Rugia 1168

2021-06-16

Kup Rugia 1168 w ulubionej księgarnii

Oceny książki Rugia 1168

OPINIE i DYSKUSJE o książce Rugia 1168

Robert F. Barkowski od lat znany jest jako autor, który z pasją i dbałością o szczegół rekonstruuje dzieje średniowiecznej Europy, zwłaszcza Europy Środkowo-Wschodniej. W książce „Rugia 1168” kontynuuje swoje zainteresowania tematyką słowiańską, przenosząc czytelnika do jednego z kluczowych momentów w historii Pomorza i Połabia chrystianizacji Słowian i upadku ich pogańskich ośrodków kultu.

Akcja skupia się wokół wyprawy duńskiego króla Waldemara I i arcybiskupa Absalona przeciwko Rugianom ostatnim pogańskim Słowianom Połabskim, broniącym się na wyspie Rugii w 1168 roku. Barkowski ukazuje konflikt nie tylko militarny, ale też cywilizacyjny i duchowy starcie między dawną wiarą w Swarożyca a nową religią Zachodu.

Autor, jak zwykle, łączy historyczną rzetelność z dynamiczną narracją. Nie ogranicza się do suchego opisu bitew, lecz pokazuje ludzkie dramaty: rozdarcie między lojalnością wobec tradycji przodków a presją nowej epoki. Postaci zarówno duńscy zdobywcy, jak i słowiańscy obrońcy są wiarygodne i psychologicznie pogłębione.

Styl Barkowskiego jest gęsty od szczegółów, ale zarazem przystępny. Autor potrafi przenieść czytelnika w sam środek średniowiecznego świata czuć zapach dymu, słychać zgiełk walki i modlitwy. W jego opisie upadku świątyni w Arkonie można dostrzec nie tylko koniec epoki, lecz także symboliczną śmierć dawnego świata Słowian.

Choć książka jest z natury militarna, niesie w sobie refleksję o przemijaniu, o cenie postępu i o tym, że każda cywilizacja prędzej czy później staje przed wyborem: trwać w dawnym porządku czy poddać się zmianie.

Solidna pozycja,którą mogę śmiało polecić.Po raz kolejny zastanawiam się,co by było gdyby kapłani i możni dogadali się i razem stawiali opór,czy to przeciw Duńczykom,Sasom czy też Pomorzanom.

Kolejna książka Roberta Barkowskiego z okresu średniowiecza jaką przeczytałem. I jestem z niej równie zadowolony jak z poprzednich. Kupiłem ją ze względu na zainteresowanie Słowianami, zwłaszcza zaodrzańskimi. Książka ładnie i czytelnie opisuje proces jak słowiańscy piraci z Rugii od bycia pogromcą i łupieżcą Duńczyków stali się przez nich gromieni i łupieni a w końcu całkiem rozbici. Generalnie jakoś ci Słowianie nie wzbudzili we mnie podziwu ani sympatii nie zaimponowali mi też niczym szczególnym. Zachowywali się jak klany zawodowych piratów i łupieżców skłóconych ze wszystkimi sąsiadami łącznie z innymi słowiańskimi plemionami. Z takim podejściem nie dziwię się, że nie byli w stanie wytworzyć własnego państwa a bez tego trudno mówić o przetrwaniu gdy dookoła było coraz więcej państw i protopaństw. Zaś duński biskup Absalon okazał się bardzo barwną postacią jaka od razu mi się skojarzyła z bojowymi kapłanami Sigmara z Warhammera.

Polecam zwłaszcza jak ktoś lubi czytać lekki i czytelny język tego autora oraz jest zainteresowany dziejami Słowian zaodrzańskich z początków naszego państwa.

114 użytkowników ma tytuł Rugia 1168 na półkach głównych
50 użytkowników ma tytuł Rugia 1168 na półkach dodatkowych