Jak przeżyć 50 lat i nadal cieszyć się życiem

Okładka książki Jak przeżyć 50 lat i nadal cieszyć się życiem autora Katarzyna Kozłowska,
Logo Lubimyczytac Patronat

Jak przeżyć 50 lat i nadal cieszyć się życiem

książek na półce przeczytane 5138 napisanych opinii 1926

Oceny książki Jak przeżyć 50 lat i nadal cieszyć się życiem

OPINIE i DYSKUSJE o książce Jak przeżyć 50 lat i nadal cieszyć się życiem

Do 50-tki jeszcze trochę mi brakuje, ale myślę, że warto sięgać po takie pozycje właśnie wcześniej. Dla mnie to kolejna powtórka z metod na cieszenie się życiem, kolejna, która zachwala medytację i kolejna, która nie sprawiła, że zaczęłam medytować. Szukam dalej ;)

Spodobała mi się ta książka. Nie jest może jakaś odkrywcza, ale napisana w miłym stylu, bez nadęcia. Wnosi wiele optymizmu i może zmienić postrzeganie wieku średniego i starości. Może być inspiracją i motywacją. Świetna pozycja na prezent i do własnego przeczytania - niekoniecznie po 50tce, ale nawet już po 40stce, a i po 60tce da się z niej wyciągnąć ciekawe spostrzeżenia. Na książkę trafiłam przypadkiem, o Pani Katarzynie wcześniej nie słyszałam, a szkoda. Podobała mi się bardziej niż znana Pani Maciąg, która weszła w jakieś dziwne klimaty i trochę jedzie na swojej opinii czy popularności, a jej książki są już po prostu przegadane. Tutaj natomiast jest prosto, miło i po koleżeńsku. Tak w sam raz. Polecam tą książkę każdej kobiecie 😊

Książka- poradnik. Gładko się słucha. Treść przyjemna. Częściowo osadzona w nieosiągalnych realiach dla zwykłego człowieka. Ok, niemal każdy może uprawiać sport, medytować i przytulać się do drzew i stosować afirmację. Ale rzucenie pracy na etacie, wyjazd w podróż dookoła świata, kupno domu i przeprowadzka na wieś, to nie są rzeczy na które każdy może sobie pozwolić. Książkę odbieram pozytywnie, chociaż niemal wszystkie anegdotki słyszałam już lata temu. Można przeczytać i zabrać sobie to co najbardziej przemawia. Na pewno nie będzie tak idealnie jak u autorki bo wydaje mi się to być niemożliwe.

Fajne, optymistyczne przesłanie na przyszłość, której zawsze trochę się bałam ;)

Każdy korzysta z dobrodziejstw "drugiej pięćdziesiątki" w taki sposób w jaki sobie przygotował pierwszy "półmetek". Trudno odnaleźć szczęście i dobrobyt "bez pracy" w pierwszej 50-ce. Osobiście, mimo jasnego przesłania w stronę kobiet, uważam pozycję za bardzo ciekawą i pouczającą. Czytając opinię osób, które odbierają przekaz za zbyt cukierkowy nie zgadzam się, aby taki był. Nasz naród przyzwyczajony do radości z niepowodzeń innych, niechętnie odbiera mądry sposób rozumowania i kierowania swoim życiem. Autorka nikogo nie próbuje zmienić ani ukierunkować, jedynie opisuje jakim drogowskazem osobiście kierowała się w swoim życiu po 50, aby nie żałować, nie mieć do nikogo pretensji i czuć, że życie nie kończy się w momencie osiągnięcia wieku w postaci liczby. Wiele przyjemności i wygód musiała odrzucić, aby znaleźć porządek i harmonię swojego świata.
Uporządkowana i mądra publikacja do polecenia każdemu niekoniecznie kończącemu magiczne półwiecze.

Też chętnie porzuciłabym swoją pracę i ruszyła w podroż, niekoniecznie dookoła świata, ale jeśli porzucę pracę nie zapłacę rachunków i nie będę miała co jeść. Dziecku nie zapewnię bytu, no i biletu w podróż nikt mi nie podaruje. Że też poradniki piszą tylko piękni i bogaci. Jeszcze nie trafiłam na poradnik, w którym ktoś pokazałby mi jak być szczęśliwą, nie martwić się i nie przejmować bez pieniędzy lub z najniższą krajową. Autorka pisze, że oszczędza wodę, bo kąpie się w jeziorze przy swoim domku na pustkowiu. Najpierw trzeba mieć pieniądze, żeby sobie domek nad jeziorem kupić, a potem bytować w nim i odżywiać się powietrzem. To typowo trenerska książka, która nie pokazała mi nic nowego, o czym bym wcześniej nie wiedziała. Podsumowując książkę - punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Mam kasę - jest mi lżej, nie mam kasy - łatwo nie jest. Poza tym chętnie przeczytałabym polskie odpowiedniki wyrazów "flow" i "mindfulness". Przeczytać można, ale Ameryki autorka nie odkryła.

