Księga tęsknot

- 2021-06-30
- 2021-06-30
- 2020-04-21
- Łukasz Małecki
„Na imię mi Ana. Byłam żoną Jezusa z Nazaretu, syna Józefa. Nazywałam go Ukochanym, a on mnie Małym Grzmotem, zawsze się przy tym śmiejąc. Twierdził, iż kiedy spałam, rozlegało się we mnie dudnienie, niczym dźwięk pioruna dolatujący z dalekiej doliny Nahal Zippori lub jeszcze odleglejszej Jordanii. Nie wątpię, że naprawdę coś słyszał. Odkąd sięgam pamięcią, gnieździły się we mnie tęsknoty, które wzbierały jak nokturny, mącące swymi dźwiękami ciszę nocy.”
Tak rozpoczyna się opowieść Any. Młodej Żydówki z zamożnej rodziny, blisko związanej z dworem tetrarchy Heroda Antypasa. Jej los dyktują mężczyźni i tradycje, a przekleństwem nastolatki jest pęd do wiedzy, który nie pozwala się jej podporządkować. Przemożną chęć do wyrażania swoich myśli i spisywania losu kobiet pielęgnuje w dziewczynie ciotka Yaltha, uczona siostra jej ojca, która po latach banicji powróciła w tajemnicy na łono rodziny.
Brutalny męski świat zmusza Anę do ucieczki. Dziewczyna rozpoczyna własną podróż przez życie, spisując pomijaną w oficjalnych przekazach historię kobiet początku naszej ery. Jej droga rozpoczyna się w 16 roku w Seforis, a kończy w 60 roku w Egipcie.
Księga tęsknot przedstawia, z kobiecej perspektywy, wydarzenia znane z Nowego Testamentu. To poruszająca, hipnotyzująca powieść, napisana z rozmachem i jednocześnie szacunkiem do religii chrześcijańskiej, ukazująca ludzką twarz Jezusa z Nazaretu i jego życie z Aną.
Kup Księga tęsknot w ulubionej księgarni
Oceny książki Księga tęsknot
1613 użytkowników ma tytuł Księga tęsknot na półkach głównych- Chcę przeczytać 985
- 2021 43
- 2022 22
- 2023 15
- Legimi 11
- 2024 9

OPINIE i DYSKUSJE o książce Księga tęsknot
Po rewelacyjnym „Sekretnym życiu pszczół” i zachwycających „Czarnych skrzydłach” mamy coś, co zapowiadało się cudownie, a z biegiem mocno irytowało. Oto alternatywa historia Jezusa. Ale on jest w tej historii w cieniu. W dodatku, kiedy się pojawia jest po prostu bezbarwny. Na piedestale (ponownie) stoi kobieta. Ana, żona Chrystusa. Jak każda bohaterka tej autorki, Ana jest buntowniczą, silną, upartą i wojującą kobietą. Co w zestawieniu z czasem akcji, jest po prostu groteskowe. Innymi słowy, jest to dobrze napisana, ale nieznośna w mojej ocenie historia. Przeszarżowana
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDawno nie czytałam książki poruszającej drażliwy temat, jakim jest żona Jezusa napisanej tak niezwykle poprawnie politycznie katolicko :)) To na wstępie. Moim zdaniem jest to książka o kobietach i dla kobiet. Piękna w tym zakresie, ale.... i tu skończę, by nie psuć innym odbioru.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa książka trzyma podobny poziom, jak "pszczoły" i chociaż ma zupełnie inny nastrój, jednak czyta się ją równie wyśmienicie. Mimo tego, że trochę przytłacza długością, Autorce udaje się utrzymać naszą ciekawość dalszych losów bohaterów. Może niekoniecznie trzeba było wybierać akurat tę postać męską, jednak kobiety i główna bohaterka Ana są przepięknie i głęboko sportretowane. Relacje między nimi, ich wzajemne wsparcie i siostrzeństwo oraz przemyślenia i emocje Any, jej podejście do różnych sytuacji i tego co los przynosi - cudnie się to czytało!
Ta książka trzyma podobny poziom, jak "pszczoły" i chociaż ma zupełnie inny nastrój, jednak czyta się ją równie wyśmienicie. Mimo tego, że trochę przytłacza długością, Autorce udaje się utrzymać naszą ciekawość dalszych losów bohaterów. Może niekoniecznie trzeba było wybierać akurat tę postać męską, jednak kobiety i główna bohaterka Ana są przepięknie i głęboko...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Księga tęsknot” Sue Monk Kidd, moja ocena 7/10
Tak, to ta, która zaczyna się od „Byłam żoną Jezusa z Nazaretu…”
Jak można się domyślić – jest to historia „a co jeśli Jezus miał żonę?”. Poznajemy losy Any od momentu, gdy ma 14 lat, a rodzice chcą ją wydać za mąż za bogatego starca, co ma w jakiś sposób pomóc ojcu dziewczyny zyskać jeszcze więcej przychylności Heroda, ówczesnego władcy. Całe szczęście, w jej życiu pojawia się Jezus, ale nie w sensie duchowym czy magicznym – ta historia jest do bólu realistyczna – ale zostaje jej „wybawcą” i szansą na bezpieczne życie.
