Kamienna róża

- literatura obyczajowa, romans
- Olszany (tom 2)
- 2020-08-12
- 2020-08-12
O miłość warto walczyć. Do samego końca.
W pierwszej części Julia podjęła największe życiowe wyzwanie i ryzyko – zdecydowała się zamieszkać w Olszanach, związała się z Wiktorem, znalazła przyjaciół i uświadomiła sobie, jak bardzo zależy jej na poznaniu historii swojej rodziny. Odkryła tajemnicę nagłego wyjazdu dziadka z domu pod Szczecinkiem, ale zagadkowa pozostaje postać jego brata – Kazimierza (Kazka) Borowicza. Dlaczego przez lata żył w odosobnieniu, co zostawił na Kresach, że tak bardzo za nimi tęsknił? Czy wciąż żyje tam ktoś z krewnych Julii? Dziewczyna chce to sprawdzić. Postanawia jechać za Bug, zwłaszcza że ma ku temu pretekst – chce towarzyszyć Justynie, która ma tam do załatwienia osobistą misję: zamierza odnaleźć grób prababki, żeby odwieźć na jej mogiłę kamienną różę, którą babka zabrała ze sobą, przeprowadzając się przymusowo na Pomorze. Justyna wierzy w przekazywaną od pokoleń „klątwę“, która mówi, że dopóki róża nie wróci na swoje miejsce, żadna kobieta w rodzinie nie zazna szczęśliwej miłości.
Kup Kamienna róża w ulubionej księgarni
Wyróżniona opinia
Kamienna róża
Gdy jakiś czas temu miałam przyjemność zapoznać się z książką Agnieszki Litorowicz-Siegert „Olszany. Droga do domu” to nie spodziewałam się, że wywrze ona na mnie tak ogromne wrażenie. To historia o odkrywaniu rodzinnych tajemnic i poszukiwaniu samego siebie i od razu polubiłam wszystkich występujących bohaterów. Kibicowałam poznanej głównej bohaterce – Julii, by podjęła dobrą, życiową decyzję. Ogromnie byłam ciekawa, jakie niespodzianki przygotowała dla niej autorka w kontynuacji – „Olszany. Kamienna róża” i choć pewne schematy są powielone ze znanej mi już części – to była niesamowicie przyjemna podróż na Białoruś. A dlaczego akurat tam? W części pierwszej Julia znalazła swoje miejsce na ziemi i spotkała także bratnią duszę Wiktora. Odkryła tajemnicę nagłego wyjazdu dziadka z domu pod Szczecinkiem, ale są jeszcze pewne niewiadome związane z jego bratem Kazimierzem Borowiczem. Julka bardzo chciałaby dowiedzieć się, czy na Kresach jeszcze ma jakąś żyjącą rodzinę, za którą tak bardzo Kazek tęsknił. Pretekstem do szukania za Bugiem krewnych jest wyjazd Justyny z misją odnalezienia grobu prababki. Dziewczyna wierzy w przekazywaną przez pokolenia „klątwę”, że dopóki kamienna róża z grobu prababki nie wróci na swoje miejsce, żadna kobieta nie zazna szczęścia w miłości. Czy wyjazd na Białoruś przyniesie kobietom rozwiązanie ich problemów i odnajdą informacje na temat swoich korzeni? Czy jest sens grzebania w przeszłości i poszukiwaniu rozwiązania rodzinnych tajemnic? Oczywiście, że tak! To udowodnią nam bohaterki Julia oraz