Niewinni w Norymberdze

- publicystyka literacka, eseje
- 2020-09-03
- 2020-09-03
Literackie świadectwo z procesu największych zbrodniarzy Trzeciej Rzeszy
"Jak mówić? Jak przekazać fetor umierania, smród nędzy, obrzydliwość durchfallu płynącego po nogach? Jak opowiedzieć, iloma odmianami śmierci osiągnięto niewiarygodną liczbę zamordowanych w jednym obozie? Co to znaczy tłum więźniów? To nierealne."
W trakcie procesu norymberskiego Seweryna Szmaglewska, autorka książki "Dymy nad Birkenau", zostaje wezwana by złożyć zeznanie przed Międzynarodowym Trybunałem. Z Polski było tylko dwoje świadków. Ona jedna miała przedstawić prawdę o Auschwitz-Birkenau. Opowiedzieć to, co nieopowiadalne do dziś. Po to, by oskarżyć zbrodniarzy, którzy za wszelką cenę próbowali udowodnić swoją niewinność, i walczyć o sprawiedliwość w miejscu, które nie chciało już rozliczać przeszłości.
Wydanie zawiera fragmenty najważniejszych recenzji o książce oraz pełen tekst zeznania autorki złożony w procesie w Norymberdze.
Nie ja kształtowałam te książki, tylko życie. "Dymy nad Birkenau" i "Niewinni w Norymberdze" to obrazy życia, które ja jedynie w pośpiechu spisałam i zaniosłam do wydawnictwa.
Seweryna Szmaglewska.
Obrachunek, jaki Szmaglewska przeprowadza z Norymbergą, jest tym ciekawszy, że dokonał go jedyny polski świadek na procesie, świadek, któremu chyba w najśmielszych marzeniach, w najczarniejszej nocy w Brzezince, nie mogło się śnić, że kiedyś stanie oko w oko z tymi, którzy zza wygodnego biurka podpisywali najbardziej okrutne, ludobójcze rozkazy. Ta konfrontacja jest chyba najbardziej wstrząsającym elementem powieści, chociaż napisanej w sposób kameralny, czasami wręcz intymny. Świadczy to o artyzmie pisarki, która potrafi jedną klamrę spiąć wszystko, co nią wtedy wstrząsnęło: pogardę, litość, miłość i ulgę.
Marian Podkowiński.
Kup Niewinni w Norymberdze w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Niewinni w Norymberdze
Audiobook " Odpowiedz Norymbergo!" Lata, lata temu czytałam ,, Dymy nad Birkenau ". Teraz wysłuchałam ,, Niewinni w Norymberdze". Powojenny proces zbrodniarzy niemieckich był dość głośną sprawą i większość czytelników zapewne orientuje się w temacie. Nie zmienia to faktu, że miałam ciarki na ciele gdy słuchałam jak sądzeni hitlerowcy zapewniali : "Nie jestem winien zarzucanych mi zbrodni". W książce Szmaglewska porusza również temat pamięci/niepamięci czasów okupacyjnych. Zarzuca mieszkańcom Norymbergii niefrasobliwość i krótką pamięć. Bo czy można tak szybko zapomnieć lata wojny? I czy powinno się tańczyć na gruzach miasta? Wstrząsająca relacja.
Oceny książki Niewinni w Norymberdze
646 użytkowników ma tytuł Niewinni w Norymberdze na półkach głównych- Chcę przeczytać 376
- Historia 7
- II wojna światowa 6
- 2024 5
- 2021 4
- Literatura polska 4

OPINIE i DYSKUSJE o książce Niewinni w Norymberdze
Kiedyś czytałam „Dymy nad Birkeanu” i byłam całkiem pochłonięta przez historię autorki. Tym razem jednak doznałam rozczarowania. Mało tu o samym procesie. Dużo o powojennych Niemcach. Akcja książki skupia się głównie na pobycie Szmaglewskiej w Grand Hotelu w Norymberdze i obserwacji powojennego życia przegranych oraz zwycięzców. Można znaleźć tu parę cennych myśli ale też takich , z którymi nigdy się nie zgodzę. Pani Seweryna przez kilka stron raczy czytelnika swoimi przekonaniami o Bogu, który według niej jest wymyślony przez człowieka na ludzki obraz i stanowi bajkę dla naiwnych. Prawdę mówiąc, od tego fragmentu totalnie odechciało mi się czytać dalej. Dobrnęłam do końca chyba tylko po to, aby całkiem się rozczarować, bo koniec wcale nie był lepszy niż początek.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAudiobook
" Odpowiedz Norymbergo!"