Jest to opowieść przede wszystkim o kobietach (a takie lubię najbardziej),ich trudach, problemach i szukaniu przeznaczenia do czegoś większego niż bycie matką i żoną – nawet w tak patriarchalnym społeczeństwie.
Książkę czyta się przyjemnie, mimo trudnych tematów można przez nią gładko płynąć i przyznaję, że momentami nie chciałam się odrywać. Nie z powodu powalającej akcji, ale zwykłej chęci pozostania razem z bohaterami chwili dłużej.
Ana nie jest moją ulubioną bohaterką i pomimo wszystkich jej ambicji i zawziętości w dążeniu do celu, wydawała mi się nieco niemrawa, natomiast inne postacie kobiece miały już znacznie więcej charakteru.
Samo podejście do historii z ewangelii oceniam raczej neutralnie, rozumiem potrzebę zmiany pewnych wątków i dopasowania ich do fikcyjnych postaci. Bardzo mi się podobało zrobienie z naszej głównej bohaterki siostry Judasza, bo to dodawało ekscytacji, sprawiało, że od razu wsi nad nami pytanie „jak ona zareagowała na…?”. Jest to kluczowe w takich historiach, gdzie zakończenie w pewnym sensie znamy – opiera się ono na realnych wydarzeniach historycznych.
Klimat epoki został zachowany, choć autorka nie skupia się szczególnie na budowaniu tego realizmu – jest tyle, ile potrzeba dla samej historii.
Samą powieść mogę określić jako przyjemną, lekko wciągającą i dość oryginalną pod względem pomysłu. Raczej polecam.
„Księga tęsknot” Sue Monk Kidd, moja ocena 7/10
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTak, to ta, która zaczyna się od „Byłam żoną Jezusa z Nazaretu…”
Książka o żonie Jezusa, która, w rzeczywistości, zupełnie nie jest o Jezusie. ,,Księga Tęsknot" to próba rekonstrukcji pragnień i życia wewnętrznego kobiety współczesnej Jezusowi, osadzonej w bardzo konkretnych realiach polityczno-społecznych. O ile udana jest to próba, nie dane mi ocenić, bo historyczna ze mnie żadna - z literackiego punktu widzenia jest to pozycja intrygująca, którą czyta się zaskakująco lekko i szybko (biorąc pod uwagę zarówno jej temat jak i objętość). Niestety, osobiście uważam styl Sue Monk Kidd za wyjątkowo patetyczny i drażniący, także muszę przyznać, że książka nie chwyciła mnie jakoś wybitnie za serce - Ana wydała mi się dość irytującą osobą i ciężko mi było jej kibicować. Natomiast jestem pewna, że wiele osób spędzi wspaniałe chwile przy lekturze, bo, obiektywnie rzecz biorąc, jest to kawałek solidnego pisarstwa.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKij w mrowisko!
Główną bohaterką jest Ana i to dzięki niej poznajemy brutalny i bezwzględny świat mężczyzn i władzy. Świat, w którym kobieta jest niewiele znaczącym elementem życia codziennego, bagażem, którego można przestawić z kąta w kąt. To też świat silnej wiary - pełen przestróg, niebezpieczeństw i kar. W Anie od dawna tlą się pragnienia wyjścia spoza kobiecego kieratu. Pokona długą drogę by odnaleźć samą siebie i uciszyć wewnętrzne tęsknoty. Będzie cierpieć, będzie się cieszyć, będzie rozwiązywać problemy i badać własne możliwości. Co się tyczy Jezusa... poznajemy go całkowicie pochłoniętego gonitwą za własnymi porywami serca. Tkwi w nim ogień nie dający się zgasić, rozrywa potrzeba głoszenia prawdy o Bogu i szerzenia dobra. Budzi się rano, całuje żonę, modli się i pracuje. Dzień za dniem, póki głos serca nie okaże się silniejszy. Jest zwykły. Najzwyklejszy. Jak ja i Ty.
Na uwagę zasługuje zgodność powieści z prawdą historyczną. Nie byłabym sobą gdybym nie zestawiła zupełnie randomowych historii z aktualną wiedzą. I tak - zgadza się a to jest wartość naddana. Jestem pełna podziwu.
Kij w mrowisko!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTajemnicą nie jest fakt, że Ana to wyimaginowana żona Jezusa. Tak - tego Jezusa, syna Józefa i Marii. Niech Was jednak to nie zmyli. Choć historia Jezusa głoszącego nadejście Królestwa Bożego jest zabiegiem tak kuriozalnym jak kontrowersyjnym to jednak pełni rolę tła powieści. Znaczące, ale jednak tło.
Główną bohaterką jest Ana i to dzięki niej poznajemy...
Przepiękna, niespieszna, delikatna. Daje głos kobiecie, która chce być usłyszana. Biblijna opowieść ożywa, a bohaterowie stają się ludźmi, których chcielibyśmy mieć obok siebie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBiorąc tą książkę do ręki spodziewałam się zupełnie czego innego. Z opisu miała to być historia Any, młodej kobiety z literacką pasją, która stawia czoło surowymi regułom społeczeństwa......