Justyna/Kalina, które, choć wiedzione wątpliwościami opuszczą Szczecinek i poznanych w pierwszej części bohaterów i wyruszą na Białoruś. Informacji mają niewiele, fotografie, kamienną różę, lecz głęboko wierzą, że w Oszmianie znajdą życzliwych ludzi, którzy będą w stanie im pomóc. Na miejscu okaże się, że tych tajemnic jest więcej, ale czy warto było wyruszyć w rodzinne strony, to już sprawdźcie sami. Ja mogę Wam tylko zdradzić, że nie pożałujecie, że będzie warto! Po raz drugi autorka zaczarowała mnie wykreowaną fabułą i zapewniła same piękne emocje. Agnieszka Litorowicz-Siegert tym razem zabrała mnie w podróż na Białoruś, piękną i malowniczą, malownicze opisy sprawiły, że wszystkie miejsca miałam jak żywe przed oczami. Oszmiana na Kresach Wschodnich to inny świat – pełen kontrastów, pięknych krajobrazów i jednocześnie zapomniany, biedny. Jednak żyją w nim ludzie z artystycznymi duszami, którzy z życzliwością i przyjaźnią pomogą naszym bohaterkom w odkrywaniu ich korzeni. Ludzie, którzy mają za przodków Polaków, pielęgnują naszą tradycję i mówią w języku polskim. Tęsknią za Polską i opisują, jak trudno o Kartę Polaka, gdy przepadną wszystkie ważne dokumenty. Bohaterowie Oszmiany i okolicznych wiosek bardzo szybko skradli serca bohaterek i moje, zapraszają na obiady, spotkania, i tak jak w części pierwszej – marzy się, by takich bohaterów poznać naprawdę. „Olszany. Kamienna róża” jest doskonałą kontynuacją i mam nadzieję, że to jeszcze nie koniec, bo nie jestem gotowa na rozstanie z tymi bohaterami. Polubiłam ich bardzo, a chęć poznania swoich korzeni, wyprawa na Białoruś dała mi motywacje, by też zająć się tym tematem. Może to dlatego, że rodzina mojej mamy także nosi nazwisko Rodziewicz, a dziadek do Polski przybył z małej wsi na Kresach? Może już czas, by zebrać wszystkie informacje i także wyruszyć śladami przodków? Choć nie znajdziemy tutaj na liczne zwroty akcji, to autorka potrafi zaintrygować czytelnika odkrywaniem tajemnic. Czy dziewczyną uda się dotrzeć do informacji i kamienna róża w końcu trafi na swoje miejsce? Gorąco Wam polecam tę historię!
Oceny książki Kamienna róża
426 użytkowników ma tytuł Kamienna róża na półkach głównych- Przeczytane 280
- 2025 11
- 2021 8
- 2020 7
- Audiobooki 4
- 2026 4

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kamienna róża
Cześć druga serii "Olszany"
Co spotka Julię i Kalinę w dalekiej podróży? Co wydarzy się na Białorusi? Czy kamienna róża trafi na swoje miejsce? Czego dowie się Julia? Czy odnajdzie dom wuja? Jak dziewczyny zostaną przyjęte na obczyźnie? Kto wysyła Julii tajemnicze smsy? Czy Wiktor tęskni za Julią? A może jest już zajęty kimś innym? Czy duchy i dusze naprawdę istnieją? Co to za cienie na zdjęciach obok Julii? 🤔
