Pomiędzy siostrami

- Between Sisters
- 2021-06-30
- 2021-06-30
- Anna Zielińska
Nowa powieść Kristin Hannah, autorki bestsellerów „Słowik”, „Wielka samotność” oraz „Zimowy ogród”.
Wzruszająca, chwilami zabawna, momentami dramatyczna i pełna goryczy opowieść o życiu.
Czy może być coś wspanialszego niż miłość? A coś gorszego niż samotność?
Dramatyczne losy dwóch sióstr, które po latach odnajdują łączącą je niegdyś więź, są jeszcze jednym tego przykładem. Claire kocha i jest kochana; Meghann boi się bliskości, nie pozwala, by jej życiem rządziły emocje. Claire żyje skromnie, otoczona rodziną i przyjaciółmi; Meghann zajmuje luksusowy apartament, ale czuje się w nim obco i samotnie.
Nieoczekiwane wydarzenia w życiu Claire radykalnie zmieniają skalę wartości Meghann i ułatwiają jej rozliczenie się z przeszłością.
Kup Pomiędzy siostrami w ulubionej księgarni
Oceny książki Pomiędzy siostrami
2678 użytkowników ma tytuł Pomiędzy siostrami na półkach głównych- Przeczytane 1 873
- 2021 81
- 2022 53
- 2024 23
- Kristin Hannah 19
Tagi i tematy do książki Pomiędzy siostrami
Cytaty z książki Pomiędzy siostrami
Jej przeszłość nie była zbiorem wspomnień, z którym można się uporać; przypominała raczej ogromnych rozmiarów walizkę na kółkach.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pomiędzy siostrami
Clare i Meghan, dwie siostry, które miały nie łatwe dzieciństwo. Matka je zostawiła, a gdy odnalazł się ojciec Clare, który w ogóle nie wiedział że ma córkę, zabrał tylko ją, a siostry zostały rozdzielone.
Każdej inaczej życie się poukładało, i choć jako dzieci były bardzo ze sobą zżyte, to potem te ich stosunki były jedynie poprawne. Po 20 latach Clare zaprasza siostrę na swój ślub. Siostry muszą stawić czoła przeszłości. A do tego muszą się zmierzyć ze śmiertelną chorobą Clare.
Po ostatniej wpadce, autorka zrehabilitowana 😂 i choć początek był trochę nudny, a końcówka zbyt melodramatyczna, to całość bardzo fajna. Polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKażdej inaczej życie się poukładało, i choć jako dzieci były bardzo ze sobą zżyte, to potem te ich stosunki były jedynie poprawne. Po 20 latach Clare zaprasza siostrę...
Całościowo na plus, chociaż przyznam szczerze, że spodziewałam się więcej po książce tej autorki (słyszałam baaaardzo dużo pozytywnych opinii na jej temat).
Wątek Claire i Meghan ani szczególnie odkrywczy, ani nawet zaskakujący. Fajnie opisany wątek próby naprawy więzi rodzinnej, że to nie jest że idziesz śmiało do przodu, ale wspomnienia i nitki się wiążą, tkają i łączą i czasem jeden krok w przód oznacza tak naprawdę dwa do tyłu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWątek Claire i Meghan ani szczególnie odkrywczy, ani nawet zaskakujący. Fajnie opisany wątek próby naprawy więzi rodzinnej, że to nie jest że idziesz śmiało do przodu, ale wspomnienia i nitki się wiążą, tkają i łączą...
5/2026
5/2026
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toInteresująca.
Interesująca.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam
Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to,,Pomiędzy przyrodnimi siostrami" - Kristin Hannah to powieść o rodzinnym konflikcie pomiędzy dwoma siostrami, ekscentryczną matką - aktorką jednej głównej roli, która powoduje te problemy w rodzinie
Jak to u Hannah dużo psychologii, psychologicznych portretów bohaterów tej powieści. Jedną z postaci tej opowieści jest nawet psychoterapeutka. Autorka przedstawia też ciekawy sposób psychoterapii starszej z sióstr, a także dosyć osobliwe zachowanie pacjentki do swojej terapeutki.
Mamy tu też problem eutanazji.
Najlepszym sposobem na scalenie rodziny, jak to często bywa jest rodzinna tragedia.
