Gietrzwałd 1877. Nieznane konteksty geopolityczne

- historia
- 2018-01-01
- 2018-01-01
Jak Matka Boska własnoręcznie opóźniła wybuch I Wojny Światowej?
Rok 1877. Wschodnie narody Europy wstrzymują oddech przed burzą wojny na horyzoncie. Dwoje zaborców pręży mięśnie, jawnie zbierając armie na granicy. Nagle, między tryby wojennej maszyny wpada ziarnko piasku. W małej wsi pod mazurskim Olsztynem, zwanej Gietrzwałdem, dwojgu polskich dziewczynek objawia się Matka Boża. Przemawia do nich w ojczystym języku, wydając instrukcje, które młode polski wypełniają z godnym podziwu zapałem.
Wiadomość o Matce Bożej w Gietrzwałdzie niesie się niczym łódź uciekająca na falach przed sztormem. Wierni biją do Gietrzwałdu w dziesiątkach, setkach, by zobaczyć miejsce, gdzie Maryja pojawiła się na ziemi…
Jest to oczywiście prosta – a mimo to przemilczana – wersja wydarzeń ówczesnych dni. Summa Summarum objawienia Maryi w Gietrzwałdzie była bliska mieszkańcom okolic tejże wsi od lat; dziś reszcie świata te nieznane konteksty geopolityczne wyjawia Grzegorz Braun. W książceGietrzwałd 1877 przygląda się temu, jak Matka Boża samojedna przyczyniła się do ogromnych zmian w teatrze Europy początku XX wieku.
„Będzie to, ni mniej, ni więcej, opowiadanie o »niedoszłym« powstaniu – i »odwołanej« wojnie światowej. I o tym, jak jednego i drugiego na raz, genialnym w swej prostocie posunięciem strategicznym, dokonała Najświętsza Maryja Panna w Gietrzwałdzie, w 1877 roku. Rzecz trudna dla narratora – ze względu na wielopoziomową komplikację materii. I wcale niełatwa, uprzedzam, dla odbiorcy – ze względu na to, jak dalece sprawy, o których mowa, pozostają nieobecne w powszechnej świadomości, także, a może przede wszystkim zawodowych »panów od historii«.
- Grzegorz Braun
Kup Gietrzwałd 1877. Nieznane konteksty geopolityczne w ulubionej księgarni
Oceny książki Gietrzwałd 1877. Nieznane konteksty geopolityczne
171 użytkowników ma tytuł Gietrzwałd 1877. Nieznane konteksty geopolityczne na półkach głównych- Przeczytane 95
- Historia 8
- 2025 2
- 2018 2
- Chrześcijaństwo 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Gietrzwałd 1877. Nieznane konteksty geopolityczne
Skromnych rozmiarów, lecz niezwykle esencjonalna książka o niedoszłym „powstaniu lipcowym”, którego brakuje w naszym powstańczym kalendarzu. Polacy patrzą na dzieje Polski zbyt wąsko geograficznie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzy to możliwe, że objawienia w Gietrzwałdzie uratowały Polskę przed wojną, zanim jeszcze zaczęła się I wojna światowa?
W tych objawieniach Maryja przemawiała po polsku do wizjonerek. Książka została napisana jeszcze przed powstaniem filmu. Gietrzwałd, wówczas noszący nazwę Dietrichswalde, stał się miejscem niezwykłych wydarzeń. Krótko opisano samo zjawisko objawień oraz pytania, które ludzie przekazywali dziewczynkim (wizjonerkom) z prośbą, by uzyskały na nie odpowiedź od Najświętszej Maryi Panny. Te pytania były starannie selekcjonowane przez proboszcza, księdza Weischla, by uchronić dzieci przed wpływem złych duchów.
• „Przecież na samym początku, w pierwszych dniach objawień Najświętsza Maryja Panna milczy. (…) Najświętsza Maryja Panna najpierw ukazuje się i nic nie mówi. Pierwszego dnia nic, drugiego nic. Dopiero zapytana, przedstawia się: Jestem Niepokalanie Poczęta. I czego żąda? Módlcie się na Różańcu. Codziennie odmawiajcie Różaniec.”
• „A jak się ukazuje? Ukazuje się jako Matka i Królowa. Aniołowie (…) przynoszą koronę, (…) jest koroną królewską. I jeszcze krzyż tam się pojawia, znak męczeństwa. Czyje to ma być męczeństwo, skoro nie ma Pana Jezusa na tym krzyżu – bo jest Pan Jezus Dziecina na ręku Najświętszej Maryi Panny? Może to właśnie perspektywa męczeństwa narodu, który jest adresatem orędzia?”
• „(…) wojną z własnym narodem jest właśnie bismarckowski kulturkampf – pod hasłem „wojny o kulturę” walczy się tu w istocie z Kościołem.”
