Oczy królowej

Okładka książki Oczy królowej autora Oliver Clements, 9788381882873
Okładka książki Oczy królowej
Oliver Clements Wydawnictwo: Rebis Cykl: Agenci korony / Agents of the Crown (tom 1) powieść historyczna
powieść historyczna
Agenci korony / Agents of the Crown (tom 1)
The Eyes of the Queen
2021-06-29
2021-06-29
Maja Justyna

Kup Oczy królowej w ulubionej księgarnii

Oceny książki Oczy królowej

OPINIE i DYSKUSJE o książce Oczy królowej

Anglia , Francja rok 1572 ,za czasów panowania Elżbiety I. Spisek ,intrygi, szyfry ,tajne służby i tajne dokumenty w celu utrzymania władzy.

„Oczy Królowej” Olivera Clements’a to pierwsza część serii „Agenci Korony”. Jest opowieścią o XVI wiecznej siatce szpiegów Korony Angielskiej. Przedstawia od środka wydarzenia Nocy Św. Bartłomieja we Francji z perspektywy Hugenotów oraz spisek związany z przechwyceniem tajnych dokumentów mających prowadzić do nieodkrytej jeszcze, legendarnej cieśniny Anian mającej odgradzać Amerykę Północną od Azji.
W czasach ekspansji zamorskich, odnalezienie tego mitycznego miejsca mogło wpłynąć na przewagę danego państwa i zmienić układ sił w ówczesnej Europie. Akcja książki opiera się na utraceniu i próbie odzyskania tych dokumentów oraz ochronie Królowej Elżbiety I przed czyhającym na jej życie wrogiem.

Historia w tej powieści szybko nabiera tempa. Większość wątków jest fikcją literacką, jednak przeplata się ona z autentycznymi wydarzeniami oraz postaciami historycznymi.
Książka pokazuje, że nie tylko siła w postaci pełnego skarbca i ogromnej armii jest ważna, ale również rozwinięta siatka szpiegowska. Przechwyt informacji oraz umiejętne ich wykorzystanie jest kluczowe do osiągnięcia przewagi i zmylenia wroga.

Szybka akcja sprawia, że szybko czyta się tę książkę, jednak specyficzny sposób narracji był dla mnie momentami irytujący. Pomysł na fabułę samą w sobie był dobry, lubię książki nawiązujące do historii tamtych wieków. Niestety nie była ona na tyle ciekawa, żeby skłonić mnie do sięgnięcia po kolejne części tej serii. Uważam, że są na rynku ciekawsze dzieła o tej tematyce.

"Oczy królowej" to emocjonalny thriller historyczny, trzymający czytelnika w napięciu, pełno zwrotów akcji, szpiegów, królowych oraz pobocznych bohaterów ginących niewinnie na szubienicy za zbrodnie, które przez tych ludzi nie zostały popełnione.
Polecam!

Polecam!

172 użytkowników ma tytuł Oczy królowej na półkach głównych
60 użytkowników ma tytuł Oczy królowej na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Oczy królowej

Cytaty z książki Oczy królowej

Oliver Clements Oczy królowej Zobacz więcej