A więc wojna

Grzegorz Braun Wydawnictwo: Capital publicystyka literacka, eseje
publicystyka literacka, eseje
2022-08-02
2022-08-02

Kup A więc wojna w ulubionej księgarnii

Oceny książki A więc wojna

OPINIE i DYSKUSJE o książce A więc wojna

Posiadam książkę (która jest prezentem) z autografem Grzegorza Brauna i dedykacją dla mnie. Pochodzą z okresu przedwyborczego kampanii prezydenckiej. Współautorem książki jest Jan Piński. Obaj używają: po pierwsze żargonu swojego środowiska społecznego, a po drugie skrótów myślowych. W swoim subiektywnym odbiorze postrzegam te zjawiska jako wady niniejszej książki. Są mylnie przyporządkowane numery poszczególnych wieków do dat – to rażący błąd! Występuje za dużo dygresji (chociaż są ciekawe) albo... jest źle dobrany tytuł?! Powyższe mankamenty wpływają na obniżenie oceny.

Jest przywołany film (rekomendowany przez Grzegorza Brauna) pod tytułem "Wołyń" w reżyserii Wojciecha Smarzowskiego. Ma mocne, wymowne sceny. Kiedyś obejrzałem.

Jan Piński we "Wstępie" pisze: "Imperializm rosyjski ma w sobie cechy dominacji idei państwa nad prawami jednostki. Rosjanie chociaż formalnie uważają się za naród europejski, to mentalnie są przesiąknięci azjatyckim totalitaryzmem, są narodem akceptującym dyktatorską formę rządów. Ba, niemal czują się źle, gdy mają "za dużo" wolności".

Przypomnieć trzeba tylko, że to właśnie Grzegorz Braun wspierał i bronił Rosji rękami i nogami, głosował przeciwko uznaniu Rosji za państwo sponsorujące terroryzm przeciwko upamiętnieniu Wielkiego Głodu, potępieniu zbrodni ludobójstwa na terenie Ukrainy (chodziło głównie o ofiary cywilne, odnalezione w Buczy),to on odpowiada za hasło „Stop ukrainizacji Polski”, to on spotykał się i fotografował z ludźmi oskarżonymi o szpiegostwo na rzecz Rosji. To zwykły rosyjski agent i niech on się lepiej zamknie a nie pisze obrzydliwe książki.

Przez nieuzasadnione użycie większej czcionki i większej interlinii wydawca uzyskał zwiększenie liczby stron, przez co książka wydaje się zawierać więcej treści. To taka sama sztuczka, jak pakowanie tego samego produktu w widocznie większe opakowanie. Po co tak robić? Niechaj wydawnictwo Capital popracuje nad redakcją techniczną swoich publikacji, bo na razie, to żenada i amatorszczyzna.

Książka w mojej ocenie wyjątkowo słaba. Z całą sympatią do autora, uważam że jest to wyjątkowo myląca pozycja dla kogoś, kto poszukuje informacji dotyczących wojny pomiędzy Rosją i Ukrainą. Całość pozycji dotyczy historycznych wojen polsko-rosyjskich i zaangażowania się państw zachodnich w ich kreowanie. Po jej przeczytaniu można odnieść wrażenie że za wszystkie te konflikty winne są Wielka Brytania i USA. Wbrew tytułowi sugerującemu nawiązanie do obecnie trwającego konfliktu, w rzeczywistości jest bardzo mało informacji na ten temat.
W książce jest bardzo dużo zdjęć, które w żaden sposób nie wpływają na lepsze zrozumienie przemyśleń autora, a przyczyniają się jedynie do powiększania jej objętości.

61 użytkowników ma tytuł A więc wojna na półkach głównych
17 użytkowników ma tytuł A więc wojna na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki A więc wojna

Okładka książki 1000 lat Polski Według Brauna, tom 2 Grzegorz Braun, Marek Skalski
1000 lat Polski Według Brauna, tom 2 Grzegorz Braun, Marek Skalski
Okładka książki 1000 lat Polski według Brauna, Tom 1 Grzegorz Braun, Marek Skalski
1000 lat Polski według Brauna, Tom 1 Grzegorz Braun, Marek Skalski
Okładka książki Zakazana historia Polski - Od Jagiellonów do Wazów Grzegorz Braun, Jarosław Kornaś
Okładka książki Gram Vabank Grzegorz Braun, Tomasz Sommer, Marta Warda
Gram Vabank Grzegorz Braun, Tomasz Sommer, Marta Warda
Okładka książki Mały przewodnik po Polsce z Choromańskim i Braunem. Grzegorz Braun, Piotr Heszen

Cytaty z książki A więc wojna

Dodaj cytat z książki A więc wojna