Antonio

- literatura obyczajowa, romans
- Synowie zemsty (tom 2)
- 2020-05-20
- 2020-05-20
Autorka bestsellerowego Rhysa powraca z drugim tomem mafijnej serii!
Alyssa Scott nie może się pozbierać po poniżeniu, jakie zafundował jej narzeczony, i to przed ołtarzem! On sobie teraz beztrosko żyje, kiedy ona nie potrafi poskładać złamanego serca. W akcie szaleństwa lub rozpaczy, sama nie wie, kiedy na światłach dostrzega swojego eks w samochodzie, rusza za nim.
Trafia do podejrzanej dzielnicy, ale to nie cofa jej przed pragnieniem dokonania zemsty. Gdy tylko widzi samochód Camerona, nie waha się ani chwili. Jednak okazuje się, że auto, które właśnie zdewastowała, nie należało do jej narzeczonego… ale do gangstera Antonio Valentiego.
W ten sposób Alyssa zaciągnęła dług. I to u samego mafiosa. Ale jeżeli ten myśli, że łatwo odzyska to, co stracił, to bardzo się myli.
Kup Antonio w ulubionej księgarni
Oficjalne recenzje książki Antonio
Antonio, mafijny ideał mężczyzny!
Agnieszka Siepielska, autorka znana z serii mafijnej „Synowie zemsty” – której pierwsza część pt. „Rhys” została dość optymistycznie przyjęta w kręgu czytelników lubimyczytać.pl – powróciła z kolejną książką, tym razem o starszym z braci Valenti.
„Antonio”, bo taki tytuł nosi najnowsza książka Siepielskiej, opowiada historię starszego brata Rhysa, którego mieliśmy przyjemność poznać w pierwszej części serii. Niemniej informacje o nim były raczej znikome, a samą postać otaczała mgła tajemnicy oraz niewymuszonego cynizmu i okrucieństwa, dlatego z ogromną ciekawością sięgnęłam po kontynuację przygód rodziny Valenti. Muszę przyznać, że nie miałam co do niej zbyt wygórowanych wymagań, a wszystko przez licznie pojawiające się mankamenty w pierwszej części. Niedopracowani bohaterowie, lichy wątek mafijny i dziwny nieuargumentowany pociąg do siebie głównych bohaterów pozostawiał wiele do życzenia. Nie był to zbyt udany debiut, choć sama koncepcja miała spory potencjał. Postanowiłam więc poczekać i sprawdzić, w jakim kierunku podąży literacka kariera Siepielskiej.
Jak się okazuje, postąpiłam słusznie, gdyż autorka poprawiła swój warsztat, co można zauważyć w zaistnieniu (w końcu) wątku mafijnego, kreacji pojawiających się bohaterów oraz wielowątkowości fabuły. Co prawda są aspekty, nad którymi autorka powinna jeszcze popracować, niemniej jednak zostałam przez nią bardzo pozytywnie zaskoczona i muszę w tym miejscu zaznaczyć, że jeżeli Siepielska dalej będzie szła w tym kierunku, to sądzę, że zyska we mnie wiernego fana.
A teraz trochę o fabule. Kończąc pierwszą część, mieliśmy świadomość, że to jeszcze nie koniec przejść „synów zemsty”. Naszą przygodę rozpoczynamy od dziwnej sytuacji z udziałem porzuconej przed ołtarzem narzeczonej, kija bejsbolowego oraz samochodu będącego własnością dość kapryśnego Capo.
Właśnie ta komiczna sytuacja staje się punktem wyjścia, z którego wyruszamy z główną bohaterką do Bostonu, gdzie swoje mafijne królestwo ma Antonio. Jak to było w przypadku Rhysa, tak i tutaj pojawia się porwanie i element przymusu, który zostanie chyba typową cechą męskich bohaterów tej serii. Alyssa, bo tak ma na imię porwana, od początku nie godzi się na traktowanie jej jak więźnia. Z czasem się to jednak zmienia i bohaterka ulega urokowi Antonia, by, pod wpływem pewnych wydarzeń i informacji, rozpocząć żmudą walkę ze swoimi uczuciami. W międzyczasie z szafy wychodzą dawno ukryte tam trupy, a Alyssa musi stawić czoła demonom z przeszłości.
