- poradniki
- 2020-04-29
- 2020-04-29
Jako dorosłe dziecko niedostępnej emocjonalnie matki możesz nie potrafić określić dokładnie, czego brakuje ci w życiu.
Dzięki praktycznym ćwiczeniom zawartym w książce możesz uzdrowić swoje wewnętrzne niekochane dziecko i stać się silnym a jednocześnie czułym dorosłym – uwierz, że ta droga jest warta przebycia!
Mamo, gdzie byłaś?
Patrzyłaś, lecz mnie nie widziałaś.
Twoje ciepło nigdy nie ogarnęło mojego dziewczęcego serca.
Dlaczego się rozminęłyśmy, Mamo?
Gdzie byłaś?
Czy to przeze mnie?
Czasem wypieramy z naszej świadomości ból i gniew, bojąc się skonfrontować z prawdą na temat niedostatków naszej matki, a to właśnie relacja z nią pozytywnie kształtuje lub deformuje nasze dorosłe życie.
Być może masz problemy w relacjach z innymi ludźmi. Być może starasz się zaspokoić głód matczynej miłości i wciąż potrzebujesz troskliwej opieki z dzieciństwa. Być może masz problemy z poczuciem własnej wartości i wiarą w siebie, bo rzadko słyszałeś słowa „kocham cię, jesteś dla mnie kimś wyjątkowym, jestem przy tobie...”
W swojej książce podpowie ci m.in.:
czym jest „deficyt matki” i dlaczego twoja matka nie była w stanie dać ci w dzieciństwie miłości,
jak odnaleźć dziecko w sobie i wypełnić „matczyną lukę”,
czym jest zaniedbanie i przemoc emocjonalna i jak sobie z nimi radzić w dorosłym życiu,
jak uzdrowić „pomatczyne” rany i zadbać o szczęśliwszą przyszłość dla siebie (i być może dla swoich dzieci).
Kup Matka niedostępna emocjonalnie. Jak rozpoznać i wyleczyć niewidzialne skutki zaniedbania w dzieciństwie w ulubionej księgarni
Oceny książki Matka niedostępna emocjonalnie. Jak rozpoznać i wyleczyć niewidzialne skutki zaniedbania w dzieciństwie
521 użytkowników ma tytuł Matka niedostępna emocjonalnie. Jak rozpoznać i wyleczyć niewidzialne skutki zaniedbania w dzieciństwie na półkach głównych- Chcę przeczytać 358
- Psychologia 9
- 2022 5
- 2021 4
- Legimi 3
- Poradniki 3
Tagi i tematy do książki Matka niedostępna emocjonalnie. Jak rozpoznać i wyleczyć niewidzialne skutki zaniedbania w dzieciństwie
Cytaty z książki Matka niedostępna emocjonalnie. Jak rozpoznać i wyleczyć niewidzialne skutki zaniedbania w dzieciństwie
Dodaj cytat z książki Matka niedostępna emocjonalnie. Jak rozpoznać i wyleczyć niewidzialne skutki zaniedbania w dzieciństwie
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Matka niedostępna emocjonalnie. Jak rozpoznać i wyleczyć niewidzialne skutki zaniedbania w dzieciństwie
Bardzo dobra do diagnozy i zrozumienia mechanizmów. Do pracy nad sobą polecam terapię.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo, bardzo ciekawa książka napisana z niezwykłą uważnością, traktująca macierzyństwo w sposób wieloaspektowy, rzetelna. Autorka w sposób bardzo przejrzysty pisze o roli matki (o przekazach DOBREJ MATKI),o więzi matki z dzieckiem (stylach przywiązania),o konsekwencjach zaniedbania emocjonalnego dziecka (o kondycji kobiety - matki, o niełatwych okolicznościach i trudnościach, w tym emocjonalnych),a także o możliwościach osiągnięcia uzdrowienia przez dziecko (uzyskania ukojenia w dorosłym życiu, pracy z wewnętrznym dzieckiem, o etapach zdrowienia dziecka matki niedostępnej emocjonalnie)...
Książka pisana z niezwykłym wyczuciem i delikatnością. Czuła i poruszająca!
Bardzo, bardzo ciekawa książka napisana z niezwykłą uważnością, traktująca macierzyństwo w sposób wieloaspektowy, rzetelna. Autorka w sposób bardzo przejrzysty pisze o roli matki (o przekazach DOBREJ MATKI),o więzi matki z dzieckiem (stylach przywiązania),o konsekwencjach zaniedbania emocjonalnego dziecka (o kondycji kobiety - matki, o niełatwych okolicznościach i...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa lektura była i nadal pozostaje jedną z obowiązkowych pozycji literackich, choć bardziej naukowo — poradnikowych w mojej biblioteczce.
