Niebieska walizka. Pożegnanie z Breslau

- The blue suitcase
- 2021-10-30
- 2021-10-26
- Marcin Melon
Niebieska Walizka, debiutancka powieść Marianne Wheelaghan, opublikowana została pod koniec 2010 roku i natychmiast stała się bestsellerem na brytyjskim rynku wydawniczym. Fabuła opiera się na pamiętnikach jej matki, Antonii, które znalazła przypadkowo po jej śmierci. Opowiada o latach dzieciństwa i młodości matki spędzonych na Śląsku (we Wrocławiu i Wleniu) w okresie rodzenia się, triumfu i ostatecznego upadku ideologii nazistowskiej w Niemczech. Dalsze losy Antonii opisane zostały w powieści The Brown Paper Parcel, Marianne zapowiada kontynuację tej historii, która w finalnej wersji ma być trylogią.
Kup Niebieska walizka. Pożegnanie z Breslau w ulubionej księgarni
Oceny książki Niebieska walizka. Pożegnanie z Breslau
189 użytkowników ma tytuł Niebieska walizka. Pożegnanie z Breslau na półkach głównych- Chcę przeczytać 94
- 2026 5
- 2022 3
- 2025 2
- Wrocław 2
- Powieść obyczajowa 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Niebieska walizka. Pożegnanie z Breslau
Jestem pod wrażeniem tej opowieści. Powstanie nazistowskich Niemiec, II Wojna Światowa i repatriacje Niemców z terenów Śląska oczami niemieckiej rodziny rozdartej wewnętrznie ideałami nazizmu, bolszewików i katolicyzmu. Zupełnie nowa perspektywa dla nas Polaków. Jest tu trochę naiwności nastolatki, oburzenia młodej dziewczyny przesiąkniętej propagandą, dylematów, wyborów i ich konsekwencji na przestrzeni 15 lat od 1932 do 1947 roku we Wrocławiu i Wleniu. To książka która zostaje w głowie na dłużej i daje do myślenia. Szczególnie jak łatwo jest "zachwycić ideałami" wyższości, czystości rasy, czy eugeniki. I jak dziś, niemal 100 lat później historia odbija się echem...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo jedna z tych książek, które zostają w pamięci. Miejscami infantylna, ale to w końcu pamiętnik młodej niemieckiej dziewczyny.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa książka powinna być lekturą szkolną. Dla młodzieży, która w te wszystkie nacjonalistyczne hasła i organizacje wchodzi jak w masło. Która bezrefleksyjnie chwyta przekaz prosty, łatwo przyswajalny, znajdujący szybko wroga, obwiniający za własną nieudolność innych. Duża część polskiego społeczeństwa powiela dziś schematy sprzed dziesięcioleci. Nie zdając sobie sprawy, że zakłada sznur na szyje swoją i rodaków, a przede wszystkim rodziny. Europa Środkowa to tygiel, takie są fakty historyczne. To świat przenikania się kultur, języków, mentalności słowiańskiej i germańskiej. Nie zmieni tego żaden tępy przekaz polityczny. Owszem trzeba walczyć o swoje, człowiek ma do tego prawo. Nie wolno jednak przekraczać czerwonej linii, bo za nią jest piekło, dla wszystkich.
Ta książka powinna być lekturą szkolną. Dla młodzieży, która w te wszystkie nacjonalistyczne hasła i organizacje wchodzi jak w masło. Która bezrefleksyjnie chwyta przekaz prosty, łatwo przyswajalny, znajdujący szybko wroga, obwiniający za własną nieudolność innych. Duża część polskiego społeczeństwa powiela dziś schematy sprzed dziesięcioleci. Nie zdając sobie sprawy, że...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo wartościowa książka ukazująca w ciekawy sposób i relacje rodzinne, i kontekst historyczny. W jaki sposób ideologia się rozprzestrzenia, jak terror wpływa na życie rodzin, jak mechanizmy wyparcia pomagają przetrwać... To mogłaby być dobra lektura szkolna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tonaszym współczesnym bojownikom o wolność i niepodległość poleciłbym.
naszym współczesnym bojownikom o wolność i niepodległość poleciłbym.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPerspektywa wojny widziana oczami Niemców. Trune i teagiczne losy niemieckiej rodziny, ktora nie jest idealna. Książka pokazuje jak nazisci potrafili wpłynąć na młodych ludzi i nimi zawładnąć. Mam wrażenie, że bohaterka nawet jako dorosla kobieta nie do końca zdawała sobie sprawę co Hitler uczynił.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWczoraj, po zaledwie kilkunastu godzinach czytania, prawie na bezdechu doszłam do końca tej wstrząsającej książki.
Ci, którzy dziś wydają osądy i wyroki, powinni taką książkę przeczytać. Również ci, którym podoba się narracja boga honoru i ojczyzny, nacjonalistycznego patriotyzmu, który mogliśmy obserwować przez ostatnie 8 lat.
Tu jak na dłoni można dostrzec, jak rodziło się zło, jak zagarniało w lepką sieć ludzkie umysły, jak łapało w sidła losy pojedynczych ludzi, rodzin, całego narodu.
