Trzej bohaterowie Podlasia: Materiały z sesji popularnonaukowej (Siedlce 1979)

Okładka książki Trzej bohaterowie Podlasia: Materiały z sesji popularnonaukowej (Siedlce 1979) autora Julian Czuba, Benon Dymek, Bogdan Hillebrandt, Lucjan Koc, Halina Kurek-Dudowa, Karol Lubelczyk, Romuald Miedziński, Maria Rutkiewicz, 8320533252
Benon DymekBogdan Hillebrandt Wydawnictwo: Ludowa Spółdzielnia Wydawnicza historia
historia
1981-01-01
1981-01-01
8320533252

Kup Trzej bohaterowie Podlasia: Materiały z sesji popularnonaukowej (Siedlce 1979) w ulubionej księgarnii

Oceny książki Trzej bohaterowie Podlasia: Materiały z sesji popularnonaukowej (Siedlce 1979)

OPINIE i DYSKUSJE o książce Trzej bohaterowie Podlasia: Materiały z sesji popularnonaukowej (Siedlce 1979)

Książka dzisiaj w zasadzie bezwartościowa, będąca co najwyżej pomnikiem słusznie minionej epoki. Garstka zawartych w niej esejów dotyczy trzech działaczy lewicowego - czy też może raczej komunistycznego - ruchu oporu na Podlasiu za niemieckiej okupacji. Ładysław Buczyński, Jakub Aleksandrowicz i Stefan Skoczylas działali w rejonie Białej Podlaski i Siedlec głównie w GL/AL, wciągając w orbitę swoich wpływów również partyzantów z BCh oraz zbiegłych jeńców rosyjskich. Każdy z nich budował bazę pod przyszłą działalność PPR, i każdy skończył tragicznie w ten czy inny sposób: osaczony Buczyński popełnił samobójstwo podczas nieudanego zamachu na warszawskie kino "Apollo" w styczniu 1943, Aleksandrowicz zginął od kul żołnierzy AK (choć istnieje też teza, że załatwili go koledzy z oddziału) w grudniu 1943, zaś Skoczylas zmarł w obozie niemieckim w marcu 1945.

Kłopot z życiorysami jest taki, że zawierają bardzo mało informacji. Z grubsza wiadomo, kto gdzie się uczył i co robił przed wojną (Aleksandrowicz przewinął się nawet przez argentyńską (!) partię komunistyczną i walczył w wojnie domowej w Hiszpanii),ale działania okupacyjne są nad wyraz skąpo przedstawione, i na dokładkę zasypane uwagami o wybitności lewicowców oraz wredocie i podstępności sił reakcyjnych, czyli głównie AK. W pewnym momencie całe to gloryfikowanie PPR-owców i przyjaznych ruchowi ludowemu Rosjan zaczyna już nawet nie tyle śmieszyć, co męczyć, podobnie jak uparte wieszanie psów na AK.

Mimo że życiorysy naszych gierojów są rozpisane na 20-25 stron, treści merytorycznej w nich jest tyle, co w ich życiorysach na Wikipedii. Nie ma więc po co sięgać do książeczki, tym bardziej, że Skoczylas doczekał się w 2008 roku pełnej książkowej biografii, a informacje o poczynaniach dwóch pozostałych bojowców też są dzisiaj nieco pełniejsze i wydatnie odlukrowane.

Książkę uzupełnia kilka dwu-trzystronicowych wspomnień, ale są one absolutnie jałowe i treściowo puste.

Okładka książki Rocznik Mazowiecki t. XXI Henryk Bartoszewicz, Krzysztof Braun, Mateusz Braun, Benon Dymek, Aneta Aleksandra Goska, Janusz Grabowski, Ryszard Juszkiewicz, Bogdan Kobuszewski, Elżbieta Kowalczyk-Heyman, Małgorzata Kucharska, Andrzej Marek Nowik, Wioletta Pawlikowska, Katarzyna Pełka, Mariola Pytlak, Stanisław Jan Rostworowski, Janusz Szczepański, Katarzyna Waszczyńska, Zbigniew Woliński, Jacek Żukowski
Okładka książki Rocznik Mazowiecki t. XX Krzysztof Braun, Benon Dymek, Barbara Falińska, Aleksander Kociszewski, Józef Kozioł, Alina Owczarek-Cichowska, Witold Rakowski, Henryk Samsonowicz, Marian Sołtysiak, Krzysztof Zwoliński
Okładka książki Rocznik Mazowiecki t. XIX Przemysław Banasiewicz, Benon Dymek, Marian Kalinowski, Bogdan Kobuszewski, Tadeusz Kowalski, Grażyna Paćko, Witold Rakowski, Janusz Szczepański, Krzysztof Zwoliński
Okładka książki Rocznik Mazowiecki t. XI Benon Dymek, Ryszard Juszkiewicz, Józef Kazimierski, Edward Kołodziej, Radosław Lolo, Witold Rakowski, Henryk Samsonowicz, Aleksandra Sołtan

Cytaty z książki Trzej bohaterowie Podlasia: Materiały z sesji popularnonaukowej (Siedlce 1979)

Ciekawostki historyczne