Tej książki niezwykle potrzebowałam w swoim życiu, żeby zrozumieć nie tylko, kim jest matka, ale jakie pełni różnorodne role i jakie przyjmuje oblicza w ciągu życia dziecka i całej rodziny, otoczenia, w którym funkcjonuje na co dzień. To, co w tej książce w szczególności poszukiwałam i znalazłam to trochę więcej słów o tym, kiedy ta matka nie spełnia swojej roli, ona gdzieś jest, ale oddalona, niedostępna emocjonalnie, a co gorsza, to emocjonalnie zaniedbanie z jej strony dzisiaj jest doskwierające, psychicznie uwłaczające i obecne w moich różnych dorosłych aspektach życia.
Chyba dzisiaj najtrudniejsze dla mnie jest to, że kiedyś aż tak nie dostrzegałam tego braku nieobecności, zaangażowania jeszcze przy skomplikowanej osobowości rodzicielki, a przyszedł w moim życiu moment, kiedy totalnie kwestionuję swoją osobę i jej rolę w kontekście macierzyństwa i zaczynam w siebie bardzo wątpić. Pojawiają się obawy, wręcz nawet strach, czy ja bym podołała, czy bym odnalazła się w roli mamy, czy przypadkiem nie skrzywdziłabym psychoemocjonalnie swojego dziecka?
Dzisiaj dostrzegam w swoim sercu pewną wyrwę, jakiś nieprzyjemny brak, wręcz taki ucisk i mam realne obawy, czy to, co przejęłam od rodzicielki, zbyt mocno nie odbije się na moim potencjalnym potomstwu? Kiedyś mi jej brak nie przeszkadzał, a dzisiaj czuję, jak te wewnętrzne ranki wychodzą na powierzchnie. Zresztą, dzisiaj z trudem jest mi do niej zwrócić się per Mama.
Warto przeczytać, warto poszukać słowa wsparcia, otuchy i słowa propozycji na rozwiązanie tego "psychoemocjonalnego problemu". Od razu powiem, to nie będzie łatwa i przyjemna lektura (trochę poturbuje serce),ale po prostu jest potrzebna, żeby samemu ze sobą, w zgodzie i z mniejszym strachem w kontekście rozważania własnego rodzicielstwa, ruszyć naprzód.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTej książki niezwykle potrzebowałam w swoim życiu, żeby zrozumieć nie tylko, kim jest matka, ale jakie pełni różnorodne role i jakie przyjmuje oblicza w ciągu życia dziecka i całej rodziny, otoczenia, w którym funkcjonuje na co dzień. To,...
Książka z kategorii 'poradnik/samopomoc' taka, jaką lubię - konkretna, bazująca na badaniach naukowych, z przykładami i ćwiczeniami
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzyznam się już na początku - ta lektura mną wstrząsnęła, powaliła mnie totalnie.
To książka, która w głęboki sposób porusza temat relacji między dziećmi a matkami, które z różnych powodów nie były w stanie okazywać swoim dzieciom pełnego wsparcia emocjonalnego.
Cori, jako terapeuta i pisarka, w przystępny sposób wyjaśnia, czym jest emocjonalna niedostępność matki oraz jakie mogą być jej przyczyny. Książka skupia się na różnych aspektach takiej niedostępności, od matki, która sama zmaga się z traumą lub depresją, po te, które z różnych powodów nie potrafią nawiązać głębokiej więzi emocjonalnej ze swoimi dziećmi.
Książka jest podzielona na dwie główne części: pierwsza skupia się na zrozumieniu problemu, a druga na procesie leczenia i odbudowywania relacji.
Autorka bardzo szczerze i niezwykle wnikliwie analizuje, jak niedostępność emocjonalna matki może wpływać na rozwój dziecka, prowadząc do trudności emocjonalnych w dorosłym życiu, takich jak problemy z zaufaniem, niskie poczucie własnej wartości czy trudności w nawiązywaniu zdrowych relacji.
Cori pisze w sposób przystępny i pełen współczucia. Jej styl jest klarowny, co sprawia, że nawet trudne tematy są zrozumiałe dla czytelnika. Autorka nie tylko dostarcza teoretycznej wiedzy, ale także angażuje czytelnika poprzez różnorodne ćwiczenia i pytania do refleksji, które pomagają w samodzielnym zrozumieniu i przetworzeniu omawianych zagadnień.
Jestem pewna i przekonana, że książkę tę powinien przeczytać każdy.