Książka zapewnia sporą dawkę optymizmu. „W wieku 60 lat osiągasz szczyt swojego potencjału i utrzymuje się on przez kolejne 20 lat.” A po 90-tce organizm już się nie starzeje. :-) Sport możesz uprawiać do 50-tki, a po 50-tce musisz! Ja też widzę, że moje 2,5 tys. km (a bywało i 3 tys. km) biegania rocznie nie idą na marne. Wiek to stan umysłu, bieganie zresztą też.

Katarzyna Kozłowska nęci...tak jak nęci zapach świeżych truskawek, zapach pysznej szarlotki... nęci i zaprasza do konsumpcji życia w najlepszym jego wydaniu. Bo, czyż nie jest nim poczucie wolności. Wolności szczególnej, bo duchowej, mentalnej. I to w momencie, gdy wchodzi się w taki etap życia, kiefy doświadczenie, mądrość życiowa pozwala na pełne tego docenienie. I pełne wykorzystanie. Autorka pozwala na swoisty ,,egoizm,, przekonuje do tego, że mozna, da się zrzucić z siebie jarzmo cywilizacyjnego pędu, galopu w tej przewidywalnej, powtarzalnej codzienności. Udawadnia, iż żyjemy w czasach, kiedy dojrzały człowiek może w pełni korzystać z życia. Tylko trzeba dać sobie szansę. Katarzyna Kozłowska swoją książką nęci, prowokuje, ale tylko po to, żeby nas czytelników wziąć za rękę i prowadząc po kartach ksiązki  pokazać jak w wieku dojrzalym sięgnąć po tę wyjątkową wolność, jak smakować życie pełną piersią.
Wbrew pozorom nie jest to książka tylko dla kobiet, ale dla wszystkich tych, którzy mają za sobą pewną drogę życiową i stoją na rozdrożu zastanawiając się co zrobić z resztą swojego życia.

Świetna!

Świetna!

"JAK PRZEŻYĆ 50 LAT I NADAL CIESZYĆ SIĘ ŻYCIEM" KATARZYNA KOZŁOWSKA
Wiek to stan umysłu. Co zrobić, by czuć się młodo w wieku dojrzałym?

Jest to druga książka autorki.
Pierwszej pt. "50-tka dookoła świata" nie czytałam.
Autorka jest pisarką i podróżniczką, która stara się przełamać stereotypy dotyczące wieku i pokazać, że nie ma znaczenia ile mamy lat, bo zawsze jest czas, aby zacząć wszystko od nowa, nauczyć się czegoś nowego i spełniać swoje marzenia.
Tak naprawdę to my sami o tym wszystkim decydujemy i stawiamy sobie ograniczenia, zwalając wszystko na wiek.

Zgrabnie, rzetelnie i ciekawie napisany poradnik dla dojrzałych kobiet.
Nic nowego ta lektura dla mnie nie wzniosła, jednak podoba mi się forma, język i styl.
Jestem pewna, że wiele kobiet doceni tę książkę. Tym bardziej, że autorka zawarła w niej dużo samej siebie.
Całość została podzielona na kilka krótkich rozdziałów. Mamy więc : Słowo wstępu, Filozofię 5S, Sen, Relaksujące techniki, Silwoterapię, Uważność, Sport, Seks i jeszcze kilka innych.

Dzięki tej lekturze przypomnimy sobie, lub poznamy kilka technik medytacji, dowiemy się jak dobrze być uważnym, wdzięcznym i stać się dla siebie dobrym.
Niewiarygodne jest jak wielką moc mają nasze myśli i to co my sami myślimy o sobie.
Odkryjemy też 50 afirmacji dla 50-latków.
Ważne jest wiedzieć, że życie składa się z wielu małych rzeczy i należy cieszyć z drobiazgów.
Czas tak szybko płynie i żadna chwila się już nie cofnie. Żyjmy, tak naprawdę żyjmy.

Świetnie, że będziemy mogli przypomnieć sobie czym jest radość, wolność.
Przekonamy się jak bardzo jesteśmy ważni my sami, z tym wszystkim co nasze, ludzkie. Czasem niewygodne, wstydliwe czy brzydkie, ale jest nasze i stanowi część NAS SAMYCH.

P O L E C A M :)

"JAK PRZEŻYĆ 50 LAT I NADAL CIESZYĆ SIĘ ŻYCIEM" KATARZYNA KOZŁOWSKA
Wiek to stan umysłu. Co zrobić, by czuć się młodo w wieku dojrzałym?

Jest to druga książka autorki.
Pierwszej pt. "50-tka dookoła świata" nie czytałam.

122 użytkowników ma tytuł Jak przeżyć 50 lat i nadal cieszyć się życiem na półkach głównych
32 użytkowników ma tytuł Jak przeżyć 50 lat i nadal cieszyć się życiem na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Jak przeżyć 50 lat i nadal cieszyć się życiem

Cytaty z książki Jak przeżyć 50 lat i nadal cieszyć się życiem