Iłża 1864

2020-01-13

Kup Iłża 1864 w ulubionej księgarnii

Oceny książki Iłża 1864

OPINIE i DYSKUSJE o książce Iłża 1864

Bardzo dobry HB-ek, traktujący przede wszystkim o tytułowym starciu i paru kwestiach wokół niego, w tym bitwie będącej smutnym epilogiem do odniesionego przez powstańców zwycięstwa.
W przeciwieństwie do wielu książek z tej serii autor nie poświęca połowy stron na opis całego powstania styczniowego, nie rozwodzi się na przyczynami wybuchu, przebiegiem, kwestiami politycznymi, a za to dokładnie opisuje tytułową bitwę, wcześniejszą historię powstania oddziału, który ją rozegrał i przybliża postać dowódcy, Karola Kality, zwanego "Rębajło", którego wcześniej poznałem w książkach Marcina Suchackiego, bo w połowie XIX wieku walczył w armii austriackiej.
Specyfikę bitwy pod Iłżą ujął autor także przyglądając się organizacji i szkoleniu 3 stopnickiego pułku piechoty, roli jaką w tym odegrał Kalita, co potem przyczyniło się do przebiegu bitwy, w której powstańcy potrafili stawać do walki jak oddział regularnego wojska.
Podoba mi się styl Grzegorza Cwyla, konkretność rozważań o wojskowych aspektach, o przyczynach porażki Rosjan, ale także późniejszej klęsce powstańców w dogrywce pod Radkowicami. Zarzucano autorowi zawyżenie strat rosyjskich, głównie argumentując raportami, ale jego sposób wyliczeń i wywód odnośnie zasadności poglądów w tym zakresie broni się i przekonuje.
Z książek w serii HB, poświęconych epizodom powstania styczniowego, ta według mnie wypada najciekawiej, a sposób skonstruowania poszczególnych rozdziałów, rozłożony nacisk na elementy wprowadzające do samej bitwy, jej opis i zakończenie i podsumowanie są w zasadzie wzorcowe dla tego, co chciałbym w tej serii czytać.

45 użytkowników ma tytuł Iłża 1864 na półkach głównych
27 użytkowników ma tytuł Iłża 1864 na półkach dodatkowych