Szczególnie pomocna dla tych, którzy odczuwają trudności w relacjach rodzinnych lub zmagają się z poczuciem braku bliskości z matką.
Książka oferuje nie tylko zrozumienie, ale także narzędzia do pracy nad własnym uzdrowieniem emocjonalnym.
Dla osób, które chcą lepiej zrozumieć swoje dzieciństwo i jego wpływ na dorosłe życie, lektura tej książki może być ważnym krokiem na drodze do samoświadomości i uzdrowienia. Autorka zachęca do wybaczenia, zarówno sobie, jak i swoim rodzicom, ale nie unika trudnych tematów, takich jak gniew, smutek czy rozczarowanie, które mogą być związane z tym doświadczeniem.
"Matka niedostępna emocjonalnie" to głęboko refleksyjna i pomocna książka, która może przynieść ulgę i zrozumienie tym, którzy zmagają się z trudnymi relacjami z matką.
To wartościowa lektura dla każdego, kto chce zgłębić swoje emocje i pracować nad poprawą relacji rodzinnych lub zrozumieniem siebie.
Moja ocena - absolutnie 10/10.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeczytałam ją 4 razy i za każdym razem płakałam. Zapamiętam ją na długo i wiem, że będę do niej wracać.
Jasmin Lee Cori, psychoterapeutka zajmująca się dorosłymi, którzy byli zaniedbywani w dzieciństwie, dzieli się swoją wiedzą i doświadczeniem dotyczącym relacji matka-dziecko. W swojej książce najpierw stara się odpowiedzieć na pytanie, jakimi przymiotami charakteryzuje się tzw. Dobra Matka, potem skupia się na zdefiniowaniu matki niedostępnej emocjonalnie, by następnie wyłuszczyć metody radzenia sobie z takim traktowaniem oraz - co znamienne - w jaki sposób starać się odbudować relację z samym sobą.
Podczas lektury uzmysłowiłam sobie kilka naprawdę istotnych faktów - chociażby to, jak wielkie szczęście mnie spotkało, że w dzieciństwie moje życie emocjonalne było dla bliskich mi osób równie istotne, co zdrowie fizyczne, wyniki w nauce czy potrzeby duchowe. I że ma to obecnie ogromne przełożenie na moje własne macierzyństwo.
Książka ta pomaga również w uświadomieniu matkom, jak wiele od nich zależy, niezależnie od tego, czy mówimy o naszym życiu rodzinnym, czy też indywidualnym, dziecięcym. Relacja z matką bowiem, niezależnie od tego, czy jest to naszą wolą, czy też nie, zawsze będzie stanowiła dla dziecka pierwszy punkt zaczepienia, fundament poczucia bezpieczeństwa i wzorzec postępowania.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobra książka z masą informacji. Od wiedzy teoretycznej i zrozumieniu czego może brakować nam od niedostępnej matki, przez style przywiązania aż do informacji jak można te braki powypełniać w dorosłym życiu i jak działa psychoterapia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzyznaje otwarcie, że „Matka niedostęna emocjonalnie” nie jest łatwą i przyjemną lekturą. Nie zastąpi też terapii lecz jest bardzo dobrą pozycją, która może być świetnym wstępem to poradzenia sobie z problemami związanymi z posiadaniem matki, która była emocjonalnie dla nas jako dzieci niedostępna. Autorka zaczyna od pokazanua jakie role może pełnić matka, omawia życie czy też dzieciństwo z takim typem matki i pokazuje jak wiele problemów w dorosłości może to powodować. Część z tych problemów była dla mnie sporym zaskoczeniem, podobnie jak to co powoduje takie zachownie u matki. Na nieszczęście ale przychodzi też świadomość, że część takich emocjonalnych pułapek łatwo powielić.
„Dzieci, które nie są kochane po prostu za to, że są, nie umieją pokochać siebie. Jako dorośli muszą uczyć się, jak dbać o swoje zagubione dziecko i jemu matkować.”
Każda osoba, która kiedykolwiek czuła, że ma lub mjała jakieś problemy z dzieństwa, nie czuła się dość kochana czy wystarczająca na pewno powinna tę książkę przeczytać. Dla mnie była bardzo pouczająca i pozwoliła zrozumieć, z czego wynikają pewnie braki czy też zachowania u mnie ale i ludzi z mojego otoczenia.
Ponieważ jest to ogromna dawka wiedzy, przywoływanie nie zawsze dobrych wspomnieć, praca nad sobą i próba naprawy pewnych elementów nie będzie to dla wielu osób łatwe by choćby zacząć jakąś analize jednak bardzo polecam. A nuż pozwoli chociaż wyeliminować jakieś zachowania z których nie zdawaliście sobie sprawy jak powielanie toksycznych fraz z naszego dzieciństwa. Polecam potraktować to w kategorii samorozwoju i pracy nad sobą.
