać wyżej niż 4, zatem pozostanę przy tej decyzji.

Siedemnastoletnia Riley pewnie nie raz i nie dwa się zastanawiała, jak wyglądałoby jej życie, gdyby nie ukrywała swojej mocy…
Dziewczyna ma jednak kilka ważnych powodów, w tym ten, że jedyna jest w stanie utrzymać rodzinę, czyli schorowanych rodziców i młodszą siostrę.
Wszystko zmienia się, gdy Riley dowiedziawszy się o tym, że jej sąsiadka jest chora i potrzebuje leków, postanawia ukraść je z kopalni. Niestety zostaje przyłapana, a co za tym idzie: skazana na śmierć. Taka jest bowiem kara za kradzież…
Od stryczka ratuje ją Shade, jej przyjaciel i jedna z niewielu osób, która zna jej sekret.
Riley niechętnie przenosi się do Kości. Musi się skupić, bo poza ogromnymi zaległościami, zaczęła bowiem naukę pięć lat później niż pozostali obdarzeni, musi też walczyć z hejtem.
Niespodziewanie z pomocą przychodzi jej przystojny, wysportowany i obdarzony ogromną mocą Kruk, syn Smoka, jednego z władców. Młodzieniec do tej pory uważany za niezdobytego, a co za tym idzie: za łakomy kąsek.
To wzbudza dodatkową zazdrość nie tylko u płci pięknej…
Dlaczego Riley podjęła taką a nie inną decyzję?
W jaki sposób dziewczyna ukrywa swój dar?
Czy nastolatka poradzi sobie w nowym miejscu?
Dlaczego Kruk zainteresował się właśnie Riley?
Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziecie właśnie w tej książce…

Nie lubię wystawiać niskich ocen, ale czasami nie mam innego wyjścia...
Autorkę do tej pory znałam z dwóch opowiadań i moim zdaniem właśnie na nich powinna się skupić. Z powieścią niestety sobie nie poradziła… przynajmniej z tą sobie nie poradziła.
Co prawda jest w niej poruszona ważna sprawa, czyli rezygnacja z siebie, by zająć się rodziną, ale… czy naprawdę w książce, w której Riley, główna bohaterka włada magią nie można rozwinąć również tego tematu? Dla mnie to spory minus…
Do tego niedopracowane postaci, paradoks czasowy (jak nadrobić kilkuletnie zaległości w parę miesięcy? Poproszę o wyjawienie sposobu na rozciągnięcie doby…) i… inne błędy, o których nie chcę mówić, bo może rażą tylko mnie.
Autorka skupia się na relacjach międzyludzkich, a przecież gdyby Riley była zwykłą dziewczyną, to jej życie potoczyłoby się inaczej. Nie trafiłaby też do szkoły w Kościach, a swój czas dzieliłaby między pracę w kopalni, a całą resztę, w tym opiekę nad schorowanymi rodzicami.
No fakt… dalej byłaby głodna wiedzy, bo nie opanowała czytania i pisania, ale jej życie wyglądałoby niemal tak samo, jak pozostałych mieszkańców Padołka.
Z przykrością stwierdzam, że miałam wrażenie, że czytam powieść debiutantki, ale zaznaczam, że to tylko moja opinia.
Wy możecie wyrobić sobie własną.
Ja raczej nie zaprzyjaźnię się z piórem tej Autorki…

To nie była beznadziejna książka, ale dobrą bym jej nie nazwała.Dobry był zamysł tej historii,jednak w niewystarczajacy sposób jej opisanie.Dla mnie ten świat był za mało rozbudowany ,a bohaterowie zbyt płytcy.Zachowanie Riley absurdalnie niedojrzałe.Można to tłumaczyć młodym wiekiem,jednak biorąc pod uwagę jej pochodzenie i twarde zasady obowiązujące w rym świecie- to nielogiczne.Możliwe,że takie uproszczenie historii,bez zagłębiania się w szczegóły i bardziej skomplikowane emocje, przypadnie komuś do gustu.Jeśli ktoś szuka fantastyki bez 🌶 to też może być jego wyborem.Dla mnie to co najwyżej przeciętna książka.

„Płomień i Kruk” to tytuł najnowszej powieści fantasy autorstwa Katarzyny Muszyńskiej. Bohaterką książki jest siedemnastoletnia Riley. Dziewczyna niemal każdego dnia schodzić do kopalni, aby wydobywać sól. Praca ta jest nie tylko ciężka, ale również bardzo niebezpieczna. Riley nie ma jednak wyboru, musi pracować, aby zapewnić utrzymanie niepełnosprawnym rodzicom i kilkuletniej siostrze. Pewnego dnia postanawia zaryzykować kradzież leków, aby pomóc jednej z sierot. Niestety zostaje przyłapana na kradzieży, za co grozi jej kara śmierci. Nieoczekiwanie w dniu egzekucji na jaw wychodzi skrywany przez nią do lat sekret. Okazuje się, iż jest ona jedną z „Wybranych”, czyli ludzi posiadających niezwykły magiczny talent i potrafiących kontrolować jeden z żywiołów. Riley unika śmierci, ale w zamian zostaje zmuszona do zamieszkania w szkoły czarów znajdującej się w świątyni noszącej przerażającą nazwę Kości.

