Bracia Burgess

- The Burgess Boys
- 2020-03-11
- 2016-09-28
- Małgorzata Maruszkin
Znakomita autorka powraca ze wspaniałą powieścią, poruszającym dziełem współczesnej literatury.
Jim i Bob nie mogą uwolnić się od wspomnień dziwnego wypadku, w którym zginął ich ojciec. Obaj byli wtedy dziećmi. Kiedy tylko mogli, uciekli z rodzinnego Shirley Falls w Maine do Nowego Jorku. Jim, błyskotliwy prawnik korporacji, zawsze starał się pomniejszać dokonania obdarzonego wielkim sercem brata. Z kolei Bob, pracujący w instytucji udzielającej pomocy prawnej, wielbi Jima i stara się nie zwracać na to uwagi.
Ten utrwalony stan rzeczy zostaje naruszony, kiedy ich siostra, która została w Shirley Falls, pilnie wzywa ich do domu. Jej nastoletni jedynak Zach wpakował się w kłopoty i Susan desperacko potrzebuje pomocy. Bracia Burgess wracają więc w rodzinne strony, a od dawna skrywane napięcia, które ich ukształtowały i kładły się cieniem na wzajemnych relacjach, zaczynają się ujawniać w nieoczekiwany sposób. Na zawsze zmieni to stosunki między rodzeństwem.
Kup Bracia Burgess w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Bracia Burgess
Przez całe życie idzie za nami doświadczenie, jakie zbieramy od najmłodszych lat. Czasami schowane w głębokiej podświadomości, wypływa nagle, bez ostrzeżenia. Poznajemy Jima i Boba - mieszkańców Nowego Jorku, którzy tam próbują zapomnieć o tragedii, która ich spotkała w dzieciństwie - niespodziewanej śmierci ich ojca. Bracia różnią się od siebie, ich kontakty są sporadyczne. Jim uważa Boba za kogoś mniej wartościowego. Obaj jednak muszą wrócić do rodzinnego domu, w których ich bratanek Zach wrzucił głowę świni do meczetu. Powrót i próba pomocy wydobywają z nich ukrywane tajemnice, a ich życia ulegną wielkim przeobrażeniom. Elizabeth Strout napisała historię o ludziach, którzy nie mają szans na normalne życie. Ich naznaczenie z dzieciństwa i ciągle udowadnianie sobie i innym własnych wartości, pozbawiło ich tego, czego tak mocno potrzebują - siebie wzajemnie. Widzimy destrukcję jednego z braci i straszną tajemnicę, która wychodzi na jaw. Niesamowita opowieść, będąca wielkim pytaniem o problem uchodźców. Atakujemy to, czego nie znamy i podświadomie się obawiamy. Kierują nami uprzedzenia i kierujemy się tym, co słyszmy i widzimy w mediach, a co nie zawsze jest zgodne z rzeczywistością. Lektura "Braci Burgess" wstrząsnęła mną, ale również nasunęła wiele refleksji. Ta książka stała mi się również bliska i ważna z powodów osobistych. "Bracia Burgess" to nie tylko doskonale napisana powieść, ale przede wszystkim przypomnienie o zależnościach, od których nie ma ucieczki. Serdecznie polecam.
Oceny książki Bracia Burgess

„Bracia Burgess” – opowieść o dynamice rodzinnych relacji

Patronaty tygodnia

15 powieści, na które czekamy tej jesieni
Cytaty z książki Bracia Burgess
Gdybyś nie zauważył [...] to ludziom twardnieje serce dla osób, które skrzywdzili. Bo nie mogą tego znieść. Dosłownie. Tej myśli, że wyrządziło się komuś krzywdę. Że to ja wyrządziłem krzywdę. Dlatego wyszukujemy sobie najrozmaitsze powody, które mają usprawiedliwić to, co zrobiliśmy".
Rozwiń ZwińDaj ludziom mówić. Większość z nich, czując się swobodnie, sama założy sobie stryczek na szyję.
A teraz było już za późno. Nikt nie chce wierzyć, że na coś może być za późno, ale zawsze kiedyś zaczyna się robić za późno, a potem już jest za późno.
str.336.
Rozwiń Zwiń