Biorę się za trzecią część 😁
Recenzja we współpracy z Wydawnictwem Mięta 🌹
Cześć druga serii "Olszany"
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiepła i wzruszająca opowieść o szukaniu swoich korzeni ❤️- chyba każdy z nas chciałby wiedzieć skąd pochodzi 🙂
𝓞𝓵𝓼𝔃𝓪𝓷𝔂, 𝓴𝓪𝓶𝓲𝓮𝓷𝓷𝓪 𝓻𝓸𝔃𝓪 💚
✩ 𝓐𝓾𝓽𝓸𝓻𝓴𝓪 : Agnieszka Litorowicz Siegert
✩ 𝓦𝔂𝓭𝓪𝔀𝓷𝓲𝓬𝓽𝔀𝓸 : @wydawnictwo_mieta
✩ 𝓘𝓵𝓸𝓼𝓬 𝓼𝓽𝓻𝓸𝓷 : 380
✩ 𝓚𝓪𝓽𝓮𝓰𝓸𝓻𝓲𝓪 𝔀𝓲𝓮𝓴𝓸𝔀𝓪 : 16+
✩ 𝓞𝓬𝓮𝓷𝓪 : ✩ ✩ ✩ ✩,5/5
✩ 𝓡𝓮𝓬𝓮𝓷𝔃𝓳𝓪 : ( 𝓶𝓸𝔃𝓮 𝔃𝓪𝔀𝓲𝓮𝓻𝓪𝓬 𝓼𝓹𝓸𝓳𝓵𝓮𝓻𝔂 )
[ 𝓦𝓼𝓹𝓸𝓵𝓹𝓻𝓪𝓬𝓪 𝓫𝓪𝓻𝓽𝓮𝓻𝓸𝔀𝓪 ] @wydawnictwo_mieta
Cześć Kochani, dziś przychodzę do Was z recenzją książki „Olszany, kamienna róża” od Agnieszki Litorowicz-Siegert. 💚
Po zakończeniu pierwszego tomu z serii „Olszany” od razu chwyciłam drugi, ponieważ poprzednia część bardzo mnie zaciekawiła, a do tego postanowiła wiele otwartych spraw, które chciałam poznać. 💚
Tom drugi jest pełny zwrotów akcji, emocji oraz wspaniałych wątków, a autora zagłębiła się w historię i buduje napięcie. Coraz więcej tajemnic i zagadek do rozwiązania. W pierwszej części mamy ukazane spokojne życie na wiosce, gdzie panuje cisza, o której każdy marzy, natomiast ten tom przedstawia nam głębsze sytuacje, przy których nie jest już tak spokojnie i delikatnie. 💚
Julia nie ma za wiele informacji na temat rodziny, tylko kilka wyblakłych zdjęć, jednak za wszelką cenę chce odkryć prawdę, dlatego wyrusza w podróż wraz ze swoją kompanką Justyną. Kobieta ta wierzy, iż ciąży nad rodem ich rodziny klątwa. Czy Justyna może mieć rację? 💚
Justyna wierzy, że nie znajdzie żadnej miłości, dopóki kamienna róża jej rodu nie spocznie na miejscu. Dwie kobiety odkryją niezwykłych ludzi, którzy dadzą im wskazówki, miejsca, które odsłaniają więcej prawdy niż chciałoby się wiedzieć. Wyprawa zmieni je o 180 stopni…💚
Więcej fabuły nie chciałabym Wam zdradzać, ponieważ nie będziecie mieli frajdy z czytania, jednak gdy zdecydujecie się na zakup trylogii „Olszany” zaskoczy Was ona swoimi plot twistami oraz odkryjecie co tak naprawdę dzieje się w Olszanach. 💚
Autorka prowadzi szybką i ciekawą akcje, w której czuć intrygę. Decyzje Julii mają wpływ na dalsze losy i zazwyczaj prowadzą one do dziwnych, niezwykłych i niezdarnych sytuacji. Wszystko dzieje się naturalnie i ze spokojem. Dialogi są pisane z wyczuciem. Jest to cudowna historia, która zostanie ze mną w pamięci na długo. 💚
𝓞𝓵𝓼𝔃𝓪𝓷𝔂, 𝓴𝓪𝓶𝓲𝓮𝓷𝓷𝓪 𝓻𝓸𝔃𝓪 💚
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to✩ 𝓐𝓾𝓽𝓸𝓻𝓴𝓪 : Agnieszka Litorowicz Siegert
✩ 𝓦𝔂𝓭𝓪𝔀𝓷𝓲𝓬𝓽𝔀𝓸 : @wydawnictwo_mieta
✩ 𝓘𝓵𝓸𝓼𝓬 𝓼𝓽𝓻𝓸𝓷 : 380
✩ 𝓚𝓪𝓽𝓮𝓰𝓸𝓻𝓲𝓪 𝔀𝓲𝓮𝓴𝓸𝔀𝓪 : 16+
✩ 𝓞𝓬𝓮𝓷𝓪 : ✩ ✩ ✩ ✩,5/5
✩ 𝓡𝓮𝓬𝓮𝓷𝔃𝓳𝓪 : ( 𝓶𝓸𝔃𝓮 𝔃𝓪𝔀𝓲𝓮𝓻𝓪𝓬 𝓼𝓹𝓸𝓳𝓵𝓮𝓻𝔂 )
[ 𝓦𝓼𝓹𝓸𝓵𝓹𝓻𝓪𝓬𝓪 𝓫𝓪𝓻𝓽𝓮𝓻𝓸𝔀𝓪 ] @wydawnictwo_mieta
Cześć Kochani, dziś przychodzę do Was z recenzją książki „Olszany, kamienna róża” od Agnieszki Litorowicz-Siegert....
