Połonka-Basia 1660

2005-01-01

Kup Połonka-Basia 1660 w ulubionej księgarnii

Oceny książki Połonka-Basia 1660

OPINIE i DYSKUSJE o książce Połonka-Basia 1660

Wznowienie tego habeka było już otoczone swoistą legendą ze względu na ceny na rynku wtórnym i czas oczekiwania, ale warto było czekać. Habek z gatunku tych, jakie bardzo lubię, czyli stosunkowo mało znane tytułowe bitwy, spora objętość oraz naprawdę dużo informacji o wojskowości walczących stron. Autor omawia działania wojenne wojenne między Rzeczpospolitą a Moskwą od 1654 roku, charakteryzuje litewski teatr działań wojennych oraz naprawdę szczegółowo omawia wojskowość litewską oraz rosyjską. Całość prezentuje się świetnie i naprawdę jest to jeden z bardziej interesujących habeków, aczkolwiek ma on też swoje wady. Chyba największe zarzuty można mieć do stylu autora. Momentami skacze po chronologii wydarzeń, miałem też wrażenie, że autor trochę na siłę stara się zapychać opisy bitew różnymi ciekawostkami, na przykład jeśli Pasek w pamiętnikach wspomniał o hulaj - gorodzie, to dostajemy całe wyjaśnienie o tym, że jest to błędne stwierdzenie wraz z opisem tej machiny. Trochę szkoda również, że w porównaniu do reszty książki, zakończenie przebiega w ekspresowym tempie, trochę jakby na siłę było skracane. Całość jednak prezentuje się bardzo okazale i to chyba jeden z ciekawszych habeków na temat historii Polski jakie czytałem.

Świetna pozycja Bellony. Autor w przystępny sposób przedstawił wydarzenia wojny polsko rosyjskiej po zdobyciu Wilna przez cara Aleksego I Romanowa. Litewski teatr działań w tym okresie nie jest znanym tematem.

Plastycznie opisany przebieg obu bitew, poruszył polityczne przyczyny i skutki opisywanej kampanii.

91 użytkowników ma tytuł Połonka-Basia 1660 na półkach głównych
55 użytkowników ma tytuł Połonka-Basia 1660 na półkach dodatkowych