Czarny Maciek i tunel grozy

Okładka książki Czarny Maciek i tunel grozy autora Dariusz Rekosz, 9788382331165
Okładka książki Czarny Maciek i tunel grozy
Dariusz Rekosz Wydawnictwo: Wydawnictwo Tandem Cykl: Czarny Maciek (tom 2) literatura dziecięca
literatura dziecięca
Czarny Maciek (tom 2)
2021-01-26
2012-05-23

Kup Czarny Maciek i tunel grozy w ulubionej księgarnii

Oceny książki Czarny Maciek i tunel grozy

OPINIE i DYSKUSJE o książce Czarny Maciek i tunel grozy

super ksiazka, polecam. do innych ktorzy oceniaja na 1 t powodu pogladow autora. cancel culture?? naprawde?? myslalem ze tylko zachodni lewacy cos takiego robia... Przypominam ze oceniamy tu ksiazke a nie poglady autora! Co dalej? Bedziemy palic ksiazki politycznie nieporawnych autorow na stosach? Juz to mielismy i nic dobrego z tego nie wyszlo...

Klasa Maćka wygrywa wycieczkę do Suchej Beskidzkiej. Na miejscu poznają koordynatora wycieczki Mateusza i androida Maksa. Już drugiego dnia okazuje się, że Maks zostaje ukradziony/porwany. Niby sprawa została zgłoszona na policję, ale paczka z Herkulesa postanawia rozwiązać zagadkę na własną rękę.
Cóż... Mam wrażenie, że autor zapomniał, co napisał w poprzedniej części (wieża strachu),bo wraca motyw braku telefonu i inny powód wyjazdu. W dodatku bohaterowie dalej są w pierwszej klasie. Wydaje mi się też, że autor chciał zamieścić w tej książce bardzo dużo rzeczy - zaczyna kilka wątków, które widać, że miały być zalążkiem jakiejś przygody, ale potem większość z nich rozpływa się w eterze. Trochę szkoda, bo można by to rozłożyć na kolejne części i wykorzystać. Kolejny raz tytuł ma bardzo niewiele wspólnego z fabułą - tunel pojawia się dosłownie dwa razy i bohaterowie tylko przez niego przechodzą. Grozy tam nie ma za grosz :(
Mimo to mojej córce opowieść się podobała, szybko domyśliła się winnego. No i miałam pretekst, żeby wyrecytować Młodej "Panią Twardowską" i opowiedzieć legendę o Twardowskim ;)

Cóż... Mam wrażenie, że autor zapomniał, co napisał w poprzedniej części...

Cieszę się że poprzednicy zwrócili uwagę na nieuzasadnioną niechęć autora do bezprawnie prześladowanego i gnębionego narodu ukraińskiego.
Może i powinno oddzielić się twórcę od dzieła, ale nasze dzieci mogą nie mieć tyle krytycyzmu.

87 użytkowników ma tytuł Czarny Maciek i tunel grozy na półkach głównych
22 użytkowników ma tytuł Czarny Maciek i tunel grozy na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Czarny Maciek i tunel grozy

Dariusz Rekosz
Dariusz Rekosz
Polski pisarz, autor powieści sensacyjnych dla dzieci i młodzieży oraz autor cyklu słuchowisk radiowych. Laureat konkursu Kryminał Gdański za książkę "Tajemnica Neptuna". Funkcja Animatora Kultury w Muzeum Hansa Klossa w Katowicach pozwoliła mu (po zamknięciu tejże placówki) na napisanie powieści sensacyjnej (thrillera) zatytułowanego "Zamach na Muzeum Hansa Klossa". Honorowy Ambasador Literatury Dla Dzieci i Młodzieży

Cytaty z książki Czarny Maciek i tunel grozy

Dodaj cytat z książki Czarny Maciek i tunel grozy