Drugi tom serii Olszany zabiera czytelnika głębiej w rodzinne sekrety i kobiece losy, które od lat splatają się z niewypowiedzianą historią i cieniem dawnej klątwy. Historia skupia się na Justynie oraz jej prababce, bo to właśnie z jej przeszłością związane jest pasmo miłosnych niepowodzeń, które od pokoleń ciąży nad kolejnymi kobietami w rodzinie.
Justyna razem z Julią wyrusza na Kresy. Jedna z nich wierzy, że złożenie kamiennej róży na właściwym grobie pozwoli wreszcie zamknąć bolesny rozdział, druga chce dotknąć miejsc znanych dotąd tylko z opowieści dziadka i zrozumieć własne korzenie.
Ta podróż szybko okazuje się czymś więcej niż sentymentalną wyprawą. Pojawiają się emocje, pytania bez prostych odpowiedzi i prawdy, które przez lata czekały na odkrycie.
Ogromnym atutem tej historii jest klimat. Opisy krajobrazów są tak plastyczne, że niemal czułam chłód poranków i zapach mokrej ziemi. Autorka ma dar przenoszenia czytelnika w sam środek opowieści i robi to z dużą wrażliwością.
Symbol kamiennej róży nabiera tu wyjątkowego znaczenia. Staje się znakiem miłości, winy i potrzeby przebaczenia, a jednocześnie delikatnym elementem nadającym historii nutę tajemnicy.
Równolegle Julia mierzy się z własną przeszłością, która przypomina o sobie w najmniej odpowiednich momentach i skutecznie burzy jej spokój.
Choć bardzo doceniam styl autorki i lekkość języka, muszę przyznać, że ten tom nie wciągnął mnie tak mocno jak pierwszy. Początek rozwija się dość spokojnie, a rozwiązania pojawiają się nagle, jakby ktoś przyspieszył bieg wydarzeń tuż przed metą.
Mimo to nie sposób odmówić tej książce emocji i autentyczności.
Kamienna Róża to opowieść o relacjach, przyjaźni rodzącej się w trudnych okolicznościach i o odwadze, by zajrzeć w przeszłość, nawet jeśli może ona zaboleć.
To powieść z duszą, idealna dla czytelników, którzy lubią historie nastrojowe i refleksyjne. A ja z ciekawością czekam na trzeci tom, bo czuję, że ta historia jeszcze nie powiedziała ostatniego słowa.
6.5/10 ⭐️
Współpraca recenzencka @wydawnictwo_mieta
ig: swiat_miedzystronami
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJustyna razem z Julią...
OLSZANY KAMIENNA RÓŻA
AGNIESZKA LITOROWICZ - SIEGERT
WYDAWNICTWO MIĘTA
Dziękuję serdecznie @wydawnictwo_mieta za zaufanie i egzemplarz do recenzji.
"Kamienna róża" to kontynuacja książki "Droga do domu".
W tej części @agnieszkalitorowiczsie zabiera czytelników w podróż na Białoruś, gdzie udają się bohaterki Julia i Justyna. Każda z kobiet ma inny cel.
Julia chce poznać historię swoich przodków i dowiedzieć się czy na Kresach jest jeszcze jakaś żyjąca rodzina za którą tak tęsknił brat dziadka Kazimierz.
Justyna chce odnaleźć grób prababki i umieścić tam kamienną różę z czerwonego marmuru i w ten sposób zerwać klątwę, która wisi nad jej rodziną.Klątwa nie pozwala kobietom z jej rodziny zaznać szczęścia.
Czy podczas tego wyjazdu osiągną swój cel, jak mało mają informacji tylko fotografie i kamienną różę.Wierzą, że w Oszmianie znajdą życzliwe osoby, które im pomogą.
"Kamienna róża" to opowieść o podróży na Białoruś.
Autorka ukazuje życie na Kresach Wschodnich i panującą biedę w Oszmianie.Mimo trudnych warunków ludzie są tam bardzo życzliwi i gościnni.Widać, że ci co mają za przodków Polaków pielęgnują nasze tradycje i znają język polski.Tęsknią za Polską, ale nie jest łatwo o Kartę Polaka.