Czytając najnowsza powieść Katarzyny Muszyńskiej „Płomień i Kruk” przez większość czasu miałem wrażenie, iż w moje ręce trafiła historia łącząca w sobie cechy, takich powieści jak Harry Potter i Igrzyska Śmierci. Świat, w którym toczy się akcja, jest bardzo podobny do tego znanego z twórczości Suzanne Collins. Mamy tu społeczeństwo podzielone na „Normalnych” i „Wybranych”. Pierwsi muszą ciężko pracować w kopalniach, na farmach i manufakturach. Podlegają surowemu prawu, a ich życie jest warta tyle ile wykonywana przez nich praca. Wybrani korzystają ze swych magicznych talentów, które umożliwiają im życie w dostatku i korzystanie z różnego rodzaju rozrywek. W tym pełnym kontrastów świecie Riley zmuszona zostaje do dołączenia do akademii, w której dzieci obdarzone magicznymi talentami uczą się jak panować nad swymi mocami. W miejscu tym, co prawda nie grozi zawalenie się kopalnianego stropu na głowę, czy uduszenie pyłem, jednak bohaterka doświadczy niesprawiedliwego traktowania przez nauczycieli, okrutnych docinek ze strony rówieśników i uwikła się w toksyczną relację.
„Płomień i Kruk” to powieść charakteryzująca się świetnymi dialogami, barwnymi opisami i szybko rozwijająca się akcją. Każdy kolejny rozdział potrafi dostarczyć czytelnikowi nową porcję informacji, o życiu mieszkańców Kości, towarzyskich skandalach i intrygach, oraz tajnikach władania magią. Bardzo ciekawym i zabawnym zabiegiem było przeniesienie współczesnych realiów życia nastolatków mieszkających w internatach i akademikach do świata magii. Riley jako główna bohaterka prezentuje się znakomicie, idealnie oddaje sposób myślenia i buntowniczy charakter nastolatki, którą ze względu na trudną sytuację rodzinną, musiał szybko dojrzeć i wziąć sprawy w swojej ręce. Jej cięty język i twarde pięści pomagają jej rozwiązywać problemy, uciszać gnębicieli, ale i przysparzają coraz to nowych wrogów.

Jedynym elementem, który niestety nie przypadł mi do gustu, było zakończenie. Miałem wrażenie, że autorka zdecydował się jej okroić, brakowało mi w nim opisów, wyjaśnienia, dlaczego pewne wydarzenia miały miejsce, dlaczego niektórzy bohaterowie podjęli takie decyzje, a nie inne.

„Nie znam twojej historii, ale każdy z nas ma jakąś. Mniej lub bardziej brutalną. Taki jest ten świat, nie zmienisz go”.

Płomień i Kruk to powieść pokazująca historię dziewczyny, która była jedną z wybranych, lecz ukrywała swój dar, farbując swoje włosy na czarno i żyła wśród normalnych ciężko pracując, żeby nie trafić do świata Kości. Jednak los napisał dla niej inny scenariusz, a ona sama przekona się, jak wiele kłamstw i intryg ukrywali bogowie, a świat nie wygląda wcale tak, jak jej mówiono.

Autorka stworzyła powieść, która pokazuje, nam podział społeczny, segregując ludzi na tych normalnych, którzy muszą harować na tych drugich i przede wszystkim, jeśli chcą jeść, to muszą pracować. A są nimi wybrani, mający jakiś dar i to właśnie oni żyją w luksusach. Stawia także bohaterów przed wyborem lojalności do rodziny, a dołączeniem do tych, którzy byli wrogami.

Książka pełna tajemnic, kłamstw, intryg, spisków, knowań, smutku, straty, zazdrości, relacji rodzinnych, niebezpieczeństwa, trudnych decyzji, magii, pożądania oraz budowaniu zaufania.

Powieść czytało mi się lekko, ale chwilami brakowało mi tego czegoś, co by mnie porwało. Zdecydowanie przeznaczona jest ona dla czytelników, którzy dopiero zaczynają przygodę z fantastyką. Zaprawiony czytelnik w tym gatunku, tak jak ja będzie odczuwał wielki niedosyt. A samo zakończenie zwiastuję, jakby miał być kolejny tom.

Czy wam polecam, czemu nie, musicie sami się przekonać czy wam przypadnie do gustu.

Całość opinii na blogu Świat książkowy Mali 💙

195 użytkowników ma tytuł Płomień i Kruk na półkach głównych
41 użytkowników ma tytuł Płomień i Kruk na półkach dodatkowych

Okładka książki The Ruins Małgorzata Brodzik, Alexandra Claire, Krzysztof T. Dąbrowski, Dawid Dyczko, Natalia Hermansa, Szymon Jabłoński, Anna Kucharska, Piotr Kudlik, Kamila Malec, Katarzyna Muszyńska, Dominika Saletnik, Anna Tuziak, Paula Uzarek, Patrycja Żurek
Okładka książki To nie była zwykła miłość Justyna Chmiel, Sandra Czoik, Anna Fobia, Ewa Gralla, Natalia Hermansa, Szymon Jabłoński, Anett Lievre, Ewa Maciejczuk, Katarzyna Muszyńska, Anna Tuziak, Paula Uzarek
Okładka książki Szczypta magii Sandra Czoik, Ewelina Domańska, Natalia Hermansa, Katarzyna Jakubowska, Anett Lievre, Katarzyna Muszyńska, Camille O'Naill, Beata Sagan, Daria Smolarek, Paula Uzarek, Magdalena Wojtkiewicz

Cytaty z książki Płomień i Kruk

Dodaj cytat z książki Płomień i Kruk