Wstrząsająca relacja.
Audiobook
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to" Odpowiedz Norymbergo!"
Trudna. Odkładałam słuchanie i po kilku dniach wracałam. Forma opowiadania zdarzeń z własnej perspektywy Autorki przypadła mi do gustu. Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka przeczytana w ramach marcowego wyzwania LC.
Historie „zwykłe” o hotelu, o Norymberdze, o pogodzie, o ludziach. Jednak wszystko naznaczone przeżyciami obozu. Refleksje, zadumy, porównania, wyderzenia, które wywoływały straszne wspomnienia, gorycz, brak zrozumienia.
Stąd wysoka ocena bo książka jest piękna, choć trudna.
Książka przeczytana w ramach marcowego wyzwania LC.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzyznam szczerze, że miałam trochę problem z tą książką. Spodziewałam się więcej informacji z procesu. A co dostałam?
Szmaglewska zachwyca swoim piórem. Samego procesu niewiele, ale to co się dzieje wokół też jest niezwykle interesujące. Ten monolog, który pisarka toczy w swojej głowie pokazuje nam jak trudne jest życie po wojnie, gdy wyobraźnia z cieniami obozu wyziera z każdego zakamarka. Opowiada jak każdy na swój sposób próbuje poradzić sobie se swoimi demonami przeszłości, czy poprzez wyparcie, czy szukanie sprawiedliwości, czy próbę zrozumienia.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ samego procesu zaledwie kilka kartek.Ciekawie opisane życie w powojennej Norymberdze.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrudna pozycja, godna polecenia. Zapis kilku dni z procesu zbrodniarzy wojennych widzianych oczami świadka oskarżenia, młodej Seweryny. Z całej polskiej delegacji dopuszczono tylko 2 osoby do zeznań. Po 79 latach od procesu - nadal poruszająca historia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMI bardzo się podobała, poruszająca.
MI bardzo się podobała, poruszająca.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRaczej powieść niż świadectwo.
Raczej powieść niż świadectwo.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie za bardzo lubię język Szmaglewskiej... "Dymy nad Birkenau" była ciekawa, bo tematyka, tutaj jest już gorzej... więcej takiej filozofii ujętej w język, który właśnie dla mnie jest dosyć ciężki do czytania czy "wczucia się". Uciekałem myślami, o samym procesie też jest nieszczególnie dużo. No i raczej spodziewałem się że to będzie coś bardziej o oskarżonych (choćby i oczami autorki),a tymczasem to było raczej o świecie powojennym jej oczami i tam jakieś małe fragmenty o oskarżonych... Tytuł jest dobry (i chwytliwy),treść... no co kto lubi, na pewno może się komuś spodobać, ale ja wolę książki pisane innym językiem.
(czytana/słuchana: 13-17.07.2022)
3/5 (6/10)
Nie za bardzo lubię język Szmaglewskiej... "Dymy nad Birkenau" była ciekawa, bo tematyka, tutaj jest już gorzej... więcej takiej filozofii ujętej w język, który właśnie dla mnie jest dosyć ciężki do czytania czy "wczucia się". Uciekałem myślami, o samym procesie też jest nieszczególnie dużo. No i raczej spodziewałem się że to będzie coś bardziej o oskarżonych (choćby i...