Przyznaje otwarcie, że „Matka niedostęna emocjonalnie” nie jest łatwą i przyjemną lekturą. Nie zastąpi też terapii lecz jest bardzo dobrą pozycją, która może być świetnym wstępem to poradzenia sobie z problemami związanymi z posiadaniem matki, która była emocjonalnie dla nas jako dzieci niedostępna. Autorka zaczyna od pokazanua jakie role może pełnić matka, omawia życie czy...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Matka niedostępna emocjonalnie", autor: Jasmin Lee Cori.
Prezentowana książka podzielona jest na trzy części.
Pierwsza część dotyczy tego, czego właściwie potrzebujemy od matki. Autorka porusza takie kwestie jak rola matki, oblicza dobrej matki oraz style przywiązania. Czytając tą część książki zastanowimy się również czy trudno jest zmodyfikować wzorce przywiązania, czy wczesne relacje z matką mogą wpływać na późniejsze związki, jak powstaje i na czym polega bezpieczne przywiązanie.
Druga część książki dotyczy sytuacji gdy matka nie spełniła swojej roli. Autorka porusza tu takie kwestie jak życie z emocjonalnie niedostępną matką, emocjonalne zaniedbanie i psychiczną przemoc w dzieciństwie Czytając tą część zastanowimy się co się może stać gdy matka jest emocjonalnie nieobecna, dlaczego matka matka mogła być emocjonalnie wycofana, jak dziecko interpretuje nieobecność matki oraz czym jest emocjonalnie zaniedbanie.
Część trzecia dotyczy leczenia "pomatczynych" ran. Autorka porusza tu kwestie drogi do uzdrowienia, pracę nad wewnętrznym dzieckiem oraz inne praktyczne strategie związane z tym tematem.
Książka porusza jeszcze wiele innych istotnych kwestii, które nie sposób tu wymienić. Poradnik napisany jest prostym i zrozumiałym językiem. Szczerze polecam go każdemu kogo interesuje ta tematyka 👍
#współpracarecenzencka
"Matka niedostępna emocjonalnie", autor: Jasmin Lee Cori.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrezentowana książka podzielona jest na trzy części.
"Matka niedostępna emocjonalnie" autorstwa Jasmin Lee Cori to głęboko poruszająca książka, która wnika w istotę relacji między matką a dzieckiem oraz jej długotrwałe skutki na psychikę i emocje dorosłych. Jasmin Lee Cori, poprzez swoje badania i doświadczenie, prowadziła mnie przez trudne ale uzdrawiające zrozumienie zaniedbań emocjonalnych w dzieciństwie.
Książka składa się z trzech części, z których każda poświęcona jest istotnym aspektom matczynej roli oraz skutkom jej zaniedbania. W pierwszej części autorka zagłębia się w potrzeby dzieci i znaczenie relacji przywiązania do matki. Poprzez analizę tych elementów, mogłam lepiej zrozumieć, jakie warunki są konieczne dla zdrowego rozwoju dziecka oraz jak fundamentalna jest rola matki w tym procesie.
W drugiej części książki Jasmin Lee Cori bada konsekwencje emocjonalnego zaniedbania i przemocy psychicznej ze strony matki. Prześwietla również przyczyny, które prowadzą do zawodzenia dzieci w tej sferze. Jest to głęboko pouczająca część, która pozwala zrozumieć mechanizmy traumy i jej wpływ na dalsze życie dorosłych.
Trzecia część książki skupia się na procesie uzdrawiania. Autorka prowadziła mnie przez etapy terapii, pomagając zaspokoić niezaspokojone potrzeby emocjonalne oraz przeformułować relacje z matką z perspektywy dorosłego. Szereg ćwiczeń zawartych w książce stanowi praktyczne narzędzia wspierające proces samopoznania i uzdrawiania.
Jasmin Lee Cori zachęca do zrozumienia własnych doświadczeń z matczyną emocjonalną niedostępnością i do podjęcia kroku w kierunku uzdrowienia. Jej książka stawia na wewnętrzną transformację, zachęcając do pracy nad sobą i wyjścia z roli ofiary, by stać się silnymi i czułymi dorosłymi.
"Matka niedostępna emocjonalnie" to niezwykle ważna lektura dla każdego, kto pragnie zrozumieć wpływ wczesnych doświadczeń na swoje życie oraz podjąć kroki w kierunku uzdrowienia i pełniejszego życia emocjonalnego.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka składa...