Językoznawstwo zastosowane

Okładka książki Językoznawstwo zastosowane autorstwa Elżbieta Tabakowska
Okładka książki Językoznawstwo zastosowane autorstwa Elżbieta Tabakowska
Elżbieta Tabakowska Wydawnictwo: Austeria Seria: Z rękopisów językoznawstwo, nauka o literaturze
językoznawstwo, nauka o literaturze
Z rękopisów
2019-01-01
2019-01-01
„Tradycyjnie, często niemal automatycznie, językoznawstwo bywa oddzielane grubą kreską od nauki o literaturze; czasem nie rysuje się kreski, lecz kopie głęboki kanion. Na dnie takiej przepaści kłębią się i nawarstwiają sprzeczności oraz kontrowersje, zaś ponad otchłanią unoszą się okrzyki oburzenia: językoznawstwo i nauka o literaturze (a o poezji w szczególności) to dwie odrębne dziedziny ludzkich działań, z których każda ma swój własny przedmiot badań i każda rządzi się własnymi prawami. Przyziemną domeną językoznawcy są odmiany przez osoby i przypadki, zaś bliższą gwiazd domeną badacza prozy i poezji – odmiany stylów, osobowości obdarzonych talentem twórców i sposoby użycia języka w celach wyższych niż zwykła codzienna komunikacja. Językoznawca opisuje, literaturoznawca interpretuje; pierwszy ocenia poprawność tekstu lub dyskursu (czyli zgodność z przyjętą normą),drugi – oryginalność utworu (czyli odstępstwa od normy). Trzecia dramatis persona, czyli twórca, pisze teksty – paraliterackie, literackie, poetyckie; z punktu widzenia badaczy języka i sposobów jego używania, a także teoretyków literatury, którzy okopują się na stanowiskach zakładanych na jednym lub drugim skraju przepaści, rola autora ogranicza się do roli dostawcy towaru, on sam zaś na ogół trzyma się z daleka od zawiłości teoretycznych meandrów.
W analizach tekstów, a tekstów literackich w szczególności, pierwsze miejsce zajmuje tradycyjnie semantyka leksykalna, a więc znaczenia poszczególnych słów i większych partii dyskursu. Krytycy literaccy, teoretycy literatury i badacze przekładu zastanawiają się nad możliwościami schwytania i ujarzmienia tego, co im się wymyka: problemu wielości znaczeń, sieci pozajęzykowych odwołań, skomplikowanych mechanizmów i granic interpretacji. Gramatyka schodzi wtedy najczęściej na drugi plan jako domena pozbawionych polotu i wyobraźni językoznawców. A przecież – cytując sztandarowy slogan twórcy gramatyki kognitywnej, amerykańskiego językoznawcy Ronalda Langackera – «gramatyka symbolizuje treść». I wymaga wyobraźni.
W poniższych rozważaniach postaram się – na tyle na ile jest to możliwe – abstrahować od semantyki leksykalnej, czyli znaczeń słów, fraz i zdań, skupiając się w zamian na Langackerowskiej «gramatyce będącej symbolem treści»; jednym słowem, szukać odpowiedzi na pytanie, w jaki sposób sensy gramatyki łączą się z sensami słów, tworząc spójną całość wiersza. Bo, parafrazując Andrzeja Stasiuka, to nie musi być tak «jak z odbiorem literatury przez niezbyt przygotowanych. Czytają czasowniki i rzeczowniki, podmioty i orzeczenia».
Bo weźmy, na przykład, poezję. Badacz języka z pewnością może powiedzieć coś interesującego na temat wiersza, przyglądając mu się niejako z pozycji materiałoznawcy, a badacz literatury może wzbogacić językoznawczą analizę, wtajemniczając językoznawcę w tajniki własnego warsztatu. Jeśli połączą siły, być może się okaże, że autor wiersza, nieświadom pełni własnej sprawczej mocy, używa języka dokładnie tak, jak chciałby mu to doradzić językoznawca. I może da się sprawić, że gramatyka poezji ukaże się nam jako poezja gramatyki”.
Ta książka nie została jeszcze oceniona NIE MA JESZCZE DYSKUSJI

Bądź pierwszy - oceń książkę

Kup Językoznawstwo zastosowane w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Językoznawstwo zastosowane

OPINIE i DYSKUSJE o książce Językoznawstwo zastosowane

4 użytkowników ma tytuł Językoznawstwo zastosowane na półkach głównych
5 użytkowników ma tytuł Językoznawstwo zastosowane na półkach dodatkowych

Okładka książki Chwiejna stabilność. Haiku Lidia Rozmus, Elżbieta Tabakowska
Chwiejna stabilność. Haiku Lidia Rozmus, Elżbieta Tabakowska
Okładka książki Gry międzyludzkie Leona Neugera Aleksander Fiut, Elżbieta Jogałła, Elżbieta Tabakowska
Okładka książki Strategie komunikacyjne i procesy twórcze Tomasz Adamski, Dobrosław Bagiński, Mariusz Bartosiak, Katarzyna Citko, Błażej Filanowski, Justyna Fruzińska, Anita Grzegorzewska, Jarosław Janowski, Ewa Kępa, Piotr Ostrowski, Annette Siemes, Elżbieta Tabakowska, Daniel Jerzy Żyżniewski
Elżbieta Tabakowska
Elżbieta Tabakowska
Anglistka, zajmuje się językoznawstwem kognitywnym oraz teorią przekładu. Tłumaczka na język polski pięciu książek Normana Daviesa.

Cytaty z książki Językoznawstwo zastosowane

Dodaj cytat z książki Językoznawstwo zastosowane