Opinie i dyskusje o książce Bracia Burgess
Kawał pięknej prozy, wysokie loty. Wszystko pasowało, bardzo ciekawa historia. Nieoczekiwanie to się wszystko posypało, nie spodziewałam się, ze nastąpi tąpnięcie tam gdzie wszystko jest gładkie, a wyprostuje się w pomarszczeniach. Jako jedynaczka nigdy nie zrozumiem zależności co do brata/siostry... inny poziom więzi, które niekoniecznie są tymi dobrymi. Polecam serdecznie!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to7,8/10. Po znakomitej powieści "Olive Kitteridge" z dużą ciekawością sięgnąłem po kolejną książkę Elizabeth Strout. Pisarka pokazała, że ma świetne pióro, zmysł obserwacji i potrafi bardzo ciekawie opowiadać. Największą zaletą powieści jest dynamiczna relacja między rodzeństwem, tytułowymi braćmi i siostrą. Dorastanie w Maine, tragiczna śmierć ojca i Jim- wzięty adwokat i polityk, będący typowym ekstrawertycznym wampirem energetycznym. Pisarka znakomicie pokazała cały mechanizm wampiryzmu, jak to niszczy wewnętrznie wampira i wszystkich w jego otoczeniu. To jak tłamsił brata i żonę, jak wszystko było pod niego, zawsze musiał być na piedestale, a dosłownie to wysysało z jego bliskich życie. Jestem introwertykiem i podchodzę do tego jak do obserwacji szczurów w laboratorium- świat ekstrawertyków jest dla mnie totalnie dziwny i popaprany. Była tu ciekawa psychologia, dobry wątek etiopskich uchodźców, dużo amerykańskich obyczajów i ich konfrontacji z resztą świata. Pisarka pokazała płynność, styl i wyczucie na znakomitym poziomie. To współczesna literatura obyczajowa bardzo wysokich lotów.
7,8/10. Po znakomitej powieści "Olive Kitteridge" z dużą ciekawością sięgnąłem po kolejną książkę Elizabeth Strout. Pisarka pokazała, że ma świetne pióro, zmysł obserwacji i potrafi bardzo ciekawie opowiadać. Największą zaletą powieści jest dynamiczna relacja między rodzeństwem, tytułowymi braćmi i siostrą. Dorastanie w Maine, tragiczna śmierć ojca i Jim- wzięty adwokat i...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZa rzadko sięgam po Strout, a to tak wspaniała proza. Nawet jeśli ta fabuła nie należy do jej najlepszych to i tak czyta/słucha się genialnie. Pewnie będę musiała wrócić do innych książek, aby skleić to uniwersum i wyłapać powiązania między bohaterami, bo czuję, że coś mi umyka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMyślałam, że ta książka wywoła we mnie dużo emocji, że się wzruszę. Tak nie było. Czytało mi się ją jednak bardzo szybko, w ogóle nie czułam się znużona lekturą. Autorka w subtelny, momentami przejmujący sposób przedstawiła życie imigrantów w Ameryce, to, jak ciężko im było, co mnie bardzo poruszyło. Jednocześnie pisarka jest mistrzynią opisywania relacji międzyludzkich, tego jak ludzie się zmieniają, jak dawne zdarzenia i sekrety mogą wpłynąć na całkiem wydawałoby się uporządkowane i przyjemne życie. Polecam, choć chyba nie będzie to książka dla każdego. Ja na pewno sięgnę po kolejne książki tej autorki, bo była to moja pierwsza pozycja jej autorstwa.
Myślałam, że ta książka wywoła we mnie dużo emocji, że się wzruszę. Tak nie było. Czytało mi się ją jednak bardzo szybko, w ogóle nie czułam się znużona lekturą. Autorka w subtelny, momentami przejmujący sposób przedstawiła życie imigrantów w Ameryce, to, jak ciężko im było, co mnie bardzo poruszyło. Jednocześnie pisarka jest mistrzynią opisywania relacji międzyludzkich,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytając tę książkę, długimi momentami - zwłaszcza przez pierwszą połowę, czułam się jak kot błądzący po pustyni. Nie ogarniałam tej kuwety. A przy okazji miałam cały czas takie dziwne wrażenie, że to jest dobra książka, tylko ja nie umiem jej czytać. Nie mogłam złapać rytmu ani zorientować się w sytuacji, bohaterach i relacjach między nimi - kim są, czy się lubią i dlaczego zachowują się, tak jak się zachowują. Ponadto konstrukcja powieści wydawała mi się nieco chaotyczna. Dialogi często wydawały się wcale nie kleić, jakby jeden mówił o niebie, a drugi o chlebie. Poza tym teraźniejszość tak dynamicznie mieszała się tam z retrospekcjami z różnych okresów, że trudno mi było się w tym wszystkim zorientować. Na szczęście, im bliżej było do końca, tym było lepiej.
