Zawisza I. Czarne krzyże

- Chwała polskiego oręża
- Zawisza I. Czarne krzyże
- 2021-04-14
- 2021-04-14
(Wydanie I, Wydawnictwo Fabryka Słów, Lublin 2021)
"Zawisza I. Czarne krzyże" - Największe legendy spisane są krwią.
Najsłynniejszy polski rycerz, którego imię żyje do dziś: Zawisza Czarny.
Człowiek, którego słowo znaczyło więcej niż prawo. Ten, który za najwierniejszego giermka wziął syna pokonanego wroga. Stawał do walki tam, gdzie nikt już nie miał odwagi walczyć. A ludzie szli za nim, w ogień, pod deszcz strzał i bezlitosne ostrza. Po śmierć albo po zwycięstwo, ale zawsze za nim.
Dla sługi, któremu dał słowo, sam zdobył oblężony zamek. Dla brata, wziętego do krzyżackiej niewoli, spali świat.
Historia wyjątkowego człowieka spisana ze swadą właściwą prozie Jacka Komudy, dbałość o szczegóły i realia historyczne, która zapewni rozrywkę na najwyższym poziomie i wielbicielom średniowiecznej historii i czytelnikom ceniącym przede wszystkim żywą, trafiającą w serce opowieść.
Kup Zawisza I. Czarne krzyże w ulubionej księgarni
Oficjalne recenzje książki Zawisza I. Czarne krzyże
Legenda za życia. Opowieść o Zawiszy Czarnym
„- Herb to nie wszystko – rzekł Zawisza. – Trzeba mieć dobrze tu. – Wskazał na głowę. – I tu. – Położył dłoń na sercu.
- To co my jeszcze mamy zrobić? – zapytał Olgierd.
- Ruszając ze mną, możecie mieć więcej niż jedną okazję, żeby zasłużyć na ostrogi.
Uśmiechy starczyły za odpowiedź”.
Powieści historyczne cieszą się niesłabnącą popularnością wśród czytelników. Pozwalają one ożywiać informacje z lekcji historii, nadając im swoisty koloryt i są dobrą metodą na popularyzowanie historii. Nie inaczej jest w przypadku książek Jacka Komudy. Myślę, że tego pisarza nie trzeba szerzej przedstawiać. Jest bardzo znany i popularny wśród czytelników, a w swoim dorobku ma wiele książek, podejmując w nich tematy z wielu historycznych epok.
Dlatego też bez wahania sięgnąłem po jego najnowszą powieść pod tytułem „Zawisza. Czarne krzyże”. Ukazała się ona nakładem wydawnictwa Fabryka Słów. Jej okładka nawiązuje do całej serii „Chwała polskiego oręża”, w których Komuda dotykał tematyki II wojny światowej. Dlaczego teraz zdecydował cofnąć się aż do średniowiecza? Myślę, że zadecydowała o tym postać Zawiszy Czarnego. Jest to bez wątpienia najsłynniejszy polski rycerz. Jego imię zna każdy, przeszło nawet do ludowych powiedzeń. Często spotykamy zdanie „polegać na kimś jak na Zawiszy”. Nie dziwi więc, że taki bohater stał się atrakcyjny dla Komudy.
„Zawisza. Czarne krzyże” to tytuł, który przypadnie do gustu wszystkim fanom pisarza. Po raz kolejny wierność historycznym realiom miesza się z fikcją literacką, przez co powstała wciągająca powieść spod znaku płaszcza i szpady. Losy Zawiszy Czarnego zostały przedstawione głównie na tle jego walki z Krzyżakami. To zakonni rycerze uwięzili brata Zawiszy, którego ten postanowił odbić. W tym celu wrócił do Polski i ruszył na Żmudź, szukając brata. Spotkał się z dzikimi Żmudzinami, hołdującymi pogańskim wierzeniom. Zobaczył rzeczy, o których wcześniej nie miał pojęcia. Jednak przede wszystkim ze wszystkich sił walczył z Krzyżakami. Najpierw, aby uwolnić brata. Później, aby się zemścić.
Wielkim finałem powieści jest bitwa pod Grunwaldem. Jacek Komuda opisał to jedno z największych starć średniowiecznej Europy z dużą dbałością o historyczne szczegóły.
Na kartach powieści oprócz samego Zawiszy pojawiają się inne postacie znane z podręczników do historii, wśród nich Zbigniew Oleśnicki.
Najnowsza powieść Komudy przypadła mi do gustu, chociaż jej początek jest nieco zagmatwany i wymaga skupienia, aby nie zgubić wątku. Kiedy na scenę wydarzeń na dobre wkracza już Zawisza, akcja wyraźnie nabiera płynności.