Główna oś fabuły, mimo typowo romansowego początku, obraca się wokół mafijnych porachunków z przeszłości, z udziałem Alyssy i jej prywatnego, rodzinnego dramatu. To właśnie ona i jej przeżycia stają się kołem napędowym wydarzeń, doprowadzających do punktu kulminacyjnego, w którym zostają porwane Viviana i Alyssa. Bracia, chcąc odnaleźć swoje ukochane, stawiają do pionu „cały pieprzony świat”, nie licząc się z kosztami i konsekwencjami.
Początek książki był mocno naciągany, to całe porwanie i spłacanie długu poprzez „odpracowywanie” sugeruje marną perspektywę szczęśliwego związku. Jednak jak to bywa w takich romansach, bohaterka dostrzega w swoim oprawcy COŚ wyjątkowego i postanawia oddać mu i duszę, i ciało. Fabuła rozwija się w ekspresowym tempie, co sprawia, że książkę czyta się szybko i z dużym zaangażowaniem.
Podobało mi się rozwinięcie wątku mafijnego i to, że autorka znalazła miejsce na wyjaśnienie pojawiających się zbiegów okoliczności. Świadczy to o dokładnym przemyśleniu fabuły, w której coś takiego jak przypadek zostaje zminimalizowane do 1%.
Urzekła mnie również relacja między głównymi bohaterami, którym Siepielska dała czas na zauroczenie, przeradzające się w głębsze uczucie. Właśnie tego brakowało mi w pierwszej części. Autorka ciekawie wplotła w ich relację unikalne cechy charakteru obu postaci, uwiarygadniając tym samym ich związek.
Na pochwałę zasługuję również kreacja bohaterów i zróżnicowanie prowadzonej narracji. Widać zaangażowanie i pracę, jaką autorka włożyła w tę książę. Bezpłciowych, monotematycznych i rozmytych bohaterów zaczynają zastępować silne, charakterne postacie, które mamy możliwość lepiej poznać dzięki przejściom w narracjach. Dzięki temu, że autorka dała nam wstęp do ich głów, a zwłaszcza do jednej konkretnej, jest zdecydowanie więcej Antonia w „Antoniu”, niż było Rhysa w „Rhysie”.
I jak nie mam większych zastrzeżeń do głównego bohatera, tak jestem lekko zawiedziona ewolucją głównej bohaterki, która z silnego, niezależnego, temperamentnego rudzielca zmieniła się w niepewnego siebie, potrzebującego ratunku Kopciuszka. Był to regres z pięknego, kolorowego motyla w nudną, zieloną gąsienicę. Przebłysk dawnej Alyssy nastąpił dopiero na ostatniej stronie książki. Marzę by choć w jednej książce mafijnej pojawiła się kiedyś bohaterka, która nie będzie mdlała na widok krwi i będzie w stanie uratować się sama, za pomocą swojego sprytu i spluwy. Może kiedyś się doczekam.
Niemniej książka jest zdecydowanie lepsza niż poprzednia. Polecam ją każdemu, kto ze względu na słaby początek postanowił poprzestać na pierwszej części. Warto iść w to dalej, bo jeżeli autorka utrzyma poziom, to zapowiada się całkiem ciekawa seria, której w końcu można nadać przydomek mafijnej. Nie mogę doczekać się kolejnej części, liczę na to, że historia Luki mnie nie zawiedzie.
Karolina Wierna
- 2021 30
- Mafia 27
- Legimi 22

OPINIE i DYSKUSJE o książce Antonio
„Antonio” to drugi tom z serii „Synowie Zemsty”. Jak do części pierwszej miałam mieszane uczucia, tak ta mnie porwała w stu procentach. Fabuła idealnie wpasowała się w mój gust czytelniczy, a bohaterowie byli (o dziwo w takich książkach) naturalni.