Przy czym mam wrażenie, że niektóre postaci są zwyczajnie niepotrzebne. Np. byłej żonie jednego z bohaterów zostaje poświęcone stanowczo zbyt dużo miejsca, jak na to, jaką jest wybitnie niezajmującą bohaterką z wybitnie niezajmującą historią. Za to nie wszystkie aspekty głównego wątku zostają dostatecznie wyjaśnione, a i przemiany niektórych bohaterów wydają mi się zbyt nagłe, by nie powiedzieć rewolucyjne, nie do końca mnie to przekonuje. Także główny konflikt jest według mnie przedstawiony dosyć jednostronnie i jakby nieobiektywnie, a przez to niestety wypada nieco propagandowo. Brakowało mi tu odrobiny więcej zniuansowania.
Prolog też jest z deka bez sensu. Bo jeśli przyjąć, że cała książka jest właśnie tą, którą miała napisać narratorka prologu, to to się nijak kupy nie trzyma, ona nie mogłaby znać takich szczegółów. A jeśli uznać, że to jednak nie jest jej relacja, a zwykły narrator wszystkowiedzący - to po co był ten prolog?
Czytając tę książkę, długimi momentami - zwłaszcza przez pierwszą połowę, czułam się jak kot błądzący po pustyni. Nie ogarniałam tej kuwety. A przy okazji miałam cały czas takie dziwne wrażenie, że to jest dobra książka, tylko ja nie umiem jej czytać. Nie mogłam złapać rytmu ani zorientować się w sytuacji, bohaterach i relacjach między nimi - kim są, czy się lubią i...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka wspaniała, jak wszystkie tej autorki.
Książka wspaniała, jak wszystkie tej autorki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka - rozmowa o rzeczach które trzeba "przegadać". Czytając ją poczułam się obecna w myślach bohaterów, współuczestniczyłam w ich rozmowach dając im dobre rady. Irracjonalne uczucie, ale trudno niech to ktoś oceni je jako zaburzenie :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPiękny język (chwała tłumaczowi!),rozsmakowanie w słowie - to plusy. Sama treść - raczej nuda, bohaterowie jacyś tacy płascy, żaden nie przypadł mi do gustu, historia nie wciągnęła. Ale dobrze napisana i to też się liczy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZaliczam się do wielbicieli prozy Elizabeth Strout, mam za sobą lekturę większości jej książek. Ta, niestety okazała się niezbyt wdzięczna do tego, abym pochłonęła ją w zachwycie. Ma jednak w sobie to, za co cenię pisarstwo Strout – czystość słowa, literacka elegancja i wyważenie. Pisarka ma niebywałą umiejętność klarownego opowiadania o zawiłościach ludzkiej psychiki, wnikliwej analizy psychologicznej występujących postaci oraz łączących ich relacji. Są to relacje bardzo złożone, i jak w życiu – niejednoznaczne. Autorka mistrzowsko opisuje trudne emocje, które w pewnym stopniu określają życiorysy trójki rodzeństwa: braci Jima i Boba oraz ich siostry Susan: samotność, nieudane związki, poczucie winy i wstydu. Naznaczeni tragicznym wydarzeniem w dzieciństwie, obarczeni problemami dorosłego życia, łączą siły, aby wesprzeć syna Susan, który zostaje oskarżony o przestępstwo na tle rasistowskim. Akcja rozwija się bez pośpiechu, bo powieść skoncentrowana jest na przeżyciach wewnętrznych postaci (nie tylko głównych),sposobie odczuwania przez nich świata, a także analizie ich życiowych decyzji i wyborów.
Historia rodzeństwa przedstawiona jest na tle problemów żywych w każdym współczesnym społeczeństwie, nie tylko amerykańskim – a więc sprawiedliwości społecznej i trudności adaptacyjnych emigrantów.
Mimo wszystko, tym razem czegoś mi zabrakło. Chyba z żadnym z bohaterów nie mogłam się utożsamić, żadnemu tak naprawdę do końca kibicować. A to zwykle w mojej ocenie podnosi lub obniża atrakcyjność lektury.
Zdecydowanie seria Olive Kitteridge, czy powieść Amy i Isabelle, bardziej polecam osobom, które chcą rozpocząć poznawanie pióra autorki. A warto.
Strout tą powieścią robi, to zawsze: kreśli portret człowieka, uwikłanego w złożoność współczesnych wyzwań. Wsłuchuje się w człowieka. Każdego. I nie ocenia, bo „nie ma jednego idealnego sposobu na życie”. Nawet nie stara się go w jakikolwiek sposób tłumaczyć. Po prostu o nim opowiada.
Zaliczam się do wielbicieli prozy Elizabeth Strout, mam za sobą lekturę większości jej książek. Ta, niestety okazała się niezbyt wdzięczna do tego, abym pochłonęła ją w zachwycie. Ma jednak w sobie to, za co cenię pisarstwo Strout – czystość słowa, literacka elegancja i wyważenie. Pisarka ma niebywałą umiejętność klarownego opowiadania o zawiłościach ludzkiej psychiki,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrochę jestem zawiedziona. Trudno. Dużo bardziej podobała mi się "Olive Kitteridge". "Bracia Burgess" to książka poprawna, nie wybitna, a szkoda, bo Pani Elizabeth pisze bardzo dobrze.