Ostatecznie konsekwencje i wieloletnie traumy dźwigali potem wszyscy, nie tylko ci osądzeni w Norymberdze i ci, którym przed nimi (mam nadzieję, że tylko pozornie) udało się uciec np do dalekiej Argentyny. Traumy odzywały się potem w kolejnych pokoleniach (patrz np książka "Amon. Mój dziadek by mnie zastrzelił").
Dodatkowo wstrząsająca kronika obrony twierdzy Breslau i potem masowych wysiedleń Niemców z Ziem Odzyskanych przemawiają za tym, że każdy powinien przeczytać tę książkę.
Mówimy, że to Niemcy są odpowiedzialni za wojnę. Owszem, ale tak samo, jak są odpowiedzialni, są też jej ofiarami. Każdy naród na tyle głupi, że pozwoli dać sobą sterować, który pozostanie w rękach obłąkanych złem cyników, może stać się takim, który zapali świat.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWydaje nam się, że o wojnie, o motywach postępowania ludzi wiemy wszystko. Nie wiemy NIC!
Świetna powieść napisana na podstawie pamiętników matki autorki. Ładunek emocjonalny przeplatający się z wiedzą historyczną. Obraz Wrocławia i Dolnego Śląska od początków hitleryzmu do pierwszych lat powojennych. Tragedie rodzinne, ludzkie, dylematy moralne i przymusowa koegzystencja trzech nacji po zakończeniu wojny. Polecam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka trudna w odbiorze, ale wartościowa. Pokazuje niezwykle dobitnie, jakie nieodwracalne szkody powoduje indoktrynacja dzieci i młodzieży, co dziś praktykuje się na całego pod różnymi pretekstami, najgłośnie krzycząc o tolerancji. Młoda dziewczyna prowadzi swój pamiętnik przez kilka lat, od momentu dojścia Hitlera do władzy, aż po kres tysiącletniej Rzeszy. Pod wpływem polityki rodzina się rozpada. Ojciec okazuje się oportunistą, który odrzuca chrześcijańskie korzenie, bo tak każe niespełniony akwarelita. Jeden z synów w buncie przeciwko coraz agresywniejszej NSDAP staje się wojującym komunistą, co łatwo zgdnąć, stawia go w rzędzie wrogów Rzeszy. Drugi syn upaja się słowami wodza i konsekwentnie realizuje marzenie zostania HJ. Nastoletnia Toni sama nie wie, w co i komu ma wierzyć, bo matka traci prawo wykonywania zawodu lekarki, wszak miejsce kobiet jest wkuchni, a nie w szpitalu, ale skoro "Pan Hitler" (sic!) tak twierdzi... Z biegiem czasu obserwacje Toni stają się coraz bardziej dojrzałe, ale przestaje działać jakikolwiek filtr samodzilenj oceny, bo przecież Ein Volk, Ein Reich und so weite,...Najgorzej, że te zapiski prowadzone od czasów przedwojennych, dają świadectwo jak bardzo przeciętni młodzi ludzie przesiąknęli ideologią. Mamy obraz wojenny w Breslau, Laehm, Hirschberg taki, jakim widzi go Toni. Pojawia się wzmianka o księdzu Paulu Peikercie, który również zostawił po sobie opis upadku Festung Breslau. NIesamowite wrażenie robi opis życia w powojennym już Wleniu, napływających wciąż "osadników'", niepewność rodzin niemieckich, które oczekują na polecenie wyjazdu. Rodzina Toni, przynajmniej ci, którzy przetrwali, nie wyszła najgorzej. A jednak ostatnie wpisy cały czas świadczą o całkowitym wyparciu faktu, że to właśnie ci zwykli Niemcy nie zareagowali odpowiednio, gdy Hitler umacniał się u władzy, pozostając bierni, dla świętego spokoju, by się nie narażać na szykany czy utratę pracy, co i tak następowało.
Książka trudna w odbiorze, ale wartościowa. Pokazuje niezwykle dobitnie, jakie nieodwracalne szkody powoduje indoktrynacja dzieci i młodzieży, co dziś praktykuje się na całego pod różnymi pretekstami, najgłośnie krzycząc o tolerancji. Młoda dziewczyna prowadzi swój pamiętnik przez kilka lat, od momentu dojścia Hitlera do władzy, aż po kres tysiącletniej Rzeszy. Pod wpływem...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka jest pisana przystępnym językiem, pokazuje prawdę o ludziach bez wygładzania. Nie pamiętam czy czytałam ostatnio książkę w której ludzie są dla siebie czasem niemili, brak im wyrozumiałości i walczą o swoje. O tym jak matka policzkuje córkę lub jak rodzeństwo się oszukuje. Teraz fabuła książek jest często tak wygładzona, że nawet zło czy ludzka złośliwość są pokazane w delikatny sposób. A tu jest wszystko wprost i bardzo mocno. To jest siła tej książki. Nie tylko fabuła, choć to dla historii Breslau wzięłam te książkę do ręki. Bardzo ciekawa książka. Punkt widzenia jest często inny od obecnie panującej narracji w Polsce.
Książka jest pisana przystępnym językiem, pokazuje prawdę o ludziach bez wygładzania. Nie pamiętam czy czytałam ostatnio książkę w której ludzie są dla siebie czasem niemili, brak im wyrozumiałości i walczą o swoje. O tym jak matka policzkuje córkę lub jak rodzeństwo się oszukuje. Teraz fabuła książek jest często tak wygładzona, że nawet zło czy ludzka złośliwość są...