Kamienny sufit. Opowieść o pierwszych taterniczkach

Okładka książki Kamienny sufit. Opowieść o pierwszych taterniczkach autora Anna Król, 9788324060368
Okładka książki Kamienny sufit. Opowieść o pierwszych taterniczkach
Anna Król Wydawnictwo: Znak biografia, autobiografia, pamiętnik
biografia, autobiografia, pamiętnik
2021-05-17
2021-05-17

Kup Kamienny sufit. Opowieść o pierwszych taterniczkach w ulubionej księgarnii

Oceny książki Kamienny sufit. Opowieść o pierwszych taterniczkach

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kamienny sufit. Opowieść o pierwszych taterniczkach

Bohaterkami tej książki są pierwsze polskie taterniczki, eksplorujące Tatry na początku XX wieku. Napisana została w sposób szczególny - autorka, poza szperaniem w archiwach, w poszukiwaniu dokumentów, zapisów i fotografii, wyruszyła w góry - by powtórzyć ich wspinaczkowe drogi.
To rzecz o odważnych kobietach, które potrafiły iść pod prąd i wbrew wszystkim i wszystkiemu - przebić kamienny sufit tradycji, schematów i niechęci. Polecam!

Anna Król połączyła historie niezwykle odważnych kobiet, które były pionierkami we wspinaczce tatrzańskiej wraz ze swoimi odczuciami i przemyśleniami. W mojej opinii wyszło jej to bardzo dobrze. Książka napisana jest z zachowaniem schematu, w którym każdy z rozdziałów dotyczy historii innej kobiety (lub kobiet),wskazane są ich dokonania, a następnie nakreślona zostaje ich biografia.

W książce nie brakuje osobistych komentarzy autorki i własnych przemyśleń, co wpływa na to, że czytając ją, czułam się trochę jakbym rozmawiała z koleżanką.

Bardzo lubię czytać książki o takiej tematyce, bo pokazują jak ciężkie były początki i jak wiele zdążyło się zmienić w głowach kobiet i całym społeczeństwie od tego czasu. Jednak sporo jeszcze przed nami i ważne jest, żeby nie zapominać o tych, które były pierwsze i swoją odwagą (może też tęsknotą, która pchała je do życia w inny sposób),utorowały drogę kolejnym pokoleniom.

Biografie pierwszych taterniczek przefiltrowane przez osobiste doświadczenia autorki. Też wspinającej się turystki. 100 lat temu nawet zakładanie spodni przez kobiety nie było takie oczywiste a co dopiero realizowanie swoich pasji.

304 użytkowników ma tytuł Kamienny sufit. Opowieść o pierwszych taterniczkach na półkach głównych
66 użytkowników ma tytuł Kamienny sufit. Opowieść o pierwszych taterniczkach na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Kamienny sufit. Opowieść o pierwszych taterniczkach

Cytaty z książki Kamienny sufit. Opowieść o pierwszych taterniczkach