W tej części poznajemy drugiego z braci Valenti i uprowadzoną przez niego Alyssę. Tutaj ukazuje się portret groźnego mężczyzny, który nie znosi słowa sprzeciwu i nie interesują go uczucia innych. Bierze, co chce i nikt go nie powstrzyma. Natomiast, gdy dziewczyna się buntuje, on pokazuje jej, co grozi komuś, kto go nie szanuje. Bez traktowania jej ulgowo, bez zmiękczenia charakteru. Nawet potem, gdy coś może dziać się między parą, on pokazuje, że nie zawaha się przed niczym. Dobre zagranie. Fabuła jest rozbudowana, dużo się dzieje i właśnie dzięki temu łączące się później elementy są świetnym zaskoczeniem. Chemia między bohaterami ciągle narasta, ale do końca nie wiadomo, czy coś z tego będzie. Pojawiły się też elementy grozy, w których zaciskałam pięści i w myślach błagałam autorkę, żeby nie zrobiła nic głupiego. Po prostu bosko! Wciągnęłam się totalnie i teraz nie odpuszczę kolejnych części. Polecam bardzo. 9/10
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW tej części poznajemy drugiego z braci Valenti i uprowadzoną przez niego Alyssę. Tutaj ukazuje się portret groźnego...
Szkoda czasu na kiepskie książki i serie. Przeczytałam Rhysa i Antonio z wielkim trudem i na tym skończę. Dziękuję ale nie. Takie książki są wręcz szkodliwe. Nie polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW książce dużo się dzieje i czyta się jednym tchem.
W książce dużo się dzieje i czyta się jednym tchem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAntonio skradł moje serce. Bardziej niż Rhys i Luka. Super akcja. To dopiero moje początki z tą autorką ale wiem że chcę więcej. Dobrze zorganizowane tło wydarzeń.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDruga część serii "synowie zemsty" jest dużo lepsza od pierwszej co jest pozytywnym zaskoczeniem dla mnie. Ale od początku ;-)
Alyssa cierpi po porzuceniu przez narzeczonego, w dodatku przed samym ołtarzem. Kiedy więc nadarza się okazja by wyładować nieco swe rozgoryczenie i wściekłość na czymś co należy do byłego - ulega impulsowi i idzie na całość. Niestety pechowo dla niej okazuje się że samochód nie należy do byłego a jego szefa, Ally ucieka i wydaje się że sprawa się zakończyła lekkim wstydem i zażenowaniem. I pewnie by tak było w normalnych okolicznościach ale tym szefem okazuje się Antonio Valenti, kolejny mafioso z jakże uroczej rodzinki. Antonio podobnie jak jego brat Rhys jest wyznawcą zasady- "zobaczone- zaklepane" więc panna Scott zostaje uwięziona w jego domu i pouczona że musi odpracować swój dług. To tyle tytułem zarysowana fabuły. Im dalej w przysłowiowy las tym więcej zaczyna się dziać. Wątki mnożą się , nareszcie pojawia się więcej "mafii" , bohaterka ma cięty język i nie akceptuje niewolniczo swojej sytuacji. Pojawiają się postacie z poprzedniej części, babunia Helen szaleje i rozśmiesza do łez. Doprawdy dziarska staruszka jest cichym bohaterem drugiego planu, bez którego powieść byłaby słabsza. Podoba mi się że uczucie między Antonio a Alyssa rozwija się stopniowo, między tym dwojgiem lecą iskry ale ogień nie płonie na pierwszej stronie ;-) Dużo lepsza część od swojej poprzedniczki, niektóre wątki mogłyby być lepiej dopracowane ale nie jest to jakoś mocno rażące. Spokojnie zagłębiamy się w świat stworzony przez Autorkę i ani się obejrzymy przewracamy ostatnią stronę. Tę część z czystym sumieniem polecam, zobaczymy jak będzie w kolejnej. :-)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAlyssa cierpi po porzuceniu przez narzeczonego, w dodatku przed samym ołtarzem. Kiedy więc nadarza się okazja by wyładować nieco swe rozgoryczenie i wściekłość na czymś co należy do byłego - ulega impulsowi i idzie na całość. Niestety pechowo dla...
Kolejna świetna książka. Zazwyczaj jest tak, że rzadko kiedy 2 część jakiegoś cyklu jest lepsza od części 1, przeważnie to 1 część jest lepsza j nic jej nie dorównuje. A tutaj mamy inaczej, w tym cyklu atorka świetnie trzyma napięcie, tak jak to było w 1 tomie. Nie pozwala nam odłożyć książki chociaż na chwilę, bo zwrotów akcji i niespodziewanych wydarzeń jest tak dużo, że ciężko po nią nie ściągnąć. Czyta się ją z zapartym tchem, czekając i poznając dalsze wydarzenia. W tym cyklu autorka nie zwalnia, bohaterzy główni są bardzo ciekawie opisani i dobrani, a poznanie przyczyn zachwań każdej z nich, daje do myślenia.
