Córka niczyich światów

- romantasy
- Wojna Straconych Serc (tom 1)
- Daughter of No Worlds
- 2024-07-31
- 2024-07-31
- 2020-01-07
- Katarzyna Agnieszka Dyrek
Życie w niewoli nauczyło Tisaanah, jak przetrwać, władając jedynie bystrym umysłem, spostrzegawczością i niewielką ilością magii. Kiedy jednak próbowała wykupić się od pana, ten niemal doprowadził do jej śmierci. Nie poddała się i zabiła jednego z najpotężniejszych lordów w Threll.
Została zmuszona do ucieczki, ale dostrzegła szansę ocalenia tych, których porzuciła. Mogła tego dokonać, zostając członkinią Zakonów – organizacji zrzeszającej władających magią, która dzierży wystarczającą władzę, aby zniszczyć następców jej byłego pana.
Aby zdobyć należne miejsce w ich szeregach, musi jednak odbyć praktykę u Maxantariusa Farlione – przystojnego samotnika, który włada ogniem i gardzi Zakonami. Mężczyzna nie zamierza jej jednak pomagać. Z biegiem czasu Zakony zaciskają wokół nich swoje macki, a bolesna przeszłość Maxa może stać się kluczem do przyszłości Tisaanah… lub klęski ich obojga.
W obliczu zbliżającej się wojny dziewczyna musi opanować tajniki władania magią i sprostać wymogom Zakonów. Kiedy rodzi się w niej uczucie do nauczyciela, musi zdecydować, ile jest w stanie poświęcić, aby dokonać swojej zemsty.
Zakony mają jednak wobec niej poważniejsze, bardziej mroczne plany. Nie wiedzą natomiast, że Tisaanah nie cofnie się przed niczym, aby ocalić swoich bliskich.
Nawet jeśli oznacza to ponowną niewolę i złożenie w ofierze swojego serca.
Nawet jeśli oznacza to władanie własną śmiercią.
Kup Córka niczyich światów w ulubionej księgarni
Oceny książki Córka niczyich światów
2573 użytkowników ma tytuł Córka niczyich światów na półkach głównych- Chcę przeczytać 1 415
- Przeczytane 1 099
- 2025 55
- 2024 42
- Fantasy 33
- Legimi 30

OPINIE i DYSKUSJE o książce Córka niczyich światów
Z początku nie mogłam się do niej przekonać. Byłam zmęczona i nie chciało mi się czytać. Nic mnie to tego nie zachęcało. Nudziłam się i szybko traciłam zainteresowanie. Kliknęło mniej więcej po około 200 stronach. I tak przepadałam. Podoba mi się i cieszę się, że to skończona historia. Zaraz siadam do kolejnego tomu 😁
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDNF - wysłuchałam do połowy. Taka nijaka.
DNF - wysłuchałam do połowy. Taka nijaka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNo cóż — ta książka wciągnęła mnie od pierwszych stron. Czytając, ciągle chciałam więcej i więcej… a i tak było mi mało. Ostatnia strona pozostawiła po sobie pewien niepokój — poczucie, że kolejny tom może przynieść coś naprawdę trudnego. Zostawia napięcie i świadomość, że coś zostało pominięte, skrzętnie ukryte przed czytelnikiem, by później go zaskoczyć.
Tisaanah to 21-letnia kobieta, sprzedana jako niewolnica w wieku 13 lat. Przeszła długą drogę, by móc pomagać innym i dawać im wolność. Poświęcenie — to słowo najlepiej ją opisuje. Oddaje wszystko dla innych, włącznie z samą sobą.
Razem z Maxem tworzą świetny duet. Z czasem coraz lepiej się rozumieją i poznają, mimo trudnej i bolesnej przeszłości. Piętno doświadczeń wciąż ich blokuje, ale budowane powoli zaufanie pozwala im się przed sobą otwierać.
Ogromnym plusem jest to, że bohaterowie nie mają „naście”, a dwadzieścia kilka lat. Czuć ich większą dojrzałość — nie są tak impulsywni i małostkowi jak młodsi bohaterowie, co zdecydowanie wpływa na odbiór historii. Być może jest to też bardziej osobiste, bo wraz z wiekiem inaczej patrzy się na tego typu książki, a fantastyka często opiera się właśnie na młodszych postaciach.
Widziałam skrajnie różne opinie o tej książce — od takich, że jest nudna i pozbawiona energii, po bardzo pozytywne. Ja zdecydowanie jestem w tej drugiej grupie. Jasne, pojawiają się pewne niedorzeczności czy niedociągnięcia, ale w ogólnym rozrachunku nie mają one większego znaczenia.
Polubiłam Maxa, a nawet Tisaanah — mimo że momentami widać w niej jeszcze młodzieńczy upór i naiwną wiarę w to, że da się uratować wszystkich. Ale właśnie to nadaje jej autentyczności.
Mam też zgrzyt z bohaterami takimi jak Nura czy Zyrteh — i uważam to za sukces autorki. Stworzyła postacie, które potrafią wywołać realne emocje i przyprawić o palpitacje serca.
