Lazarus Volume 6

angielski

Kup Lazarus Volume 6 w ulubionej księgarnii

Oceny książki Lazarus Volume 6

OPINIE i DYSKUSJE o książce Lazarus Volume 6

Jakoś 10 lat temu odbiłem się od tomów 1-2, ale pozytywne opinie wszędzie w internetach sprawiły, że wróciłem po latach. Może nie byłem wtedy wystarczająco dojrzały? Może czegoś nie zrozumiałem, nie dostrzegłem?

Nope. To dla mnie wciąż bardzo nijaka opowiastka, oparta na naiwnych założeniach, wypełniona płytkimi postaciami. Forever to Typowa Bohaterka Napisana Przez Grega Ruckę. I mean, dude, przez lata zmieniasz tylko imię i nazwisko tej samej postaci, ogarnij się xD.

Kreska wygląda jak screeny z simsów. Sceny dynamicznego ruchu to najbardziej statyczne sceny akcji ever (w jednym z tomów był 24-stronicowy pojedynek na miecze i był to najnudniejszy pojedynek na miecze, jaki kiedykolwiek widziałem w komiksie).

Jedyne, co mnie w tym komiksie kupiło, to plot twist, w którym okazuje się, że sceny z małą Eve to nie wspomnienia Forever, tylko sceny z teraźniejszości, z udziałem jej klona. Sprytnie!

Tom 7 (wciąż niewydany w PL) skręca trochę tematycznie w stronę "Czarnej Orchidei" i wreszcie przez chwilę robi się ciekawie, ale ostatecznie wszystko zostaje rozstrzygnięte kolejnym ciągiem banałów.

Ostatni z wydanych w USA dotąd zeszytów pozostawia z nadzieją, że może wreszcie seria zacznie ewoluować w ciekawszych kierunkach, ale - tak szczerze - nie wiem, czy chcę być tego świadkiem.

Jest tyle ciekawszych sci-fi na rynku, że Lazarusa polecić jednak nie mogę.

Po 5 świetnych częściach niestety przyszła spora obniżka formy. Poza jedną mocną sceną akcji właściwie nic się tu fabularnie nie dzieje. W poprzednich tomach była wartka akcja i intryga, każda część stanowiła też zamknięty story arc, a w tym dostajemy tylko wstęp - właściwie nie wiadomo do czego. Trzeba czekać co będzie dalej, ale tom 6 jest rozczarowujący. Nie jakiś zły czy słabo napisany, tylko mało treściwy i zostawiający fabułę w zawieszeniu. I na marginesie - kompletnie nie rozumiem zmiany wizerunku głównej bohaterki. Nie dość, że wygląda teraz strasznie generycznie, to jeszcze jest rysowana bliźniaczo podobnie do innej postaci (Marisol). W kilku scenach przed dłuższą chwilę nie wiadomo z którą z nich mamy do czynienia.

"Lazarus" to jedna z ciekawszych serii, jakie są wydawane na polskim rynku komiksowym. Jedynym jej minusem jest częstotliwość pojawiania się kolejnych albumów - poprzed tom został wydany w 2019 roku. Album szósty jest świetny i widać, że Rucka ma masę pomysłów na ciągnięcie fabuły. Jest tutaj wszystko - akcja, spiski, zawiłości dyplomatyczne. Doskonała seria, oby na tom 7 nie trzeba było czekać zbyt długo.

25 użytkowników ma tytuł Lazarus Volume 6 na półkach głównych
24 użytkowników ma tytuł Lazarus Volume 6 na półkach dodatkowych

Okładka książki Wonder Woman - Dawn Before Darkness Greg Rucka, Nicola Scott, Gail Simone
Wonder Woman - Dawn Before Darkness Greg Rucka, Nicola Scott, Gail Simone
Okładka książki Batman: Detective Comics: Elixir Lee Garbett, Mikel Janin, Greg Rucka, Tom Taylor
Okładka książki Marvel Knights: Czarna Wdowa Devin Grayson, Scott Hampton, J.G. Jones, Igor Kordey, Greg Rucka
Okładka książki Batman. Ziemia niczyja. Ostatnia gra (Tom 7) Jim Balent, Chuck Dixon, Dale Eaglesham, Dennis O'Neil, Greg Rucka
Okładka książki Lois Lane: Wróg publiczny Mike Perkins, Greg Rucka
Lois Lane: Wróg publiczny Mike Perkins, Greg Rucka
Okładka książki Batwoman: Elegy J.H. Williams III, Greg Rucka
Batwoman: Elegy J.H. Williams III, Greg Rucka
Okładka książki Batman. Ziemia niczyja. Owoce ziemi (Tom 5) Chuck Dixon, Staz Johnson, Dan Jurgens, Scott McDaniel, Dennis O'Neil, Greg Rucka

Okładka książki Pośród lasu Tamra Bonvillain, Danai Kilaidonis, Carmen Maria Machado
Pośród lasu Tamra Bonvillain, Danai Kilaidonis, Carmen Maria Machado
Okładka książki Lazarus #2: Awans Santiago Arcas, Michael Lark, Greg Rucka
Lazarus #2: Awans Santiago Arcas, Michael Lark, Greg Rucka
Okładka książki Droga miecza. Tom 1: Popioły dzieciństwa Mikaël Bourgouin, Thomas Day, Federico Ferniani, Mathieu Mariolle
Okładka książki Hellblazer. Wzlot i upadek Darick Robertson, Diego Rodriguez, Tom Taylor
Hellblazer. Wzlot i upadek Darick Robertson, Diego Rodriguez, Tom Taylor
Okładka książki Historie prawdopodobne Rafael Albuquerque, Mark Buckingham, Paul Chadwick, Neil Gaiman, Scott Hampton, Troy Nixey, Philip Craig Russell, Rafael Scavone

Cytaty z książki Lazarus Volume 6

Dodaj cytat z książki Lazarus Volume 6