Ciekawi mnie co wydarzy się dalej, skoro kolejny bohater Luca wybiera sobie ...
Tego nie zdradzę, lecz zapowiada się wciagająco. Zachęcam do czytania i polecam! 😀
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeczytałam ostania stronę i chciałam czytać dalej. No, ale książka się skończyła. I to było bardzo irytujące. Powieść skończyła się tak jakby wycięto ostatnie strony i tak to pozostawiono.
Szkoda bo początek zapowiadał się naprawdę ciekawie. Końcowe wydarzenia jednak zaczeły wszystko pierniczyć. Coś się działo ale tak jakby na siłę coś wymyślono. Dodano coś, aby dodać trochę akcji. A akcja jak napisałam wyżej była bardzo słaba jak na temat mafijny.
Dwie bohaterki zostały uwięzione na tyle dni i opisano to jedynie tak, że jedna z nich była torturowana??? Co się działo do końca niewiadomo. A nawet jak coś się działo to było to takie naciągane. Niby oh ah i jeju jak bardzo cierpiała ale brakowało tego opisu co tam się działo.
Tamtej drugiej nic nie zrobili tylko więzili.
Oczekiwałam czegoś więcej a dostałam okrojone opisy wydarzeń, które zapowiadane są jako tragiczne. Czuje się nieco oszukana.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSzkoda bo początek zapowiadał się naprawdę ciekawie. Końcowe wydarzenia jednak zaczeły wszystko pierniczyć. Coś się działo ale tak jakby na siłę coś wymyślono. Dodano coś, aby dodać...
Tom drugi "Synów zemsty", kolejny wciągający i lekko zaskakujący romans mafijny.
Alyssa, która na pierwszy rzut oka wydaje się pewną siebie i zadziorną kobietą, jednak wydarzenia z przeszłości i nadopiekuńcza matka porządnie wyniszczyły jej psychikę, ponadto ostatnie upokorzenie przez byłego narzeczonego doprowadza ją do furii, którą wyładowuje na jego samochodzie, który jednak okazuje się należeć do Antonia.
Książka to klasyczny przykład enemies to lovers, droga głównej pary do szczęścia jest zdecydowanie trudniejsza niż w przypadku Rhysa i Viviany, którzy również pojawiają się w tej historii, jako postacie drugoplanowe, podobnie jak nieobliczalna Helen.
Książka podobnie jak pierwsza część nie jest najgrubsza. Czyta się ją bardzo szybko i lekko, mamy opisy porachunków mafijnych i sporo scen erotycznych. Relacja głównej pary jest dynamiczna, pełna kłótni i namiętności, z nimi nie można się nudzić.
Ta część podobała mi się troszkę bardziej niż poprzednia. Mamy tu dużo bardziej rozwinięte wątki, sporo tajemnic i niespodziewane zwroty akcji. Osobiście polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAntonio czyli starszy brat Rhysa, podobnie jak on maił ciężkie dzieciństwo przez co skrupulatnie nauczył się ukrywać emocje. Antonio jako członek mafii nie liczy się za bardzo ze zdaniem innych i sięga po to co chce, a on chce dziewczyny ze zdjęcia.
Alyssa, która na pierwszy rzut oka wydaje...
Mega. Polecam
Mega. Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOOO jaaaa, ale to było genialne! 😱😍
Dawno nie czytałam z takimi emocjami! 🥰
Ludzie co tam się wydarzyło? NO wszystko, nawet nie ma czasu odetchnąć a już następna akcja 💪🏽😎
TO nie ja pożarłam tę książkę to ona pożarła mnie ! 🩷
Czytało się rewelacyjnie, bez wątpienia jest jedna z moich perełek!😍
Oj Antonio coś Ty ze mną zrobił🫣😁🩷
10\10 🩷🌟
OOO jaaaa, ale to było genialne! 😱😍
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDawno nie czytałam z takimi emocjami! 🥰
TO nie ja pożarłam tę książkę to ona pożarła mnie ! 🩷
Czytało się rewelacyjnie, bez wątpienia jest jedna z moich perełek!😍