Kobiety umierają w sierpniu

Okładka książki Kobiety umierają w sierpniu autora Agnieszka Pruska, 9788366899186
Okładka książki Kobiety umierają w sierpniu
Agnieszka Pruska Wydawnictwo: Lind&Co Cykl: Sezon na zbrodnie (tom 2) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
e-book
Sezon na zbrodnie (tom 2)
2021-08-01
2021-08-01

Kup Kobiety umierają w sierpniu w ulubionej księgarnii

Oceny książki Kobiety umierają w sierpniu

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kobiety umierają w sierpniu

Ciekawie, że zbrodnie się zmieniają, lecz nasz główny bohater nie. Mogę powiedzieć już teraz, że zastanawiające jest to, że Znów wpadł na trupa! Ale! Ale będzie to jeszcze prawdziwsze później XD Jakiego pecha trzeba mieć? I jak bardzo trzeba być ciekawskim. Siostra Macieja to się z nim ma XD

Kobiety umierają w sierpniu Agnieszki Pruskiej to kryminał, w którym w Gdańsku dochodzi do serii morderstw młodych kobiet. Autorka z dużym realizmem przedstawia pracę policjantów, stopniowo odsłaniając kolejne tropy i budując atmosferę narastającego strachu. To mocna, mroczna i pełna napięcia opowieść, która trzyma w niepewności do ostatniej strony.

Kobiety umierają w sierpniu – czyli o tym, jak gorące lato potrafi zmrozić krew w żyłach

„Kobiety umierają w sierpniu” Agnieszki Pruskiej, to zaledwie opowiadanie.

Zaczęło się zupełnie niewinnie – wakacyjna aura, nieco leniwa, duszna atmosfera sierpniowego popołudnia, która aż prosiła się o szczyptę romansu i dramatyczne uniesienia. Wydawało mi się, że wiem, dokąd to zmierza. Ona – piękna, tajemnicza. On – spragniony emocji, może odrobinę naiwny, może po prostu zbyt ludzki. A potem wszystko nagle wywróciło się do góry nogami. Zamiast flirtu – trup. Zamiast namiętności – policyjne przesłuchania i niepokój. I ten nieodłączny cień, który zaczął snuć się za bohaterem niczym upał po rozgrzanym chodniku – cień winy.

Maciej Gromski, główny bohater opowiadania, nie jest ani detektywem, ani bohaterem z pierwszych stron gazet. Jest zwykłym facetem z głową pełną pragnień, który znalazł się w bardzo niewłaściwym miejscu, o zdecydowanie niewłaściwej porze. To, co Agnieszka Pruska zrobiła z tą postacią, zasługuje na uznanie. Wchodzimy w jego skórę, w jego rozdygotane myśli, i zanim się zorientujemy, zaczynamy zadawać sobie to samo pytanie, które on stawia sobie raz po raz: „Jeśli nie ja… to kto?”

To, co mnie absolutnie ujęło w tej historii, to sposób, w jaki autorka operuje niedopowiedzeniem. Nic tu nie jest oczywiste, a każda scena zdaje się mieć drugie dno. Pruska nie podaje rozwiązań na tacy, nie prowadzi czytelnika za rękę. Wręcz przeciwnie – zmusza do błądzenia, do kwestionowania, do przyglądania się najdrobniejszym detalom. Ta opowieść przypomina szklaną kulę – im dłużej się w nią wpatrujesz, tym więcej dostrzegasz.

Nie sposób też nie wspomnieć o kontekście cyklu „Sezon na zbrodnie”, którego częścią jest to opowiadanie. Sama idea jest przewrotna i bardzo trafiona – bo przecież zbrodnia nie bierze urlopu, a mordercy nie mają potrzeby przestrzegać kalendarza wakacyjnego. I choć sierpień kojarzy się z plażą, zimnym piwem i obietnicą miłosnych ekscesów pod gołym niebem, Pruska pokazuje, że słońce może palić równie mocno, jak spojrzenie podejrzanego.

Podobało mi się również to, że historia nie jest jednoznaczna moralnie. Nie ma tu czarno-białych charakterów, nie ma prostych odpowiedzi. I choć opowiadanie jest z natury formą ograniczoną, ta historia zostawia po sobie przestrzeń – na domysły, na interpretację, na pytania, które wcale nie muszą doczekać się odpowiedzi.