Zdecydowanie sięgnę po następny tom.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTisaanah to...
Wciągająca, ciekawa.
Wciągająca, ciekawa.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie dałam rady. Porzucam w połowie, 😥 dla mnie nudna, ciężka, płytka. Nie wiem co jeszcze powiedzieć. Nie ciekawi mnie do połowy to myślę że już tak zostanie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUwielbiam Królestwa Nyaxii napisane przez autorkę. Jednak dość długo wzbraniałam się przed tą serią, zupełnie nie wiem czemu. Przeczytałam tę książki teraz, gdy cała trylogia została wydana.
Polecano mi już je i.. słusznie, bo przepadłam! Z jednej strony żałuję, że odkryłam je tak późno, z drugiej strony cieszę się, że mogłam od razu poznać całość i nie czekać na zakończenie. ♥️
Historia nieco inna, ale równie angażująca. I choć w moim sercu królują wampiry, to te książki również bardzo mi się podobały.
✨
Poznajemy Tissanah, która żeby wykupić swoją wolność, a także uratować bliskich musiała poświęcić wiele. Najpierw zgładziła swojego pana i uciekła, potem próbując dostać się w szeregi Zakonu, musiała sprostać ich wymogom oraz opanować swoją magię. Jednak Zakony miały wobec niej inne plany i tym sposobem znów trafiła do niewoli.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecano mi już je i.. słusznie, bo przepadłam! Z jednej strony żałuję, że odkryłam je tak późno, z drugiej strony cieszę się, że mogłam od razu poznać całość i nie czekać na...
Przesłuchałam większość książki na audiotece zanim stała się nagle dodatkowo płatna. Nie zainteresowała mnie niestety na tyle żeby zapłacić dodatkowo żeby ją dokończyć, zapamiętam ją jako mocno nijaką.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoczatek mnie zaciekawil, ale im dalej w las, tym co raz nudniej. Ksiazke ratowal Max. Nikt wiecej. Glowna bohaterka miala nas chyba oczarowac uporem, ale nie wyszlo.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toReread przed 3 tomem
Reread przed 3 tomem
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTak samo świetna jak za pierwszym razem. Choć plot twist w postaci Reshaye już nie wysadza z kapci, bo nie jest to już niespodziewane, nadal czyta się z zapartym tchem. Uwielbiam bohaterów, a choć konstrukcja świata nie jest tu jakaś wyjątkowa to wszystko jest dobrze dopracowane, a fabuła wciągająca.
Polityczne romantasy z motywem szkolenia, traumą w tle i relacją, która buduje się na zaufaniu, nie na natychmiastowej chemii.
⚔️O CO TU CHODZI
To historia dziewczyny, która przeszła przez niewolę i zrobi wszystko, by już nigdy nie być czyjąś własnością. Żeby zdobyć siłę i pozycję, zgłasza się do magicznego zakonu, gdzie trafia pod opiekę zgorzkniałego, wycofanego wojownika.
To nie jest opowieść o wybrance z przepowiedni. To historia o determinacji. O mozolnym budowaniu własnej wartości. O świecie, w którym polityka jest równie niebezpieczna jak magia.
👥BOHATEROWIE & RELACJE
Tishane to bohaterka, którą chce się wspierać od pierwszej strony. Jest twarda, zniszczona przez życie, ale niepozbawiona empatii.
A Max... cóż, Maxantarius to typ mrukliwego mentora z tragiczną przeszłością, którego po prostu chce się naprawić. Ich relacja to majstersztyk slow-burnu. Nie ma tu nagłego wybuchu wielkiej miłości – jest budowanie zaufania cegła po cegle, wspólna trauma i wzajemny szacunek.
🌙KLIMAT & EMOCJE
Klimat jest ciężki, pełen politycznych intryg i brutalności świata, w którym niewolnictwo i magia krwi są na porządku dziennym. Autorka nie oszczędza bohaterów, a Ty czujesz ich ból niemal fizycznie. To historia o odzyskiwaniu własnego głosu i walce z systemem, który próbuje Cię złamać. Atmosfera jest duszna, ale przeplatana momentami spokoju w odizolowanym domu Maxa, co daje chwilę wytchnienia przed kolejnymi uderzeniami fabuły.
🎯DLA KOGO
To idealna lektura dla Ciebie, jeśli szukasz fantasy z krwi i kości, gdzie romans jest ważny, ale nie przykrywa głównego wątku walki o wolność. Odnajdą się tu fanki motywu "grumpy & sunshine" (w wersji bardzo mrocznej) oraz każdy, kto ceni ewolucję magii u bohatera. Wybór każdego, kto szuka w literaturze głębi i bohaterów z bagażem doświadczeń większym niż podręczny bagaż w tanich liniach.
📜 WERDYKT
To jedna z tych książek, po których inne fantasy wydaje się po prostu... płytkie. Carissa Broadbent stworzyła świat, który wciąga bez reszty, a Tishane to jedna z najsilniejszych kobiecych postaci, o jakich czytałam w ostatnich latach.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to⚔️O CO TU CHODZI