A przeczytałam o Anie żonie Jezusa, o życiu jej krewnych i znajomych.
Historia którą opowiada Ana ukazuje nam życie biblijnych postaci znanych nam z Nowego Testamentu z jej perspektywy jako zwykłych ludzi.
Jest to barwna i ciekawa powieść od której nie można się oderwać .
Ana pokonuje wszelkie przeciwności losu, jest niepokonana dzięki swojej literackiej pasji i potrzebą pozostania sobą.
Kawałek po kawałku został utkany obraz Księgi Tęsknot: Seforis, Nazaret, Aleksandria, jerozolima.
Książka warta przeczytania, choć nie każdemu może się spodobać
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toA przeczytałam o Anie żonie Jezusa, o życiu jej krewnych i znajomych.
Zaskakująco wciągająca, choc wydawałoby się, że to nie moja tematyka
Zaskakująco wciągająca, choc wydawałoby się, że to nie moja tematyka
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajbardziej martwiło mnie, że książka w negatywny sposób wpłynie na moją percepcję Istoty Boga. Sięgnęłam po tę pozycję nieświadoma treści, opis okładkowy nie zdradza bowiem, iż mamy do czynienia z historią żony Jezusa. Na szczęście pierwszy rozdział informuje o tym fakcie wprost, jeszcze zanim zagłębimy się w lekturze, co uważam za praktykę uczciwą. Mimo wszystko już sam początek zdał mi się na tyle ciekawy, że popłynęłam przez tę powieść śmiało i kategorycznie, jak z nurtem Nilu. Fakt, że nie wiedząc o kim opowiada historia, przeczytanie jej przypadło na tydzień przed świętem Zmartwychwstania Pańskiego, uważam za zaskakujący. Dla mnie wciąż najważniejszą postacią dziejową pozostaje Jezus. Ciepło przedstawiony już na początku narracji, nie zostaje odarty ze swojej Boskości, mimo że przytoczona historia bardzo go uczłowiecza. Autorka robi to jednak z wdziękiem. Myślę, że każdy wierzący ma w swoim sercu własną wizję osoby Zbawiciela, ale choć ta z Księgi Tęsknot nieidealnie uchwyciła mój punkt widzenia charakteru Jezusa, nie była nachalna, za to rzuciła światło na wyrwę w życiorysie Syna Bożego, nurtującą i podejrzanie pomijaną. Książka nie tyle fantazyjna, co ważna z punktu widzenia kobiet. Nie próbuje zakłamywać Biblii, a jedynie dopowiada nieopowiedziane, precyzuje moment dziejowy w kontekście kulturowym. Ostatnimi czasy dużo pisze się o kobietach, dla kobiet, dlatego bałam się, że książka trąci banałem i schematem. Rzeczywiście główne postaci kobiece mocno odbiegają od stereotypów, jak w tego typu pozycjach, aczkolwiek nie raziło mnie to aż tak bardzo, bo podobno życie się nie zmieniło, tylko świat się zmienił, możliwe zatem, że akurat Jezus mógł być ostatnim, który oczekuje od żony prostolinijności, był bowiem wyzwolony z ciasnoty umysłu, a osoby które wokół siebie gromadził - nieustraszone i nieszablonowe. Nietuzinkowa postać Any zdaje się na tyle ciekawa i lotna, że nie koliduje ona z zakorzenionym w tradycji obrazie Jezusa bezżennego. Po prostu żyła własnym życiem, a Jezus nie odstąpił od swojej misji Zbawienia. Opisaną w książce historię można sobie wyobrazić bez obrazobórczego przytyku. Autorka zadbała o wyjaśnienie swojego zamysłu i nie zarzuca kontrowersyjną treścią. Jej opowieść to przede wszystkim Głos tamtych lat, odległych, ale nie mniej prawdziwych. Zakorzenionych w patryriarchalnym środowisku i odrębnym znaczeniu dla wszystkich kobiet w dziejach. Wolałabym, żeby Ana była osobą związaną z Jezusem na innym polu, niż małżeństwo, ponieważ automatycznie przychodzi na myśl, iż był to celowy zabieg autorki w nadziei komercjalizacji dzieła. Wtedy historia coś by zyskała, ale też na czymś straciła, na czymś ulotnym, co pisarka tłumaczy w posłowiu. Na wadze pamięci i potędze zapomnienia, o wyimaginowanej lub nie- żonie nad żonami.
Najbardziej martwiło mnie, że książka w negatywny sposób wpłynie na moją percepcję Istoty Boga. Sięgnęłam po tę pozycję nieświadoma treści, opis okładkowy nie zdradza bowiem, iż mamy do czynienia z historią żony Jezusa. Na szczęście pierwszy rozdział informuje o tym fakcie wprost, jeszcze zanim zagłębimy się w lekturze, co uważam za praktykę uczciwą. Mimo wszystko już sam...