Zaopiekuj się moją mamą

Okładka książki Zaopiekuj się moją mamą autora Shin Kyung-Sook, 9788366658134
Okładka książki Zaopiekuj się moją mamą
Shin Kyung-Sook Wydawnictwo: Kwiaty Orientu literatura piękna
엄마를 부탁해
2021-03-05
2011-05-26
2012-01-03
Marzena Stefańska-Adams, Anna Diniejko‑Wąs

Kup Zaopiekuj się moją mamą w ulubionej księgarnii

Oceny książki Zaopiekuj się moją mamą

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zaopiekuj się moją mamą

Interesująca powieść o znaczeniu macierzyństwa i tym jak zmieniło się ono w Korei, podobnie jak reszta obyczajów na przestrzeni ostatnich kilkudziesięciu lat. Alegoryczna historia pełna retrospekcji pokazuje losy jednej rodziny, której każdy członek ma swoją historię, swoje motywacje i sekrety. Nie jest to jazda bez trzymanki, jak Han Kang, ale też nie czyta się łatwo. Styl autorki nie przypadł mi do gustu i chyba nie będę już zgłębiał jej bibliografi.

To była lektura, która bolała. Pełna samotności i znoju. Łez i ukrytego cierpienia. O tym, jak trudno docenić coś, co się ma, dopóki nie jest za późno.

Książka, która zmusza do refleksji, dostarcza wzruszeń i gorzkich prawd o każdym z nas. Pokazuje, że nie potrafimy docenić i odwzajemnić miłości najbliższych, tych, którzy są gotowi do najwyższych poświęceń. Słowa wcześniej nie wypowiedziane, gesty wcześniej nie dostrzegane docierają do nas z większą wyrazistością kiedy nie da się już cofnąć czasu czy zwyczajnie podziękować i przytulić.
Dla mnie sposób narracji był łatwy do odbioru i dodawał historii autentyczności i głębi. Najbardziej poruszyły mnie dwie pierwsze historie. Pozostałe dwie już słabsze konstrukcyjnie, co spowodowało obniżenie początkowej celującej oceny do 7☆.
Ogólnie polecam. Warta przeczytania i przemyślenia. Na pewno ponowne chętnie sięgnę po inny tytuł z tego obszaru kulturowego.

1497 użytkowników ma tytuł Zaopiekuj się moją mamą na półkach głównych
224 użytkowników ma tytuł Zaopiekuj się moją mamą na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Zaopiekuj się moją mamą

Okładka książki All Walls Collapse: Stories of Separation Larissa Boehning, Sarah Cleave, Will Forrester, Shin Kyung-Sook, Geetanjali Shree
Shin Kyung-Sook
Shin Kyung-Sook
Południowokoreańska pisarka, laureatka wielu nagród, w tym Man Asian Literary Prize. Jej książki ukazały się w ponad 34 krajach. Po polsku ukazały się dwie powieści autorki: Zaopiekuj się moją mamą i Będę tam.

Cytaty z książki Zaopiekuj się moją mamą