Zaginieni z Księżycowa

Okładka książki Zaginieni z Księżycowa autora Christelle Dabos, 9788363156817
Okładka książki Zaginieni z Księżycowa
Christelle Dabos Wydawnictwo: Entliczek Cykl: Lustrzanna (tom 2) fantasy, science fiction
Lustrzanna (tom 2)
Les disparus du Clairdelune
2023-10-31
2023-10-31
Paweł Łapiński

Kup Zaginieni z Księżycowa w ulubionej księgarnii

Oceny książki Zaginieni z Księżycowa

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zaginieni z Księżycowa

Niebanalna. Nie mogłam się oderwać.

Niebanalna. Nie mogłam się oderwać.

Druga część serii Lustrzanna. Po przeczytaniu pierwszej części wiedziałem, że wkrótce pojawiają się kolejne, które pragnę poznać. Druga część staje się zupełną, ale pozytywną odmiennością od poprzedniczki. W pierwszej części poznajemy Ofelie i jej nowe życie na dworze obcej arki gdzie musi nauczyć się nowego życia i przetrwać. Pierwsza część więc przybliża nam obecny świat i postacie, ale głębsza zagadka pozostaje cały czas skryta. Nie dostajemy niemal żadnych informacji o tym jak świat się rozpadł na kawałki i jaki był przedtem. Mamy tylko niewielki zakres informacji zawarty w dwóch niewielkich tekstach.
Sytuacja zupełnie zmienia się nam więc w drugiej części. Początkowo jak poprzednio widzimy jak wygląda nowe życie Ofelii, ale to szybko zaczyna się zmieniać. W jej nowym domu pojawia się niespodziewana intryga, a zapomniany przez wszystkich Bóg zaczyna dawać o sobie znać i jak się okazuje jego możliwości znacznie przerastają możliwości duchów rodzin uważanych za najpotężniejsze istoty. Dostajemy coraz więcej informacji o poprzednim świecie i o tym jak wyglądał przed rozpadem na kawałki. Zostaje odkryta większa przeszłość tajemniczych duchów rodzin i pojawia się przy tym pytanie czemu ich imiona nawiązują do dawnych zapomnianych bogów i innych mitycznych istot. Jedynym, który nie pasuje do tego schematu jest duch północy czyli Faruk, bo jego imię nie kojarzy się z żadnym mitem, ale i na to na szczęście pojawia się wyjaśnienie. Nie dostaliśmy więc wszystkich odpowiedzi, ale wyraźnie im dalej trwa historia tym więcej informacji dostajemy. Książka chociaż na swój sposób ma być romantyczną otoczką fantasy staje się czymś więcej, bo mamy tu historie z bardzo intrygującą fabułą, którą coraz bardziej chcę poznać. Jedyne nad czym mogę obecnie rozpaczać, że nigdzie nie mogę dostać trzeciej części :/. Mam nadzieję, że niedługo się to zmieni, bo naprawdę pragnę poznać dalsze sekrety tego świata. Jeśli ktoś więc lubi fantasy i intrygi niech śmiało zgłębi ten świat. Jeśli z kolei przeraża cię romans zawarty w książce, to zapewniam, że nie psuje on w żadnym stopniu ciekawej fabuły. Właściwie czasem mam wrażenie, że sam romans staje się drugoplanowy dla całości historii.

W tym tomie niestety brakowało dynamiki. Akcja ciągnęła się dosyć powolnie, nie było żadnych spektakularnych momentów, wątek miłosny niby jakoś się rozwinął, ale mimo wszystko pozostawił niedosyt.

1721 użytkowników ma tytuł Zaginieni z Księżycowa na półkach głównych
499 użytkowników ma tytuł Zaginieni z Księżycowa na półkach dodatkowych

Christelle Dabos
Christelle Dabos
CHRISTELLE DABOS przychodzi na świat w 1980 roku na Lazurowym Wybrzeżu i dorasta w domu pełnym muzyki klasycznej i zagadek historycznych. Odnajduje się raczej w zadaniach wymagających wyobraźni niż intelektu. Pierwsze teksty zaczyna pisać podczas zajęć na uniwersytecie. Kiedy przenosi się do Belgii z myślą o pracy w bibliotece, nagle dopada ją choroba. Pisanie staje się wówczas ucieczką od szpitalnych realiów, następnie towarzyszy jej w rehabilitacji, aż wreszcie zmienia się w jej drugą naturę. W tym czasie Christelle zostaje członkinią grupy Plume d’Argent – społeczności autorów publikujących w Internecie. Zachęcona przez innych członków grupy postanawia podjąć swoje pierwsze literackie wyzwanie, pisze „Lustrzannę”, co prowadzi ją do zwycięstwa w konkursie na debiutancką powieść dla młodzieży. Christelle Dabos mieszka obecnie w Belgii.

Cytaty z książki Zaginieni z Księżycowa