Jest to wzruszająca opowieść o poszukiwaniu swoich korzeni, o poszukiwaniu szczęścia, o przyjaźni i miłości .
Autorka opisuje Oszmiany jako miejsce bardzo malownicze, które kryje wiele tajemnic.Poznajemy nie tylko życzliwe osoby ale też kulturę i historię.
Oprócz poznania historii przodków kobiety poznają miejscowe legendy, zwyczaje i różne tajemnice.
Książka wciągnęła mnie od pierwszych stron i z przyjemnością śledziłam pobyt kobiet na Białorusi oraz bardzo im kibicowałam.
Była to wspaniała i sentymentalna podróż pełna emocji i przygód, zwłaszcza, że autorka potrafi budować napięcie i nie raz zaskoczyć.
Czytajcie, a sama biorę się za trzecią część.
#współpracacarterowa
OLSZANY KAMIENNA RÓŻA
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAGNIESZKA LITOROWICZ - SIEGERT
WYDAWNICTWO MIĘTA
Dziękuję serdecznie @wydawnictwo_mieta za zaufanie i egzemplarz do recenzji.
"Kamienna róża" to kontynuacja książki "Droga do domu".
Julia chce poznać...
Instagram Ksiazki_moja_chwila❄️Dziś przybywam do Was z powieścią „Olszany. Kamienna róża”. To druga część serii, którą czytałam z prawdziwą przyjemnością, mogę nawet powiedzieć, że delektowałam się tą książką. Uwielbiam takie historie😍. Od pierwszych stron czułam, że to nie będzie tylko historia o klątwie i miłości, ale opowieść o przeszłości, która nie pozwala o sobie zapomnieć.
❄️Pani Agnieszka ma bardzo delikatne, spokojne pióro. Jej styl jest subtelny, nastrojowy, momentami melancholijny, ale bardzo ciepły. Dużo tu klimatu, czułości, refleksji, jak również uważnych opisów i delikatnego napięcia.📖🤍
❄️Motyw klątwy kamiennej róży splata się tu z poszukiwaniem miłości, ale też z czymś znacznie głębszym – potrzebą odnalezienia własnych korzeni i zrozumienia, kim naprawdę jesteśmy. Podróż „za Bug” nie jest wyprawą w konkretne miejsca, lecz przede wszystkim w głąb rodzinnej historii, pamięci i tożsamości. To właśnie ta sentymentalna podróż, poruszyła mnie najmocniej. Aż zaczęłam zastanawiać się, na ile ja sama znam swoje korzenie.
❄️Bohaterki wracają ze swojej podróży inne – bogatsze o prawdę, czasem trudną, czasem bolesną, ale konieczną. Autorka bardzo subtelnie pokazuje, że przeszłość ma ogromny wpływ na nasze wybory, relacje i zdolność do miłości. Nie wszystko da się odczarować jednym gestem, ale czasem wystarczy odwaga, by spojrzeć wstecz.
❄️To powieść pełna czułości, melancholii i emocji, które narastają z każdą stroną. O miłości trudnej, dojrzewającej, o relacjach, które nie zawsze są proste, i o tym, że czasem trzeba spojrzeć wstecz, by móc ruszyć dalej. Nie ma tu pośpiechu, jest uważność, klimat i pięknie poprowadzona narracja.
❄️„Kamienna róża” to lektura dla tych, którzy lubią historie z duszą, rodzinne tajemnice i opowieści, jak również odnajdowanie siebie i swoich korzeni. Ja tymczasem sięgam już po ostatnią część ,,Olszan".
❄️Dziękuję Wydawnictwu za egzemplarz do recenzji i możliwość przeżycia tej poruszającej, spokojnej historii. 🤍
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toByliście kiedyś na Białorusi?
Autorka Olszan sprawiła czytelnikowi wspaniałą niespodziankę i w drugim tomie zabrała nas właśnie na Białoruś. Ale to była piękna przygoda. Pierwszy raz w książce przeniosłam się w tamte strony w czasach obecnych, poznałam zwyczaje i życie ludzi, zobaczyłam, że „nie taki diabeł straszny, jak go malują”.
