Trolle Putina. Prawdziwe historie z frontów rosyjskiej wojny informacyjnej

Okładka książki Trolle Putina. Prawdziwe historie z frontów rosyjskiej wojny informacyjnej autora Jessikka Aro, 9788381297936
Jessikka Aro Wydawnictwo: Sine Qua Non reportaż
reportaż
Putinin trollit
2020-10-14
2020-10-14
Marta Laskowska

Kup Trolle Putina. Prawdziwe historie z frontów rosyjskiej wojny informacyjnej w ulubionej księgarnii

Oceny książki Trolle Putina. Prawdziwe historie z frontów rosyjskiej wojny informacyjnej

OPINIE i DYSKUSJE o książce Trolle Putina. Prawdziwe historie z frontów rosyjskiej wojny informacyjnej

Książka warta przeczytania. Autorka pokazuje na przykładach jak łatwo i jak tanim kosztem można podważyć zaufanie do osoby publicznej, zniszczyć ją czy zastraszyć. Z drugiej strony jak duże potem ponosi ona koszty aby się oczyścić i uwolnić od całej nagonki.
Świetnie tu pasują słowa "Kłamstwo obiegnie dookoła połowę świata zanim prawda zdąży włożyć buty."
Jest też wzmianka o jednym polskim polityku ale, to już proszę samemu doczytać.

Jest też wzmianka...

Już w trakcie lektury polecałem tę książkę kilku osobom, zwłaszcza w momentach, gdy rozmawialiśmy o wydarzeniach w Polsce związanych z aktywnością militarną Rosji. Trolle Putina Jessikki Aro sprawiają, że możemy śmiało powiedzieć: świat Zachodu przegrał wojnę (dez)informacyjną.

Do niedawna myślałem, że aktywność rosyjskiej machiny dezinformacyjnej ogranicza się przede wszystkim do krajów byłego bloku wschodniego, czyli tych, w których Rosja po upadku ZSRR straciła wpływy. Oczywiście, afera Cambridge Analytica i wpływanie na wyniki wyborów w USA, Wielkiej Brytanii (Brexit) czy Hiszpanii również miały miejsce, ale miałem nadzieję, że skala jest zupełnie inna. Tymczasem Jessikka Aro wyprowadziła mnie z błędu.

[...]
całość:

„Trolle Putina” Jessiki Aro to książka, która nie tylko wciąga, ale i niepokoi. Reporterski zapis wojny informacyjnej prowadzonej przez Rosję, w której trolle, boty i kontrolowane media są równie skuteczne jak czołgi. Autorka nie tylko ujawnia kulisy działania farm trolli i dezinformacyjnych kampanii, ale też pokazuje, jak bardzo wpływają one na codzienne życie zwykłych ludzi — i jak trudno się przed tym bronić.

Doceniam rzetelny research i osobiste zaangażowanie Aro, która sama przez swoją działalność stała się celem ataków. Książka jest miejscami mocna, chwilami wręcz przerażająca, ale jednocześnie napisana w sposób przystępny, bez zbędnego moralizowania.

Lubię reportaże, które nie tylko relacjonują, ale też pozwalają zrozumieć mechanizmy i kontekst. Tutaj to dostałem w komplecie. „Trolle Putina” to pozycja obowiązkowa dla każdego, kto chce mieć świadomość, jak wygląda współczesna wojna bez wystrzałów — prowadzona w komentarzach, newsach i social mediach.

Na pewno będę do niej wracał myślami przy każdej kolejnej fali fake newsów w sieci.

1584 użytkowników ma tytuł Trolle Putina. Prawdziwe historie z frontów rosyjskiej wojny informacyjnej na półkach głównych
243 użytkowników ma tytuł Trolle Putina. Prawdziwe historie z frontów rosyjskiej wojny informacyjnej na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Trolle Putina. Prawdziwe historie z frontów rosyjskiej wojny informacyjnej

Jessikka Aro Trolle Putina. Prawdziwe historie z frontów rosyjskiej wojny informacyjnej Zobacz więcej