Wichry Diuny

Okładka książki Wichry Diuny autora Kevin J. Anderson, Brian Herbert, 9788381882637
Okładka książki Wichry Diuny
Brian HerbertKevin J. Anderson Wydawnictwo: Rebis Cykl: Bohaterowie Diuny (tom 2) Seria: Diuna fantasy, science fiction
Bohaterowie Diuny (tom 2)
Diuna
The Winds of Dune
2021-05-11
2011-09-27
Andrzej Jankowski

Kup Wichry Diuny w ulubionej księgarnii

Oceny książki Wichry Diuny

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wichry Diuny

Czy ten tom był naprawdę potrzebny, by uznać cykl o Diunie za kompletny? Czy wnosi do sagi coś, bez czego trudno byłoby się obejść? Mam co do tego spore wątpliwości.

Akcja książki toczy się kilka miesięcy po tym, jak Muad’Dib odchodzi na pustynię, zostawiając Imperium pod rządami swojej siostry — regentki, Świętej Alii od Noża. Choć nie zdradza jeszcze śladów późniejszego szaleństwa, jej bezwzględność już daje o sobie znać. To widać w sposobie, w jaki radzi sobie z wrogami mitu o mesjaszu Diuny.

Wichry Diuny są bezpośrednim przedłużeniem wątków rozpoczętych w Paulu z Diuny, choć wypadają od tamtej powieści słabiej. Tamtejsze retrospekcje z młodości przyszłego Kwisatz Haderach nadawały historii świeżości i emocjonalnego ciężaru; tutaj ich odpowiedniki bywają męczące, czasem wręcz zbędne.

Mimo to książka pozostaje udana i wierna duchowi Franka Herberta. Znów dostajemy wszystko to, za co kocham ten cykl: bogaty świat, ciekawych bohaterów, porządne dialogi i tę charakterystyczną dynamikę, w której science fiction niepostrzeżenie miesza się z fantasy. To właśnie ta hybryda czyni Diunę czymś niepowtarzalnym — i wciąż potrafi zachwycać tak samo jak niemal trzy dekady temu, gdy pierwszy raz czytałem Kroniki Diuny.

Wichry Diuny to solidne uzupełnienie sagi: wyjaśnia kilka kwestii, rzuca nowe światło na znane wydarzenia i na pewno znajdzie swoich fanów. Jednocześnie można bez niego żyć — nie jest niezbędne do pełnego zrozumienia historii. Niemniej, jeśli ktoś kocha to uniwersum, warto po nie sięgnąć. Serdecznie polecam.

Akcja toczy się tuż po odejściu Paula na pustynię. Widzimy jak młodziutka Aria od Noża próbuje zachować władzę i robi to krwawo i brutalnie, bo tak sobie wyobraża silne rządy. Zaczynamy widzieć niuanse prowadzące do akcji poprowadzonej w Dzieciach Diuny. Rozłamy między Jessicą i Alią oraz Gurneyem, a Duncanem, który stoi u boku młodej regentki.
Irulana ciągle szuka swojego miejsca i roli, by przeżyć wśród nie przychylnych jej osób. Pisze kroniki i pisze ją pod cenzurą Alii, ale Jessica zaczyna się mieszać, by jednak Irulana pokazała prawdę, że to co zrobił Paul i tego konsekwencję były wyuczone i celowe, a miały swoje źródło w pewnej jego ucieczce w latach nastoletnich. Gdzie towarzyszyli kuglarzom i tam nauczyli się wpływać mową i odpowiednią tonacją na ludzi.

Irulana ciągle szuka...

Zdecydowanie warto przeczytać.

Zdecydowanie warto przeczytać.

774 użytkowników ma tytuł Wichry Diuny na półkach głównych
253 użytkowników ma tytuł Wichry Diuny na półkach dodatkowych

Okładka książki Diuna: Ród Corrinów, tom 1 Kevin J. Anderson, Brian Herbert
Diuna: Ród Corrinów, tom 1 Kevin J. Anderson, Brian Herbert
Okładka książki Diuna: Ród Harkonnenów, tom 3 Kevin J. Anderson, Brian Herbert, Michael Shelfer
Diuna: Ród Harkonnenów, tom 3 Kevin J. Anderson, Brian Herbert, Michael Shelfer
Okładka książki Zgromadzenie żeńskie z Diuny Kevin J. Anderson, Brian Herbert
Zgromadzenie żeńskie z Diuny Kevin J. Anderson, Brian Herbert
Okładka książki Diuna. Ród Corrinów Kevin J. Anderson, Brian Herbert
Diuna. Ród Corrinów Kevin J. Anderson, Brian Herbert
Okładka książki Diuna. Ród Atrydów Kevin J. Anderson, Brian Herbert
Diuna. Ród Atrydów Kevin J. Anderson, Brian Herbert
Okładka książki Diuna: Ród Harkonnenów, tom 2 Kevin J. Anderson, Brian Herbert, Michael Shelfer
Diuna: Ród Harkonnenów, tom 2 Kevin J. Anderson, Brian Herbert, Michael Shelfer
Okładka książki Księżniczka Diuny Kevin J. Anderson, Brian Herbert