Osobiście podczas lektury miałem co najmniej kilka razy silne skojarzenia z „Krzyżakami” Henryka Sienkiewicza. Zawisza zaś momentami jawił się jako drugi Jurand. Przede wszystkim Jacek Komuda przedstawił świat, który jest jednowymiarowy. Krzyżacy w jego powieści to krwiożercze bestie, uosabiające wszystko, co najgorsze. Dyszą żądzą władzy, krwi i bogactwa. Są dumni i pyszni, za nic mają Polaków, nie mówiąc już o Żmudzinach. Bracia zakonni to po prostu wcielone diabły. Na ich tle Zawisza Czarny jawi się niczym anioł. Prawdomówny, honorowy, zawsze dotrzymujący słowa. Walczy do końca, już za życia stając się legendą.
Autor nie niuansował zachowań swoich bohaterów. Wiemy, kto jest dobry a kto zły. Komuda naprawdę zrobił wiele dla zobrazowania wiarołomstwa Krzyżaków. Być może niektórzy zarzucą mu zbytnie upraszczanie historii, jednak czy tak jest naprawdę? „Zawisza. Czarne krzyże” to książka godna polecenia dla wszystkich miłośników Jacka Komudy i zainteresowanych historią średniowiecza. Wydaje się, że taki duet – Komuda i Zawisza – po prostu musiał się udać. Polecam lekturę.
Wojciech Sobański
Oceny książki Zawisza I. Czarne krzyże
1116 użytkowników ma tytuł Zawisza I. Czarne krzyże na półkach głównych- Przeczytane 685
- 2021 18
- Powieść historyczna 10
- 2022 9
- Historia 8
- Ebook 7

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zawisza I. Czarne krzyże
Znakomita literatura, nieoczywiste wątki, klimat tych czasów oddany wiernie językowo, społecznie, wydarzenia się zgadzają historycznie. Jedyny minus wg mnie to brak prologu historycznego, nie każdy czytelnik orientuje się w sytuacji politycznej tych czasów. Obszerne są przypisy, ale zdają się na nic bez odwołań w tekście. Mimo wszystko zasłużona ósemka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo topowieść z czasów bitwy pod grunwaldem pełna scen batalistycznych szczegłowe opiisy walk powstania na żmudzi. Autor dba o każdy szczegół historyczny, co czyni czyni powieść jescze ciekawszą
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOczywiście nie jest to arcydzieło literatury. Nie ma głębi tematów, fantastycznie opracowanych postaci czy mistrzowsko poprowadzonej historii.
Ale czyta się dobrze, mimo tego, że postacie mówią niearchaizowanym językiem ma się poczucie epoki. Sytuacja historyczna przedstawiona w porządku, można się zorientować o co chodzi. Mnóstwo szczegółów historycznych, sytuacyjnych, politycznych, militarnych i codziennych.
Nawet elementy fantastyczne, których zazwyczaj nie trawię są dozowane oszczędnie i nie rażą.
Lektura nie jest czasem straconym.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAle czyta się dobrze, mimo tego, że postacie mówią niearchaizowanym językiem ma się poczucie epoki. Sytuacja historyczna przedstawiona w porządku, można się zorientować o co chodzi. Mnóstwo szczegółów historycznych, sytuacyjnych,...
Z autorem mam problem, jak z moim zamkiem do bramki na działce.
To samo z autorem, niby przeczytałem sporo jego książek, ciekawe tematy w niektórych włożono sporo pracy w zebranie materiału do książki, ale są -dla mnie - zgrzyty w sposobie przeprowadzania narracji.
Tak jakby, brakowało tej wspomnianej wcześniej oliwy.
Brak w tekście lekkości, płynności, dlatego często sprawia wrażenie wymęczonego, jakby autor bardzo cierpiał przy tworzeniu, chciał jak najlepiej, ale często przedobrzył i wychodzi sztywno, nienaturalnie.
To odczucie subiektywne.
Nie będę zdziwiony, jeśli ktoś ma inne.
6 gwiazdek, dlatego, że od kilku lat czekam na dokończeni serii "Orły na Kremlu" (Moskiewska Ladacznica t.2 ),może finansowo się nie opłacało i autor rzucił się na inne tematy.
Nie lubię na pułkach niedokończonych serii.
P.S. Zmieniłem ocenę z 6 na 2 pkt. po przeczytaniu książki Jacka Piekary "Charakternik " z rekomendacją autora.
Kumoterstwo rozumiem, ale pisania nie na temat i mijania się z prawdą, nie rozumiem.
Z autorem mam problem, jak z moim zamkiem do bramki na działce.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZacina się, czasami mam problemy z otwarciem bramy, teraz naoliwiony, niby działa, ale cały czas myślę, jak długo i czy lepiej go nie wymienić.