Polecam tę powieść. Czyta się ją przyjemnie i szybko. Wątki są ciekawe i tragiczne, i optymistyczne. Autorka przedstawia życie różnych osób, o różnym stopniu wykształcenia i statusie materialnym, a także życie zarówno w większym mieście, jak i na prowincji.
Mamy tu samotność, tragedie przyjaźń, namiętność, miłość, czyli tak, jak u Hannah wszystkie rodzaje emocji.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toi ojcem/ ojczymem, który przez dłuższy czas nie wie, że ma córkę i jej przyrodnią siostrę. Nie od razu umie być ojcem.
Jak to u Hannah dużo psychologii, psychologicznych...
Dwie siostry Meghann oraz Claire. Dzieli je wszystko. Praca, pieniądze, styl życia i status społeczny. Kiedyś blisko siebie, a teraz nie odwiedzają się. Nieoczekiwane i zaskakujące wydarzenia u jednej i drugiej powodują, że powoli próbują wrócić do siebie. Ale czy im się uda naprawić stracony czas? Przeczytajcie.
Zawyżyłem ocenę książki tylko ze względu na sentyment do Kristin Hannah. Powieść nie jest wybitną jak w przypadku "Słowika", "Wielkiej Samotności", "Zimowego Ogrodu" czy też "Kobiet".
To dobra powieść ale dopiero pod koniec. Początek jest przydługi i czasami nudny i męczący. Tak od połowy książki akcja przyspiesza. Końcówka bardzo dobra. No ale znowu nie każda jej książka musi być hitem.
Mimo wszystko polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZawyżyłem ocenę książki tylko ze względu na sentyment do...
Według mnie najsłabsza (jak dotąd) książka tej autorki. Postacie i wątki pojawiają się znienacka. Tak jakby całe fragmenty były poskracane, żeby „odchudzić” książkę. Nie poczułam żadnego połączenia z bohaterami, ot historia, która leci gdzieś w tle. Mechanizmy grania na emocjach, które autorka stosuje w swoich książkach są mocno wyczuwalne i nie robią na na mnie wrażenia. Być może tak się złożyło akurat w tej książce, a może to już przesyt jej twórczości.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBył taki moment w moim czytelniczym życiu, kiedy uznawałam Kristin Hannah za jedną ze swoich ukochanych autorek. Ale chociaż wciąż mam ogromny sentyment do niektórych jej powieści, jestem też świadoma, że nie wszystkie z nich są utrzymane na równym poziomie i że można im mieć sporo do zarzucenia. A „Pomiędzy siostrami”, w moim odczuciu, jest niestety na to dobrym przykładem. To nie jest historia zła. Wątek relacji pomiędzy Claire i Meghann - dwóch sióstr, które kiedyś były dla siebie wszystkim, a które na skutek pewnych okoliczności obecnie z trudem potrafią znaleźć wspólny język - stanowi zdecydowanie ciekawy punkt wyjścia. Kristin Hannah potrafi kreować na kartach swoich powieści skomplikowane i niezwykle realistyczne relacje międzyludzkie, i widać to w tej konkretnej pozycji. Tylko że czasami mniej znaczy więcej - trudno pozbyć się wrażenia, że autorka w pewnym momencie po prostu przedobrzyła. Matka, która niejako porzuca swoje dzieci na rzecz pogoni za własnymi marzeniami; żałoba i życie w cieniu poczucia winy; gwałtowna i szalona miłość; choroba… Poruszone wątki spokojnie starczyłyby na materiał na kilka powieści, tymczasem przez skumulowanie tematów, większość nie zostaje w satysfakcjonujący sposób rozwinięta. I jest to mój największy zarzut względem całej historii. Czy polecam? Być może. Tak jak wspominałam, nie jest to historia zła, ale autorka pokazała mi już w przeszłości, że stać ją na więcej.
Był taki moment w moim czytelniczym życiu, kiedy uznawałam Kristin Hannah za jedną ze swoich ukochanych autorek. Ale chociaż wciąż mam ogromny sentyment do niektórych jej powieści, jestem też świadoma, że nie wszystkie z nich są utrzymane na równym poziomie i że można im mieć sporo do zarzucenia. A „Pomiędzy siostrami”, w moim odczuciu, jest niestety na to dobrym...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka bardzo mi się podobała . Książka o miłości i cierpieniu o tym że nie wolno się poddawać i że nadzieja umiera ostatnia . Polecam