Nigdy nie wiem, jak mam pisać recenzję kolejnych tomów, żeby nie zepsuć czytelnikowi przyjemności z czytania wcześniejszych. Nie wiem, ile mogę zdradzić. Dlatego tu tylko tak ogólnie napiszę, że Julia i Kamila jadą w strony rodzinne swoich przodków. Każda z nich ma do załatwienia sprawę dotyczącą ich rodziny.
Autorka w bardzo ciekawy sposób opisała nam białoruskie, klimatyczne wioski. Ich mieszkańcy to ludzie tacy jak my, mający swoje marzenia, plany, pragnący miłości i pokoju. To, że przyszło im żyć w kraju, w którym muszą godzić się na pewne ograniczenia, nie zabija w nich radości z życia. Fajne jest to, że język polski nie zanikł w tych regionach. Białorusini dbają o siebie, pielęgnują swoją wiarę i pamięć o przodkach. Są serdeczni i gościnni. Polityka nie zaprząta ich głowy. Żyją obok niej, ale mają swoje życie i swoje problemy, którymi na co dzień się zajmują.
Właśnie takie wnioski wyciągnęłam z tej książki. Żyjmy swoim życiem, nie zaprzątajmy sobie głowy tym, na co w zasadzie wpływu nie mamy. Nie pozwólmy, żeby polityka nas podzieliła.
A wracając do książki, to powiem tylko tyle, że jest to cudowna historia, ciepła, dająca nadzieję. Zarówno pierwsza, jak i druga część Olszan zachwyciła mnie. Już dziś zaczynam kolejną. Ciekawa jestem, co mnie tam czeka. Jak tym razem autorka poprowadzi akcję i gdzie mnie zabierze w podróż...
Byliście kiedyś na Białorusi?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJa nie i nawet nie myślę o wyjeździe w tamte strony, ale to z powodu wiadomości, które docierają do nas o tym kraju z telewizji i Internetu. Jaka jest prawda? Nie wiem i nic więcej na temat tego kraju od siebie nie mogę napisać.
Drugi tom to zdecydowanie najmocniejsza część całej serii. To tutaj pojawia się Białoruś, pokazana w sposób nieoczywisty i daleki od stereotypów. Autorka z dużą uważnością opisuje małe społeczności, codzienne relacje i ludzi, którzy – mimo trudnej historii – potrafią być otwarci i życzliwi wobec obcych.
W tej części emocje wybrzmiewają najmocniej. Relacje stają się bardziej złożone, a bohaterowie przestają być jedynie obserwatorami własnych losów. Pojawia się potrzeba przynależności, pytanie o dom i o to, czy korzenie zawsze muszą być związane z miejscem urodzenia. Ten tom poruszył mnie najbardziej i sprawił, że „Olszany” naprawdę do mnie przemówiły
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW tej części emocje wybrzmiewają najmocniej. Relacje stają się...
Wierzycie w klątwy? Ja raczej nie, chociaż nie powiem, że mnie trochę przerażają. Przychodzę dzisiaj do Was z recenzją drugiego tomu serii Olszany Agnieszki Litorowicz - Siegert pod tytułem "Kamienna róża" Julia postanawia zamieszkać w Olszanach. To tu buduje swoje życie. Jest szczęśliwa, ma przyjaciół i miłość. Jednak przeszłość daje o sobie znać i należy ją wyjaśnić. W tym celu postanawia jechać za Bug. Jej przyjaciółka Justyna też ma do rozwiązania pewną zagadkę, która pozwoli jej ściągnąć klątwę wiszącą na rodzinie. W związku z tym obie ruszają w tym samym kierunku. Czy uda im się rozwiązać rodzinne tajemnice i ściągnąć klątwę? Tym razem autorka zabiera nas w podróż na Kresy gdzie tajemnice i niespodzianki będą nas wyciągać od pierwszej strony. Do tego barwni bohaterowie, których przygody i historię zaskakują na każdym kroku. Autorka kreśli krajobraz w taki sposób jakbyśmy faktycznie razem z dziewczynami przemierzały te okolice. Historia pokazuje, że nie wolno się poddawać i trzeba walczyć o to, co jest dla nas najważniejsze. Nie zawsze jest łatwo ale na pewno warto. A odkrywanie własnych korzeni pozwala poznać własną tożsamość.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Kamienna róża”
Szczęście miłości zależy od róży.