Historia Polski w iście hollywoodzkim stylu, napisana z rozmachem i bez zbędnego przynudzania, za to z ogromną dawką akcji. Na plus również staranne trzymanie się realiów historycznych przez Autora. Niekiedy poszczególne sceny wydają się tak przesadzone, że przypominają bardziej na wpół poważną rekonstrukcję niż dzieje średniowiecznych rycerzy, ale przygody Zawiszy pozostają nam za to długo w pamięci.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążkę przeczytałem na urlopie, szybko poszło. To wcale nie jest zarzut. Wychodzę z przekonania, że "łatwość" czytania nie powinna być obciążeniem- nie zawsze dobra książka, to taka, przy której musimy się zatrzymać, bo tak nami wstrząsnęła. Oceniłem tę pozycję jako rewelacyjną bo świetnie się bawiłem, bo polubiłem bohaterów, bo Komuda sprawia, że historia ożywa.
Minus- no miłość autora do detali, szczegółów, po prostu żal, że i tak zapamięta się tylko część.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMinus-...
Czuję się oszukany. To chyba pierwszy raz, gdy ksiazka ze średnią oceną powyżej 7 jest taka słaba. Już wiecej nie zaufam społeczności! Mam wrażenie, że dobre oceny wystawiają zadeklarowani fani autora - tak dla zasady. Niestrawne i niewiarygodne banały, rozwiązania typu deux ex machina (czyli z d...) wątki psychologiczne niestrawne a romanse jak z mody na sukces - wszystko w realiach średniowiecza opisywanego współczesnym językiem i 'humorem'.
Na domiar złego - ale tego nie uwzględniam w ocenie- słuchałem audiobooka w wykonaniu niedoścignionego mistrza beznadziejnej intonacji Rocha S. Niemniej, jeżeli komuś się ta książka podoba, to najpewniej spadnie z krzesła przy Bunschu czy Zofii Kossak.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka Jacka Komudy to solidna powieść historyczna, która bardzo wciąga i przenosi czytelnika w przeszłość. Głównym bohaterem jest Zawisza Czarny, postać legendarna i jeden z najbardziej znanych polskich rycerzy. Autor podkreśla jego honor, lojalność i odwagę, które stanowią filary jego charakteru. Książka bardzo dobrze oddaje klimat tamtych czasów, a autor przedstawia rzetelnie opisane fakty historyczne.
Książka Jacka Komudy to solidna powieść historyczna, która bardzo wciąga i przenosi czytelnika w przeszłość. Głównym bohaterem jest Zawisza Czarny, postać legendarna i jeden z najbardziej znanych polskich rycerzy. Autor podkreśla jego honor, lojalność i odwagę, które stanowią filary jego charakteru. Książka bardzo dobrze oddaje klimat tamtych czasów, a autor przedstawia...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Zawisza I Czarne Krzyże” to kolejna powieść Jacka Komudy, po którą sięgnąłem z dużymi oczekiwaniami – i nie zawiodłem się. Autor przybliża historię najsłynniejszego polskiego rycerza, Zawiszy Czarnego, którego legenda przetrwała wieki. Jego honorowe słowo uchodziło za niepodważalne prawo, nawet król Polski musiał liczyć się z decyzjami tego wielkiego i znanego rycerza.
Zawisza przygarnął do siebie syna pokonanego buntownika, co tylko potwierdzało jego ogromne poczucie sprawiedliwości. Walczył z Krzyżakami jako niezłomny obrońca polskiego rycerstwa i często stawał się wzorem dla swoich towarzyszy, dodając im odwagi w boju. Wprowadzenie wątków związanych z Żmudzinami oraz ich pogańskimi wierzeniami nadaje opowieści świeżości i pokazuje konflikt kultur z jeszcze innej perspektywy. Można nawet powiedzieć, że jego dzieje są momentami zbliżone do historii średniowiecznych rycerzy niczym Pieść o Rolandzie. Mamy tutaj miłość do poganki jak i złych i okrutnych krzyżaków, którzy chcą chrystianizować pogan przy użyciu miecza i ognia. Zawisza po śmierci brata z rak Krzyżaków przysięga im krwawą zemstę.
Narracja Komudy jest dynamiczna, momentami wręcz porywa czytelnika. Precyzyjnie oddane realia historyczne uzupełniają fragmenty zapisane rzekomo piórem jednego z towarzyszy Zawiszy, co dodaje całości autentycznego kolorytu. Polecam tę książkę wszystkim miłośnikom powieści historycznych – gwarantuje niezapomnianą podróż w czasy średniowiecznej Polski. Czytajcie!
„Zawisza I Czarne Krzyże” to kolejna powieść Jacka Komudy, po którą sięgnąłem z dużymi oczekiwaniami – i nie zawiodłem się. Autor przybliża historię najsłynniejszego polskiego rycerza, Zawiszy Czarnego, którego legenda przetrwała wieki. Jego honorowe słowo uchodziło za niepodważalne prawo, nawet król Polski musiał liczyć się z decyzjami tego wielkiego i znanego...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toA papiery dajcie temu no... Długoszowi hehe
Fajna książka, lekkie czytanie i krzyżaków lanie.
A papiery dajcie temu no... Długoszowi hehe
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFajna książka, lekkie czytanie i krzyżaków lanie.