Czy „Kobiety umierają w sierpniu” to opowiadanie idealne? Nie wiem. Ale wiem, że było intensywne, mocne, precyzyjnie zbudowane i bardzo klimatyczne. Zaserwowało mi dreszcz w środku lata, niepokój w upalny dzień i przypomniało, że nie każda historia o romansie kończy się pocałunkiem przy zachodzie słońca. Czasem kończy się… w prosektorium.

Polecam wszystkim, którzy szukają kryminału z pazurem, ale nie mają ochoty na wielogodzinne lektury. To mała rzecz o wielkiej sile rażenia.

„Kobiety umierają w sierpniu” Agnieszki Pruskiej, to zaledwie opowiadanie.

200 użytkowników ma tytuł Kobiety umierają w sierpniu na półkach głównych
58 użytkowników ma tytuł Kobiety umierają w sierpniu na półkach dodatkowych

Agnieszka Pruska
Agnieszka Pruska
Z urodzenia wrocławianka, z wyboru gdańszczanka. Z wykształcenia nauczyciel wychowania fizycznego, ale już od lat pracuje w zupełnie innej branży. Interesuje się sportami walki (stopień mistrzowski w aikido),podróżami dalszymi i bliższymi, książkami o zróżnicowanej tematyce, nie lubi bezczynności. Czasem recenzuje i pisze felietony. 2013 – debiut literacki powieścią kryminalna „Literat” wydaną przez wydawnictwo „Oficynka” w 2013 roku. Akcja książki toczy się w Trójmieście, a główny bohater staje do pojedynku z seryjnym mordercą. 2015 – powieść kryminalna „Hobbysta”. Tym razem gdański komisarz Barnaba Uszkier wysyła rodzinę na wakacje do małej wsi położonej nad malowniczym jeziorem Krosino. Wakacyjną idyllę słomianego wdowca przerywa znalezienie zwłok niezidentyfikowanego mężczyzny na pobliskim poligonie. Niepokój policjanta wzmaga fakt, że jego synowie właśnie rozpoczęli zabawę w detektywów, prawdopodobnie znajdując ślady morderstwa. 2016 – powieść kryminalna „Żeglarz”. Fabuła „Żeglarza” jest ściśle związana z trójmiejskim (głównie gdańskim) środowiskiem żeglarskim, ale pokazuje też miasto od strony atrakcji turystycznych, głównie zabytków. 2017 - komedia kryminalna „Zwłoki powinny być martwe”. Ta powieść jest zdecydowanie lżejsza niż poprzednie i zawiera sporą dawkę humoru. Akcja rozgrywa się w lecie, w okolicach Olsztynka, a bohaterkami są dwie nico zwariowane nauczycielki, które podczas spaceru trafiły na nietypowe znalezisko. 2018 - powieść kryminalna „Spadkobierca”. Jak w przypadku poprzednich częściach cyklu z nadkomisarzem Uszkierem fabuła związana jest z Gdańskiem i jego historią. Tym razem Uszkier prowadzi sprawę, której korzenie sięgają daleko w przeszłość. 2018 – komedia kryminalna „Wakacje z trupami”, druga powieść z cyklu z Alicją i Julią, które tym razem rozwiązują zagadkę kryminalną w okolicach Fromborka. 2018 – opowiadanie w zbiorze „PrzyTulanki – opowiadania i wiersze dla dzieci”. 2019 – "ZImne nóżki nieboszczyka"premiera na Poznańskim Festiwalu Kryminału „Granda” (wrzesień 2019) – trzecia część serii komedii kryminalnych. 2020 – powieść kryminalna „Łowca”. Piąta i zarazem ostatnia część serii z nadkomisarzem Uszkierem. Fabuła „Łowcy” dotyczy działającego na terenie Gdańska i okolic seryjnego mordercy. 2021 - 12 maj - premiera "Ciała poniekąd ponętnego", czwartej części cyklu komedii kryminalnych

Cytaty z książki Kobiety umierają w sierpniu

Dodaj cytat z książki Kobiety umierają w sierpniu