• „Gdyby doszło do tego lipcowego czy sierpniowego powstania – to wówczas w roku 1918 nie byłoby komu robić Polski. Gdyby oczekiwania Munro Butlera Juhnstona zostały przez jego polskich kontrahentów spełnione, to potem nie byłoby już komu ani z kim i dla kogo zabiegać o niepodległość. Nie byłoby już polskiej karty do rozegrania, gdyby w roku 1877 spełnione zostały oczekiwania brytyjskich „przyjaciół Polski” (por. Churchilla: „Podpalcie Europę”)”
Książka napisana jest z pasją, z przekonaniem, że historia Polski miała w tym miejscu swój przełom.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW tych objawieniach Maryja przemawiała po polsku do wizjonerek. Książka została napisana jeszcze przed powstaniem filmu. Gietrzwałd, wówczas noszący nazwę Dietrichswalde, stał się miejscem niezwykłych wydarzeń. Krótko opisano samo zjawisko objawień oraz...
Dla osób nie znających historii Europy z drugiej połowy XIX wieku i sprzed pierwszej wojny światowej zaprezentowane treści okazywały się bardzo odkrywcze. Grzegorz Braun umiejętnie zestawił fakty i dążenia polityczne. Fotografie ubogaciły tę treść.
Geopolityczne przemyślenia (dociekania) przeważały na większości stron książki, natomiast aspekt religijny zajął mało miejsca. Uważam, że całość była godna uwagi.
Autor zastanawiał się nad możliwymi wieloma planami militarnymi ówczesnych mocarstw europejskich i jaki wpływ miały objawienia maryjne, które okazały się skuteczną ingerencją w zamierzenia wojenne.
Niedawno dotarłem do projekcji filmu wyreżyserowanego przez autora książki. Ta wizualizacja spodobała mi się.
Bardzo interesujące materiały na temat objawień w Gietrzwałdzie, tej książki i jej ekranizacji stworzyli:
ksiądz Szymon Bańka, oto link: https://www.youtube.com/watch?v=ZAxDF_JNlgw&t=13s
oraz komentator katolicki Dawid Mysior, oto link: https://www.youtube.com/watch?v=fAJmZB6CFf8
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGeopolityczne przemyślenia (dociekania) przeważały na większości stron książki, natomiast aspekt religijny zajął mało...
bardzo ciekawe spojrzenie
bardzo ciekawe spojrzenie
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZdumiewające wnioski, za to bardzo bardzo logiczne i bardzo wnikliwe podejście do tematu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka jest rozszerzoną wersją prelekcji, którą można znaleźć na YouTube https://www.youtube.com/watch?v=KjZtPOp1neQ
1. Anglicy wykładają pieniądze na powstanie ( lipcowo- sierpniowe 1877)
2. Wiedeń – narodziny Rządu Narodowego 1877
3. Gietrzwałd – od czerwca do września 1877 objawia się Matka Boża jako Królowa Polski mówiąca po polsku i nas ratuje przed samozaoraniem
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKto miał wpływ na polskie sprawy? Wyliczam na podstawie książki : tajne służby angielskie, tureckie, austriackie, pruskie, francuskie, rosyjskie, agenci wpływu, zawodowi patrioci i aktywiści, „pożyteczni idioci”- naiwne ofiary prowokacji.
1. Anglicy...
Nieduża objętościowo książka, której autor umieszcza objawienia Matki Bożej w Gietrzwałcie - wiosce na Mazurach - w szerokim kontekście geopolitycznym ówczesnej Europy. Czuć dużą wiedzę autora oraz skłonność do snucia rozważań "co by było gdyby". Interesująca pozycja dająca do myślenia, która dla osób bardziej zainteresowanych może stać się przyczółkiem do baczniejszego pochylenia się nad tematem historii, polityki, wojskowości XIX stulecia.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna synteza informacji geopolitycznych z XIX w., w której poruszony jest m.in. temat nie zawsze sensownie wywoływanych powstań, które często były inspirowane przez wrogie sprawie polskiej mocarstwa i pokrzyżowania przedwczesnego wybuchu wojny światowej, która miała mieć swój początek na ziemiach Królestwa Polskiego za pieniądze Brytyjczyków i być wywołana przez kolejne nieudane powstanie. Grzegorz Braun w charakterystyczny dla siebie elokwentny sposób streszcza te wszystkie wydarzenia i opisuje w nich jaką decydującą rolę odegrała Królowa Polski. Polecam sięgnąć po tę książkę, bo te wydarzenia zwykle w szkole są pomijane lub spychane na dalszy plan, a w kulturze popularnej prawie wcale się o nich nie wspomina.
Świetna synteza informacji geopolitycznych z XIX w., w której poruszony jest m.in. temat nie zawsze sensownie wywoływanych powstań, które często były inspirowane przez wrogie sprawie polskiej mocarstwa i pokrzyżowania przedwczesnego wybuchu wojny światowej, która miała mieć swój początek na ziemiach Królestwa Polskiego za pieniądze Brytyjczyków i być wywołana przez kolejne...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDoskonała lekcja historycznej geopolityki opowiedziana z 'Braunowską" swadą i erudycją. Obowiązkowa lektura dla każdego Polaka-patrioty.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPozycja obowiązkowa dla osób interesujących się historią Polski, nie tylko dla wierzących. Jak zwykle u tego Autora - piękny język polski i masa wartych poznania faktów. Polecam!