🐢 (Współpraca reklamowa z @wydawnictwo_mieta @agnieszkalitorowiczsie )🐢IG:@podroze.z.bocianem
Wyznaczone miejsce dla tego jednego kwiatu. Tyle pracy, żeby w końcu zaznać szczęście w miłości. Nieznany świat, a jedyną wskazówką są zdjęcia. Czas ruszyć przed siebie i odkryć to, co skrywałeś, dziadku.
Ona wyjeżdża, żeby poznać sekrety dziadka.
Powieliły się wątki z pierwszej części, takie jak np. odkrywanie tajemnic i po części własnej osobowości. Niby to samo, ale w nowym wydaniu. W dodatku autorka zabiera czytelnika na podróż po Białorusi. Jeśli chodzi o książki, to pierwszy raz spotkałem się z rozgrywaniem akcji w takim miejscu.
„Czy klątwa może odstraszać miłość?”
Pani Agnieszka bardziej rozwinęła tę kwestię za sprawą tytułowej kamiennej róży, nad którą są pewne przesady. Całość jest poprowadzona w tajemniczej narracji i wspólnie z bohaterami, krok po kroku, próbujemy rozwikłać sekrety. Tempo akcji zostało idealnie dopasowane. Nic nie mamy na wyciągnięcie ręki, ze wszystkim musimy się zmierzyć i być gotowi nawet na najgorsze.
Zaintrygowała mnie relacja Julii z Kaliną wraz z pomysłem wspólnego wyjazdu. Rywalki, które nie pałają do siebie sympatią, to nie mogło przynieść niczego dobrego. A jednak. Kobiety postanowiły zakopać topór wojenny, by wspólnie stawić czoła wszelkim problemom, czekając na ich drodze.
Podczas wyjazdu na Białoruś oprócz odkrywania tajemnic, Nasze bohaterki poznają nowych towarzyszy. Dużo nowych postaci. Każdy inny i charakterystyczny na swój sposób. Mnie najbardziej zainteresowały bliźnięta. Niewątpliwie ostoją powieści jest przyjaźń. Natomiast wątek romantyczny pozostał na drugim planie.
Ciekawa pozycja, a teraz czas na „Porcelanowe serce”.
Moja ocena: 7,5⭐/10⭐.
Dziękuję @wydawnictwo_mieta za zaufanie, egzemplarz do recenzji i danie mi szansy. Jest mi niezmiernie miło, że mogłem nawiązać kolejną współpracę z Państwa Wydawnictwem 🫶.
„Kamienna róża”
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSzczęście miłości zależy od róży.
Ona wyjeżdża, żeby poznać...
„Kamienna róża” to książka, która od początku wciągnęła mnie swoim spokojnym, ale emocjonalnym klimatem. Czytałam ją uważnie, bo czułam, że ta historia ma w sobie coś więcej niż tylko fabułę.
Atmosfera tej książki jest spokojna, ale bardzo emocjonalna. Z pozoru dzieje się niewiele, a jednak w środku cały czas coś pracuje, czyjeś uczucia, wspomnienia, niedopowiedziane sprawy
Podobało mi się to, że ta historia nie goni na siłę. Czyta się ją powoli, bez pośpiechu, skupiając się na klimacie, miejscu i emocjach. To jedna z tych książek, które bardziej się czuje niż „połyka” stronami.
Bywały momenty, kiedy brakowało mi trochę szybszego tempa albo mocniejszego rozwinięcia niektórych wątków, ale z drugiej strony właśnie ta delikatność i spokój są jej największą siłą.
„Kamienna róża” to opowieść o powrotach do korzeni, rodzinnych sekretach i o tym, jak bardzo przeszłość potrafi wpływać na nasze wybory. O tym, że czasem trzeba się zatrzymać i spojrzeć wstecz, żeby iść dalej.
Polecam ją wszystkim, którzy lubią spokojne, emocjonalne historie z duszą i prawdziwymi ludzkimi przeżyciami 🤍
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOd początku wiedziałam, że to nie będzie lekki romans ani prosta historia tu każda strona kryje coś, co sprawia, że zatrzymujesz się na moment.
Atmosfera tej książki jest spokojna, ale...